Šta je novo?

monitor 24 ili lcd tv 32

Au sta se ovde moze procitati..Kakve crne nebuloze..Ispade jos da je LCD TV bolji od monitora!
Jel neko uopste moze da razgranici da su te stvari za dve razlicite namene?!
LCD TV ima interfejs upravo podesen da bi reprodukovao sliku takvu koja ce da docara uzitak tokom gledanja filmova i tv programa.Zato i ima toliko raznih profila da bi se stelovala slika po ukusu!
Porediti LCD TV i to velikih dijagonala sa Monitorom je takav apsurd da nemam reci!
Prvo sto pored namene LCD TV je jedino namenjen za gledanje ne za RAD!Slika najvise dolazi do izrazaja tek onda kada se odaljite od LCD TV-a jer je u tim vecim dijagonalama za to i namenjen.
Ocigledno onaj ko tvrdi da je LCD TV i to sa ubedjenjem bolji od monitora nije nikad video ni jedan profi monitor niti zna cemu je on namenjen.Monitor sa S-PVA/S-IPS panelom ui visokom rezolucijom u ovaj kos ne mozete trpati.LCD TV i da poredite mozete porediti sa nekim jeftinim monitorima sa TN panelom i manjom rezolucijom mada je i to cista budalastina.
Svaki LCD TV ,onaj kvalitetniji ima full rezoluciju od 1080p sto znaci 1920x1080 pixela i nije bitna dijagonala.Sto je veca dijagonala veci su i pixeli sto umanjuju kvalitet i ostrinu slike!Da ne pominjem pixel pitch koji je veci u 16:9 odnosu nego li 16:10.Naravno velike dijagonale i sluze da bi se TV gledao iz daljine..
Porediti LCD TV sa monitorom visoke rezolucije (1920x1200/2560x1600) je krajnje smesno i nije tacno da za 500-600 eur ne moze da se dobije kvalitetan monitor i da njega moze da zameni neki LCD TV.Ni LCD TV onaj kvalitetniji ne moze da se kupi ispod 800-1000 Eur.Sve ostalo spada u prosek!

Poslednja izmena:
Au sta se ovde moze procitati..Kakve crne nebuloze..Ispade jos da je LCD TV bolji od monitora!
LCD TV ima interfejs upravo podesen da bi reprodukovao sliku takvu koja ce da docara uzitak tokom gledanja filmova i tv programa.Zato i ima toliko raznih profila da bi se stelovala slika po ukusu!
Porediti LCD TV i to velikih dijagonala sa Monitorom je takav apsurd da nemam reci!
Prvo sto pored namene LCD TV je jedino namenjen za gledanje ne za RAD!Slika najvise dolazi do izrazaja tek onda kada se odaljite od LCD TV-a jer je u tim vecim dijagonalama za to i namenjen.
Ocigledno onaj ko tvrdi da je LCD TV i to sa ubedjenjem bolji od monitora nije nikad video ni jedan profi monitor niti zna cemu je on namenjen.Monitor sa S-PVA/S-IPS panelom ui visokom rezolucijom u ovaj kos ne mozete trpati.LCD TV i da poredite mozete porediti sa nekim jeftinim monitorima sa TN panelom i manjom rezolucijom mada je i to cista budalastina.
Svaki LCD TV ,onaj kvalitetniji ima full rezoluciju od 1080p sto znaci 1920x1080 pixela i nije bitna dijagonala.Sto je veca dijagonala veci su i pixeli sto umanjuju kvalitet i ostrinu slike!Da ne pominjem pixel pitch koji je veci u 16:9 odnosu nego li 16:10.Naravno velike dijagonale i sluze da bi se TV gledao iz daljine..
Porediti LCD TV sa monitorom visoke rezolucije (1920x1200/2560x1600) je krajnje smesno i nije tacno da za 500-600 eur ne moze da se dobije kvalitetan monitor i da njega moze da zameni neki LCD TV.Ni LCD TV onaj kvalitetniji ne moze da se kupi ispod 800-1000 Eur.Sve ostalo spada u prosek!

