Šta je novo?

[MON] ViewSonic VX2262WM

Dado

Čuven
Učlanjen(a)
30.10.2003
Poena
619
Dosao je red da se prezentuju i "papagajcici".Sledeci svoje obecanje, evo review-a, nadam se da cete uzivati... Trudio sam se da budem sto subjektivniji i da okacim sto vise korisnog materijala koji ce pomoci ljudima koji su u nedoumici tipa: Jel valja ovaj vx2262wm?, slabo se prica po netu itd. :)
Takodje sam se trudio da okacim i neke video materijale, koji nazalost nisu snimljeni DV kamerom vec samo mobilnim telefonom (Nokia N82). Za fotografije je koriscen Canon A80(unapred da napomenem da su neke slike ispale mutno zbog nedostatka osvetljenja u sobi, nazalost nisam uspeo da tom problemu izadjem u susret, ali bice jos slika ovih dana, potrudicu se; inace je slika na monitoru razor sharp :)). Unapred da napomenem da je veoma nezahvalno snimiti probijanje pozadinskog osvetljenja, tj. na nekim slikama, snimcima se provlaci plavicasta boja, koja se u sustini golim okom maltene ni ne primecuje.

Pa da krenemo...

Transportna ambalaza:
Kutija u kojoj stize VX2262WM je u full koloru sto na neki nacin naglasava da je u pitanju X serija ViewSonic monitora(koja je navodno za klasu iznad VA-value serije), da li monitor s razlogom zasluzuje ovu fensi kutiju ostaje nam da ga testiramo... Uz monitor stize D-SUB, DVI, audio i kabl za napajanje; kratko uputstvo i cd sa drajverima i korisnickim uputstvom.

Ergonomija:
Zavrsna obrada plastike celog monitora je od presijavajuce(polirane) plastike, za koju se vezuju vec dobro poznate mane tipa: sakupljanje otisaka prstiju i prasine, osetljivost na ogrebotine. Bas iz ovog razloga ceo monitor(i tu mislim na svaki deo monitora koji je od glossy plastike) stize sa fabricki zalepljenom providnom folijom, dok panel stiti malo cvrsca providna folija. Moram priznati da je ambalaza i samo pakovanje monitora na sasvim zavidnom nivou, bas onako kako bi se ocekivalo od proizvodjaca kakav je ViewSonic.
Idemo dalje, prva zamerka ide na stabilnost samog postolja. Bas zbog uskog grla postolja, koje podseca na vinsku casu izgubilo se dosta na stabilnosti; konkretno prilikom pomeranja stola levo desno vibracije se drasticno prenose na usko grlo postolja, sto rezultuje klimanjem monitora; ovo moze da se izbegne samo u slucaju da imate rock stable sto. Monitor se moze nagnuti napred 5stepeni, sto je prilico malo, dok se u nazad moze nagnuti za skoro 20stepeni; slicna situacija kao kod 2253BW.
Od pozadi monitora mozemo primetiti DVI i D-SUB prikljucke, prikljucak za napajanje, banana prikljucak za audio in i kensington lock.
Zvucnici se nalaze od dole sa leve i desne strane i jacine su 2W. Iskreno nisam ih puno testirao, al kolko sam cuo nije za slusanje muzike, za filmove je ok. Dugmici za navigaciju kroz OSD meni su okruglog oblika i prilicno cvrstog hoda, ne klimaju se. Ukupno ima 4 dugmica, prvi za ulazak u OSD meni, drugi je dugme potvrde u OSD meniju, van njega sluzi za brzo switch-ovanje izmedju D-SUB i DVI izvora slike(ovo je recimo prilicno handy ako planirate da monitor koristitie na dva racunara), trece i cetvrto dugme se koristi za kretanje gore-dole po OSD meniju ili za brzo podesavanje contrast/brightness-a. Moje licno misljenje je sasvim pozitivno u pogledu ergonomije i pozdravljam opciju brzog switch-ovanja izmedju DVI i D-SUB ulaza. Takodje mala zamerka na glossy plastiku na poledjini monitora u predelu koje je predvidjeno za montiranje na VESA postolje, tu su mogli da zaobidju glossy plastiku(celik na glossy plastiku, veoma rizicno, stoga sam na mestima oko srafova zalepio crnu izolir traku).
U desnom gornjem uglu je zalepljena nalepnica koja malim delom pokriva taj deo panel-a. Zaista mi nije jasno sto im je trebala ta avantura, ok, razumem da je uocljivo u slucaju da stoji na polici u nekom shop-u, al kako proveriti panel pre kupovine, ako prodavac ne zeli da skine naplepnicu, prilicno bezveze. Ta nalepnica je mogla biti i prilicno manjih dimenzija, ali je hvala bogu dobro sto se lako skida (kome je zao da je baci neka zalepi na frizider :) ).
Led dioda koja se nalazi ispod power button-a, u aktivnom rezimu je plave, dok je u stand-by rezimu narandzaste boje. Pohvalno je da dioda samo obasjava providni power button, znaci nema przenja po ocima... Iako je proizveden u Kini, nisam primetio nikakve anomalije po pitanju kvaliteta zavrsne obrade.

