Šta je novo?

[MON] Viewsonic VX2260WM

jao ljudi pa ja pičim krizu na 1024x768 (kad hoću da glatko radi sa svim opcijama do daske) na ovom wide monitoru (940BW) pa opet izgleda odlično.
nije to toliko loše koliko se misli da jeste, *** nemamo svi para za 4870x2.

jao ljudi pa ja pičim krizu na 1024x768 (kad hoću da glatko radi sa svim opcijama do daske) na ovom wide monitoru (940BW) pa opet izgleda odlično.
nije to toliko loše koliko se misli da jeste, *** nemamo svi para za 4870x2.

Ta rezolucija ima 4:3 a monitor 16:10 aspekt pa je slika razvucena po horizontali. Ako ti vec graficka ne dozvoljava max detalje u native rezoluciji bar kreiraj neku custom rezoluciju sa ispravnim aspektom, npr. 1024x640 ili 1280x800 pa sta ti vise odgovara.
Greh je da tako lepu igru skrnavis losim podesavanjem :D

Poslednja izmena:
Ta rezolucija ima 4:3 a monitor 16:10 aspekt pa je slika razvucena po horizontali. Ako ti vec graficka ne dozvoljava max detalje u native rezoluciji bar kreiraj neku custom rezoluciju sa ispravnim aspektom, npr. 1024x640 ili 1280x800 pa sta ti vise odgovara.
Greh je da tako lepu igru skrnavis losim podesavanjem :D
Ništa lično niti loše :)

Koliko puta reći, ako monitor ima DVI, a može i kod nekih VGA only modela ako hardverski imaju taj mod, moguće je u driveru podesiti kako će slika biti skalirana tj. da se zadrži aspekt i sa strane dobiju crne štrafte (sasvim OK rešenje) ili da monitor koristi samo onoliko pixela koliko je podešeno u igri tako da oko igre dobijete jedan ''lep'' crni ram (meni odvratno).
Ne kaže da ne bi bilo bolje staviti niže custom rezolucije, jer po defaultu obično ima samo par i to viših, samo mi je muka od od toga što ljudi nisu svesni ovakvih pogodnosti koje DVI pruža :D

Poslednja izmena:
ma svestan sam ja toga nego samo kažem da mi ne izgleda ružno igrati sa tom rezom. deluje mi sasvim normalno.

Zamolio bih ako neko može ili ovako ili na PM da me uputi na neku prodavnicu gde mogu da kupim ovaj monitor (vx2260wm) ali da stvarno poštuju garanciju vezanu za 0 pixela. U nekoliko radnji gde sam tražio monitor daju mi garanciju na 3 pixela a to mi je neprihvatljivo kad znam da je garancija drugačija.. Hvala unapred.

Pazi, link koji je okacen pre neku stranu je sa Australijskog Viewsonic sajta tako da to sto tamo pise ove ovde ne interesuje. Ja sam pokusao da isto nadjem na viewsonic.com, ali bezuspesno. Da li si uspeo da nadjes negde monitor pa ga nisi uzeo zbog garancije ili ga ni ti nisu imali na lageru? Ja sam narucio monitor u Pakomu i rekli su mi da ce da stigne za dan-dva.

Nisam ni pitao da li imaju nego me prvenstveno ineteresuje garancija na mrtve pixele posto sam na forumu video da ima ljudi koji kazu da su dobili takvu garanciju. Tek ako ne nadjem da neko stvarno daje takvu garanciju pa koliko god treba da se ceka tek onda cu da trazim gde ima monitor da se kupi odmah ;)

Ljudi ne sekirajte se toliko za mrtve piksele, tehnologija je napredovala i to se sada jako retko
desava . Sto se tice Viewsonic-a ja imam VP171b monitor 17" na drugom kompu, star neke 4 godine, i
nema ni m od mrtvih piksela :D