Ovaj post treba uramiti i predociti ga svakom ko ima slicnih nedoumica u vezi LCD-TV VS Monitor...
Prosto receno, zna se sta je za sta namenjeno;)

Kratko i jasno opisano :cigar:

Baš sam skoro bio u sličnoj dilemi. I mislim da je to sve stvar ličnog ukusa.
Pre nego što sam se odlučio za kupovinu monitora, otišao sam do lika koji koristi LCD TV od 32" kao monitor i prezadovoljan je. Probao sam da radim neko vreme za tim računarom i nije mi uopšte bilo ugodno. Jednostavno, ne prija mi očima dok surfujem netom ili kucam nešto, a to je 95% mog vremena provedenim za računarom. Što se tiče igara, odigram jednu u 6 meseci, ali moram priznati da je na TV-u mnogo bolji doživljaj. :)
Na kraju sam se odlučio za 24" monitor i ni malo se ne kajem. Ipak se zna za šta je namenjen monitor, a za šta TV...

+1

Meni je čak i HD ready 32" bio wow posle mog monitora upravo zbog kvaliteta panela (jednodnevna proba), a mogu misliti kako bi mi tek bilo ugodno sa FullHD modelom :smash:

Neuporedivo ja probao slika je mnogo ostrija na full hd tv, mada neki kazu da je veci ekran na istoj rezoluciji to nema veze ,ostrina na tv mnogo bolja

Neuporedivo ja probao slika je mnogo ostrija na full hd tv, mada neki kazu da je veci ekran na istoj rezoluciji to nema veze ,ostrina na tv mnogo bolja

Oštrija je slika kad porediš nešto niže i 1920x1080, ali je slika manje oštrija kad je gledaš na TV-u i uporedo na monitoru...

Sinoć sam baš uključio Unreal Tournament 3 i izbacio sliku na monitor i TV ujedno... Iako zanimljivije deluje igrati na većoj dijagonali, vrlo lako se primećuje ghosting ili motion blur, što mi smeta...

S'ozirom da imam taj TV mislim da je suludo da mi pričaš ironične priče šta je tačno a šta nije. Toplina se oseća na 1 do 1,5m, a TV je u stanju da mi ugreje sobu od 15 kvadrata bez ikakvih problema... Bio sam u situacijama gde sam morao da provetravam sobu zbog TV-a...

Ovo je stvarno izjava za Riplija, ti mozes ladno da zoves Beogradske elektrane da ti iskljuce grejanje, da ne placas za dzabe racune... :)

Ja mislim da je za svakodnevni rad na racunaru (kuckanje, raznorazni programi, internet, igre...) 24" sasvim dovoljna velicina

Ima i ljudi koji misle da je Yugo sasvim solidan auto i da im ne treba nista vise od toga, obavlja posao. Kad bi svi tako mislili verovatno bi i cela Nemacka vozila Yuga, a ne Audije, BMW-e, Mercedese...

Ocigledno onaj ko tvrdi da je LCD TV i to sa ubedjenjem bolji od monitora nije nikad video ni jedan profi monitor niti zna cemu je on namenjen.

Ti si ocigledno promasio temu. Covek je pitao jednostavno pitanje, da li monitor ili LCD TV - ne pricamo o profi opremi. Mada, sam si upao u svoju zamku, samo poneki profi LCD PC monitori mogu da se porede sa LCD TV, sve ispod toga - mislim da monitorsku "konfekciju" i "masovnu proizvodnju" ne moze da prismrdi nekom iole boljem LCD TV-u.

A za sve one koji su u dilemi da li monitor ili LCD TV moj savet je da uzmu LCD TV sa dobrim panelom (neka se malo raspitaju gde sta i kako) i neka posle toga uzivaju.

Ja bar uzivam evo vec dve godine na mom vernom A656 i nemam nameru da ga menjam.

Ima i ljudi koji misle da je Yugo sasvim solidan auto i da im ne treba nista vise od toga, obavlja posao. Kad bi svi tako mislili verovatno bi i cela Nemacka vozila Yuga, a ne Audije, BMW-e, Mercedese...

