Šta je novo?

Moram da kupim UPS, ne moze vise ovako...

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Svaki cas mi nestaje struja... plasim se za svoj novi komp generalno... a i leto je, non stop grmljavina... sevanje...

Da li UPS pored toga sto napaja kompjuter kada nestane struja pegla i napone? Da li predstavlja zastitu od udara groma?

Posto ne znam bas nista o UPS-evima, koje su mu bitne karakteristike? Sta je najvaznije kod jednog UPS-a? Moze li da se kupi solidan UPS za 50e?

Na primer, koji bi ste mi od ovih preporucili:

1) UPS Back Mustek Offline 1000VA, no AVR, USB kontrola, bez napojno kabla ka računaru 64 evra

2) UPS Back Mustek 600VA+, USB kontrola, autonomija rada 5 do 20 minuta, brzina naponske sklopke 3ms, masa 6kg, gray/black 50 evra

3) UPS Back Mustek 800+, USB kontrola, autonomija rada 8 do 30 min, brzina naponske sklopke 4ms, masa 8 kg, gray/black 68 evra

4) UPS Back Mustek Offline 600VA, no AVR, USB kontrola, bez napojnog kabla ka računaru 38 evra

... i zasto?

APC :) Mustek je los.
To su backup upsevi (oni drugi su skuplji), razlika je sto on radi na bateriju samo kad nema struje, kad je ima, nema razlike (kao da ga i nema, tj ne pegla napon ili sl)

U svakom slucaju ti je bolje sa UPS-om nego bez njega, moja preporuka je UPS APC Back-Ups CS 650. On ne "pegla" napone ali ipak sjajno odradjuje posao. Ranije mi se desavalo pogotovo pred neku oluju kada pocne da seva da dolazi do seckanja napona (vidi se po sijalicama koje zmirkaju) i u tom momentu mi se komp obavezno restartovao. Od kada imam UPS vise se ne desavaju nikakvi restarti jer UPS prebaci na bateriju ukoliko napon "ispadne" iz odredjenih granica (moze da se podesava ali najostrija setovanja su 196V-256V). Imas dosta zanimljivih opcija na ovom UPS-u (mozes da vidis trenutno opterecenje, tenutni napon, ...). Inace moju konfiguraciju sa monitorom baterija je drzala 21 min. pre nego sto je pala na 10% i tada sam odradio shutdown.
P.S. Ako grom udari negde u blizini jedini spas je da ti je uredjaj bio totalno odvojen od mreze inace nema mu spasa.

Poslednja izmena:
U svakom slucaju izbegni Mustek, Trust, MGE, PCM, i ostale kosoke, i isprsi se. UPS je obicno jednokratna investicija (a ne kao za graficku 150-200e godisnje), pa daj tih 115e za dole navedeni model da ti savest bude mirna.

APC BackUPS ES 700VA, 405W

http://www.apcc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=BE700-GR

Razlog bas za ovaj model (umesto sasvim solidnog gore navedenog CS-650) su

- Full time multi-pole noise filtering : 5% IEEE surge let-through : zero clamping response time : meets UL 1449

- RJ-45 Modem/Fax/DSL/10-100 Base-T protection

Poslednja izmena:
Sto se MGE trpa u isti kos sa mustekom!? Ovaj forum je jedino mesto gde sam to ikad video...

Izvinjavam se, greska. Sudeci po portfoliju i referencama, MGE je bi trebalo da je kvalitetniji od Mustek-a...

Ustvari, Schneider Electric, koji je i vlasnik MGE-a, je nedavno kupio i APC, videti ovde:

http://www.apc-mge.com/resource/pdfs/pressRelease.pdf
http://www.apc-mge.com/

Vidim da se za relativno male pare (60-tak evra) nudi MGE NOVA 600 AVR, sigurnija i bolja kupovini od musteka u istom rangu cena. Mada posto vidim da imas 600W napajanje, sigurno bi ti mnogo vise odgovarao jaci model, MGE NOVA 1100 AVR, kako ti UPS ne bi bio usko grlo ako (kad) pocnes da budzis komp. Jedno sto je njegova cena tacno dvostuko veca. :(

Poslednja izmena:
Zaista mi je mnogo da dam preko 100 evra za UPS. 60-70 bih se mozda i isprsio. Koliko kosta ovaj sto je Astan preporucio?

Dakle, da rezimiramo, postoje UPS-evi kojima je funkcija JEDINO to sto imaju bateriju kada nestane struja i koji ne peglaju napon i oni drugi koji to rade? Da li to sto imam dobro napajanje znaci da mi nije potreban vrhunski UPS ili to ne zavisi od toga?

Kako UPS moze da bude usko grlo, to ne kapiram, napajanje daje struju?

U svakom slucaju, padovi napona mogu da ostete komp u kom slucaju UPS prebacuje na bateriju i na taj nacin ga cuva?

Pa logichno je da pored napajanja od 600w uzmesh i usp koji moze da isporuchi tu snagu. Takav ups mora da pegla napon i kad nestane struja da isti ti spase rad na kompu ili sam komp od novog dolaska iste. Naravno da ce koshta, al gledaj realno, sigurnije je.

Zaista mi je mnogo da dam preko 100 evra za UPS. 60-70 bih se mozda i isprsio. Koliko kosta ovaj sto je Astan preporucio?

Dakle, da rezimiramo, postoje UPS-evi kojima je funkcija JEDINO to sto imaju bateriju kada nestane struja i koji ne peglaju napon i oni drugi koji to rade? Da li to sto imam dobro napajanje znaci da mi nije potreban vrhunski UPS ili to ne zavisi od toga?

Kako UPS moze da bude usko grlo, to ne kapiram, napajanje daje struju?

U svakom slucaju, padovi napona mogu da ostete komp u kom slucaju UPS prebacuje na bateriju i na taj nacin ga cuva?

Ovaj sto sam predlozio kosta isto oko 110-115 eur. UPS moze da bude usko grlo jedino u smislu da jednog dana toliko nabudzis komp (npr. neka VGA koja mnogo trosi pa neko vodeno hladjenje, ubacis jos par HDD-ova, ...) da njegova potrosnja preraste mogucnost isporuke struje samog UPS-a i onda dzaba ti sto imas napajanje koje moze da isporuci toliku snagu kada UPS pre njega ne moze napajanju da isporuci tu snagu, ali malo je verovatno da ce se to desiti ako uzmes neki ups koji moze da isporuci do bar 400W.

Zaista mi je mnogo da dam preko 100 evra za UPS. 60-70 bih se mozda i isprsio.
a nije ti mnogo da das za conroe 100, za graficku 300, napajanje i kuciste...

pa onda kupi krsh od ups pa kada budes ponovo morao da dajes taj kesh za komponente daces i jos za APC ups (ali ce te izaci mnogo vise novaca nego sada)

Illidan, imam kompjutere raznorazne citav zivot i nikada mi nista nije crklo zbog struje tako da nije bas tako kao sto kazes... jeste da je sigurnije sa njim ali nije obavezno imati ga da bi kompjuter doziveo duboku starost...

@Astan Staljin kaze da moram da uzmem UPS koji moze da isporuci snagu koliku moze napajanje, a ni taj tvoj ni ovaj sto je predlozio M_M to ne moze...

pa dobro ti se kockaj, a ja video crknut kompjuter vezan na mustek ups

tesko da ces necime opteretiti to napajanje da bude u full loadu od 600W

Gde sam ja rekao da uzmesh mustek ups? Mozda se nisam izrazio lepo, ali ni ja ne bi uzeo mustek ups. To je ipak krucijalna komponenta od koje zavisi ceo rachunar. Apc je sigurica

Illidan, imam kompjutere raznorazne citav zivot i nikada mi nista nije crklo zbog struje tako da nije bas tako kao sto kazes... jeste da je sigurnije sa njim ali nije obavezno imati ga da bi kompjuter doziveo duboku starost...

@Astan Staljin kaze da moram da uzmem UPS koji moze da isporuci snagu koliku moze napajanje, a ni taj tvoj ni ovaj sto je predlozio M_M to ne moze...

Kada bi hteo kvalitetan UPS koji moze da isporuci 600W+, trebalo bi da se isprsis (barem) 120evra koliko kosta MGE NOVA 1100 AVR.

Ukoliko kupis slabiji, onda ce on (a ne napajanje racunara) da diktira maksimalnu snagu koja se moze racunaru isporuciti. U principu, tvoja trenutna konfguracija vuce maksimalno oko 250W (ukljucijuci i koeficijent napajanja od oko 80%) plus oko 50-tak W za monitor. Dakle neki minimum za sada i neka manja buduca prosirenja bi ti bio UPS od 650VA 400W. Medjutim zamisli da dodas jos jedan hard-disk, quad-core CPU i 8800GTX. Tvoje napajanje bi verovatno to izdrzalo, ali taj UPS ne bi mogao da isporuci toliku snagu napajanju, kapiras?

