Šta je novo?

Monitor mi riknjava?

genijalcin@23

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
16.06.2003
Poena
440
znaci pocela je da mi drhti slika na monitoru...Samsung 757 NF. Nije da drhti, ali onako nekako vibrira, i do jaja iritira. pogotovo se vidi kada se zagledam u neku tacku. jer da pocnem da skupljam pare za nov? ili je do neceg drugog (BTW imam shit instalacije na gajbi) i ne manifestujemi se uvek. Npr. kada ubodem kabl od video izlaza u TV e onda stvarno slika poludi????

...

Imao sam kod jednog musterije problem sa grafickom ,prvo smo mislili da je monitor ali se na kraju ispostavilo da je graficka .
Problem je bio kao da slika blago pliva na dole velicina talasa 7 ili 8 mm.
Zamenili graficku i sve je bilo ok u stvari otisao je jedan mali smd kondenzator.

Re: ...

lucky2001 je napisao(la):
Imao sam kod jednog musterije problem sa grafickom ,prvo smo mislili da je monitor ali se na kraju ispostavilo da je graficka .
Problem je bio kao da slika blago pliva na dole velicina talasa 7 ili 8 mm.
Zamenili graficku i sve je bilo ok u stvari otisao je jedan mali smd kondenzator.

da jedanput mi se desilo isto to i ispostavilo se da graficka nije bila lepo ubodena u AGP. ali sada je graficka na mestu pa pa mi je malo cudno.

ako je u garanciji, menjaj i ne razmisljaj

Alaric je napisao(la):
ako je u garanciji, menjaj i ne razmisljaj

pa da je u garanciji odmah bi ga zamenio, nego je monitor star 2 godine. Ja ipak mislim da je ili do EPSa ili do graficke karte. Juce, na gajbi kada je bila ukljucena jedna TA pec i ves masina ne da je slika igrala nego je...A sada je totalno mirna. Videcu da uzmem neki UPS pa da isprobam.

I meni se dešava da slika blago vibrira na desnom i desnom donjem delu ekrana. Monitor je Samsung 765MB, grafička Gigabyte Radeon 9000 Pro.

Nisam uopšte uspeo da otkrijem uzrok. Vibriranje počne i nestane bez ikakvog pravila - bez obzira na doba dana, opterećenje računara, temperature, itd. Degauss ne pomaže, isključivanje/uključivanje ne pomaže. Isto se dešava i kad se nakači UPS.

Ipak, relativno retko se dešava, tako da se ne uzbuđujem previše, a mrzi me da se cimam dalje oko toga.

sta da vam kazem, mislim da su svi monitori na nasem trzistu ne 2 nego 5 klase , imam 753 dfx i kao novg sam ga reklamirao da slika na promjenu svjetlosti dise , i ljudi su mi dali nov neotpakovan i isto se ponasao , onda sam digao ruke od toga i pomirio se sa sudbinom

...blago vibrira na desnom i desnom donjem delu ekrana...

To moze da se desava ako ti je zvucnik u kome je pojacalo (a to je obicno bas desni zvucnik) suvise blizu monitora - pa onda kada brises prasinu i pomeris zvucnik pojave se smetnje, a posle uzimas diskove pa ponovo odmaknes zvucnik i nema smetnji. (D)

Resenje: Ne brisi prasinu! :mrgreen: :beat: :mrgreen:

Moguce da je do struje ali i kako mudri kaze moze da bude i do serije monitora.Ja kuci imam 755dfx i **** kevu kako drhti a i slika mi se suzi kada pokrenem neki prozor.
P.S. Vrati to djubre gde si ga uzeo (kao sto cu i ja moj) i uzmi neki drugi bilo koji ova zadnja serija samsunga je ****** do jaja. :beat:

