Šta je novo?

Montaža (povezivanje) Garmin-a

Swiper

Čuven
Učlanjen(a)
05.03.2002
Poena
765
Drugari, imam jedno pitanje :)
Kupio sam garmina 205 i želim da ga stavim u donji levi deo stakla, tu mi nekako najbolje odgovara. Jedini problem je što kabl mora da ide preko cele armature i da mi smeta. Palo mi je na pamet da nekako kupim neke kablove i da sprovedem ispod armature i da kabl samo malo viri tamo gde treba da stoji garmin. Kad već to radim želeo bih i da mi 12v utičnica bude slobodna - da nekako vežem na tu žicu. E sad, voleo bih da mi predložite.. Kakav kabl treba da kupim? Jel može onaj običan USB koji se koristi za povezivanje garmin-komp da se samo odseče i zalemi?:D Da vežem direkt na osigurač gde je i žica od 12v utičnice ili da vežem na žicu? Ili nešto treće? Glupa su možda pitanja ali ... Neki majstor je to predložio da mi veže direkt na osigurače. Ne bih da napravim neki ršum. Inače, osigurači su jako blizu, levo od volana. Auto je golf4.

Hvala svima na predlozima :)

Ako se taj garmin napaja preko onog standardnog mini USB konektora (a takav je jedan Garmin koji sam čačkao), onda možeš to sve rešiti sa produžnim USB kabelom i onim običnim upaljač -> USB adapterom koji ima da se kupi po radnjama. Znači, treba ti mini USB kabel čiji kraj izvučeš tamo gde ti je uređaj, drugi standardni USB kraj u produžni, produžni do tog adaptera, a njega napojiš sa 12V kako znaš i umeš ako već nećeš u upaljač. Možeš recimo povazati na isto napajanje kao i autoradio ali ako nisi vičan tome, daj nekom ko jeste.

Car lighter to USB: http://www.daydeal.com/product.php?productid=10892
USB extension: http://images.google.rs/imgres?imgu...ble&um=1&start=2&sa=X&oi=images&ct=image&cd=2
Mini USB cable: http://www.cablesnmor.com/usb-mini-cable.html

Sve to ima i po našim radnjama i nije skupo.

Poslednja izmena:
Da, isti je kabl kao taj - mini usb je. OK, sve mi je to jasno. Mene najviše brine to da ne vežem negde gde ne treba i da ne napravim lom :) Neće da izbija osigurač ako se u isto vreme radi garmin i autoradio? I interesuje me da li se garmina napaja baš sa tih 12V ili onaj originalni garminov kabl za auto ima neki adapter u sebi?

Poslednja izmena:
Nisam bas siguran ali mislim da u onoj budzi koja se gura u upaljac ima i neki pretvarac i da se te navigacije napajaju sa manjim naponom od 12V. Najsigurnije ti je da ispod table ugradis jos jedan dzek za upaljac i onda u njega ubodes taj originalni Garminov kabl.

Garmin se napaja sa standardnih 5V koji postoje u bilo kojem USB konektoru. Ukoliko tog Garmina priključiš npr. mini USB kabelom na kompjuter, primetićeš da se napaja normalno, kao da je na orginalnom kabelu. Probano sa drugim Garminom...

Adapter koji sam linkovao, kao i svaki takav, skida 12V iz upaljača na 5V kakve daje standardni USB.

edit: Neće ti izbijati osigurač... ali gledaj da to povežeš sigurno i da se nešto ne prekine usled vibracija.

Poslednja izmena:
Ja sam ovo uradio i funkcioniše. Uzeo sam u prodavnici auto delova konektor za upaljač ('ženski' deo, kupuje se za kola koja to nemaju) i povezao ga na instalaciju koja ima napon tek kada se da kontakt. Sve sam to zbudžio iza table sa osiguračima (sa leve strane kada se otvore vrata), u konektor regularno uštekao adapter koji ide uz uređaj (MIO u mom slučaju) i izvukao malo kabla između instrument table i stuba. Kod ovog uređaja je prednost što se kabl za napajanje kači za nosač i praktično čini celinu na koju se samo stavi navigacija, tako da mi u donjem levom delu šoferšajbne stoji nosač sa kablom za napajanje. Sve izgleda lepo i kulturno, nema žica koje se razvlače na sve strane i savršeno funkcioniše.

samo obrati paznju na povezivanje preko usb-a

dokle god garmin dobija struju preko usb-a, neces moci da ga koristis (barem je tako kod novijih serija). Informaciju o tome da je prikljucen na komp, odnosno usb, dobija preko jednog od kontakta unutar usb konektora.

dokle god garmin dobija struju preko usb-a, neces moci da ga koristis (barem je tako kod novijih serija). Informaciju o tome da je prikljucen na komp, odnosno usb, dobija preko jednog od kontakta unutar usb konektora.
Ijao, vidiš, o tome nisam razmišljao, nije mi palo na pamet. Mada sam na nekom forumu pročitao da postoji fora da se uključi i dok je na usb-u. Probaću da pronadjem.

Ja sam slucajno otkrio da kad koristim USB kablic koji sam dobio uz Apacer externi citac kartica, Nuvi se puni i moze da se ukljuci (ne pojavljuje se slika racunara) i tada ga racunar ne vidi, a ako koristim druge kablove koje imam, ne moze da se koristi (kao navigacija), ali ga racunar tada vidi.
Probaj sve usb kablove koje imas, mozda ti se posreci kao i meni.
Ako ne uspe, moraces da doradis kabl ovako

Trebalo bi da radi ovako... ...ako "nešto" pokuša da komunicira sa Garminom kroz USB kabel (kompjuter) on odgovori na komunikaciju, prebacuje se u taj "komuniciraj" mod i tada ne može da "navigira" ali se i napaja iz kompa. Ali ako ništa ne pokušava da komunicira sa njim već samo ima struje u USB kabelu (upaljač -> USB adapter), on počinje samo da se napaja.

E sada, ovo baš ovako nisam probao...

Jel ima nekoga da je probao i da radi provereno preko običnog USB kabla?:)

Ja sam ovo uradio i funkcioniše. Uzeo sam u prodavnici auto delova konektor za upaljač ('ženski' deo, kupuje se za kola koja to nemaju) i povezao ga na instalaciju koja ima napon tek kada se da kontakt. Sve sam to zbudžio iza table sa osiguračima (sa leve strane kada se otvore vrata), u konektor regularno uštekao adapter koji ide uz uređaj (MIO u mom slučaju) i izvukao malo kabla između instrument table i stuba. Kod ovog uređaja je prednost što se kabl za napajanje kači za nosač i praktično čini celinu na koju se samo stavi navigacija, tako da mi u donjem levom delu šoferšajbne stoji nosač sa kablom za napajanje. Sve izgleda lepo i kulturno, nema žica koje se razvlače na sve strane i savršeno funkcioniše.

Jel moze neka slika?

Ne verujem. Morao bi opet da rastavim tablu ispod volana a to nije baš mali posao. Spolja se vidi samo parče kabla koji viri između A stuba i table i ide do nosača ali to nije to što te interesuje pretpostavljam.

Da ne otvaram drugu temu pitaću ovde.
Mene zanima gde ima da se uzme produžni adapter za kola.
Imam već jedan koji sam dobio kada sam kupio uredjaj,ali ne može da dosegne do zadnjeg sedišta pa da li neko zna gde ima da se kupi.
Hvala unapred

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno