Šta je novo?

Monitoring sistemi i vaša preporuka

zcpr4

Slavan
Učlanjen(a)
30.03.2006
Poena
304
Ukoliko neko ima iskustva sa monitoring sistemima kao sto su Nagios, OpenNMS ili Zenoss (naravno, mogu i drugi, ali preferiramo open source), i oko mogucnosti podešavanja da rade monitoring više odvojenih mreža (kompanija), voleo bih da čujem iskustva.

Ideja, ili zahtev da se bolje izrazim, je da se sa jednog mesta (servera) nadgleda više mreža tako što bi se pristupalo jednom računaru na svakoj mreži preko bezbedne konekcije (openvpn ili kako god... predlozite :)) i sa tog jednog nadgledali ostali računari i uređaji na mreži. Ukoliko je neko radio takvo rešenje, bio bih zahvalan na sugestijama.

Navedeni monitoring sistemi su samo primeri, ali bih se zadržao na open source-u. Nije cilj samo mrežni monitoring, već uz mrežu i monitorring servisa na računarima, tj aplikacija.

Moguće je da sam promašio podforum, pa molim moderatore da premeste temu ukoliko to jeste slučaj... Mozda tema vise odgovara open source podforumu, ali definitivno ima veze sa enterprise IT delom :D

U međuvremenu sam naisao i na Munin, NetXMS, Opsview, PandoruFMS, Shrinken...

Ideja je da sa jednog mesta se nadgleda par, uslovno rečeno servera, koji dalje nadgledaju računare i mrežne uređaje njima dostupne. Operativni sistemi na računarima koji se nadgledaju su heterogeni, znači radi se o windows i linux mašinama, tako da je potrebna podrška za oba OSa.

Ukoliko neko ima iskustva sa sličnim, bio bih zahvalan. Nije mi problem da testiram različita rešenja, ali sam malo u frci sa vremenom, pa eto, ovaj put trazim prečicu u vidu vašeg iskustva. :d

Postoji izuzetno veliki broj OSS resenja za nadgledanje i ni jedno nije savrseno :)
Ja sam konkretno radio sa Nagios-om i Zenoss-om (starija varijanta)

Nisi napisao koliko uredjaja mislis da nadgledas ? I koji imas HW za to.

Na primer Nagios je dosta ne zahtevan sto se tice HW ali kada predjes 1000 uredjaja i jedno 3000 servisa potreban je tuning da bi to radilo kako treba.
Neka "klasicna" verzija bi bila:
- Nagios
- NRPE (Plugin za skupljanje podataka)
- NagiosQL (GUI za podesavanje)
- PNP4Nagios (Grafikoni)

Malo modernija varijanta bi bila:
- Nagios
- Check_MK (Plugin za skupljanje podataka)
- WATO (GUI za podesavanje)
- PNP4Nagios (Grafikoni)

Sta god da izberes racunaj da ces morti mnogo toga da radis "na ruke" ili ti perl / python / bash / php sto pisanje sto editovanje postojecih skripti.

Sa Zenoss-om sam radio jako malo i kod njega je situacija je *bila* ovakva: Ono sto radi radi na klik ono sto ne radi moras sam da pises manje vise od nule. I ne znam da li imaju sada podrsku za sms jer ranije nisu imali. Isto ume da zagusi HW ako nadgledas mnogo uredjaja. Zenoss je samo read only nadgledanje ili ti ne moze da reaguje na samom serveru ako se nesto desi.

Ako se odlucis za nagios i imas jos neko pitanje udri :)

@Stator
Hvala puno, tvoje iskustvo (kao i ostalih korisnika, ako se jave) je upravo ono sto mi treba.

Ono sto se ovaj put trazi je da se pasivno nadgleda rad računara i uređaja, i to na fundamentalnom nivou - samo da li su online i da se prima mail sa izvestajem kad jesu i uzbunom kad nisu. Tu bih ja dodao i malo vise, odgovor na ping i ne znaci da rade uređaji, jelte :p
Količina računara i uređaja koji se nadgledaju je 15-20 po lokaciji, i ukupno 5-6 lokacija. HW zauzece na svakoj od tih lokacija bi trebalo da bude minimalno.

Pitam za iskustva zato što bih uradio to kao privremeno rešenje i pustio u rad u roku od 15-20 dana. Iz tog razloga Zenoss bi mi mnogo više odgovarao baš da bi mi radio na "klik".
Zatim negde od polovine januara bi ušao u opsezno testiranje različitih rešenja i pisanje na ruke svega što mi treba a što nedostaje, ali to je projekat od barem 6 meseci... taman do odmora :D

Vrh Dno