Šta je novo?

Monitor i graficka za rad u u Auto CAD-u

RUS

Čuven
Učlanjen(a)
18.01.2001
Poena
619
Kao sto sam naslov kaze, interesujeme Vase misljenje koji modeli ce najbolje odraditi posao.
Pre svega u izbor dolaze dobre 17-incni monitori jer za skupe 19-incne se nema para (mada ko zna mozda se skupe pare i za to).
Razmisljao sam da uzmem ATi 9000 pro ili neki 9100. Kakva je 2D slika na 3D-club ovom 9100 low (to je ona kartica od 80 evropljana)?

Pozdrav

RUS je napisao(la):
Kao sto sam naslov kaze, interesujeme Vase misljenje koji modeli ce najbolje odraditi posao.
Pre svega u izbor dolaze dobre 17-incni monitori jer za skupe 19-incne se nema para (mada ko zna mozda se skupe pare i za to).
Razmisljao sam da uzmem ATi 9000 pro ili neki 9100. Kakva je 2D slika na 3D-club ovom 9100 low (to je ona kartica od 80 evropljana)?

Pozdrav
Sto se graficke karte tice - bilo koja graficka cak i sa 16 MB ce da ti odradi posao i to sa najnovijim Auto CAD-om. Ako jos hoces i da se igras onda nesto sa pixel i vertex shaderima...

RUS je napisao(la):

Pozdrav

Ako ces ozbiljno da se bavis time, preporuka je sto bolji monitor (kvalitet slike, sto veca rezolucija) a na nekoj drugoj komponenti mozes mozda malo i da pristedis.

NEC najbolji model. Ne znam oznaku. 3 godine garancija.
Trebalo bi da je i malo bolji od 757NF. Cena je 260e.
Graficka Matrox G-400 16 Mb imas na oglasima za 20-25e.

Kakakv crni matrox za rad u CAD-u. Mozda mu ne treba jaka graficka za neke crteze osnova (kuce, zgrade i sl.) ali kad se natrpa objektima zna jako da uspori. Tu pomaze OpenGL koji je misaona imenica za matrox-a.

omnik je napisao(la):
Kakakv crni matrox za rad u CAD-u. Mozda mu ne treba jaka graficka za neke crteze osnova (kuce, zgrade i sl.) ali kad se natrpa objektima zna jako da uspori. Tu pomaze OpenGL koji je misaona imenica za matrox-a.

Tacno,ja sam kevi na posao doneo jedan matrox G-400 i bas e bilo dosta sporije u odnosu na no-name TNT2 pogotovo u crtezima sa puno objekata...
ali Built by ATi rage128GL je resio stvar:D

Kod mene lepo radi: 757NF i ATi 9000 (nije pro :( )...

Neka slicna kombinacija ne bi trebalo da pravi probleme u 2D, cak i sa vecim crtezima.

Mada razmisli o tom 19"...
:)

Re: Re: Monitor i graficka za rad u u Auto CAD-u

qwertz je napisao(la):
Kod mene lepo radi: 757NF i ATi 9000 (nije pro :( )...

Neka slicna kombinacija ne bi trebalo da pravi probleme u 2D, cak i sa vecim crtezima.

Mada razmisli o tom 19"...
:)

Svi mi razmishljamo o 19", ali nemamo pare za to.
Bolje uzeti dobar 17" monitor, nego neki krsh 19".
To se posebno odnosi na ACAD primenu.

P.S. Ja sam josh na 15". Da li bi hteo neki bogatash da me posvoji ?? :D

Iz sopstvenog iskustva na vise razlicith racunara:
Razliku izmedju iole novijih grafickih kartica neces ni osetiti, (eventualno na crtezima sa velikim brojem objekata ili u 3D), a veci monitor ipak donosi odredjenu udobnost u radu.
A 17"-ica je ipak minimum za ozbiljan rad.

