Šta je novo?

Periferni uređaji Monitor za programiranje i igre do 700e

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

kub4242

Zapažen
Učlanjen(a)
17.07.2025
Poena
5
Zdravo,

Skoro sam uzeo novu konfiguraciju sa 9070xt, pa sam planirao da pređem sa svog trenutnog AOC Q3279VWFD8 na nešto bolje.
Prvenstveno ga koristim za programiranje i igranje igara (razni žanrovi, od competitive fps do grand strategy...)

Mislim da bih se zadržao na 1440p ukoliko ne postoji neki baš dobar razlog za prelazak na 4k.

Budžet: 700e

Poslednja izmena:
Slicno sam nedavno trazio ali odustao od kupovine, a ono sto je meni zapalo za oko u tom momentu konkretno zbog competitive fps igara je recimo Dell Alienware AW2725QF. U pitanju je dual mode monitor 4K/1080p.

Za programiranje valja svaki. Gledaš tekst i baš te briga kvalitet slike ili boje.
OLED ima reputaciju da može da dobije burn-in, a kad programiraš obično dosta dugo statično stoje isti alati na ekranu.

Ja sam se preporodio otkako sam uzeo 37" 4K (imao sam dotle 27" 1440p, koji je sad u vertikalnoj orjentaciji). Jurio sam IPS i na kraju se skrasio sa VA (i nisam pogrešio). Što veći ekran, što veće rezolucije. Ostalo je manje bitno.

Za igre je već totalno druga situacija.

Sto mislite da oled ne valjda za programiranje?
Priča se napamet, koristio C1 48" dok ga nisam prodao za rad oko 3 godine, sad main monitor za rad 42" C4 i gorenavedeni Asus Rog za konzolu. Nikakav burn in a koristim excel, slack, ms teams, outlook svakodnevno, samo koristiti sve pogodnosti koje monitori danas nude, redovan pixel cleaning i sklanjanje statičkih elemenata onda kada za njima nema potrebe. U MMO igrama postoji statički HUD koji je tu 99% vremena pa monitori ne dobijaju burn in.

Kada sam gledao OLED ekrane, naišao sam na Philips 27M2N8500, koji je oko 530 evra na KP.
Generalno deluje da ga ljudi hvale, a i jeftiniji je nego većina drugih na koje sam naišao.
Njegov Ambiglow npr. deluje zaista korisno.

Burn-in mi jeste najveća briga, samo me zanima da li je rizik od njega, pored nekih tehnika koje monitor ima za njegovo sprečavanje, dovoljno veliki da me odvrati od kupovine, jer u suprotnom baš bih voleo da iskusim gejming na OLED ekranu...

Druga briga oko specificno ovog monitora mi je što je 27", a trenutno imam 32", pa ne znam koliko bi mi to smetalo (ili ne bi uopšte).
Možda bi svakako bilo najbolje isprobati uživo ako neka radnja daje tu mogućnost, pre tako velike kupovine.

Od jeftinijih OLED 27" 1440p možda MSI 271QP X24 sa QD-OLED panelom? Ima ga za oko 520 EUR.

Gledao bih neki MiniLED IPS...kod nas je izbor slab, kod Mađara možda za nijansu bolje.
Sa MiniLED bi izbegao mane OLED-a (slabiji prikaz texta i burn-in) a svejedno dobijaš brz panel i propisni HDR.

Razmotri i neki 34" ultrawide.

Ako bi OLED, možda ovo:

Poslednja izmena:
Ja koristim OLED za rad, i iskren da budem, pokajao sam se :)
Za bilo kakav video sadržaj ili igranje je vrhunski, ali razni mehanizmi zaštite, od automatskog smanjenja osvetljenja do redovnih pop-up upozorenja za refresh, ozbiljno smetaju.
Sticajem okolnosti, nemam puno vremena za igranje, pa da sad biram monitor za 80%+ posao, razmatrao bih samo IPS ili Mini-LED IPS. Ne znam da li i ostali modeli imaju tako agresivne mehanizme zastite ekrana, monitor koji koristim je Philips Evnia 49.

Nazad
Vrh Dno