Šta je novo?

Hardver Monitori

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

PPC

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2019
Poena
505
Moja oprema  
Mobilni telefon
uzmi brate Xiaomi, veruj mi
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Treba mi preporuka za dobar VA gaming monitor i dobar IPS "cinematic" monitor. Na HDR se ne lozim, tako da to nije faktor ili svakako najmanje bitan.

VA 34" 1440p 16:9 >=120hz
IPS 27-34" 1440p 16:9 >=75hz

Budzet manje vise nebitan ali isao bih na neku "best buy" varijantu za IPS i eventualno top tier za VA. IPS bi bio sekundarni monitor eventualno neka serija da se pusti dok radim. VA bi bio primarni, gaming i posao. IPS ako ima pivot je plus, VA ako ima HW Gsync je plus. Moze i 16:10 varijante.

VA: Iiyama GB3467WQSU, ako ga nađeš kod Mađara ili u inostranstvu. Ne znam da li Samsung ima neki ultrawide VA u Odyssey seriji, mislim da nema. Huawei ima pristojan ultrawide model, i Dell S3422DWG/Iiyama GB3466WQSU kao treća varijanta. 16:10 nećeš naći u VA verziji...

IPS: ne znam, izbor je poveći...definiši "cinematic"?

Meni deluje da bi bilo bolje da napraviš rokadu i uzmeš IPS za rad i igre a VA za serije i filmove.
Tu onda imaš 16:10 38" IPS monitore sa blagom 2300R krivom poput LG 38WN95C-W, LG 38GN950-B i Alienware AW3821DW. Prvi LG je najbolji (ne znam može li još da se nađe), pa drugi, pa Alienware (koji jedini ima HW GSync).

Eh, zezno sam se sa VA postavkom, 34" su svi UW, sad vidim 32" 1440p su 16:9, nema preko toga tako da... my bad, 32" 16:9 mi treba.

Za "cinematic" mislio sam na IPS sa sto boljim kontrastom. VA bi trebao da bude primaran, direkt ispred mene, IPS sa strane pa zato IPS. Imam OLED TV za "ozbiljno" gledanje filmova, ovaj IPS sa strane bi vrteo neku seriju ili YT ako mi ne treba kao sekundardni za posao dakle treba da bude adekvatan, ne i da briljira. Recimo IPS sa sto boljim kontrastom, >=75Hz, sto manje primetan flicker, apsolutno ne mora da podrzava HDR, eto to bi bio "cinematic".

32" VA..."premium" model bi bio Samsung Odyssey G7 C32G75T na 240 Hz, ima najbrži VA panel, ostali ne mogu da prismrde s odzivom. 2 stvari u vezi njega, doduše: ima jaču 1000R krivu i imao je problema sa slikom i kontrolom kvaliteta. Kriva može da ti smeta ako radiš nešto gde su ti bitne ravne linije (mada lnudi kažu da se naviknu) a neke probleme su ispravili, mada ne znam da li sve pa te verovatno čeka lutrija.
Video sam još neke modele za koje mislim da imaju isti panel jer dele 240Hz i 1000R krivu, ali nisam potpuno siguran...

Kao alternative, Dell S3220DGF/S3222DGM (DGF ima USB, DGM nema ali je bolji za gejming) i Iiyama GB3266QSU. Imaju dosta blažu 1800R krivu od Samsunga ali sporiji odziv.

Ako radiš nešto gde su boje kritične, onda su ove stvari sekundarne i treba gledati što bolju pokrivenost spektrova poput DCI P3, Adobe RGB, Rec. 2020, obavezno hardverska kalibracija, LUT itd. Ovo ionako nisu monitori za profesionalni rad sa bojama...

Što se drugog monitora tiče, dovoljno ti je i 60Hz. Možda i 1080p jer 99% sadržaja na YT je na 60 ili manje fps, filmovi i serije na standardnih 24, možda 48, i ništa od toga nije na 1440p...
Koliko su ti bitni ergonomija nosača i zvučnici na monitoru?

• Like
Reagovanja: PPC
Sto se drugog monitora tice, zbog desktop udobnosti i "prelaza" sa mnitora na monitor "mora" osvezavanje da bude bar 75Hz, idealno takodje 120. Navikao sam, nema nazad, sad mi 60Hz uzasno "secka". Nisu mi novci problem, ali ne bih ni bas bacao zato sam za IPS i rekao "best buy" ne premium, jer bas nema poente.

Def cu pogledati raspolozivost ovih 1800R modela, 1000R je mnogo. Jeste, naviknes se, ali ne zelim toliko da se navikavam plus imam ponesto posla gde bi to moglo biti faktor spoticanja. Ako se bude uzimao krivi, def manje kriv. Jel imas neku flat alternativu pa da vidim sta je raspolozivo?

