Šta je novo?

[MON] Viewsonic VX2260WM

NE ZNAM sta vi pricate ?

Volio bih da vidim koje to graficke i koji monitori podrzavajute vase izmisljene rezolucije tipa 1440 x 1080 ? Koji je to format slike ? :S:

Imam lap sa FULL HD display-em (znaci 1920x1080) i graficku ATI HD 3650 sa 512MB GDDR3, u WINDOWS-u, kao i u igricama mogu podesiti samo sledece rezolucije: 800x600 , 1024x768 i 1920x1080! :trust:
Znaci, uopste mi ne skalira velicinu i nemam nista protiv!
Sto se tice igara, cak i ova moja zalost na lapu tjera TDU u FULL HD na medium detaljima ! (doduse, overclockujem je na 600/1600MHz :))

Sto se tice BLU RAY filmova, iznajmljujem i gledam ORIGINALNE filmove, nikakve RIP-ove i slicne stvari , znaci one crne trake postoje jer rezolucija videa nije 1920x1080 nego manja (mozda 1920x800, nisam brojao pixel-e :) ), ali je bitno to da je slika savrsenog kvaliteta ! ,)

Jos ni jedan film koji sam gledao, nije bio u 1920x1080 rezoluciji ! :zgran:

TAJ MONITOR KOJI TI SPOMINJES JE EXTRA, kada bih sada kupovao sebi monitor uzeo bih taj !
I nisu mala slova i ikone, kod mene je 16,4" monitor sa istom rezolucijom, i ne smeta mi velicina ikonica!

Poslednja izmena:
Sad sam zvao call centar jedne nase velike firme sa jako lepim sajtom :)
Momak je bio fin i na moje insistiranje probunario je o dead-pixel garanciji. Ovaj monitor mozete da reklamirate kod njih tek preko 3 mrtva piksela.

Jel neko nasao negde gde je 0 dp garancija?

Meni je jedan prodavac rekao da ide garancija od 3 bilo kakva losa piksela, a 0dp garancija ide na modele iz "P" serije. Samo prenosim, treba se raspitati pre kupovine :type:

Sto se tice BLU RAY filmova, iznajmljujem i gledam ORIGINALNE filmove, nikakve RIP-ove i slicne stvari , znaci one crne trake postoje jer rezolucija videa nije 1920x1080 nego manja (mozda 1920x800, nisam brojao pixel-e :)

Pomesao si ti nesto. Rezolucija na originalima je uvek 1920x1080, samo zavisi od aspect ratio-a da li ces imati crne linije gore i dole.

Ae sada neka mi neko pojasni na koju foru distributer moze da menja garanciju ako je proizvodjac rekao da je to na 0dp! Kao kada bi mi neko na grafu sa deklarisanom garancijom od 3god rekao da bas kod njih to ne vazi i da je garancija 1god...
pogledao sam na netu i bas ovaj model ima garanciju na 0dp,tako da su ova od 3dp cista izivljavanja od stane distributera....

Poslednja izmena:
Hvala na savetima i odgovorima,kako ne bih brkao teme,postavicu negde temu,koju bi najjacu graficku mogla da iznese moja masina,taj upgrade cu sigurno izvrsiti,a od monitora,cpua,napajanja i ostalog moracu da se slozim sa vylotom i odustanem:(,ne menja mi se cela konfiguracija mislim da je jos uvek ok,samo cu zameniti graficku...

Proveri sledece...

Vidi na webu koliko trosi ati 4830, ona bi ti sigurno odgovarala.
pozdrav

Da, blu-ray uvek ima 1920*1080 jer se kod njega racunaju i te crne povrsine, kod bilo koje obrade i kompresije materijala logicno je izbaciti crne povrsine iz materijala pa zato svi ripovi i imaju 1920*800 ili koju liniju manje/vise u zavisnosti od aspekta u kome je video materijal sniman. Sve u svemu samo video materijali snimani u 16:9 imaju potpuno iskoriscenu 1080 horizontalnu povrsinu, vecina filmova zbog sireg aspekta filmskih kamera dobija te poznate crne (neiskoriscene) povrsine.
Ima i nesrecno kropovanih filmova gde je slika secena po vertikali kako bi film bio preko celog ekrana, a sto je najgore, znam dosta ljudi kojima je takav crop "normalniji" nego originalan format filma. Onaj "Black Hawk Down" screenshot sa pocetka ove teme je primer takvog cropa, ili je pOkerface uradio zoom iz media playera kako bi popunio ceo ekran.
Znam ja sve to veruj mi
ne razumem sta oces da kazes ?