Predjimo na panel:
Veoma je bitno napomenuti da monitor pored standardnih kolor sema ima i tzv. sRBG kolor semu(temperaturu), prilikom cije aktivacije ne mozete podesavati contrast/brightness i setovanja boja; moje licno zapazanje je da je slika u ovom rezimu(sRGB) osetno slabijeg osvetljenja u odnosu na ostale kolor seme, ali iz mog licnog ugla prihvatljivog prilikom citanja nekog teksta, pregled slika, gledanje filmova(minimalno probijanje)...
S obzirom da sam u poslednjih godinu dana sedeo za notebook racunarom (HP nx7400) na kojem brightness nije na nekom zavidnom nivou(ne znam da li je ovo stanje generalno sa notebook racunarima), mogu vam reci da je ova sRGB kolor sema jako slicna tom nekom notebook okruzenju.
Sto se tice ostrine text-a, nisam primetio nikakva zamucenja, tekst je ostar u svim regionima panela(naravno u native rezoluciji 1680x1050, na manjim rezolucijama su moguca zamucenja sto je sasvim normalno). S obzirom da ne igram igrice itd. stoga nemam ni instaliranu nijednu, tako da odziv nisam u mogucnosti da istestiram, to ostavljam nekom gamer-u da dopuni ovaj review u tom smeru.
Ja cu se generalno fokusirati na rad u desktop okruzenju i multimediju tipa filmovi, slike itd... Sto se kvalitet boja tice takodje nisam merodavan da dajem izjave s obzirom da se ne bavim profesionalnom grafikom.
Za ljude koji se intenzivno bave programiranjem, a sede za 15.4" notebook-ovima, toplo preporucujem prelazak na 22". Razlika je veoma primetna u pozitivnom smislu. Oni koji su imali prilike da rade u VisualStudio okruzenju na 15.4" razumece o cemu govorim. A sve ovo nisam slucajno naglasio. Tragajuci za sto vecim monitorom za filmske dozivljaje, cesto se ljudima na pogled 22"wide ucini prilicno malom dijagonalom; moram se sloziti da je 22" za filmove OK(bilo bi bolje da je jos vece), ali za desktop rad se otvara sasvim nova dimenzija :)...
Na slici 22_BLB cete primetiti da ima probijanja, i to u gornjem centralnom delu, i u donjem centralno-desnom delu; ne znam sto al me situacija veoma podseca na npr. Samsungov 2253BW, ispravite me ako gresim. Sve u svemu nije toliko strasno, moze se odgledati film bez iritiranja.
Slika, tekst, filmovi generalno su na zavidnom nivou ostrine. Razlika izmedju D-SUB i DVI ulaza je osetno ostrija i prijatnija slika preko DVI-a, znaci nema nikakvog naprezanja, bela boja ne ubija...
Po default-u brightness je podesen na 100 a contrast na 70, dok je dinamicki kontrast iskljucen. Sve slike su slikane na default podesavanjima sa temperaturom boja od 6500K ili u sRGB modu...
Uniformnost osvetljenja panela je sasvim sasvim zadovoljavajuca (po mom licnom misljenju za nijansu bolje nego kod 2253BW, gde je osvetljenost veca u centralnom delu monitora).
Generalno gledano boje su veoma verne, sto mozete primetiti na slikama koje se odnose na reprodukciju 720p HD filmova i slika koje su u native rezoluciji. Nisam kalibrisao boje, ali prema jednom profesionalnom testu neke boje su nakon kalibrisanja bolje i od Samsung-ovog T220 panela. Na testu kvaliteta sive boje se primecuje prevelika prisutnost plave boje, naravno kalirisanjem se ovo moze u znacajnoj meri regulisati, ali otom potom, u nekim narednim postovima cu iznositi po mom misljenju idealna podesavanja(za cije utvrdjivanje je potrebno da prodje neko vreme testiranja).
Uglovi gledanja zadovoljavaju specifikaciju 170 stepeni po horizontali i 150 po vertikali, odstupanje boje se moze primetiti samo ako se gleda od dole, sto je na neki nacin standard.

