Šta je novo?

Mount Rainer

jorgovan

Čuven
Učlanjen(a)
13.03.2002
Poena
825
Moze li neko da mi kaze nesto o ovom standardu

Moze li neko da mi kaze nesto o ovom standardu
Mt. Rainier je planina kod Vasingtona ;), a takodje i mastoviti naziv za novousvojeni standard upravljanja fajl sistemom na CDRW medijumima.

Naime, da bi se CDRW koristio slicno kao floppy (pisi-brisi iz svih programa) mora biti formatiran u UDFu (Universal Disk Format). Ako CD pisac ima ugradjenu Mt.Rainier podrsku onda moze deo posla oko rukovanja fajl sistemom da preuzme na sebe i rastereti centralni procesor (koji onda moze i da mu posalje poneku komandu umesto da sam sve radi). Npr. formatiranje medijuma u pozadini, brzo zapisivanje i eject, kontrola gresaka... kao i format u blokovima od po 2kB sto blagotvorno deluje na bolju iskoriscenost prostora.

Rezime: zgodno je da se ima u pisacu, ali nije skroz neophodno...

A kako da formatiram disk u UDF format???

Sa programima DirectCD (dolazi uz Roxio Easy CD Creator) ili InCD (dolazi uz Ahead Nero Burnng Rom).

Skinu sam InCD i formatiraop neke diskove, ali imam problem koji se sastoji u tome da program ne vidi punu velicinu diska vec samo 539 (vazi i za 650 i 700 mb diskove).

Potrazi stare postove na ovu temu. Da bi mogao da pristupas recorderu "through the drive letter" tj. preko Windows commandera ili explorera on mora da ima odredjeni file system....

milos1985 je napisao(la):
Skinu sam InCD i formatiraop neke diskove, ali imam problem koji se sastoji u tome da program ne vidi punu velicinu diska vec samo 539 (vazi i za 650 i 700 mb diskove).

To je normalno, odnosno hocu da kazem da je to tako svuda (i CDCreator i InCD smanjuju prostor zbog formatiranja).

sa tim sam se snasao samo sada imam problem sto mi ne prepoznaje pravu velicinu.

rw disk od 650 se vidi kao disk od 533, a onaj od 700 kao disk od 567MB
i to je normalno , znaci to je prava velicina.
a ako hoces da rezes u sesijama, onda je 650=650 i 700=700, nema nikakvog formatiranja
a ono sto mene interesuje je veza izmedju mt.rainera i foramtiranja?

Vrh Dno