Kao sto sam napiaso
original blu ray je odredjeno standardom i ima 1920x1080 . Iroginal blu ray nema nikad x800
a crop moze da se radi u kojoj god rezoluciji
Najcesce ~x800 jer samo izbace crne trake al nije to jedian mogucnost
sve sam to vec napisao u onom postu.

Poslednja izmena:
Volio bih da vidim koje to graficke i koji monitori podrzavajute vase izmisljene rezolucije tipa 1440 x 1080 ? Koji je to format slike ? :S:

Imam lap sa FULL HD display-em (znaci 1920x1080) i graficku ATI HD 3650 sa 512MB GDDR3, u WINDOWS-u, kao i u igricama mogu podesiti samo sledece rezolucije: 800x600 , 1024x768 i 1920x1080! :trust:
Znaci, uopste mi ne skalira velicinu i nemam nista protiv!
Sto se tice igara, cak i ova moja zalost na lapu tjera TDU u FULL HD na medium detaljima ! (doduse, overclockujem je na 600/1600MHz :))

Sto se tice BLU RAY filmova, iznajmljujem i gledam ORIGINALNE filmove, nikakve RIP-ove i slicne stvari , znaci one crne trake postoje jer rezolucija videa nije 1920x1080 nego manja (mozda 1920x800, nisam brojao pixel-e :) ), ali je bitno to da je slika savrsenog kvaliteta ! ,)

Jos ni jedan film koji sam gledao, nije bio u 1920x1080 rezoluciji ! :zgran:

TAJ MONITOR KOJI TI SPOMINJES JE EXTRA, kada bih sada kupovao sebi monitor uzeo bih taj !
I nisu mala slova i ikone, kod mene je 16,4" monitor sa istom rezolucijom, i ne smeta mi velicina ikonica!
Izgleda da tebi uvaljuju ripove a da placas kao da su originalni

SVI original imaju 1920x1080

Zero dead pixel garancija vazi i u Srbiji. Distributer je postuje. Problem je u tome sto se od svih prodatih VX2260wm monitora koje sam video, nijedan jos nije vratio zbog mrtvog piksela. Viewsonic nije lud da daje takvu garanciju kada bi proizvodio veliku kolicinu skarta.

Izvinjavam se sto cepidlacim, ali ja tu ne vidim problem :D

Za koliko para se trenutno moze naci ovaj monitor kod nas i gde ? Ako je zabranjeno reklamiranje mozete da mi sibnete PM :D

I drugo pitanje, monitor bi koristio iskljucivo za PC znaci nista od bluray i nextgen konzola, kada se to uzme u obzir koliko mi se isplati da doplacujem 70-tak evra za ovaj monitor umesto BENQ E2200HDA koji trenutno planiram da uzmem ?

Za koliko para se trenutno moze naci ovaj monitor kod nas i gde ? Ako je zabranjeno reklamiranje mozete da mi sibnete PM :D

I drugo pitanje, monitor bi koristio iskljucivo za PC znaci nista od bluray i nextgen konzola, kada se to uzme u obzir koliko mi se isplati da doplacujem 70-tak evra za ovaj monitor umesto BENQ E2200HDA koji trenutno planiram da uzmem ?
Ja sam u sličnoj dilemi, ako ništa za razliku u ceni može da padne novi proc/grafa/HDD :D

Ali kad pomislim da su sva 3 TFTa koje sam imao imala DVI, da je slika na svakom od njih preko VGA bila primetno mutnija, da ne kažem odvratnija. Da DVI daje bolje mogućnosti za skaliranje nižih rezolucija u igrama i što je još bitnije skaliranje onih drugačijeg aspekta. Da mnogi smatraju da za VGA mnogo i 1680x1050, a kamoli više. Da Viewsonic ima 0 bad pixel garanciju, a znam da bi' i samo s jednim mrtvakom poludeo. Nekako mi' tih 70ak evra ne deluje baš toliki big deal ;)

Jedan od nasih najvecih distributera (pocinjena P) ima sad na ponudi taj monitor. 20.000 je mozete ga videti na prvoj stranici njihovog web shopa.