Poslednja izmena:
trazim ovaj monitor 2 nedelje,a pre toga sam ga merkao 2 meseca....cekao da stignu nove zalihe,i napokon mi stigao danas!halelujah
ali,odusevljenje je trajalo dok ga nisam upalio i izvalio horizontalnu plavu crtu na ekranu...do jaja.
S obzirom da nisam bio u mogucnosti da ga probam u radnji(nije narucivanje islo preko mene,nego preko prijatelja) valjda je ovako nesto bilo i ocekivano...u sustini,drzao ga upaljenog 2min,zadivio se kako je lepa slika(sa sve plavom crtom),ugasio ga,spakovao ,i evo...sada cekam drugi,i to nadam se ne duze od 2 nedelje...arrr
mada sledece sto ocekujem jesu mrtvi pixeli,tako da nisam nesto preterano odusevljen

Ja sam moj isto dobio danas, ali u Pakomu. Za sada bez ikakvih problema i losih piksela. Samo bi trebalo da ga malo bolje konfigurisem, a pre svega smanjim osvetljenost. :) Jedina mana su losi uglovi vidljivosti, ali to nije nista neocekivano za TN.

e i btw,jel neko imao problem sa srafljenjem dvi/analog kabla za monitor?preznojavao sam se 15min i nista,izgleda nemoguce zasrafiti one srafove

Ja sam DVI zasrafio bez ikakvih problema, a analogni nisam ni pokusavao.

nisam neki preterani poznavalac tft monitora,ali sta je bilo sa onom 'krpicom' koja otklanja dead pixele?

Trenutno koristim DVI, analogni nisam probao, preko HDMI vidi da je 1920x1080 monitor ali slika ima i sa gornje i sa donje, levo i desno strane po 1 cm crnog dela( mislim da je do kabla), zvuk takodje ide preko HDMi.

preko HDMIa je vezan Xbox 360 u 1080p
preko DVIa je vezan PC sa 1280x720 iliti 720p (moze i 1080p)
preko VGA je vezan laptop sa 1280x720 ilil 720p (moze i 1080p)

i sve je preko celog ekrana...

preko DVIa je vezan PC sa 1280x720 iliti 720p (moze i 1080p)

i sve je preko celog ekrana...
Ako nije tajna što ga držiš na toj rezoluciji, da nije sve previše sitno na 1920x1080? Koliko je slika mutna na toj rezoluciji?

Imao sam ''običan'' 22'' wide s 1680x1050 pa se sve bojim da će mi FullHD na toj rez. biti presitno :trust:

ja sam malo kratkovid, a kako PC koristim za surf, mnogo mi nesto bilo sitno...
a posto cu da igram i neke zahtevnije igrice, ovo je prava rezolucija za moju masinu

ja sam malo kratkovid, a kako PC koristim za surf, mnogo mi nesto bilo sitno...
a posto cu da igram i neke zahtevnije igrice, ovo je prava rezolucija za moju masinu
Ja sam malo više kratkovid :d iako skoro uvek imam sočiva ili naočare znači mi blizina monitora i veličina stvari na njemu. Pokušavao sam ja tako jedno vreme terati 22'' koji je inače 1680x1050 na 1280x800, al' je ipak bilo dosta mutnije od native u Windowsu pa me zato zanima kako ovaj monitor to odrađuje :)

Za igre mi je i to prevelika rez. al' skaliranje u njima je najmanji problem.

Inače ortaku koji je hteo kupiti monitor su u Mycrosystemsu rekli da ih neće biti do 15. marta il' tako neki ''zao'' datum :S: je l' ima neko neki sveži info o dostupnosti ovog monitora kod nas?

kao sto rekoh,uzoh ja svoj felericni pre neki dan....
cuo sam da su stigli,neka pogleda po gigatronu i ostalim okolnim firmama

evo,dobio sam napokon monitor koji je citav,pa da bacim par utisaka....
znaci,slika je fenomenalna,u native rezoluciji sve izgleda wow
za sada jedina mana koju sam primetio su zvucnici,znaci ovo ne lici ni na sta! pusti se neka pesma,reci ne mogu da razaznam,i jos veci trip je sto su zvucnici postavljeni na poledjini monitora! a da stojim iza monitora da bih cuo neki normalan zvuk ne pada mi na pamet...znaci,kineski zvucnici od 150kinti su bolji...samo sam ih ugasio
za sada je sve ostalo super :D