Druze, napravio si veoma lose poredjenje. Ovde se radi o velicini a ne i o kvalitetu, ako nisi znao i Mercedes ima u ponudi mali gradski auto (A klasa) kao i predsednicku limuzinu (S klasa).
Opet kazem, LCD-TV za igre i filmove a monitor za sve ostalo. A ti ako hoces da izrikavis kucajuci u Word-u npr., samo izvoli;)

Poslednja izmena:
Ovo je stvarno izjava za Riplija, ti mozes ladno da zoves Beogradske elektrane da ti iskljuce grejanje, da ne placas za dzabe racune... :)

Ti si ocigledno promasio temu. Covek je pitao jednostavno pitanje, da li monitor ili LCD TV - ne pricamo o profi opremi. Mada, sam si upao u svoju zamku, samo poneki profi LCD PC monitori mogu da se porede sa LCD TV, sve ispod toga - mislim da monitorsku "konfekciju" i "masovnu proizvodnju" ne moze da prismrdi nekom iole boljem LCD TV-u.

A za sve one koji su u dilemi da li monitor ili LCD TV moj savet je da uzmu LCD TV sa dobrim panelom (neka se malo raspitaju gde sta i kako) i neka posle toga uzivaju.

Ja bar uzivam evo vec dve godine na mom vernom A656 i nemam nameru da ga menjam.

Apsolutno se slazem sa covekom a oni koji nisu isprobali full hd tv u ulozi monitora molim da ne pricaju napamet hvala.

Imam LCD Full HD TV 32" ali ipak radije koristim monitor 19" 4/3 dijagonale. Dvoumio sam se da li da uzmem TV ili veći monitor, odluka je pala na TV, super je za filmove (dirktno sa usb-a) sve čita.

Moja preporuka ti je da uzmeš monitor 22-23-24" koji su sad dosta povoljni.

TV tehnologija je još u razvoju....
Noviji TV-i imaju ili će tek imati podršku za DVB-T, DVB-C, Wi-Fi, Net..., LED tehnologija će biti jeftinija.... treba još malo sačekati....

Preporuka uzmi monitor za 150-200 €, a sledeće godine TV,
e da gledaj da i monitor ima HDMI ulaz.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Covek na kome je odziv od 6ms koliko A656 ima prevelik i vidi ghosting sa takvim odzivom, ne zelim ni da pitam kako.?

siguran sam da znas da kada se prica o odzivu da se proizvodjaci olako frljaju ciframa. sve i da su cifre egzaktne, ja sam na 971P sa 6ms video duhove samo tako u pojedinim slucajevima a daleko sam od profi igraca CS-a.

dalje, koliko kosta taj Sony TV sa linka? kapiram da nije jeftin. a evo i specifikacija mog bivseg monitora kada ga izvadis iz kutije:

Brightness (cd/m2) 237
Black Point (cd/m2) 0.14
Contrast Ratio 1692:1

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/samsung_971p.htm

takodje, star 4+ god.

siguran sam da znas da kada se prica o odzivu da se proizvodjaci olako frljaju ciframa. sve i da su cifre egzaktne, ja sam na 971P sa 6ms video duhove samo tako u pojedinim slucajevima a daleko sam od profi igraca CS-a.

dalje, koliko kosta taj Sony TV sa linka? kapiram da nije jeftin. a evo i specifikacija mog bivseg monitora kada ga izvadis iz kutije:

Brightness (cd/m2) 237
Black Point (cd/m2) 0.14
Contrast Ratio 1692:1

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/samsung_971p.htm

takodje, star 4+ god.

Znam ja dobro da se frljaju ciframa, upravo sam i to stavio kao primer gde ljudi navodno primecuju razliku izmedju 2ms i 5ms monitora.

W5500 je proslogodisnji model i sluzi kao random primer koji sam nasao na sajtu, bio je oko 700e valjda za 32". Danas imas da uzmes na primer Samsung C530 32" koji je bolji od njega, a kosta 500e.

C530 je zapravo C580 bez DLNA, a dao sam link koje rezultate izvlaci. Da li bih ga kupio i koristio umesto bilo kog profesionalnog monitora koji inace ne moze da se nadje za te pare - da. Da li moze da se meri sa profesionalnim monitorima koji su duplo skuplji? Moze. Da li bi ga neko koristio za profesionalnu upotrebu? Zavisi od osobe.

Onome ko je prevelik neka da mnogo manje para i kupi losiji monitor. Ko je pravi profesionalac neka kupi skup monitor, ostali kojima treba za surf, igre i filmove, moze da uzme lcd tv iako je sposoban i za vise od toga...

