Šta je novo?

Hardver Monitor 27" 1440p IPS

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

jogi

Slavan
Učlanjen(a)
25.04.2005
Poruke
361
Poena
330
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Kupujem monitor klincima (a i meni), prevashodno za MP. Igraju COD Warzone, Fortnite i Apex Legends.

Iiyama gb2770qsu-b1​

Gigabyte M27Q​

HP X27q​

Ovi modeli mi se uklapaju u budzet (50000 max) a to je otprilike to sto se ponude tice.

 
M27Q je odličan osim što ima nekih zvrčki s prikazom texta (subpixel layout, da ne ulazim u detalje)...ako to nije preterano bitno, dobar izbor. Ima i alternativnu verziju, M27Q-P, na kojoj je drugi panel pa nema te zezancije s textom, ali ne znam koja mu je cena.
Iiyama bi takođe trebao da je dobra, sudeći po ono malo testova i komentara što nađoh po netu.
HP je pristojan ali mislim da su druga dva bolja...plus mislim da ima lutrije po pitanju proizvođača panela.
 

Gigabyte je 40000​

Iiyama 43000​

Nije neka razlika u ceni, samo sto za Iiyama nema testova na netu osim nekog Poljskog. Ne prodaju se u USA pa me to malo odvraca.
Znam da je svaki panel prica za sebe, ali za M27Q ima ICC profila. Imali vajde od toga? Nisam nikad to probao.
 
Ima još testova za Iiyamu samo ne na engleskom. Ustvari, KitGuru ima na engleskom, potraži na YouTube. Svaki test i komentar koji sam video ga hvale, tako da ga razmatram i za sebe.
To što se ne prodaju u US ne znači da su loši...generalno, Iiyama ima pristojne monitore u skoro svakoj kategoriji.

M27Q je veoma poznat i široko hvaljen model ali ima tu zvrčku gde su mu pixeli u BGR rasporedu dok je neki standard RGB, pa text može da izgleda malo čudno. Neki to odmah opaze i smeta im, drugi ne primete ili im ne smeta. Ako si u mogućnosti, pogledaj ga uživo i vidi kako text izgleda na njemu.
Alternativno, potraži M27Q-P, varijantu sa drugim panelom (LG Nano-IPS, vrlo brz odziv, slab kontrast) koji nema tu zvrčku sa textom. Ne znam koja mu je cena u odnosu na M27Q...

Windows generalno ignoriše ICC profile, sem programa koji se specifično oslanjaju na njih.
Možeš da prosto sam namestiš postavke iz profila u meniju tvog primerka kao neku osnovu i vidiš da li ti odgovara slika i da li treba neka manja prepravka...
 
Ja već par mjeseci posjedujem iiyama gb2470hsu-b1, u suštini isti monitor osim što je kod 27" modela WQHD panel. Stvari na koje bih ti skrenuo pažnju su: Preveliko postolje monitora, iiyama ne posjeduje nikakav softver za kontrolu, nema adaptive overdrive pa na npr. u punih 165Hz u competitve naslovima overdrive podešavanje na -1 sve super bez imalo smearinga i ghostinga, ali kada imaš manje FPS-a recimo 60-70 pa freesync mora da uskoči moraš da gasiš ručno overdrive u protivnom imaš mnogo overshota, a sa nedostatkom softvera i lošim dizajnom tipki na monitoru cimanje je kada prelaziš sa igre na igru. i zadnje što bih naveo je prevelik brightness čak i na 0 podešavanju. Možda je WQHD panel pak sasvim drugačiji, pa ga ne prate svi nedostatci koje sam naveo.
 
Paneli nisu isti...
Što se tiče overdrajva, svega šačica monitora na tržištu može da omogući (otprilike) isti odziv bez obzira na fps, dakle jedan overdrive mod za sve fps nivoe...nažalost. Najbolje što možemo je da se potrudimo da nemamo velike padove u fps, da broj frejmova bude u na nekom konstatntnom nivou...
 
Znam da nisu, ja sam iznio svoje iskustvo pa može da obrati pažnju pri kupovini.
 
Nazad
Vrh Dno