Imam 755DFX i imao sam slican problem.
Prvi korak ka resavanju je da probas svoj monitor na drugom racunaru.
Potom pozajmis od nekog monitor, pa probas kod sebe, pa uporedis...
Takodje, mozes da prebacis racunar na drugo mesto.
Kao sto su ti vec rekli, blizina zvucnika, tv-a, drugih kablova moze da pravi `talasanje`.
Meni ja podrhtavala slika (u gornjem desnom uglu najvise), i probao sam svasta - davao sam monitor drugima, i nosio svoj komp kod ortaka i tada bi problem nestajao.
Cim sam u svojoj sobi, slika podrhtava. Mislili smo da je do trolejbusa jer su mi zice odmah do prozora, ali bilo je nesto drugo: kada bi bilo ukljuceno vise potrosaca u mom delu stana i ako bi grejac na bojleru bio ukljucen-slika bi podivljala. Kad bojler ne greje, slika idealna. Pre oko godinu dana bilo je ovde price na ovu temu i coveku je problem pravila ves masina. Mozda tebi grejna sezona donosi probleme ako nemas CG i ako si kao i mi u zgradi sa starijim instalacijama.
Mozda zvuci sasavo, ali bolje probaj sve ovo pre nego sto krenes dalje.
U svakom slucaju nadam se da ti monitor ne riknjava i zelim ti srecu u pronalazenju uzrocnika! :wave;

Napokon sam provalio zasto se ovaj problem desava ne samo na Samsungu nego i na jos nekim monitorima razlicitih proizvodjaca.
Dakle ako ti monitor stoji do zida u kojem je instalacija struje stvara se magnetno polje koje remeti rad elektrona u monitoru tj. u katodnoj cevi.
Posle nekog vremena ako ti monitor stoji jos na istom mestu pojavice ti se vertikalne crtice po monitoru i bice sve veca ostecenja.
Treperenje nece prestati sve dok ga(monitor) ne prebacis do zida u kojem nema instalacije. O🙂

D.E.V.I.L. je napisao(la):
Napokon sam provalio zasto se ovaj problem desava ne samo na Samsungu nego i na jos nekim monitorima razlicitih proizvodjaca.
Dakle ako ti monitor stoji do zida u kojem je instalacija struje stvara se magnetno polje koje remeti rad elektrona u monitoru tj. u katodnoj cevi.
Posle nekog vremena ako ti monitor stoji jos na istom mestu pojavice ti se vertikalne crtice po monitoru i bice sve veca ostecenja.
Treperenje nece prestati sve dok ga(monitor) ne prebacis do zida u kojem nema instalacije. O🙂

Iznesi ga na livadu!!!

Iznesi ga na livadu!!!

Al` moze da se desi da iznad nje prolaze dalekovodi - ja ima tak`u.

Nesto slicno faradejevim kavezima bi verovatno bilo resenje - http://www.hollandshielding.be/ ili
http://www.global-emc.co.uk/shielding.html

Bez zezanja, razmestanje cesto uradi posao.

DS9 je napisao(la):
Bez zezanja, razmeštanje često uradi posao.

Ma razmestio je on i izgubile su mu se štrafte ali i dalje malo treperi.

Mala mu je soba tako da nema mogućnost nekog drugog razmeštanja. 🙂

Sigurno mu nesto pravi smetnje, mislim na nesto van kompijutera...
Ili je neki zvucnik, tv ili ko zna sta... Probaj da sve pogasis, i da ukljucis kod negog drugog u drugi komp...

Svi danasnji kvalitetniji monitori trebali bi da imaju otpozadi elektroniku oklopljenu limom, sto ce reci da smo dobili Faradejev kavez i tu ne bi trebalo da budu opisane smetnje!?! (A mozda su i taj lim izbacili u Samsungu zarad jeftinoce?..ne bi me cudilo).

hm

pa znate sta...Soba mi je puna uredjaja: tik pored monitora mi se nalazi pojacalo :mrgreen: , zvucnici su dosta udaljeni od monitora, a pored pojacala se nalazi i TV, a sa leve strane od monitora mi se nalazi TA pec. Probacu da pomerim pojacalo, kada budem imao malo vise vremena, pa cu da javim rezultate. BTW, tv-izlaz mi sada uopste ne radi, pa je mozda i do graficke...

Nazad
Vrh Dno