v nastavak

Za kraj, ovaj monitor bih preporucio svima koji traze kvalitetan 22" tft monitor srednje klase. Sa pristupacnom cenom i sasvim lepim performansama, mislim da zasluzuje svaku paznju i naravno review kakav sam mu priredio. Posebno pozivam na paznju ljude koji puno vremena provode za notebook racunarima u potpuno neprirodnom polozaju za vrat da se pod hitno spasavaju...
Voleo bih da neko napravi neki review o VA2226W, koji mi na prvi pogled takodje deluje sasvim solidno(naravno mislim na panel).

Moram da pomenem i nesto sto vredi svaki ulozen evro, VESA drzac na kom je slikan monitor: Ergotron LX Arm , americki proizvod, constant force tehnologija, garancija 5 godina, ~150eura. Nesto izvanredno...

Za one koji su istrajali u citanju review-a, zahvaljujem se na paznji. Ako imate pitanja, slobodno raspalite :D ...

I sada ono najvaznije:

Slike [1024x768] - Imageshack:

Poslednja izmena:

Poslednja izmena:
Ergonomija, full glosy ...

Poslednja izmena:
Nokia Monitor Test, vidimo na bojama da je osvetljenost prilicno uniformno:

Poslednja izmena:
Nokia Monitor Test, vidi se malo veca prisutnost plave u testu kvaliteta sive nijanse. Takodje probijanje duz donje ivice na poslednjoj slici:

Poslednja izmena:
Visual Studio na notebook-u 15.4" , VS na vx2262wm, zatim podeljen ekran:

Poslednja izmena:
Prve dve su slike, a sledece wallpaperi u native rezoluciji:

Poslednja izmena:
Neki wallpaperi u native 1680x1050 rezoluciji:

Poslednja izmena:
Reprodukcija HD filmova (720p), full HD nisam uspeo da nabavim na brzinu...

Poslednja izmena:
Primer DVD-Rip filma i monitor na Ergotron LX Arm drzacu:

-
Slike [2272x1704] - RAW - Rapidshare (~60MB):
x - uskoro

-
Video [ x ] - MP4 (Nokia N82) - Rapidshare (~160MB):
x - uskoro

=============================================================

Za kraj, specifikacija:

LCD
Type 22" color TFT active matrix XGA
Display Area 18.7" horizontal, 11.6" vertical, 22.0" diagonal
Optimum Resolution 1680x1050
Brightness 300 cd/m2 (typ)
Contrast Ratio 1000:1 static (typ), 20,000:1 dynamic
Viewing Angle 170° horizontal, 150° vertical
Response Time 5ms bwb (typ), 2ms gtg (avg)
Light Source Long life, 50,000 hrs. (typ)
Panel Surface Anti-glare

VIDEO INPUT
Analog/Digital RGB analog (75 ohms, 0.7 Vp-p)/DVI-D
Frequency Fh: 24-83kHz; Fv: 50-76Hz Sync H/V: separated (TTL), composite, sync-on-green

COMPATIBILITY
PC VGA up to 1680x 1050 noninterlaced
Mac®* G3/G4/G5 up to 1680x1050

CONNECTOR
Analog/Digital 15-pin mini D-sub/DVI-D
Power 3-pin AC plug (CEE22)

AUDIO
Speakers 2x2-watt SRS WOW HD (Requires SRS Audio Sandbox Software to be installed.)

POWER
Voltage AC 100-240V, 50-60Hz (auto switch)
Consumption 45W (typ)

ERGONOMICS
Tilt -5/+20º

CONTROLS
Basic Power, 1, down, up, 2 OnView® Auto image adjust,
brightness, contrast, input select (analog, digital), ViewMatch® color adjust
(sRGB, 9300K, 7500K, 6500K-default, 5400K, user color-RGB), information
(resolution, H. frequency, V. frequency, pixel clock, model number, serial
number), manual image adjust (H. size, H. position, V. position, fine tune,
sharpness, dynamic contrast, aspect ratio), setup menu (language, resolution
notice, OSD position, OSD timeout, OSD background), memory recall, caption mode, auto scan, add/delete channel, parental control

OPERATING CONDITIONS
Temperature 32-104°F (0-40°C)
Humidity 10-90% (non-condensing)