Da li je autor teme trazio monitor za profesionalnu upotrebu? To je nesto oko cega ste se vi zakacili, nisam ja.

interesantna tema.........ispratio sam je od pocetka do kraja......naime ja licno sam uvek imao velike dijagonale monitora iskljucivo zbog konfora u radu....i imam sad trenutno 28 incha monitor vx2835wm ipre nekih mesec dana sam kupio i tv ful HD1080....42incha .normalno odmah sam pustio igricu na oba dva uredjaja.....moji utisci za svakodnevni rad,,,,,zakon je monitor moj za grafiku(igrice )takodje...a zasto ?
Jer koliko god se trudili da kalibrisete ekran na TV-u prikaz nije veran (mislim na boje) kao na monitoru...zatim ima duhova,,,,mali odziv od 2ml/s kod monitora je ok al na TV-u se primecuje zamucenje u brzim pokretima......E sad probao sam i na 32 incha kod sina na samsungu C550 ista prica u potpunosti stom razlikom sto je na krace vreme ok za neki rad na racunaru filmovi isto...ali mene licno zamara na vec nekih 2 sata sedenja ispred njega .(daljina 1,40m ) Utisak moj je da je monitor sto zbog velicine piksela i svih mnogih jos prednosti osim male dijagonale u VELIKOJ prednosti naspram TV-a lcd-a

Poslednja izmena:
Jao,Tito Ortiz,moram reći,Andrej Orlovski.;)

Poslednja izmena:

Procitaj ponovo moj post koji si citirao pa dobro razmisli pre nego sto ostavis komentar!Da li sam zaista promasio?Koliko para za kvalitetan LCD TV?Monitor?Interfejs,namena..:S:To je kao da poredis sto bi u narodu rekli babe i zabe:d

Za rad na kompjuteru je bolji monitor za sve ostalo je bolji tv i tu nema price.

Zbog manjka rezolucije? Jedino oko toga moze da se diskutuje, sve ostalo je na strani hdtv-a..

Idemo redom. Recimo treba vam hdtv, ne zelite veliku dijagonalu, tv ce stojati u vasoj sobi, na njemu ce se gledati HD filmovi, kablovska, sta god vec..

U sobi imate monitor od 19 inca monitor sa TN panelom a uzeli ste nesto vece i bolje i imate mesta i zelju da ga upotrebite. Uzmete sto za kompjuter i stavite ga ispred vaseg HDTV-a... Sednete, otvorite vas omiljeni browser, otvorite vasu omiljenu igru i kazete sebi " Ovo uopste nije lose"

Krenuli ste od ovoga:

Dosli ste na ovako nesto i bilo vam je odlicno:

Rekli ste sebi, ovo mi nije dovoljno idemo dalje, moze bolje da izgleda:

Sa prethodnim smo bili zadovoljni ali jos malo pa objedinjujemo udobnost koju zelimo:

Da li shvatate sta hocu da prenesem ovde? Svako moze da uradi ovo sto sam ja uradio.

- Imate/kupite 32" Full HDTV
- Imate sto za kompjuter
- Imate sobu normalne velicine
- Imate zelju da sredite kablove na lep nacin

Sta je sad bolje? Prva slika od koje sam krenuo, ili ovo zadnje. Imas ogroman tv koji koristis kao monitor, uzivas u slici kojoj pruza, filmovi na njemu izgledaju fenomenalno, igranje igara na njemu je pravo uzivanje, itd...

Javice se profesionalci, graficki dizajneri, itd.. kazace da ne mogu da rade tako jer je preveliko. Ovde pricamo jos o manjoj dijagonali, 32 inca...

Zasto ostali ne bi mogli da uzivaju ovako kako sam ja namestio? Zasto da se pate na 22-24" nabijenom na stolu ispred njih.. To je moje gledanje na sve ovo, ako vas nisam ubedio onda ne znam sta.