Poslednja izmena od urednika:
evo,dobio sam napokon monitor koji je citav,pa da bacim par utisaka....
znaci,slika je fenomenalna,u native rezoluciji sve izgleda wow
za sada jedina mana koju sam primetio su zvucnici,znaci ovo ne lici ni na sta! pusti se neka pesma,reci ne mogu da razaznam,i jos veci trip je sto su zvucnici postavljeni na poledjini monitora! a da stojim iza monitora da bih cuo neki normalan zvuk ne pada mi na pamet...znaci,kineski zvucnici od 150kinti su bolji...samo sam ih ugasio
za sada je sve ostalo super :D

Ti zvucnici sluze samo za office upotrebu, za zvukove obavestenja i upozorenja. Ono, "fatal error" i slicno :d. Svakako nisu za slusanje bilo cega drugog :type:

jel neko moze da postuje svoja podesavanja ovog monitora(brightness,contrast itd...)?

Ja sam i brightness i contrast stavio na 50, ali kapiram da moze (i treba) jos mnogo bolje. Treba da pozovem nekog sa "paukom" da mi ga kalibrira kako treba. :)

Poslednja izmena:
U vezi igrica na ovom monitoru...

Najzad sam danas instalirao(povezao) monitor... i sta da Vam kazem, nego da je do j**a!!! Odusevljen sam, nemam reci kakva je slika... i sve ostalo. Jedino zvuk nisam probao, jer imam altec 2.1 sistem. Desktop fantastican, ukljucio sam cleartype u XP-u, u novijim igram sve radi na HD rezoluciji, ali mogu da skaliram iz ATI drajvera, tako da se ne gubi kvalitet ni malo, bar ja nisam primetio. Konkretno, ukljucio sam sledece: Enable GPU scaling, i Maintain aspect ratio, iz drajvera.
Dodao sam i dve nove rezolucije u drajvere: 1600x900 i 1440x1080.
Probao sam kako izgleda slika u sledecim igrama: Crysis warhead, COD 1,2, 4 i 5, BF2, Powerboat, SW forces of corruption, CC red alert 3, CC tiberium wars, Heroes of might and magic V, tiger woods golf 2008, sin je probao u Exteel-u (online pucacina), deathkarz (stara igra jos za win 95)... i jos neke... Jedino nisam stigao da probam far cry i steam igre preko neta, to cu veceras kad legnu da spavaju... Jedva sam ih odvojio od kompa...
Deathkarz ima najvise 1280x1024 u setovanjima, pa mi onda bude crno sa strane slika po sredini ali nije muljavo ni ruzno, nego sjajno :banana: .
Pustio sam kasnije i matrix 3 koji je u full HD 1080p, gledali smo sin i ja i otkinuli na sliku. Pustio sam posle i neki dvd i divx za probu, i mogu da se gledaju iz daljine, oko 2m, ali kvalitet u odnosu na hd ne moze da se poredi.
Sinoc sam skinuo sa weba neke full hd wallpapers-e, kako dobro izgledaju to nije vidjeno...
Jedino mi je cudno sto mi se na OSD meniju od samog monitora ne pojavljuju (tj ugasene su opcije) neke opcije, kao npr za geometriju slike, aspect ratio...
Pretpostavljam da je to zbog toga sto mi je monitor povezan preko DVI sa grafickom, pa onda verovatno nema potrebe da se to podesava preko OSD-a. Aspect ratio ide iz drajvera graficke, a geometrija je toliko perfektna da me bas briga sto nema tog podesavanja :).
Mozda jedina zamerka moze da budu uglovi za gledanje, ali, pobogu, kad se sedi ispred monitora, nema problema, valjda se ne sedi i gleda sa strane ...
U svakom slucaju, odusevljenju nema kraja, monitor je prosto fenomenalan.
Nemojte samo da me terate da kacim neke slike kao to izgleda, moracete da mi verujete na rec, a nemam razloge da ikoga lozim, jer ovaj monitor i graficka 4850 su definitivno do sada dve najbolje stvari koje sam ikad kupio od pc opreme!
hvala Vam svima!