Mi te sve lepo savetujemo, iz iskustva i najbolje namere, a izbor je naravno na tebi.

Poslednja izmena:
Staljin kaze da moram da uzmem UPS koji moze da isporuci snagu koliku moze napajanje, a ni taj tvoj ni ovaj sto je predlozio M_M to ne moze...

U zivotu mora samo da se umre :) Moje napajanje je 550W a UPS maksimalno moze da isporuci 400W a ova moja konfiguracija sa monitorom trosi 140W (maksimalno nekih 190W). U principu bilo bi lepo kada bi mogao da sklopis konfiguraciju gde ce sve biti 100% iskorisceno ali ipak to ne moze u praksi (isto tako bi mogao da kazes ako uzmes 4x1GB memorije i popunis sva 4 slota da ce ti to biti usko grlo u buducnosti jer npr. ploca podrzava maksimalno 8GB itd.) 400W je vise nego dovoljno osim ako nisi neki "teski ludak" za hardware a koliko vidim nisi :)

ili kupuj UPS za 100-120e, znaci bas dobar ili ga ne kupuj UOPSTE

Dakle, da zakljucimo, koja bi bila minimalna potrebna snaga za takvo neko prosirenje koje si ti naveo?

Vec spomenuti MGE Nova 1100 AVR, 660W, bi se idealno uklopio sa tvojim napajanjem od 600W cak i da zesce nabudzis masinu (quad-core cpu, 8800GTX, jos disk-dva, itd), 24" LCD pa i ostatak (stona lampa, i sl.) itd. Sa cenom od 120e (jeftinije od grafickih srednje klase) ne moze niko da kaze da je jednokratno ulaganje u ovakav UPS neracionalno...

Inace, veca maksimalna snaga UPS-a znaci i duzu autonomiju rada pri umerenom opterecenju... Npr, tvoju sadasnju masinu sa monitorom bi drzao barem 30-35 minuta, a sigurno i znatno vise od toga u rezimu kada su ti CPU i GPU neoptereceni (npr, surfujes, citas/pises email i sl.)

Ajd' kad već govorite od iskustvima... lično znam čoveka kome je u komšiluku udario grom (kod komšije izvaljena priključna tabla + strujomer, pocrkalo sve živo od tehnike) Imao je mustek 600 ups koji je crkao od udara. Kompjuter je bio radio kad se to desilo + lcd monitor. Znači sve osim ups-a je preživelo.
p.s. pošto mu je ups bio u garanciji, on se lepo napravio mutav, odneo ga u prodavnicu i dobio drugi. :-devil-:

lično znam čoveka kome je u komšiluku udario grom (kod komšije izvaljena priključna tabla + strujomer, pocrkalo sve živo od tehnike) Imao je mustek 600 ups koji je crkao od udara. Kompjuter je bio radio kad se to desilo + lcd monitor. Znači sve osim ups-a je preživelo.

UPS nije zastita od groma, vec prvenstveno od potpunog ili delimicnog nestanka struje, i kod boljih modela i za filtraciju, tj. zastitu od smetnji.

UPS moze da pomogne i protiv udara groma u blizini, ali bolje je ne rizikovati ukoliko vam je iole stalo do opreme i/ili podataka.

Poslednja izmena:
Ako je samo zastita od groma u pitanju (znaci nema problema sa nestancima struje) dobro resenje moze da predstavlja i neki Surge protector po dosta manjoj ceni (kosta oko 30e). Ja recimo koristim ovaj http://www.apcc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=PH6VT3-GR
Iskreno, nemam pojam da li radi (ne bih ni zeleo da saznam) ali sada spavam mirnije. Preko njega su mi odvojeni i adsl modem preko tel kabla, kao i tjuner preko koaxa. Na kutiji pise da garantuju sa, cini mi se, 50.000e navodno oko nesto rikne preko njega u slucaju udara groma (ne vazi za nasu zemlju naravno ali bar uliva dodatno poverenje)...
Mozda ovo iskombinovati sa nekim jevtinijim upsom?

Ja furam APC 650 vec duze vremena i iz statistike se vidi blackout u proseku 20 puta mesecno (uglavnom oni mali od <1 sekunde) i bude par puta undervolt. Jedna od pametnih stvari koje sam kupio za komp ;)

Nazad
Vrh Dno