Šta je novo?

Monitori sa IPS panelima [nije tema preporuke za kupovinu]

BENQ RD280U

monitor za programere, kako se predstavlja
IPS, 3:2 3840x2560 (4K sa većom visinom), 350 "sveća", 60Hz, HDR, milijardu boja, ambijentalno osvetljenje (poput Ambilight-a kod Philips televizora), podešavanje po visini, kontrole nadohvat ruke, USB hab

deluje zanimljivo

ova recenzija kaže da su boje dosta tačne, ako sam dobro razumeo

ima i verzija sa fleksibilnim nosačem RD280UA

Poslednja izmena:
Moze li neki info koji je najbolji 27 monitor 2K ili 1080P ,a da ima brightness minimum 350.
Hteo sam da menjam Acer VG240Y 23.8 ips 75hz ,najvise iz razloga sto dok igram nrp Warzone u hangarima gde je tamno gotovo da nista nevidim i ako sam pokusavao da povecavam brightness i contrast nisam nista dobio.
Dakle samo sam video da je trenutno DELL 27" IPS G2724D za koji sam video ovde da je bas dobar a sad je i jeftiniji od slicnih u klasi plus ima 3 god garanciju.

Moze li neki info koji je najbolji 27 monitor 2K ili 1080P ,a da ima brightness minimum 350.
Hteo sam da menjam Acer VG240Y 23.8 ips 75hz ,najvise iz razloga sto dok igram nrp Warzone u hangarima gde je tamno gotovo da nista nevidim i ako sam pokusavao da povecavam brightness i contrast nisam nista dobio.
Dakle samo sam video da je trenutno DELL 27" IPS G2724D za koji sam video ovde da je bas dobar a sad je i jeftiniji od slicnih u klasi plus ima 3 god garanciju.
Ne postoji "najbolji" monitor niti ocekuj da ce neko da ti kaze uzmi "ovo ili ono". Danas imas dosta proizvodjaca pogotovu 27-inca 2k tipa. Niko ne zna sta tebi odgovara i sta ti trazis i naravno kakve specifikacije racunara imas. Udjes lepo na sajt bilo koje prodavnice racunarske opreme i krenes redno sa filterom (dijagonala, rezolucija, osvezavanje, odziv, tip panela, brightnes, zakrivljen ili ravan sta ti dusa zeli) i naravno cenovni rang takodje biras pa izvoli. I pored svega toga yt recenzije za sve imas

ja bih rekao Dell U2724D

skrenuo bih pažnju da ovo nije tema za pitanja koji monitor uzeti. za to postoji podforum "šta da kupim"

nije navedena klasa, realno. pitao je za najbolji IPS monitor 27" sa QHD, eventualno FHD, rezolucijom i sa jačinom osvetljenja od najmanje 350 "sveća"

Da li neko možda zna koja je zvanična politika DELL i LG po pitanju mrtvih piksela i zamene monitora novim?

Ono što sam pronašao ali nisam siguran da li je info tačan jeste da DELL za P i U seriju dozvoljava do 1 svetli podpiksel i do 5 tamnih podpiksela dok kod LG-a za 4k monitore ta vrednosti iznosi do 12 svetlih ili tamnih podpiksela.

Pošto se negde pisalo o panel lutriji za G2724D, da li može neko ko je skoro uzeo monitor po ceni od oko 30k din (pre par meseci su bili dosta skuplji) da javi kako je prošao sa panelom?
Malo fali da ga naručim, ali ako su uvezli smeće onda bih preskočio.

@djpaan ga je skoro uzeo po preporuci, pomozi kolegi živ ti ja :)

@Heinz
To ne znam, ali postoje 2 dobre alternative (po sličnoj ceni).
https://www.kitguru.net/peripherals/dominic-moass/iiyama-gb2770qsu-1440p-165hz-monitor-review/

36k din. najniža cena, ali bi mogao sa uloviš neki vaučer na Ananasu (37k košta trenutno) i da spustiš cenu na 32k npr. (ako opet puste 5000 vaučer za kupovine preko 35k).

Ovaj GB košta 32-33k din, ali je 144Hz (neki kažu da može da se oc-uje na 165Hz, ali nisam probao) - https://www.rtings.com/monitor/reviews/gigabyte/g27q
Pa uporedi ocene sa Dell-om: https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/g2724d

Ja sam planirao sutra da kupim
G2724D zvog pohvala sto ovde ljudi koji ga koriste sto na netu i ako mi probija buđet ,ali sad kad pomenuste panelele random da mozda stavljaju zbunjen sam.
Pitao bih ovde nekog da li je uživo neko video

Philips gejming monitor EVNIA 27M2N5500/00 27"/IPS/2560x1440/180Hz/​

Ili ima neki svoj utisak .
Kod nas je oko 7K jeftiniji od G2724D a na 'papiru' ne izgleda loše.