Hvala vam svima na komentarima,sad sam se u potpunosti odlucio sta da uzmem hvala jos jednom,inace monitor cu koristiti samo za igre tako da ako neko ima loseg iskustva sa igrama i ovim monitorom,bio bih zahvalan za post hvala unapred!!!!

Ma kakva losa iskustva :)

Sinoc sam igrao sa sinom combat arms, pa sam spuistio rezoluciju na 4:3, tj 1440x1080, i posle 15 minuta smo vatili na 1920x1080. Vise necu ni da cujem za 4:3 u igrama, koliko je preglednija ova veca, nije normalno :).
Uzivanje za igre... Sin igra neki EXTEEL, ne moze da se skine sa igre, svaki put me hvali kako sam kupio monitorcinu...
toliko o tome :)

Pročitao sam ovo pozitivno pisanije. Pao je izbor na VX2262wm , što je najbolje ima ga kod nas. ( cena je približno oko 215 e).

Hvala userima koji ga imaju za informacije.

Pa i on je ok...

2262 koliko znam nije full HD, nego ima rez 1680x1050. I on je sigurno odlican monitor.
pozdrav

Pročitao sam ovo pozitivno pisanije. Pao je izbor na VX2262wm , što je najbolje ima ga kod nas. ( cena je približno oko 215 e).

Hvala userima koji ga imaju za informacije.

Ja sam nedavno kupio upravo taj monitor, 2262wm. Duze vremena dvoumio sam se izmedju njega i ovog 2260 full HD. Opredelio sam se ipak za 2262, jer ne planiram u skorije vreme da gledam hd filmove i slicne stvari, a i u jednom trenutku su zalihe 2260 nestale sa naseg trzista, tako da mi je to olaksalo odluku. Monitor je sasvim ok, treba malo da se podesava da bi slika izgledala lepse. Meni licno odgovara da je brightnes prilicno smanjen, a i kontrast. Ja sam inace prilicno sklon tripovanju, pa mi se u jednom trenutku cinilo da su boje nekako bledje nego sto bi trebalo, ali mislim da to zavisi bas od tog odnosa kontrasta, brightnesa i slicno. Sa jednim drugarom sam testirao ovaj monitor putem neskog testa za monitore na netu i dao je prilicno zadovoljavajuce rezultate, osim sto se u jednom segmentu testa pokazao malo losiji kad je rec o nijansama bele boje ili nesto slicno. Napominjem da sam ja potpuni laik i da nemam bas mnogo pojma o ovim testovima, ali posto je tu bio drugar koji se ipak malo vise kapira u to, rekao mi je da je monitor jako dobar. Inace, na jednom review-u koji sam nasao na netu, isticu da je ovaj monitor jedan od najboljih sto se tice odziva (reactivity), pa se samim tim preporucuje gamerima. Ima i 3 opcije (stepena) odziva: normal, advanced i ultra fast. Meni stoji za sad na advanced (default), i ne znam u sustini sta se menja kad ga stavim na ultra fast. Ajd ako neko zna, moze me prosvetliti slobodno:) Mana monitora je prilicno los ugao vidljivosti, mada koliko sam shvatio svi tn paneli pate od te boljke, i malo vidljivije probijanje po donjoj ivici. Sve u svemu, solidan monitor. Eto, toliko od mene, za sad:)

Trenutno posedujem va2216w ali kad sam procitao ovaj review, imam utisak da će ovo biti moj sledeći monitor. :)
Svaka čast autoru ovog testa.

Poslednja izmena:
Vrh Dno