Šta je novo?

Monitor za programiranje i surf internetom? (komforan pri dugocasovnom radu)

stefan_bre

Slavan
Učlanjen(a)
05.07.2005
Poena
304
Postovanje svima,

nameravam da kupim monitor za dugosovni rad na racunaru, u proseku 8-12h rada na dan sto programiranja sto surfovanja netom. Kako vec 3 godine koristim laptop kao desktop replacment, zelim neki matte ekran, jer od glossy-ja mi polako krece blagi ocni pritisak... U igru su novci izmedju 15k-25000 din sa sve kalibracijom, vodjen logikom(dok imam para)
bolje skup monitor nego jeftine naocare :)

E sad, ja sam proguglao i izbor se svodi na par modela(od kojih ne znam koji su mat), ali me interesuje misljenje dosta strucnijih ljudi, jer sam za monitore laik!
Nikad nisam video IPS ekran uzivo, ali svi ga preporucuju za graficki dizajn, pa mislim da ce i za programiranje i surf da vrsi posao i da ne smeta ocima???

Dell U2312HM LED IPS
Dell S2340L IPS LED

ViewSonic VX2370SMH LED IPS

LG IPS234V-PN LED IPS
LG 3D D2343P-BN IPS LED
LG IPS237L-BN

I moj neki krajnji domet, ako je BAS toliko kvalitetniji od drugih???

DELL U2412M IPS

HVALA PUNO SVIMA KOJI DAJU SVOJU PREPORUKU, KAO I ONIMA KOJI SU IZDVOJILI SVOJE VREME DA PROCITAJU!

Poslednja izmena:
Ovaj lg LG IPS237L-BN ti je sasvim ok monitor za te pare i koristice ti za to sto tebi treba, ako mozes jos malo da se ispruzis uzmi http://www.itsvet.com/proizvod/asus-mx239h/comp_comp_monitor/20/3854 jer je malo iznad tvog limita od 25k a dobijas 5 god garancije i imas zvucnike u monitoru koji su vrhunskog kvaliteta, a msm da je na lg 3 god garancija, a inace i taj lg i asus imaju isti panel tkd i ako uzmes lg neces pogresiti, samo ako planiras monitor na duze staze da koristis znacice ti 5 god garancije. Ja imam asus sa tim panelom samo je 27" i prezadovoljan sam. Pogledaj i testove npr asusovih monitora http://multimedia.benchmark.rs/monitori/uporedni_test_asus_monitora_ips_i_tn_modeli imas tu i taj asus koji sam ti preporucio.

Poslednja izmena:
LG IPS237L-BN, Dell U2412M, Dell U2312HM bi meni usli u uzi izbor. Obavezno proveriti backlight bleed/uniformnost osvetljenja i slicne anomalije koje variraju od primerka do primerka. Jedan od vaznih faktora kod zamora ociju je osvetljenje kako prostorije tako i samog monitora, pa ti preporucujem da pogledas program f.lux, ako ga vec nemas instaliranog.

LG 23EA63V Odlican monitor koliko sam uspio da procitam po netu, vidio sam ga uzivo i veoma kvalitetno je odradjen, veoma dobro izgleda. Ovaj je meni usao u uzi izbor za novi monitor.

Ja imam Dell 2412, i odličan je za programiranje, bez obzira na osvetljenje u sobi (podesim samo brightness/contrast). Imaš neke opširnije moje utiske u temi "koji 24" monitor da kupim" (mislim da se ovako zove), a i drugi su svašta nešto korisno tamo pisali.

Sad vec stari Visual Studio mi je trepereo na U2412M, ona plavo-bela pozadina napravljena od linija, valjda zbog ditheringa 6bit panela ili sta znam. Na S2340L je ok. Uzmi negde gde mozes da vratis ako ti ne odgovara, to ti je najpametnije.