Pošto se negde pisalo o panel lutriji za G2724D, da li može neko ko je skoro uzeo monitor po ceni od oko 30k din (pre par meseci su bili dosta skuplji) da javi kako je prošao sa panelom?
Malo fali da ga naručim, ali ako su uvezli smeće onda bih preskočio.
Ja sam ga uzeo pre par dana misleci da nosim stari AW2723DF na reklamaciju zbog problema (u temi https://forum.benchmark.rs/threads/pucketanje-monitora-aw2723df.507784/) Sto se tice panela cak ima manje backlight bleeda u odnosu na AW, glowa ima kad su crne bas scene dole levo i desno mislim ips je panel to je boljka ali nista spektakularno, brightness korektan drzim na 65% koristim svetlo u sobi. Uzeo za ga za 27k sa nekim kodom, za ove pare je super monitor ali me vise brine to pucketanje pa moram dalje da istrazujem i da vidim koji da zadrzim.

Kako inače da proverim koji panel imam?

Bas i ja ovih dana merkam taj Philips Evnia 27". Po recenzijama vidim da je super, po ceni jos vise. Samo fora sto mi trebaju dva. Navika, a sad imam raspar, em druga dijagonala, em drugi refresh rate. Kapiram da je vreme da predjem na 1440p i ips.

Uzeo sam Lenovo N27Q 27" IPS QHD 100Hz monitor pre nekih 9-10 dana, bio je sa vaucerom oko 15k RSD i ispao je bas budzet buy jer mi realno nije trebao za bilo sta ozbiljno osim za office i browsing 99% vremena, mimo uglova gledanja koji su bas skromni, sve ostalo je bilo ok, nema probijanja nigde, boje ok za moj ukus.

Ali oci nikako da se naviknu na njega - pa sam odlucio da ga vratim.

Pre njega sam imao (i imam jos uvek) Asus VA249NA 24" FHD 60Hz monitor, jos veci budzet ali sam bez problema mogao da gledam u njega po ceo dan i da ne osetim.

Oba imaju Low Blue Light i Flicker Free su, na oba mi je bio upaljen zuti filter u Win-u, imam lampu sa desne strane monitora koja mi je sa Asusom ekstra zavrsavala posao tako da ne gledam monitor nikad u mrklom mraku...

Asus koji je na papiru po svemu inferiorniji mi je super za oci, a Lenovo mi umori oci i krenu da suze relativno brzo.

Mimo rezolucije koja je moguci faktor, sta jos propustam a da moze da zeza oci?

Oba imaju WLED backlight, jedino što bode oči (pun intended) je što je stari VA a novi IPS.

I meni je to palo na pamet.

Posle sam malo razgledao iskustva po netu i bukvalno nema pravila, nekom smeta VA, nekom IPS, Flicker free izgleda ne radi pri svim nivoima osvetljena na isti nacin, anti-glare coating isto moze da napravi problem itd itd.

Nemam neke specijalne informacije o ovom panelu u Asusu pa da lovim neku slicnu seriju u visoj rezolucij i dijagonali, kad sam poredio sa Lenovom sve je delovalo manje vise usaglaseno.

Vratio sam se na Asus i svi problemi koje sam imao dok sam koristio Lenovo su nestali, definitivno je bilo do njega.

Narucio sam Gigabyte 27'' VA GS27QC jer je relativno jeftin u Gigatronu trenutno, sa bodovima izasao 18839 RSD sto nije puno, nema PWM Flicker prema Rtings, ima visi refresh rate, solidan VA panel, jedino sto je zakrivljen ali to mi nije bitno toliko na toj dijagonali.

Neka stoji moje iskustvo ako neko bude razmatrao gorepomenuti Lenovo.

Ja sam planirao sutra da kupim
G2724D zvog pohvala sto ovde ljudi koji ga koriste sto na netu i ako mi probija buđet ,ali sad kad pomenuste panelele random da mozda stavljaju zbunjen sam.
Pitao bih ovde nekog da li je uživo neko video

Philips gejming monitor EVNIA 27M2N5500/00 27"/IPS/2560x1440/180Hz/​

Ili ima neki svoj utisak .
Kod nas je oko 7K jeftiniji od G2724D a na 'papiru' ne izgleda loše.

Da li si mozda saznao nesto vise o ovom filipsu?
Po specifikacijama deluje kao odlican odnos cene i kvaliteta ali detaljnijih recenzija za taj model ne vidim.

Nazad
Vrh Dno