HW kalibrator imam, boje nisu kriticne toliko, vecina sadrzaja je sRGB a sa tim vecina danas nema problem tj. nisam video da ijedan normalan monitor ima ispod 98% sRGB. Od ergonomije jedino pivot za IPS bi bio ok ali nikako prelomna tacka, sve ostalo manje vise nebitno, uvek moze da se dokupi VESA stalak. Ni brzina odziva nije toliko presudna za VA, sama fluidnost prikaza i da dobro handluje motion je bitnije nego surova brzina (mada su ta dva faktora isprepletena).

Flat VA high refresh monitori su retki...od 32" imaš samo LG 32GN650-B (ima pivot, nema swivel) i Philips 32M1N5500VS/00 (samo tilt, verovatno isti panel kao LG ali navodno fabrički bolje boje, kolega sa foruma ga ima i zadovoljan je). Ne znam da li Philipsa trenutno ima kod nas, bilo ga je...oba su jeftini ,srećom.

Od IPS bi ti lepo legao BenQ EX2780Q, mislim. 144 Hz, ima solidne zvučnike za monitor kao i daljinac, ali postolje ima samo tilt. Kod nas ga nema sada (bilo ga je), ne znam kod Mađara...
Sem njega, kod nas ima hrpice 27" 1440p 75Hz monitora...recimo, Dellove S2721DS ili S2722DC (ima USB-C), Asus ProArt PA278QV ili PA278CV (ima USB-C) ili čak Asus VG27AQ koji je 165Hz gejming monitor ali ima pivot, zvučnike i G-Sync.

• Like
Sve jasno, hvala veliko. Sad da ih poredjam po cenama i raspolozivosti pa da vidim statsove.

Oba zakrivljena VA predloga su osetno skuplji od LG a nesto ne vidim da su toliko i bolji +- situacija od parametra do parametra, za Iiyama GB3266QSU ne mogu da nadjem posten review. Koliko vidim aktuelna je verzija Iiyama GB3266QSU-B1, jel to isto, imas li mozda neki krsten review?

Mislim da cu lepo da uzmem dva LG 32GN650-B, raspolozivi, jeftini, vrlo solidni, pivot, HRR, 10 bit panel, seamless prelaz, dobar gradijent... jedino sto tih 165Hz ne rade bas kako treba, sweet spot mu je na 120Hz, dovoljno.

B1 je samo oznaka za crnu boju, isti je monitor u pitanju.

Za Iiyamu slabo ima testova na engleskom jer izgleda nemaju distributera u US pa ne dolazi u ruke većih tech medija i kanala. Mogu da se iskopaju testovi na evropskim jezicima i možda poneki na engleskom. Još nisam naleteo na neki sa lošom ocenom...

Imaš ovaj na poljskom, a sećam se da sam video i na engleskom, probaću da iskopam: https://ithardware.pl/testyirecenzj...o_monitora_z_panelem_va_qhd_144_hz-13684.html

• Like
Toliko translatora, nema potrebe. Evo, odlican info iz review-a.

"The monitor is quite susceptible to calibration and profiling, which allows you to deal with most of its imperfections in terms of color reproduction. When trying to calibrate, however, its biggest flaw comes to light, because the minimum brightness of the backlight (set to 0%) is over 190 nits, so we could not go down to the value of 120 nits desired for calibration. It is true that after the treatment this result dropped to 150 nits, but this is the minimum value, which in some scenarios may still be too high. On the other hand, in practice, for gaming, hardly anyone lowers the brightness of the backlight so much, even during night sessions, so for most users it will probably not be a problem. Below are the results of the colorimeter after calibration. "

Ovo je opasan dealbreker za mene, cak i 150 nits je previse za recimo office, nocu. Jeste, moze office ceo da se potamni ali ima to i svojih nedostataka. Oslepeo bih na 190 nits konstantno, 150 jos i nekako ali ogroman flaw, za mene. Nista, to je to, LG je najkompletniji i najjeftiniji, ako mi nesto drugo i padne na pamet, najlakse ce se prodati itd. Hvala puno na savetima!

Stigli LG-evi, vrlo pristojan monitor za novce ali... na vertikalnim krajevima postoji "senka" valjda izmedju nekog wide angle filtera i samog panela koja se ne vidi samo na odredjenoj udaljenosti, oko 80cm, sve blize i taj prelom zakloni sigurno do 30ak pixela. Nesto mi se ne cini da je ovo defekt. Ispadne kao da je bezel 3cm. Ova crvena linija na slici nije odsjaj nego je ispod senke i to nije worst case scenario ali dobro toliko blizu bas necu biti. Izgleda da ce nazad, mnogo me za sada iritira. :(

Mozda ostavim jedan za centar pa jurim originalnu ideju IPS za bocni, ovaj LG za bocni nije pa nikako. Ne zbog VA ogranicenja, na to sam racunao, nego zbog ove senke.

IMG_20230520_091325.jpg

Na to sam viđao žalbe po netu što se tiče cele te LG 32" flat VA serije...još neko sa foruma je uzimao te monitore pa sam ih pitao da li su kod njih zatamnjene bočne ivice i rekli da ne primećuju to. Zato sam pomislio da je od primerka do primerka ali izgleda da je karakteristično za celu seriju...
Eto što su tako jeftini...

