Šta je novo?

Monitor - Boli glava!

rosta

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2004
Poena
620
Resih ja, da posle duzeg vremena (7 godina), promenim svoj monitor (Philips 14c). I posle nekog razmisljanja, odlucih se da kupim LG T710P. I ova prica bi imala srecan kraj, da mene od monitora ne bole oci i glava. Naime, posle 15min sedenja ispred njega (na pola metra), mene toliko bole oci i glava, da nema sanse vise bilo sta da radim, a kad sklonim pogled sve mi treperi pred ocima. Takodje, imam osecaj da mi se slika u sredini prelama, kao da propada u dubinu. Inace, monitor sam podesio na 1024x768 na 85Hz. (max. 1600x1200 68Hz)

Recite mi, da li sam nesto pogresio u podesavanju, da li nesto nisam podesio ili sta je u pitanju? Da li je moguce da je neka ne prilagodjenost posle 14-ice? Zasto monitor, kada se zagledas, ima ono malo sace na ekranu?

Ljudi, pomagajte dok nisam ocoravio!

Poslednja izmena:
rosta je napisao(la):
..Takodje, imam osecaj da mi se slika u sredini prelama, kao da propada u dubinu..

Oce to od Acid-a :d (shalu na stranu), pogledaj u meniju monitora koliko ti je osvezavanje, promeni drajvere, pa javi sta si uradio !

rosta je napisao(la):
Resih ja, da posle duzeg vremena (7 godina), promenim svoj monitor (Philips 14c). I posle nekog razmisljanja, odlucih se da kupim LG T710P. I ova prica bi imala srecan kraj, da mene od monitora ne bole oci i glava. Naime, posle 15min sedenja ispred njega (na pola metra), mene toliko bole oci i glava, da nema sanse vise bilo sta da radim, a kad sklonim pogled sve mi treperi pred ocima. Takodje, imam osecaj da mi se slika u sredini prelama, kao da propada u dubinu. Inace, monitor sam podesio na 1024x768 na 85Hz. (max. 1600x1200 68Hz)

Recite mi, da li sam nesto pogresio u podesavanju, da li nesto nisam podesio ili sta je u pitanju? Da li je moguce da je neka ne prilagodjenost posle 14-ice? Zasto monitor, kada se zagledas, ima ono malo sace na ekranu?

Boli te glava jer si koristio monitor koji ne moze da izgura 800x600@65hz-a, ima izgled ribljeg oka i to si koristio 7 godina. Dobro te ne boli glava i kada spavas. Proveri moire, igraj se malo sa slikom pa ako te i dalje boli glava proveri monitor uopste mada mislim da nije to.

P.S.

jedi sargarepe:d

Uh, budi srecan, koliko se secam Philips 14c radi u 800x600@56hz.
Kako te od toga nije bolela glava???

rosta je napisao(la):
a kad sklonim pogled sve mi treperi pred ocima. Takodje, imam osecaj da mi se slika u sredini prelama, kao da propada u dubinu. Inace, monitor sam podesio na 1024x768 na 85Hz. (max. 1600x1200 68Hz)

Ako ti slika treperi onda sigurno radi na 60Hz, ako imaš ATI grafičku probaj u Display-u da isključiš TV i zatim u podešavanjima za monitor da prebaciš na veće osvežavanje.

Postepeno privikavaj oci !

Podigni refresh rate na tom novom monitoru, a radi adaptacije tvojih ociju baci preko njega (samo ispred, NE oklopljuj ostalo radi hladjenja) neki PVC dzak ili kesu pa gledaj kroz njih. :)

To je sasvim normalno sto te boli glava!!

I mene je isto kada sam preso sa slicnog monitora na LCD 17" i imao sam utisak da je monitur udubljen ali on je bio savrseno ravan a moj predhodni monitor je bio ko kristalna kugla. Nista ne diraj sve je u redu za oko 2 nedelje od kupovine monitora ce sve da prodje. To ja objasnjavam time da su se oci navikle na odredjeni ugao gledanja u specifican monitor pa kada ga promenis moraju opet da se navikavaju a to zamara extra.. dakle sve je u redu.. 100% ovo se svima desava kada tako promene monitore...

I ja sam imao period privikavanja kada sam presao sa 15" na 19" svojevremeno, stalno sam se udaljavao od monitora i nikako mi nije bilo jasno kako da pohvatam sve na ekranu odjednom :), ali navikne se covek, pogotovo na bolje :)

bas htedoh da kazem za philips 14c, imao sam ga i ja, [email protected] da me je bolela glava, vec sam od njega dioptriju dobio, al ***. nije se imalo kinte za bolje....

Ah, stari dobri Philips 14c....

.... zbog njega sam i poceo da nosim sociva :D

7 godina na 14c !!! Dobro si prosao ... od toga moze da se rikne.

Pazi sto se tice TFT monitora osvezavanje nema isto znacaj kao kod CRT-a!
Znaci slobodno spuste refresh na 60Hz i imaces mnogo manje problema... Cak sta vise kad na TFT-u postavis prevelik refresh dobijes efekat kao kad je CRT radio na majne refresh-rate-u... Ako ti nije suvise sitno namesti monitor na 1280x1024, sto bi trebalo da bude "prirodna" rezolucija za 17" TFT monitore...
To malo sace je verovatno posledica koriscenja previse male rezolucije, nisam znao o cemu govoris dok nism sustio rez. na 1024x760 i dobro se zagledao, tek onda se vidi...
I jos nesto neko dodatno osvetljenje u sobi (makar u nekom cosku) je OBAVEZNO, kad sednem u mraku za komp i mene ubije.....

LG T710P je CRT monitor (a ne TFT).

Poslednja izmena:
dexx je napisao(la):
Ako ti slika treperi onda sigurno radi na 60Hz, ako imaš ATI grafičku probaj u Display-u da isključiš TV i zatim u podešavanjima za monitor da prebaciš na veće osvežavanje.
I meni se to dešava kada instaliram drajvere za ATI-ja... pored standardnog podešavanja na 85Hz, obavezno odem i na Display u ATI control panelu...samo što ja ne isključim TV, već i tu kliknem na monitor i podignem osveženje na 85Hz ;) . Posle toga je slika mirna kao bubica :D . Probaj i ovo...dexx ti je dao koristan savet.
Pozdrav. :wave:

ja sam uzeo LG F700B sto jamislm daje jos losiji od tvo gi radi super na 1024x786 sa 85Hz...i ne bolime glava:)....
MADA OVO SA OSECAJEM DA SLIKA UPADA U EKRAN JE GROZNO,CEO DAN POKUSAVAM TO NEKAKO DA NAMESTIM :D
AL KAKO GOD OKRENEM NESTO MI KRIVO....

AL KONTAM PRVO JEDNO PAR NEDELJA DA SE OCI PRIVKNU PA CEMO ONDA DA VIDIMO...
A MOZDA I ONO..."MANJE VINA, MANJE VINA" POMOGNE....
AJD.. :bottle: UZDRAVLJE....E DA TE NE BOLI OD TOGA GLAVA?

Nazad
Vrh Dno