Racunar nije za mene vec za coveka koji radi masinske crteze (projektuje masine), pa pretpostavljam da ce raditi i 3D crteze.
Sto se tice geometrije slike (pretpostavljam da je to bitno za Auto CAD) da li je bolje uzeti ravan ili zakrivljen ekran?
Primetio sam u ponudama Hansol 920PT za 184 evropljana. Kakav je monitor i generalno misljenje o Hansolu (ima tri godine garancije sto nije za potcenjivanje)?
Da li je bitna kolicina memorije (predlog je 256 MB PC333)?

Pozdrav

RUS je napisao(la):
Da, kolicina memorije je bitna za brzinu rada. 256 MB je sasvim dovoljno. Ako prijatelj ima XP OS uvek treba nesto vise od 256...
Za 3D rad nije AUTO CAD vec mechanical desktop; pravi ga ista firma - Autodesk, veruj mi da sam kao masinski inzenjer oba isprobao i znam sta pricam. Graficka koja dobro radi u Open GL rezimu je obavezna.

monitor - samsung 975p
graficka - nVidia obavezno :) moze i gf4MX...ako ide na gf4ti onda da se prepravi u Quadro4 i da se instaliraju PowerDraft drajveri za CAD sa nVidia-inog sajta (ne znam da li moze gf4MX da se prepravi u neki Quadro)...Ati nikako a ni matrox
memorija - 512 (preporuka)

chini mi se da je geometrija bolja kod ne-flat monitora :)

A sta kazete na ove polovne monitore sto se nude po oglasima,ono 21 za 105e,17 za 85 itd.Koliko vidim,pise da su poznate marke,ili su to sve reparirani modeli osposobljeni da rade godinu dana a posle kanta.

Ji 4Tze je napisao(la):
monitor - samsung 975p

Svi primerci doticnog imaju jednu boljku a to je presvetla slika. Bas sljasti :) Kome to ne smeta previse, slobodno nek uzme...

Sta mislite o korisnosti Genius 1212HRIII table za rad u Auto CAD-u i Mechanical desktop-u. Cena je 102 evropljana.

Pozdrav

Sto se tice monitora veoma obratiti paznju na geometriju.Jako je nervirajuce kad je ono sto radis iskrivljeno.

Minja je napisao(la):
RUS je napisao(la):
Da, kolicina memorije je bitna za brzinu rada. 256 MB je sasvim dovoljno. Ako prijatelj ima XP OS uvek treba nesto vise od 256...
Za 3D rad nije AUTO CAD vec mechanical desktop; pravi ga ista firma - Autodesk, veruj mi da sam kao masinski inzenjer oba isprobao i znam sta pricam. Graficka koja dobro radi u Open GL rezimu je obavezna.

Ako si vec to isprobao, da li si probao i CATIA V5?

omnik je napisao(la):
Ji 4Tze je napisao(la):
monitor - samsung 975p

Svi primerci doticnog imaju jednu boljku a to je presvetla slika. Bas sljasti :) Kome to ne smeta previse, slobodno nek uzme...

Ovoris ga, malo "zavrnes" na VF trafou i sve je OK...

Minja je napisao(la):
RUS je napisao(la):

da ali mechanical desktop je MNOGO zahtevniji sto se tice memorije od AC ali ja sam sasvim lepe 3d objekte pravio i u AC ali ako oces nesto NAJ
uzmi solid works 2003 a mozes i odatle da ga prebacujes u 3d max na doterivanje!!!

tex707 je napisao(la):
omnik je napisao(la):
Ji 4Tze je napisao(la):
monitor - samsung 975p

Ovoris ga, malo "zavrnes" na VF trafou i sve je OK...

E sad... Pa koliko ljudi ?e da kupi nov monitor, pa da ga otvara, doteže ili popušta, da bi dobio nešto što želi?! Kupuješ alat koji ti treba da obaviš posao, a ne nešto što moraš u startu drugim alatom da popravljaš. Mišljenja sam da se više isplati dodati neki € u startu i dobiti nešto što ne mora da se "budži" (sve pod pretpostavkom da ?ovek uopšte i zna kako to da izvede).

Nazad
Vrh Dno