Bas steta, ovako sve je skroz adekvatno, i uniformnost, pixeli svi na broju, vrlo solidna ergonomija, fluidnost vrlo dobra... za 300e, nenadmasno. Kao single monitor, istina, ne smeta toliko, kao dual setup sa dva 650n-b bas ne ide, eventualno da ih stavim jedan na drugi, eto ideje.

Ako je razdaljina malo veca, ne vidi se uopste, sve regularno. Evo sad sam kao premerio pantljikom, na 65cm od monitora se ne vidi uopste, do 55 ko gleda taj ce i da primeti, ispod 55cm vec krece izrazeno da se vidi da ne moze da se ignorise sem ako nisi od onih sto mogu i na pola polomljenog monitora da se igraju. Def nisam taj.

Ajde Halile ti ga prvi zalilaj, preporuka 1/1. :D

Salu na stranu, ako nisi od onih sto dotaknu nosom monitor kad igraju CS, nije toliki problem tj. subjektivno je vrlo koliko ce ti smetati. Ako se zavalis u stolicu, defekt nestaje.

Sa tehnicke strane, kao da je taj neki filter ili stavec postavljen na ekran ali ne direktno zalepljen nego tik ispred njega sa razmakom izmedju sto zvuci krajnje nelogicno ali tako izgleda. Pored senke iz blizine, u coskovima monitor ima 3D efekat (dubinu), ikonica koja je direkt u cosku izgleda kao da lebdi iznad desktopa, vec sledeci red dole ili u stranu, efekat se gubi. Ni ne vidi se kad se gleda monitor sa razdaljine, primetio sam kad sam gledao bocne ivice detaljno. Isto ne deluje kao defekt jer je identicno u svim coskovima.

Generalno sam na 70-90cm od monitora.
Ne znam šta da ti kažem...izgleda da je nešto vezano za način na koji su instalirali panel ili do samog panela...

Jedan od kolega sa foruma je kupio Philipsov 32" flat VA koji je maltene istih karakteristika pa sam pretpostavio da koristi isti AUO panel kao LG jer nisam čuo da je iko drugi napravio flat 32" VA sa 165Hz. Pitao sam ga da li primećuje te zezancije i rekao je da nije video ništa. Ako Philipsov model ne pati od toga, ili nije isti panel ili je LG nešto zeznuo u proizvodnom procesu...

E pa ovako, senke ima sa svih strana ali je gore i dole vrlo slabo uocljiva. Al kao i sa mrtvim pixelima, kad uocis, samo u to gledas 6 meseci dok se ne naviknes da blokiras. Ipak idu nazad u kompletu, steta, sve ostalo je vrlo dobro. Ne znam koliko su to mogli ustedeti sa ovakvom implementacijom niti sam ovako nesto slicno vidjao do sada. Nista potraga za Philips prvo da se vidi negde, ne mogu da narucujem opet pa da vracam, opasno smara.

Stigao Philips ipak na nevidjeno, nisam uspeo dva da kupim, steta, samo jedan ostao na akciji u Madjarskoj za... 266e. Brutalan monitor. Zvucnici vise nego upotrebljivi, USB hub, prelep dizajn, sertifikat o kalibraciji, uniformnost odlicna, 0 defektnih piksela, Panel verovatno jeste isti kao u LG ali "senke" nema, sve ivice su ostre kao sto bi ocekivao od digitalnog monitora lol. Nema ni "3D efekta" po coskovima. Nekako mi je i tekst bolji na Philipsu, za fazon 0.5/10 ali deluje ostrije definitivno. Proverio sam ga kalibratorom dE<0.7, tak mu nije trebao.

Nikako ne preporucivati Philipsa kao "isto sto i LG", mnogo je kompletniji i zaokruzeniji monitor prikladan za menadzersku kancelariju ili gamer jazbinu podjednako.

Šta je best buy 2k /27" /ips /240hz?

Mnogo pare :)

Ima onaj Alienware, oko 600-700e je. Ili možda jeftinija varijanta 27GP850-B. On je 165hz/180hz oc.. Ne bi se nešto preterano igralo na njemu, više za posao, a kad igram nešto, volim da šljaka kako treba :).
240hz bih zbog CS 2 koji izlazi za mesec ili dva.

Koji je najbolje uzeti od ovih? hvala

123.jpg

@nidzakv ti rece best buy 😅 Posto je 27, obavezno 2k, ostalo zavisi od dzepa. Pogledaj malo testove na netu i naravno rtings. Da je samo za posao lako bi nasli nesto, posto uz to treba i za igrice moras malo da se otvoris.
@Nes* posto trazis 27", bilo bi dobro da mozes da se otvoris za 2k, velika je razlika u odnosu na full hd, a i bices miran duzi vremenski period.

'naci ovaj treci

Nazad
Vrh Dno