Šta je novo?

Motorola RAZR 60 Ultra

Jako dobar telefon, kao i sam prikaz na bench YT kanalu.
Lično ne vidim razlog pokušaja pravdanja skupljih cena u Srbiji. Preporučena prodajna cena (RRP) je dobrano napumpana cena, projektovana da svi u lancu imaju dobru zaradu, a takođe i da ima prostora za kasnije popuste.
Kod nas košta 11% preko toga. PDV i troškovi poslovanja postoje u svim zemljama Evrope, ne samo kod nas.

Kod nas postoje i dodatni troškovi u odnosu na EU. Recimo, CE znak kod nas nije priznat, pa se plaćaju troškovi za izdavanje AAA znaka.

Pa mi smo država u koju se do samo pre 20 godina nije mogao normalno uvesti polovan auto (bez 100 nameta, taksi i kojekakve birokratije).

Aha...Sve dodatni troškovi a marže preko 30-40 %.
Inače telefon je 180.000 dinara.Redovna cena.
Kad se setim da sa flip5 platio 1000 evra u stanju bunila,za ovu cenu moraš dobro da se nadrogiraš...

Niko ne juri nekoga da kupi nesto po nekoj ceni naprosto zakon ponude i potraznje i svako odgovara za svoje pare od nas kao fizickih lica do korporacija.

Aha...Sve dodatni troškovi a marže preko 30-40 %.
Inače telefon je 180.000 dinara.Redovna cena.
Kad se setim da sa flip5 platio 1000 evra u stanju bunila,za ovu cenu moraš dobro da se nadrogiraš...

Da je moguće drugačije, verujem da bi se neko na tržištu već pojavio i sahranio konkurenciju.

Da malo oživim temu — gotovo dva meseca nakon što sam preklopio svoj prvi utisak, vreme je da preklopim i sam telefon, u smislu iskustva. I dalje sam očaran njegovim izgledom i tim prepoznatljivim „preklopnim momentom“ koji budi uspomene na legendarni V3 – telefon koji je za mnoge bio simbol stila i tehnološke elegancije. Međutim, iskreno, teško da bih ovakav uređaj koristio da na njemu nema Batwings — taj kultni Motorolin „M“ koji već decenijama nosi određenu emociju i identitet brenda. Da piše, recimo, Samsung, Huawei ili Oppo – teško da bih ga izabrao. Zašto? Pa, hajdemo redom.

Kvalitet izrade je besprekorno dobar. Posle skoro dva meseca intenzivnog korišćenja, telefon izgleda kao prvog dana – bez ogrebotina, bez tragova korišćenja, bez onog famoznog „zuba vremena“. Šarka radi precizno, gotovo sa milimetarskom pouzdanošću, a mehanizam otvaranja pruža osećaj stabilnosti i inženjerske čvrstine.
Softver je tipično Motorolin – čist, fluidan Android 15, sa onim nenametljivim, ali korisnim dodatnim funkcijama koje ga čine prepoznatljivim. Nadogradnja na Android 16 je već u najavi.

Kamera je više nego solidna – zapravo, iznad očekivanja za preklopni format. Posebno oduševljava mogućnost da glavnu kameru koristite kao selfie, uz pomoć spoljnog ekrana. Tu je i praktičan aspekt – telefon možete postaviti gotovo bilo gde, bez potrebe za dodatnim nosačem, i snimiti stabilne fotografije ili video zapise. U kombinaciji sa prikazom na malom ekranu, ovo postaje izuzetno korisno rešenje za svakodnevni sadržaj.

Kao „heavy user“, moram priznati da me baterija prijatno iznenadila. Uobičajeno traje od ranog jutra (oko 7:30) do večernjih sati (oko 21h), kada pada na nekih 10–15%. To je sasvim pristojan rezultat za uređaj sa dva ekrana i konstantnom povezanošću.
Mikrofoni i stereo zvučnici su vrhunski, sa izuzetnom redukcijom buke – što se posebno ceni u gradskom haosu, na događajima ili mestima gde je pozadinski šum neizbežan.

Ipak, nije sve bajka. Otvaranje telefona jednom rukom? Vrlo teško, da ne kažem – gotovo nemoguće. Zamislite klasičnu situaciju: vraćate se s pijace, u jednoj ruci kese s krompirom, paradajzom, lukom i lubenicom, a u drugoj vibrira razr 60 Ultra jer vas žena zove s, naravno, „hitnim informacijama“. E, pa s ovim telefonom – nema šanse. Možete se javiti i dok je preklopljen, ali bez spikerfona to izgleda i zvuči pomalo čudno, dok sa spikerfonom – u gužvi – još čudnije.

Još jedan subjektivni utisak: kada je otvoren, a palim kameru ili svetlo pokretom zgloba, imam osećaj da će se u trenutku zatvoriti. Nije to ništa dramatično, ali jednostavno – nema onu monolitnu čvrstinu koju nude klasični, nepreklopni telefoni.

Fabrička zaštitna folija, koja se – prema uputstvima – ne sme skidati, biće trn u oku svima koji ne vole maske, stakla i slične dodatke. Rubovi folije su vidljivi, a nečistoća se sa vremenom nakupi između nje i ivica ekrana, što narušava vizuelni utisak.

Dodatno, iako se u mnogim recenzijama navodi da se na liniju preklopa s vremenom naviknete – moram da kažem da to jednostavno nije tačno. Posle više od dva meseca korišćenja, nisam se navikao. Linija se jasno vidi pod određenim uglom, oseća se pod prstima prilikom skrolovanja, a u pojedinim situacijama i menja nijansu prikaza, stvarajući diskretnu senku duž prevoja. To možda ne smeta u svakoj situaciji, ali svakako kvari osećaj „punog“ ekrana i neprekidne površine, koji smo svi uzeli zdravo za gotovo kod standardnih telefona.

Vidljivost glavnog ekrana na suncu mogla bi biti bolja, mada verujem da deo odgovornosti leži upravo na pomenutoj foliji. Sa sekundarnim ekranom situacija je drugačija.

Sve u svemu, Motorola razr 60 Ultra je telefon koji kupujete srcem, ne razumom. On je omaž prošlim vremenima i to je to. Da, ima svojih mana – od nezgodnog otvaranja do folije koja kvari estetiku – ali šarm, kvalitet izrade i onaj neobjašnjivi „Batwings“ efekat teško je ignorisati. Bar u mom slučaju :)

Iskreno? Već odbrojavam dane do edge 70 ultra, mada i edge 70 deluje kao izuzetno privlačno, elegantnija i praktičnija alternativa za svakodnevnu upotrebu.
1000005779.jpg

Nazad
Vrh Dno