Šta je novo?

Mount & Blade

Probao sam ovo malo sinoc i sto se izgleda tice ne deluje mnogo dobro ali izgleda da je zarazna, i neke kontrole su skoro revolucionarne. Nego jel moze link za tu 9.51 verziju ja imam neku 9.01 ili tako nesto

Odlicna igra, nije dosadna kad malo napucas lika, dobro je pa sam nasao grad koji ima borbu 1-1 (tehnicki 4 coveka, svako za sebe)
svidja mi se koncept upravljanja vojskom
jedino jos nisam usao ni u jednu armiju, hocu svoju pa da ih sve tucem :D

izasla i 9.52 verzija

Aman, kako ovde da se zarade neke pare, jer moze nesto da se zaradi za pocetak nekom trgovinom?

UFFF

Mnogo mi se svidja igrica bas je nako zarazna. I bas ima buducnost pogotovu ako izadje sa multyplayerom bice bas dobrro ali stvarno je dobro.

Izasla je finalna verzija i obavezno je treba probati. Iako nema price koja je meni veoma bitna kod igre, ali nepostojanje iste u ovom slucaju nije problem. Ko god je nekada igrao Elite, dopasce mu se ovo. Ovo je kao sto su i sami, developeri rekli pocelo kao cita simulacija borbe na konju koja je prerasla u igru. Igram je vec nekoliko dana, stavio neke modove koji su obavezni jer popravljaju grafiku, dodaju nove armore, oruzje, konje itd i moram da priznam da se skoro nisam tako odusevio nekom igrom. Najbolje je ovu igru gledati kao neki sendbox neke strategije, ili simulaciju srednjevekovnog zivota jedne placenicke jedinice. I na kraju ako vam je to "price" ili cilja pridruzite se nekom od vladara, ili nadjite nekod od pretendenata na tron i pomognite mu da ga se domogne.

Igram ja ovo cudo vec dugo, doduse verziju nisam menjao, mislim da cu danas pokupiti ovu novu
mogu vam reci da iako je lemanje malo komplikovano, igra zasluzuje da se nadje medju igrama koje zaludjuju mozak. mozda fizika nije najbolja strana ove igre, ipak, nacin na koji se developeri ophode prema koriscenju oruzja je fantastican. Nema mnogo pokreta i pojedini su komplikovani za izvodjenje (lemanje odozgo na gore zahteva da pogledate u nebo i pritisnete taster za napad), ali igra ume da pruzi ugodjaj pripadanja tom svetu (mozda zvuci malo bolesno :D )

Ja najvise volim da neprijatelju u punom galopu udarim jedan forhend macem i sasecem ga, mada i bekhend nije los, a tek kad konjanika strefis strelom... Jel mogu da se kradu konji palih ratnika?

Jel mogu da se kradu konji palih ratnika?
Njih, ili bar neke od njih, dobijaš kao plen na kraju bitke.

Bio sam iznenađen raznolikošću baratanja sa oružjima i njihove efekte u zavisnosti od situacija.

Primerar radi, ako u punom galopu ubodete protivnika kopljem, bez da pri tome njime zamahnete (znači baš kao u filmovima o srenjem veku), to se vrednuje kao "couched lance attack" i nema pešaka koji to može da preživi, bez obzira koliko god da je jak. Sve uz korišćenje oklopa i štita. Takođe, demidž je vrlo dobro proračunat u zavisnosti od toga u koji deo tela se izvrši pogodak, a spram nivoa oklopa na njemu.

Treći faktor je razdaljina, koja ima ulogu pri "ranged" oružjima. Što je protivnik bliže, odapinjanje/zamahivanje je jače pa samim ti i više zdravlja odnosi.

Na početku, sve se svodi na seriju bitaka u kojima se dobijaju tzv "renovans" koji predstavljaju uslov za dalji napredak, bolje reći određena količina tih poena predstavlja uslov. Tu mislim i na učestvovanje u periodičnim turnirima, koji su specifičnost za sebe. Tada igra dobija drugačiju dimenziju jer postajete aktivni učesnik u političkim i vojnim odnosima između pojedinih sučeljenih strana/kraljevstava u tom svetu, što će zahtevati prikupljanje armije, osvajanje gradova, odbrana gradova ... itd.

Sve u svemu nije loše za neku sitnu, neobaveznu, razbibrigu.

Poslednja izmena:
Cek, cek, u novoj ver moze da se napada grad? Ranije je mogla samo tvrdjava. Ajd pisite sta je promenjeno od .854 (ako ste je igrali), nisam bas nasao previse podataka na netu.

Vidis, nisam ni ja znao to za gradove. Moracu proveriti. Negoo... Hocu da konvertujem savegame neke prethodne verzije. Da li postoji alat za to?

Mislim da sam nasao nacin, javim detalje.

Poslednja izmena:
Skontao sam kako se radi export character. NE SME SE DEINSTALIRATI STARA VERZIJA.
U staroj verziji:
odes na Character->Statistics i ima dugme export character. Snimi se fajl u folderu CharExport.
Iz to foldera prekopiras taj fajl (recimo lik se zove Njuki, dobice se fajl Njuki.txt) u folder CharExport nove verzije.
Kreiras lika sa istim imenom. Pocnes igru, odes isto kao u staroj verziji: odes na Character->Statistics i ima dugme import character.
I to bi bilo to.

Napomena: nece se prebaciti inventar niti partija koju lik ima, vec samo licni podaci.

