Šta je novo?

Monitori sa IPS panelima [nije tema preporuke za kupovinu]

^ U toj listi je Dell U2725QE naveden sa 60Hz dok mu specifiakcija kaže da je 4K 120Hz. Enivej, isti je sad i na Dell sajtu. Cijena, prava sitnica, dok konačno Dell Ultrasharp dobija modele sa refresh rateom iznad 60Hz.

ima ih. 27" QHD 120Hz IPS Black
U2724D U2724DE

nema u ponudi UHD iznad 60Hz u bilo kojoj dijagonali

Prilozi

• 1741089268869.png
    1741089268869.png
    131.4 KB · Pregleda: 9
  • 1741089977678.png
    1741089977678.png
    37.3 KB · Pregleda: 10
prema onom sajtu još uvek nema 4k >60Hz. a prema ovoj vesti bi trebalo da su dostupni od prošle sedmice
ko zna kakva je situacija u stvari

ono što je zanimljivije jeste da je kontrast povećan na 3000:1

Kakav je Gigabyte GS32Q za igre? Vidim da ga ima po ceni Dell (G2724D) i illyama (GB2770QSU-B5) a 32" je pa ono, verovatno su stekali na necemu (ekran) da bi imao takvu cenu.

300nita, losa DCI P3 "pokrivenost", overdrive sa jednim jedinim nivoom koji pravi ghosting, IPS sa dosta dobrim kontrastom (ali nije IPS black). Tomin harvder ima review.

Ako je primarno za igre (ne HDR) radice posao dosta dobro, za "mesano meso" tip koriscenja je meh. Cena 32000 u domacoj radnji i neznatno manje preko sverecera (ne isplati se rizik/cimanje).

I mene interesuje, ako neko vidi neki izlozen - nek javi gde je :)

Poslednja izmena:
Uzeo juce Asus PA27JCV, jos se navikavam... prvo vece je bas bilo gusto, sve mi je bilo sitno i morao sam da smanjim osvetljenje

Ozbiljno sam razmatrao Dell U2725QE, ali sam naišao na nekoliko iskustava ljudi koji se žale na "coil whine", odnosno šum ili blago zujanje koje dolazi iz monitora. Ovo može biti veoma iritantno tako da je za sada stavljen na stand-by. Mislim da se isti problem pojavljuje i na većem modelu U3225QE.

Ne znam gde si to čuo.🤔
Ja imam za rad Dell U3425WE i nema “c” od coli whine-a. Perfektan monitor.
Godinama koristim isključivo Dell monitore i nikada ni jedan problem.
Ma kupuj to, mani par iskustava.

Isto, godinama koristim Dell U2518D, 2K 60Hz kojim sam jako zadovoljan ali sam hteo da pređem na bar 120Hz.

Što se komentara tiče, evo ovde, ovde i ovde.

300nita, losa DCI P3 "pokrivenost", overdrive sa jednim jedinim nivoom koji pravi ghosting, IPS sa dosta dobrim kontrastom (ali nije IPS black). Tomin harvder ima review.

Ako je primarno za igre (ne HDR) radice posao dosta dobro, za "mesano meso" tip koriscenja je meh. Cena 32000 u domacoj radnji i neznatno manje preko sverecera (ne isplati se rizik/cimanje).

I mene interesuje, ako neko vidi neki izlozen - nek javi gde je :)
Uzeo. Jedini nedostatak, meni, je u onom Eizo testu kada se jure beli i plavi pravougaonik iza njih ostaje trag od nekih milimetar širine. Tekst je izuzetno oštar, boje su mi super, sem tog traga, koji se ne vidi u igrama, nemam nikakve zamerke.

edit: Ne pronadjoh slicnu temu a bio sam ubedjen da postoji: Elem, hteo bih da pohvalim radnike Game Centra u Zickoj (Beograd). rekose mi da ukoliko ima mrtve piksele (makar samo jedan) daju novi monitor. Kupio sam ga i popio mrtav piksel po sred srede, jedan. Vratio monitor sacekao nekoliko dana i dobio novi. Ljudi maksimalno ljubazni, ispostovali sve kako su rekli, zvali obavestili, posto sam cekao da im stigne novi, dotle koristio ovaj, elem da ne duzim samo sam hteo da ih pohvalim na profesionalnosti.

Poslednja izmena od urednika:
Ja pitao u Gi..., kaze tek posle 3 mrtvaka moze reklamacija.

Jel ima backlight bleed (curenje svetlosti) po coskovima/ivicama ili clouding (svetlije i tamnije mrlje na ekranu? Ovo probas u mraku u npr Eizo test 2 "dead pixel on black"?

Taj trag od mm ili dva je ghosting i overdrive podesavanje (kad ima vise nivoa) menjas dok se ne minimizuje. Ali ovaj monitor ima samo jedan nivo, pa probaj sa i bez.
Eventualno da zrtvues koji Hz pa da probas preko HDMI (144Hz), Mozda se smanji kolicina under/overshoota..

Nenenenene brate sto je manje Hz to je gori ghosting, ali kazem ne vidi se u igrama ich. Sad, backlight bleed, bas sa Eizo testom na crnoj podlozi, mozda po coskovima ali to je vise kao srebrnkasto nesto ako se malo nakrivim na tu stranu nestane, ne znam da li je to to? Onaj override kao da nisu ni postavili, nema nikakve razlike sa i bez. Mislim za 33k, 32" monitor ne mozes sada da ocekujes ne znam ni ja sta, meni je odlican. Klinac isto odusevljen.