DIMENSIONS (WxHxD)
Physical with stand 20.2" x 17.3" x 7.9 " (508mm x 440mm x 203mm)
Physical without stand 20.2" x 14.1" x 2.5 " (508mm x 359mm x 64mm)

WEIGHT
Net with stand 12.2 lb. (5.6 kg)
Net without stand 9.9 lb. (4.5 kg)
Gross with stand 16.9 lb. (7.7 kg)

REGULATIONS
UL, cUL, FCC-B, CB, CE, ENERGY STAR®, NOM, WEEE TUV/S, ICES-B, ISO 13406-2 & MPR II, TCO`03, GOST-R+20
original copies hygienic, SASO, PCBC, VCCI, BSMI, CCC, PSB, C-TICK, MIC, Green Mark, RoHS, EPEAT-Silver

RECYCLING/DISPOSAL
The lamp in this product contains mercury. Please dispose of in accordance with local, state and federal
laws.

PACKAGE CONTENTS
LCD display, power cable, 15-pin VGA video cable, DVI cable, Quick Start Guide, ViewSonic Wizard CD

POWER MANAGEMENT
Meets MPRII and ENERGY STAR® standards

WARRANTY
Three-year limited warranty on parts, labor and backlight.

Poslednja izmena:
Zaboravio sam OSD meni da obradim/slikam. I par reci o dinamickom kontrastu. Bice ovih dana ;)...

Svaka cast za review,meni se ne svidja izgled monitora,ustvari ono postolje mu kvari izgled i daje mu pravi "gayish look".

Poslednja izmena:
Pa taj tvoj monitor izgleda strejt :D
tesko da ja tu nesto mogu da pomognem,ja cak na mom monitoru ne znam ni gde se montira vesa nosac? (pise da moze) Da ne znas ti mozda ? (Asus mw221u)

Poslednja izmena:
Pa taj tvoj monitor izgleda strejt :D
tesko da ja tu nesto mogu da pomognem,ja cak na mom monitoru ne znam ni gde se montira vesa nosac? (pise da moze) Da ne znas ti mozda ? (Asus mw221u)
Mora da pozadi imaju gumeni poklopci koji zatvaraju navoje u koje se šrafe šrafovi za nosač?Kod mene se jasno vide nisam skidao čepove doduše a i ne znam kako izgleda tvoj ASUS live:)

Odlican review,i ja imam ovaj monitor par dana.Imam par pitanja.
Dali si menjao brightness i contrast.
Dali koristis dinamicki contarst i dali si menjao vrednosti boja.

Jos nisam stigao da testiram, ali sam primetio na netu(u nekom prof. review-u) da plavu boju treba malo smanjiti...
Dinamicki kontrast ukljucim samo kada gledam filmove. Primetio sam da je slika ostrija(odnosno ivicne crte slike), znaci nema onog standardnog zamucenja (recimo da se glumci vise isticu)... Ali takodje mi je bio cudan taj dinamicki kontrast u situaciji: Soba u kojoj je izvor svetlosti plamen kamina, tu se bas primeti konstantna promena kontrasta(prateci plamen u kaminu), to je onako delovalo prilicno novo iskustvo, ali na neki nacin bio je sasvim ok filing...
Brightness i contrast nisam menjao, ali s obzirom da koristim i D-SUB i DVI ulaz, mogu zakljuciti da je brightness prijatniji na DVI-u...

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru,ja sam inace uzeo dva komada za mene i drugara i oba rade savrseno.Zanima me kakvu garanciju si dobio tj.na koliko bad pixela posto ViewSonic ima zero dead pixel policy.

gde si kupio taj nosac za monitor i koliko kosta?

Nosac sam kupio preko Danik Trade-a, oni su distributeri za Ergotron...

Hmmm ovo vezano za HDCP, na nekim sajtovima se spominje da ima a na nekima da nema... Bice da nema.

"prva zamerka ide na stabilnost samog postolja. Bas zbog uskog grla postolja, koje podseca na vinsku casu izgubilo se dosta na stabilnosti; konkretno prilikom pomeranja stola levo desno vibracije se drasticno prenose na usko grlo postolja, sto rezultuje klimanjem monitora."

Apsolutno tacno. Pogledao sam ovaj monitor danas u Pakomu i deluje mi jako nestabilno. Cim sam ga malo dodirnuo poceo je da se klati. Steta za ovo i za HDCP, taman sam mislio da sam pronasao sebi novi monitor. Mada, moram da kazem, zaista lepo izgleda.