Do sada ni se tio nije desilo dobijes gomilu drugih stvari ali ne i konje. Mozda treba da mi je loot skill veci.
Ne, loot nema veze sa tim. On se koristi, recimo, pri pljački nekog sela, kad hoćeš da im pokradeš stoku. U tom slučaju, što veći loot, to više grla ukradeš.

Konji se dobijaju kao plen kada se završi bitka sa protivnikom koji je imao konjicu. Recimo, mountain raiders su protivnici kod kojih sam redovno dobijao po nekog konja kao plen, mada su mi najmrskiji od svih pljačkaša zbog tipa terena na kojem se borbe vode (rednovno su to neka brda i gudure, sačuvaj bože).

Dugujem malu korekciju, vezanu za napade i odbranu lokacija. Tačno je da su to do sada bile samo tvrđave a ne i glavni gradovi. Omaška pri kucanju sa moje strane, sorry.

Ne znam da li će nešto da se promeni u kasnijem razvoju igre jer mi sve liči da uzurpiranje trona nekog od kraljevstava nije ujedno i kraj igre. Pre će biti da se ide na totalnu dominaciju i osvajanje. Ali o tom potom.

пробао игру и засада је доста занимљива. другачији и одличан концепт.

Moram reci da su jako uznapredovali sto se tice preciznosti AI likova. Kao sto ganelon rece, jako ulogu veliku igra oruzje. Malo je nepregledno iz treceg lica videti domen nekog melee oruzja, ali kad se skonta, onda ide super. Jedino sto mi se ne svidja jeste to sto nema mnogo ratnickih grupa, tipa razbojnika i ostalih. U 0.8xx verziji sam ih voleo zbog plena, jer sam imao mnoooogooooo love za te i to bez trgovanja.

Da li je neko skontao gde se prodaju zarobljenici?

Da li je neko skontao gde se prodaju zarobljenici?
Proveravaj tavern-e, i u njima likove koji su "Ransom Broker". Jedan je, koliko se secam, u gradu Rivacheg. Tamo momentalno ordiniram jer mi prija tucnjava sa morskim pljackasima
Posto su sea raiders svi odreda pešaci, dobri su za trening gađanja lukom i strelom. Prvo ih pustim da se izgađaju onim sekirama, pa kad im nestane džebane, praktično su bezopasni dogod držim odstojanje (što sa konjem nije teško).
Donose dosta XP-a i što je veća grupa to bogatiji plen dobijem. Nekoliko puta mi se desilo da nemam dovoljno mesta u inventaru za sve ono što pokupim. ;)

Mene najvise nerviraju oni stepski banditi, nikako da ih uhvatim. Za onaj invertory managment pise da je party skill ali meni se sa herojem u grupi koji ima dobar im skill uopste ne povecava inventar. Da li je neko zna o cemu je ovde rec?

Igra je totalna zaraza, igram je poslednja 3 dana, vec sam lvl 19. Postao vazal, imam 50vojnika ukljucujuci i 5 heroja.
Da vam razjasnim nesto, party skill se ne sabira, znaci ako imate dva heroja sa po path finding 1 ne znaci da cete imati 2, uvek se gleda NAJVECI LVL u vasoj grupi (vojsci), znaci svakog heroja razvijajte drugacije, jednom napucavajte trade, drugom inzenjering, trecem path finding itd...
Onda, mercenary cavalry su nepogresiva vojska, vrede svaki denar, vojska me trenutno kosta 1400denara nedeljno, sacinjena uglavnom od konjice i nesto malo pesadije i archera.
Prosto je neverovatno da nesto ovako tezi samo 380mb.

Poslednja izmena:
Ljudi, ima li neko problema sa osvajanjem gradova?

Igram 1.003 ver, i kada opsedam grad, sachekam da se napravi opsadna kula, krenem u grad, ALI, kule nema nigde, ne mogu se popeti na zidine grada i osvojiti ga :(

Treba li josh neshto posebno u pripremi napada ili je ovo neki bug pa moram chekati patch i novu verziju??

i kada opsedam grad, sachekam da se napravi opsadna kula, krenem u grad, ALI, kule nema nigde, ne mogu se popeti na zidine grada i osvojiti ga :(
Ako je uopšte nema, onda je to baš čisti bag.
Jedini problem sa opsadnim kulama, koja ja imam, je ta njihova užasna sporost i nemogućnost da jedinicama naredim da sačekaju negde podalje, već oni tvrdoglavo idu paralelno sa kulom ... i naravno popiju popriličan demidž i pre nego makljaža uopšte počne.

Hvala, probacu sa DX7 podeshavanjem.
Nadam se da ce pomoci i sa performansama, poshto mi na 6600gt secka u borbama sa 60ak jedinica. Inache, taj problem sa opsadom kulom imam samo sa gradovima, kod osvajanja tvrdjave se ne javlja.

@ganelon: "F1" je extra koristan. Mene sopstvene jedinice chesto iznerviraju jer se svuda trpaju, tako da ih sklonim gde zelim sa F1, komandom "hold this position", pa se onda sam obrachunavam sa protivnicima. Kad zatreba, pozovem ih sa F3, "charge".

@silent
Znam ja za tu mogućnost, i vrlo lepo je koristim ;),
ali problem je u tome što je napad korišćenjem kule jedina situacija kada mi se trupe oglušuju o naređenje.

Poslednja izmena:
Vrh Dno