Šta je novo?

Hardver monitor 27" QHD IPS pivot USB 3.x hub - tekst i multimedija

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

momsab

Moderator
Urednik
Super Moderator
Učlanjen(a)
15.02.2003
Poena
1,235
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
potrebna mi je preporuka za 27" monitor, QHD (1440p, iliti 2560x1440) rezolucija, IPS tip panela, sa USB 3.x hub-om (veoma poželjno 4 porta za USB uređaje), sa tankim bočnim ivicama okvira (takoreći nepostojeće), širine do ~62cm, sa mogućnošću podizanja ekrana i pivot-om. dotični monitor treba da bude bolji od mog sadašnjeg, čuveni Dell UltraSharp U2412M (zvanične specifikacije, DisplaySpecifications)
monitor koristim za čitanje (dokumentacije, sajtovi itd), kuckanje (programiranje, sređivanje teksta), surfovanje (forumi, društvene mreže itd), gledanje multimedije (filmovi, serije). za ovo poslednje mi znači da ima profil za Movie. sadašnji monitor ima profile Movie i Multimedia. HDR mi nije bitan, ionako imam 4K TV pored. što se osvežavanja tiče, može veće od 60Hz, još da proverim koliko dobro radi preko DisplayPort-a na Ubuntu-u (HDMI koristim za TV)

predviđeni budžet: ne bih preko 400€

za sada se kao favorit izdvaja
ASUS ProArt Display PA278CV
100% sRGB, 100% Rec. 709, tačnost boja fabrički kalibrisan, 75Hz osvežavanje, 4*USB 3.x
cena ~300€

Poslednja izmena:
sada nije velika razlika u ceni. u istoj radnji su ove cene:
~375€ PA278CGV
~410€ U2724D

Može Asus i za ~20€ manje, ali se čeka dosta.

sada nije velika razlika u ceni. u istoj radnji su ove cene:
~375€ PA278CGV
~410€ U2724D
Asus 41510 RSD (Atom)
Dell 47850 RSD (A Maze)
Ovo su najniže cene što sam našao a razlika je 6340 što nije malo. Kad sam kupovao mislim da je bila preko 7000.
Može Asus i za ~20€ manje, ali se čeka dosta.
Izgleda da su rasprodali zalihe, nema ga više na stanju gde sam kupio.

Ako smem da primetim HDR nije bitan, ako gledaš klipove snimljene telefonom oni već neko vreme snimaju HDR i ima razlike bez i sa. Iz tog razloga nisam otpisao HDR na monitoru i mora da ima. Samo kažem, možda zatreba u budućnosti ako spojiš fon i PC.

zar nije taj dell ispod 30k sad?

edit: ja gledao G2724D

napokon sam se odlučio :) naručio sam ASUS ProArt PA278CV, bio je na dobrom popustu do 23:59 20. juna i to u G******n-u, cena je bila blizu 33K rsd (~280€). primetio sam da mu cena gravitira ka 350€.
jedan od razloga što se nisam odlučio za U2724D je što nema podešavanje game (nisam naveo u tabeli). na nekim monitorima ponekad podesim gamu, mada se ne sećam kad sam poslednji put to uradio. koga zanima, nešto više o gami

u međuvremenu, saznao sam za još jedan model koji ispunjava uslove. u pitanju je takođe ASUS ProArt, model PA278QV, koji je prethodnik "pobedniku". nema papir da je kalibrisan a cena mu ide od ~255€
Pro Art користи PWM при ниском осветљењу.
Како си задовољан са монитором ?

Uzeo sam ASUS ProArt PA278CGV i imao sam problema sa PIP/PBP funkcijom pa da podelim kako sam rešio u slučaju da još nekom zatreba. Naime u uputstvu kaže da je dovoljno ugasiti FreeSync Premium i HDR za navedenu funkcionalnost, ali posle sat vremena isprobavanja svih podešavanja utvrdio sam da je neophodno gašenje i Dynamic Dimming-a (što naravno apsolutno nigde ne piše).

Vrh Dno