Šta je novo?

Motherboard+CPU

spirit crusher

Poštovan
Učlanjen(a)
13.06.2016
Poena
51
Pozdrav, planiram da apgrejdujem PC, konkretno CPU i MB za sada, pa posle i GPU. E sad, imam athlon II X4 740, i planiram prelazak na Skylake i5-6500. Pošto NE planiram overclock CPU-a (niti GPU-a), jel možete da mi preporučite neku matičnu koja nije previše skupa, a tu se dvoumim da li se isplati prelazak na DDR4, tj. da li da ciljam na matičnu sa DDR4 podrškom, ili da npr. taj novac uložim u GPU kada budem uzimao. I samo još jedno pitanje, video sam na KP da su dosta jeftinije komponente, konkretno "Pc Master Shop" iz Subotice, pa me zanima da li je neko konkretno od ovog prodavača kupovao komponente, važno mi je da se ne zeznem, jer dugo štedim novac. Hvala.
Naravno, cilj je isključivo gaming.

to su komponente uzete u madjarskoj,otud i cena.garancija je madjarska,i ako nemas opciju da je eventualno resavas sam,moras preko prodavca.do sad nije bilo velikih problema na tom planu,opet,zavisi i od prodavca sa kp-a,ima proverenih.DDR4 se itekako isplati za gejming na skajlejku,i to ako uzmes 3000+mhz ram,dakle sto brzi.sad,nisi nam rekao koju graficku planiras da uzmes i dal' bi razlika u skupljem ram-u i maticnoj previse uticala na to koji GPU bi mogao da uzmes jer ipak GPU je najbitniji za gejming.

Pa trenutno imam GTX 750 na 1 GB DDR5, a koju bih konkretno ne znam, ne planiram da pređem preko 1080p u narednih par godina, tako da...
elem, imao sam u planu nešto tipa GTX960, ali možda ću pričekati da pristignu ove grafe sa novom arhitekturom kod nas pa da pažljivo odaberem.

Kod nas će biti standardno nenormalne cene, ako ti nije hitno sačekaj RX 480 i/ili GTX 1060 pa će se kupovati preko KP-a kao i do sada.
Za 1080p će biti odlične ukoliko ne zahtevaš svuda fiksnih 60FPS na Ultra.

nikako 960gtx,po meni ta karta nikad nije ni imala smisla,kamoli sad,koji dan pr eizlaska rx 480.sacekaj da ona izadje,kao i 1060gtx pa vagaj.a sto se tice plojke,posto ne klokujes (mada bi mogao,ali to je neka druga prica) komotno uzmi najjeftiniju plocu sa ddr4 koja podrzava vece brzine.

@peja znam... mi smo nenormalno skupi, a upravo to i planiram, da sačekam RX 480 ili GTX 1060. Ionako imam 60hz monitor, pa mi i nije bitno da imam 100+ fps-a
@umart onda izbacujem 960 iz izbora... hvala, uzeću najjeftiniju DDR4

Da. Upravo zato sam i pitao, jer ove koje podržavaju veće frekvencije dođu skuplje, a ja sam na ograničenom budžetu. Bukvalno imam samo za CPU i matičnu do max 10k dinara (ako uzimam preko KP-a)
Ukoliko se isplati, sačekao bih još neko vreme, pa da dodam još par hiljada da uzmem DDR4 ploču.

isplati se,skaliraju ovi noviji naslovi sa DDR4 odlicno,mislim da jos nije dosegnuta granica za diminished returns po pitanju brzine ddr4ke.plus,ako se predomislis za OC,imaces opciju da klokujes putem bclk-a sasvim opusteno,i ne treba ti ultra mega giga ploca za to,imaju modovani biosi i za najosnovnije z170 ploce koje imaju smisla tipa z170 hd3p itd,asrock extreme 4 itd.

Imam LC Power od 500W, koje će ja mislim da tera i5 6500 i moju trenutnu grafu, jer su oboje mali potrošači... ili ne? Ukoliko može, planirao sam da novo PSU uzmem tek pri apgrejdu grafike..
Evo, našao sam od istog prodavca B150 sa DDR4 podrškom za oko 70ak eura.

Ne znam koja je najbolja od tih jeftinijih Z170, ima li značajnije razlike ...

za njegov scenarij,najjeftinija sa ddr4 sasvim dovoljna.ovako ovlas pregledano trebalo bi da hd3p i extreme 4 mogu da se iskopaju blizu 100e.po meni se isplati,kad se vec ide na skajlejk.i jedna i druga sasvim dovoljne za bclk klok i5 6500.po meni jedina prednost te platforme.

sto se tice memare,izgleda da diminishing returns pocinju oko 2800-3000mhz,nisu nesto skuplji ti kitovi,tako da ni to ne bih propustio da uzmem.

Pozdrav, opet ja. Od tih para što sam trebao da uzmem- ništa. Stoga bih se odlučio na budget varijantu sa i3 6100, jer koliko sam skontao to je trenutno najbolji budget cpu. Naravno, upario bih ga sa DDR4 RAM-om. Šta mislite o tome? Koliko bih poboljšanje video u odnosu na sadašnji CPU (na početku teme napisano)?

Videću da uzmem ili 4460 (polovan ili nov) ili 6400, to mi je najpristupačnije trenutno. U slučaju skajlejka, uzeću ploču sa DDR4, jer koliko mi se čini, ne vredi uzimati skylake bez DDR4 memorije...

ako nemas,onda skajkejk nema smidla i poente nikakve,radi kao i hasvel a kosta vise i primorava te na slabiju plocu za iste pare.covece,ga z87 hd3 za 45e na kp,na to mozes i 4790k na tih 4,5 - 4,6ghz koliko svakako taj chip moze bez klanja i skupog hladjenja.

Vrh Dno