Ja sam se odlucio za ovaj monitor zbog HDMI, DVI i mislim da nisam pogresio u odnosu na Benq HDA,.
Utisci za sada kao na pocetku review-a.

Po meni je VX2260wm trenutni best-buy monitor na trzistu. Cena jeste visa u odnosu na Benq 2200HDA, ali tako je sa svim monitorima koji imaju DVI izlaz. Ovde se jos dobija i HDMI koji ce biti "a must" za koju godinu (ako vec nije). Kupi se jos i solidna TV karta uz njega i prakticno se dobija LCD TV i monitor za manje od 25.000 dinara. :)

Ako vec nisi cuo za mogucnost kreiranja custom (proizvoljnih) rezolucija i odabir nacina skaliranja rezolucija iz drajvera onda se nemoj podsmevati onima koji to znaju. Moguce je kreirati "izmisljene rezolucija" kao sto su 1440x1080 i u drajveru graficke kartice podesiti da se skaliranje vrsi uz fiksni aspekt gde ce prikaz na monitoru imati dve crne strafte sa leve i desne strane.
U prilogu imas slike gde je kreirana rezolucija 1440x1050 iako je native 1680x1050. Slika je ostra kao i pri native rezoluciji, samo ima malo uzi aspekt.
(nemam fullHD monitor pa nisam mogao da kreiram 1080)

Znam ja sve to veruj mi
ne razumem sta oces da kazes ?

Nisam ni sumnjao da ne znas, ali ono sto sam zeleo da naglasim citirajuci tvoj post ionako nije bilo namenjeno tebi vec ljudima koji bi pogresno shvatili ono sto si napisao i smatrali da crop u rezoluciji 1920x800 nije identican originalu, tacnije, da se na njemu zbog smanjene rezolucije ne vidi celokupan video sadrzaj kao pri rezoluciji od 1920x1080. Primetio sam da sve vreme naglasavas kako svaki originalni Blu-ray ima rezoluciju 1920x1080 ali nisi objasnio zasto je to tako i moji su postovi bili fokusirani na to.

Pozdrav

Prilozi

• 1440x1050.jpg
    1440x1050.jpg
    76.8 KB · Pregleda: 199
  • izmisljene rezolucije.JPG
    izmisljene rezolucije.JPG
    32.9 KB · Pregleda: 154
Poslednja izmena:
Dal ima neko crvene tackice na slikama i filmovima na crnoj pozadini?
Recimo film , neko je u crnom kaputu a po celom rukavu su mu crvene tackice i nemrdaju mu sa rukava sto me uzasno nervira, tako je i na nekim slikama recimo crna felna i trepcu crvene tackice...
Ili je to mozda zbog graficke?

Po meni je VX2260wm trenutni best-buy monitor na trzistu. Cena jeste visa u odnosu na Benq 2200HDA, ali tako je sa svim monitorima koji imaju DVI izlaz. Ovde se jos dobija i HDMI koji ce biti "a must" za koju godinu (ako vec nije). Kupi se jos i solidna TV karta uz njega i prakticno se dobija LCD TV i monitor za manje od 25.000 dinara. :)

taj benko nije loš, dizajn je odličan, ali bez dvi-a nema ni HDCP-a, a meni sa blu-ray plejerom to uopšte ne odgovara. šteta što kod nas nema 2200HD (bez A u imenu) kladim se da bi bio bolji izbor od ovog viewsonica, ako po ničemu onda bar po dizajnu.
ima isto dvi i hdmi.

taj benko nije loš, dizajn je odličan, ali bez dvi-a nema ni HDCP-a, a meni sa blu-ray plejerom to uopšte ne odgovara. šteta što kod nas nema 2200HD (bez A u imenu) kladim se da bi bio bolji izbor od ovog viewsonica, ako po ničemu onda bar po dizajnu.
ima isto dvi i hdmi.
Zavisi od cene. 0 bad pixel garancija i uliva poverenje i nekako olakšava brigu oko kupovine :D

Ja josh nisam cuo da je neko imao 1 bax pixel sa Viewsonic-om ...