To srebrnasto je IPS glow, normalno za tu tehnologiju ekrana.

Bleed ne zavisi od ugla gledanja, obicno je zuckasto ili plavicasto i ka ivici ekrana. To je probijanje pozadinskog osvetljenja gde ne treba da se vidi zbog zazora izmedju ekrana, maske, pozadinskog... pa svetlo "pobegne" gde ne treba.
1745343694448.png
Clouding je isto probijanje, ali dalje od ivice i lici na svetlije mrlje na ekranu uzrok mu je obicno iskrivljen difuzor unutar monitora pa pojacava svetlo na pojedinim mestima...
1745344158480.png

A jedino sto ocekujem za te novce je da nema mrtvake :)

Poslednja izmena:
Snimljeno nocnom kamerom:
1745349640894.png

Snimljeno obicnom kamerom:
1745349771976.png

Da napomenem da u realnosti nije toliko sivo, mnogo je tamnije al telefonska kamera :D

Pozdrav. Imam sledecu dilemu: da li sa VA panela preci na IPS? Naime, godinama sam koristio IPS, i onda sam pre nekih 6 godina kupio VA. I naravno bio razocaran bojama, cinilo mi se kao da sam presao sa konja na magarca, ali se u medjuvremenu navikao. Narocito na taj kontrast prilikom gledanja filmova, i na odsustvo one jadne crne koja nije crna. Medjutim, doslo vreme za nabavku novog monitora pa me zanima koliko je sada lako navici se na IPS. Da li je neko imao problem sa ocima, glavoboljom narocito u tamnijim prostorijama, nocu, itd? Uostalom da li su se i koliko promenili IPS paneli u ovih 6 godina sto se tice crne boje i kontrasta? Odmah da napomenem da mi je budzet oko 30tak hiljada, tako da necu kupovati nesto bas kvalitetno. Imam ideju da mi ovo traje bar 2 godine kada cu kupiti neki oled ili mini led. Uglavnom ce se koristiti za netfliks, gledanje utakmica i za jednu igru kojoj smearing nije problem.
Ja sam pre 10 meseci zamenio, jedino gde mi je VA bolji je kad pustim neki video i odem na krevet, ugao je oko 30-40 stepeni. Tu je VA bolji, ali kad sediš ispred njega IPS je za 3 klase ispred i tu nema govora, da ne pričamo o motion blur isl. parametrima. VA dakle jedino ko komp koristi za filmove i video 90% vremena...

IPS i VA kad su "klampovani" na color space u kome oba imaju 100% pokrivanja - nema razlike u bojama, tacna nijansa neke boje je ista na oba.
* Pod uslovom da je gama ista na oba i da se ne ide ispod 10% osvetljenja (VA ce biti bolji) ili pod velikim uglovima u odosu na centar ekrana (IPS ce biti bolji).

Ono sto se prica bolje su boje na IPS je vrlo situaciona stvar...
U slucaju kad poredis npr 120% sRGB IPS vs 105% sRGB VA, a da nisu zakljucani na sRGB profil, a pokusavas da prikazes sRGB sliku. Na 120% IPS ce biti boje drecavije, te atraktivnije, ali ce biti NETACNIJE u odnosu na VA.
Druga krajnost je recimo kad poredis 95% DCI-P3 IPS vs 85% DCI-P3 VA, i prikazujes sliku masterovanu za DCI-P3 tu ce IPS imati tacije boje od VA, ali su i dalje pogresne.

Samo kad monitor pokazuje 100% color space-a, boje ce biti kakve treba da budu.

Poslednja izmena:
IPS i VA kad su "klampovani" na color space u kome oba imaju 100% pokrivanja - nema razlike u bojama, tacna nijansa neke boje je ista na oba.
* Pod uslovom da je gama ista na oba i da se ne ide ispod 10% osvetljenja (VA ce biti bolji) ili pod velikim uglovima u odosu na centar ekrana (IPS ce biti bolji).

Ono sto se prica bolje su boje na IPS je vrlo situaciona stvar...
U slucaju kad poredis npr 120% sRGB IPS vs 105% sRGB VA, a da nisu zakljucani na sRGB profil, a pokusavas da prikazes sRGB sliku. Na 120% IPS ce biti boje drecavije, te atraktivnije, ali ce biti NETACNIJE u odnosu na VA.
Druga krajnost je recimo kad poredis 95% DCI-P3 IPS vs 85% DCI-P3 VA, i prikazujes sliku masterovanu za DCI-P3 tu ce IPS imati tacije boje od VA, ali su i dalje pogresne.

Samo kad monitor pokazuje 100% color space-a, boje ce biti kakve treba da budu.
Mislim da je to najmanji problem danas osim na nekim VA od 8000 RSD. Uporedi boje VA i IPS ali pod uglom od 30-40 stepeni ne 90... uporedi motion clarity na najskupljlem VA i IPS (koji može biti i 3 klase jeftiniji), uporedi kontrast posebno crnu boju na oba...

To je monitor, neces sedeti pod uglom od 45 stepeni vec pravo ispred. Ako i sednes, sesces 10 min kod nekog ili ce neko sesti kod tebe da mu nesto pokazes, nece nikome oci ispasti za 10 min. Za TV je druga prica.

Tako je, uporedi crnu, IPS sija kao mesecina. Motion clarity postaje problem preko 100Hz, ako radis SVE SEM IGARA neces videti problem na VA.

Inace koristim IPS, pa da ne bude da teram vodu na svoju vodenicu.

nije tema poređenje VA i IPS panela. koliko se sećam, već postoji takva tema

Nazad
Vrh Dno