Šta je novo?

Hardver Monitor 27"

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

SuperStarr

Znamenit
Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5670 (6c/12t) @ 4.3Ghz
Matična ploča
ASUS P6T Deluxe v2
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
Kodak 512Gb + 16Tb RAID
Zvuk
Creative Audigy2 ZS
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Zahtevi su minimalni:
  • FullHD rezolucija
  • DP ili HDMI
  • Bez zvučnika (ne mora da ih ima)
Bitan je kvalitet slike u smislu da nije najgori mogući.
Cena ne mora biti presudan faktor.

Šta da gledam, da li da čekam neku akciju tipa "ananas", "Tesle" ili makar neki AOC?

Ja sam nedavno uzeo XIAOMI 2K MONITOR A27QI za nekih 110 evra. Mislim da je za tu cijenu odlican, 2K, pise do 100Hz ali ja sam na PS igrama dobijao 60, slika je stvarno odlicna u smislu kontrasta i boje, sa minimalnim podesavanjima, maltene ih nisam ni dirao. Jedina mu je mana sto ne postoji rotiranje lijevo-desno, moras da pomjeras kompletan monitor sa stalkom.

Ne treba nam best buy, treba nam bazičan model. QHD uopšte nije obavezan, sasvim dovoljan je i FHD @ 60Hz ali da ima pristojan displey - čitaj makar IPS.

Šta da gledam, da li da čekam neku akciju tipa "ananas", "Tesle" ili makar neki AOC?

Ako nije hica sacekaj neku akciju na ananasu, FHD modeli solidnih karakteristika su bili po bas dobrim cenama. Evo i sada je ovaj Xiaomi na akciji, a mislim da je cena cak isla do ~8000.

Ja sam prosle godine u Gigatronu uzeo caletu neki LG 27" za 10000, sasvim ok za te pare. Sebi sam uzeo gigabyte 27 2k za 15500. nije los ali zahteva malo podesavanja slike.

Ne treba nam best buy, treba nam bazičan model. QHD uopšte nije obavezan, sasvim dovoljan je i FHD @ 60Hz ali da ima pristojan displey - čitaj makar IPS.
To što ima IPS panel ne mora da znači da je po prirodi stvari pristojan. Gomila IPS monitora ima užasan panel. Stvar je u tome što su 1080p 24" monitori gurnuti u najniži segment, pa se teško može naći nešto pristojno. Često u istom, ili neznatno višem cenovnom rangu 27" QHD monitori imaju bolje panele. Moj savet je neki koji je baš 27" QHD IPS, ali da fokus bude na full 8bitni color gamut bez FRC-a i na obavezno višem kontrastu od 1000:1 i 300+ nita osvetljenja.

Pogledaj među polovnjacima šta ima, evo i ja se nešto razmišljam da možda pređem na 32". Možeš tako na natrapaš na dobar 27" PVA za neku siću, ljudi to jeftino isturaju da im ne zauzima puno mesta u gajbi.

Ne bih savetovao VA za rad, on je dobar za filmove zbog duboke crne i jakog kontrasta, skoro sve ostalo mu je inferiornije od IPS.

Nadam se da će za koji dan stići Žaomi G27Qi 2026, pa da javim utiske. 21k din, da sam bio strpljiv ulovio bih 3k din popusta na Ananasu. Ako uopšte isporuče to što piše 🙂

Nadam se da će za koji dan stići Žaomi G27Qi 2026, pa da javim utiske. 21k din, da sam bio strpljiv ulovio bih 3k din popusta na Ananasu. Ako uopšte isporuče to što piše 🙂
Baš me zanima kakav ima prikaz slike pri nižem osvetljenju. Jer to je gejming monitor, orjentisan za brzi odziv, ali ne i mirnu i kvalitetnu sliku za rad. Vidim reklamiraju HDR podršku, to deluje smešno na tako niskom 1000:1 maksimalnom kontrastu.

27" sa full hd rezolucijom izgleda baš loše za bilo kakav rad na računaru. 2K je skroz druga priča.
Ja mu dodam pare za 2k monitor, a ti mu dodas pare za grafu da tera isti fps u 2k kao FHD ? moze?

Nazad
Vrh Dno