Zanima me kakvu garanciju si dobio tj.na koliko bad pixela posto ViewSonic ima zero dead pixel policy.

Nisam u potpunosti siguran u istinitost "zero bad pixel policy" koju daju izgleda samo neke firme... Ovo je ViewSonic policy:

"...ViewSonic sets limits on 14" - 15" LCD's at 3 bright sub-pixels, 3 dark sub-pixels, or a combination of 3. ViewSonic sets limits on 17" - 19" LCD's at 5 bright sub-pixels, 5 dark sub-pixels, or a combination of 5. ViewSonic sets limits on 20" & greater LCD's at 7 bright sub-pixels, 7 dark sub-pixels, or a combination of 7..."

IZVOR

Dok recimo Pakom daje garanciju tipa:
Garancija je 3 godine, a Viewsonic servis vrši zamene ako monitor ima više od jednog mrtvog pixela. ( Pakom )

Poslednja izmena:
Par reci o OSD-u. Manje vise stadardne funkcije.
Memory Recal je vracanje na fabricka setovanja.
Moguce je podesiti 4:3 aspect ratio, to onda ispada kao centriranih 19".
Moze se podesiti brzina odziva, koja je po default-u na Advanced (mislim da je to standradnih 5ms), a moze se staviti i na UltraFast(to je pretpostavljam za tehnologiju(ne mogu da se setim naziva) koja omogucava tih 2ms GTG odziva)...
Takodje tu je i dinamicki kontrast koji je po default-u iskljucen. I sRGB kolor sema pored standardnih...

Sory za slike koje su ispale malo mutnije...

Poslednja izmena:
@ Dado - svaka cast za lep i detaljan opis ;) Cini mi se da si sasvim zadovoljan sa monitorom ali me jedna stvar zanima: Da li si probao neke igre? konkretno brze, tj neki fps? to bi me zanimalo jer na jednom mestu kazu da nije dovoljno dobar za brze igre :trust:. A na recimo drugom testu je sasvim ok ocenjem i nisu mu kao manu nista naveli u vezi igranja igara.

Ako stvarno ne shljaka kako treba u igrama onda mi izgleda ne gine T220 (koji je nadam se ok skroz sto se toga tice)

Ako meni VS2216(D-sub) shljaka super i u FPS-ovima kao i u vožnjama nema razloga da ni ovaj dve klase bolji monitor ne radi dobro:)ali dobro sačekaj Dada;)

@ Dado - svaka cast za lep i detaljan opis ;) Cini mi se da si sasvim zadovoljan sa monitorom ali me jedna stvar zanima: Da li si probao neke igre? konkretno brze, tj neki fps? to bi me zanimalo jer na jednom mestu kazu da nije dovoljno dobar za brze igre :trust:. A na recimo drugom testu je sasvim ok ocenjem i nisu mu kao manu nista naveli u vezi igranja igara.

Ako stvarno ne shljaka kako treba u igrama onda mi izgleda ne gine T220 (koji je nadam se ok skroz sto se toga tice)

Kao sto sam naglasio i u samom review-u, ne bavim se igranjem vec vise od 5 godina :), tako da iz tog ugla nemam ni preduslova ni volje da ga testiram... Ali gledao sam npr. neke HD filmove sa prilicno brzim scenama i nisam primetio nikakvo zamucenje.

Sory sto ste ovolko cekali na slike u punim rezolucijama i video materijale, ali one su na vreme spremljene samo jos uvek cekam byMax-a da mi dodele pravo da u ovom topic-u dopunjujem svoje prethodne post-ove...

Stoga sam primoran da ovde naknadno navedem linkove:
SVE SLIKE U RAW REZOLUCIJI @ Rapidshare (~60MB)

Snimano sa Nokia N82(nazalost nemam neku DV pri ruci, ali sasvim je ok snimak):

PRIKAZ 720p HD VIDEO SADRZAJA DVI BEZ UKLJUCENOG DINAMICKOG KONTRASTA @ Rapidshare (~50MB)

Sa ukljucenim dinamickim kontrastom, to cu upload-ovati veceras, ima dosta, oko 100MB, al mislim da je blaga razlika uocljiva...

Poslednja izmena:

Ja sam probao samo Call of Duty 4 multiplayer i nikakvog ghosting-a nije bilo a odziv je podesen na advanced ne na ultra fast.Nadam se da ti je ovo pomoglo.

Vrh Dno