Gizmore, pisali smo 100x o tome. Jednostavno, nekome je krupan piksel na 32" full HD TV-u, neko ne voli da bulji u TV sa pola metra-metar itd...A da si lepo sredio sobu - jesi i drago mi je da si zadovoljan :)

Niko ne osporava da je pixel krupan. Nije uopste dovoljno krupan da bi to predstavljalo problem na preko metar i kusur ( na toj udaljenosti i treba da se sedi za 40") jer na toj udaljenosti ti oci ne prepoznaju "grid" ili mrezu koji pikseli prave, tako da je svejedno...

Kao sto ces primecivati grid na monitoru od 24" ako sednes i nabijes facu u njega, a kad se udaljis na normalnu razdaljinu on ce nestati.

Isti je primer i sa 40" televizorom, nabi glavu u njega videces grid, udalji se na preko metar od njega neces videti grid. Jednostavno je...

Slike su tu kao primer sta moze da se iskombinuje koristeci HDTV za vise svrha, i kako ga mozes odvojiti od stola, ako imas dovoljno mesta. Komfor u radu jednostavno, to je sve. Nekome ce se svideti moj setup pa ce uraditi nesto slicno, zasto da ne. Nekome nece i ostace na svom 24" FullHD monitori i pricati kako je nebulozno raditi na vecoj dijagonali od te sa tako malom rezolucijom od 1920x1080 pixela.

Nikoga ne teram puskom da radi ono sta ja radim, dajem im opciju, a slike sam kacio iz razloga zato sto slika govori hiljadu reci. Takodje, da se pohvalim svojim setup-om, to je neizbezno :d

Opet se vracam da je pixel jos manji na 32" i da to nije preveliki skok od 24" sa istom rezolucijom...

kako nije preveliki skok? :) meni je osetan skok bio kada sam sa 19" 5:4 koji ima prilicno krupan piksel seo za 24" 16:10, dakle vidi se da je piksel dosta sitniji a razlika je mozda 20% a ko zna koliki je piksel na 32" (o 40" da i ne govorimo).
i jos nesto, probao sam da vozim TD:U kod drugara na 50" plasmi sa jedno 2.5m. prvo se covek odusevi kako sve to izgleda a onda sam skapirao da jednostavno ne mogu da vozim iz fotelje sa te razdaljine. ne vidim krivine koje dolaze, slabije dosta i kasnije vidim kola iz suprotnog smera i slicno. jednostavno, naprezao sam se i vozio sam mnogo losije nego kada sednem na pola metra ispred monitora. a kada bih seo na tu razdaljinu ispred 32" ne znam na sta bi to licilo. mozda bi me bolele oci sto buljim u TV sa pola metra, mozda mi slika ne bi bila toliko ostra zbog krupnog piksela...makar ne posle 24". e sada, covek se navikne na sve ali zasto bih se navikavao na losije? :) ali opet, tvoj setup ima smisla za net, konzolaske igre, mozda cak i office, dakle neka casual multimedijalna primena. a i ulepsava sobu ako nista :)

naglasak na konzolaske igre . ipak, sa godinama slabi vid ;)

Procitaj ponovo moj post koji si citirao pa dobro razmisli pre nego sto ostavis komentar!Da li sam zaista promasio?Koliko para za kvalitetan LCD TV?Monitor?Interfejs,namena..:S:To je kao da poredis sto bi u narodu rekli babe i zabe:d

Prvo nemoj da si bezobrazan, a drugo bolje bi ti bilo da se informises o tvojim babama i zabama.

Dobar LCD monitor visoke rezolucije i vece dijagonale kosta recimo oko 700 eur (Dell UltraSharp U2711) ili preko 1.000 eur (NEC MultiSync PA271W). Profi monitor i oko 2.000 eur (NEC SpectraView Reference 271).

E sad ako nekome ne treba takav vrhunski kvalitet kod babe, onda on moze da se odluci i za zabu i da uzme LCD TV sa vrhunskim panelom i FullHD rezolucijom dijagonale 32", 37" ili 40" i da uziva za mnogo manje pare (recimo 500-700 eur).

E sad, mozda bi ti pre dao 1.000 eur za kvalitetan LCD monitor nego sto bi dao 500 eur za kvalitetan LCD TV, to je onda stvar ukusa, a ne baba i zaba.

Ako je tebi neki Asus 24" od 150 eur vrhunski proizvod onda nema sta da pricamo...

Vrh Dno