LG 23EA63V Odlican monitor koliko sam uspio da procitam po netu, vidio sam ga uzivo i veoma kvalitetno je odradjen, veoma dobro izgleda. Ovaj je meni usao u uzi izbor za novi monitor.
Takođe i od mene svaka preporuka za ovaj monitor, kupio sam ga pre 4 dana i oduševljen sam, pozz

Dell S2340L je glossy, tako da njega otpisi odmah. Ja imam Dell U2312HM neke 2 nedelje, i razlika u odnosu na moj prethodni monitor (neki AOC 19" TN TFT) je nebo i zemlja, mnogo sam odmorniji nego pre barem sto se tice ociju - isto provodim oko 10-12 ati dnevno pred ekranom.

LG IPS231P-BN deluje ok i dell2312hm
ono sto meni znaci pored ips ekerana jeste sto imaju pivot tilt i da nisu glossy. Inace ipak su to budzet IPS paneli tako da nemoj ocekivati cuda ali imaju dobru vrednost, nisu precenjeni i prilicno su pristupacni.
Mana je sto i jedan i drugi imaju debele ivice za multimonitor setup. Iz tog razloga verovatno cu da se ratosiljam ovog mog della na drugi drugi racunar. Ovaj gore LG 23EA63V inace se reklamira da ima tanku ivicu od monitora do panela ali to nije istina.

Dell S2340L je glossy, tako da njega otpisi odmah. Ja imam Dell U2312HM neke 2 nedelje, i razlika u odnosu na moj prethodni monitor (neki AOC 19" TN TFT) je nebo i zemlja, mnogo sam odmorniji nego pre barem sto se tice ociju - isto provodim oko 10-12 ati dnevno pred ekranom.

Tek sad videh da je covek trazio mat displej.. mada ako ce da radi 12 sati sa tekstom pametnije mu je da se drzi glossy jer je mnogo citljivije. Mozda mu nece biti toliko muka koliko na laptopu jer se ipak radi o monitoru koji ce koristiti u jednoj prostoriji.

Prvo zelim da vam se zahvalim na odvojenom vremenu i brzim odgovorima!

Brorba se svela na ove modele, cija je cena manje vise ista:

LG 23EA63V - 18000 din.
LG IPS231P - 18500 din.
Dell U2312HM - 17800 din.

ViewSonic VX2370SMH za 15000

Jedini koji se po ceni izdvaja je VS za 15ooo! Zna li neko o kakvom je monitoru rec u odnosu na Dell i LG??? Sta biste vi uzeli?

HVALA PUNO SVIMA!

Jos jedan glas za Dell. Robustan, fantastican monitor, mat ekran, mat plastika, pokretan na sve strane, lude uglove, pivot... sve sto si trazio. Imam ga.

Poslednja izmena:
Odluka je pala, uzimam Dell-a! Za razliku u ceni (u odnosu na LG) cu kalibrisati monitor i1Display Pro kalibratorom. :) Posto u benchovom testu kazu:

"Kao i uvek, savetujemo da i vi sami odradite hardversku kalibraciju ako ste u mogućnosti, jer je razlika u odnosu na standardne vrednosti zaista primetna."

HVALA PUNO SVIMA!

Poslednja izmena:
Jos 2 pitanjca za programere ili one koje rade dosta sa tekstom :)

Kako se Dell U2312HM pokazao u programerskim okruzenjima Eclipse i Visual Studio, tj. da li je prijatan za dugocasovni rad sa tekstom na beloj pozadini?

Znate li nekog ko profi radi hardversku kalibraciju monitora?

Rekoh ti ja, u visual studiu ona plava pozadina (rupicasta) mi je zesce treperela na u2312hm i u2412m. Neces u to gledati naravno, ali opet je ima okolo. Verovatno zbog 6bit panel ditheringa, nemam pojma, desavalo se na par sajtova isto. Kad budes kupovao pitaj da li mozes da zamenis u roku od nekoliko dana, cisto da budes siguran.

A za kalibraciju idi na DizajnZonu i nadji temu o usluznoj kalibraciji monitora, verovatno ne smem link jer je to usluga sa drugog foruma, tako da nemoj da te mrzi :).

Nazad
Vrh Dno