Ljudi, znam da sam veliki smarach sto ponovo postavljam isto pitanje, ali sad cu biti konkretan do gornjeg limita konkretnosti :) Na ovo pitanje neka odgovori samo osoba koja poseduje ovaj monitor
(Viewsonic VX2260WM). Dakle, zanima me kako izgleda igra kad se pokrene na ovom monitoru u rezoluciji npr. 1280x720. Znaci, zamolio bi nekog da pokrene neku igricu (ne mora najnoviju) u toj rezoluciji i samo mi kaze kako to sve izgleda. Takodje, jako me zanima i kako izgledaju divx filmovi, koji su u mnogooo nizim rezolucijama od nativne ovog monitora. Stvar je u tome sto bi ja vrlo rado kupio ovaj monitor, ali se plasim ovih stvari. Gledati HD filmove sigurno necu u skorije vreme, niti igrati igrice u tako visokim rezolucijama. Znam da svaki monitor losije prikazuje nize rezolucije od njegove nativne, ali ovaj je jos specificniji jer mu je nativna veca nego kod drugih 22-incnih monitora(vecine). U jednom trenutku sam skoro resio da ipak uzmem viewsonic 2262, koji nije los, ali je definitivno losiji po performansama od ovog. I zato sam jos uvek u dilemi, sta da radim. Ako nema velike razlike u prikazivanju nizih rezolucija kod ovog monitora i ostalih 22-inchnih monitora cija je nativna rez. 1680x1050, onda ga sigurno uzimam. Ali, ako je razlika primetna onda ne verujem. Eto toliko, bio bi jako zahvalan da mi neko KO IMA ovaj monitor odgovori. Vrlo ce mi znaciti odgovor u cilju resenja ove frustrirajuce dileme:) Hvala unapred

Poslednja izmena od urednika:
VX2262WM i VX2260WM ne bi trebalo da se razlikujuju po "performansama" kako kažeš. Razlika je samo u rezoluciji i par konektora. Tako da, ako ti je 1920x1080 mnogo - možeš slobodno da uzmeš VX2262.

Taman sam prelomio da uzmem ovaj monitor, kad ono niko ga nema na lageru i ne znaju kada ce da stigne. Da li neko kojim slucajem zna gde ga jos uvek imaju (moze i na pp)?

Poslednja izmena:
nah,za sada ih nema....i ja sam ispizdeo,taman da ga uzmem - 'prodali juce poslednji'
..............

Jeste pogledali u onom Megastore Elektroniki-u?Video sam pre nekih 10ak dana izlozen

Bio sam u onom na Nbgu,i kada sam pitao za model gledali me bledo....

Strippy, slobodno kupi ovaj monitor. Uzeo sam ga pre 10 dana u firmi koju pominje i pisac ovog odlicanog review-a na prvoj strani ove teme u zakljucku. Svi koji ga trazite probajte i kod njih.
Sto se tice tvog pitanja kako izgledaju igre u nizim rezolucijama od njegove nativne evo ti odgovora. Probao sam (i to bas u ovoj koju si ti naznacio 1280x720) Assassin's Creed i osim sto se dobiju crne trake levo, desno, gore i dole i malo manji prikaz slike na centralnom delu ekrana sto je i normalno, jelte, jer je manja rezolucija nema primetne razlike u kvalitetu u odnosu na 1920x1080 u kojoj sam igrao igru. Znaci sa svojom krs karticom ati rx1650pro gurao sam sve na full i istina, bilo je malo seckanja pri igranju na 1920x1080 ali cak je i tako veoma igrivo u toj rezoluciji. U 1280x720 na full-u ide kao po loju a mogu samo da zamislim kako izgleda sa nekom boljom grafickom.
Kako izgledaju filmovi u hd rezoluciji nema potrebe da vam opisujem ali ako kupite ovaj monitor zaboravite divx kopije od po 700MB. Ocistite hard disk, spremite minimum po 4,5GB po filmu pa uzivajte. Kvalitet ima svoju cenu i ovo moze biti mozda jedina mana koju sam ja primetio a koju cu vrlo lako resiti kupovinom jos jednog hard diska.
Nevezano za igranje igrica i gledanje filmova, mislim da bolji monitor za kucnu upotrebu ne moze da se nadje u Srbiji. Odnos ulozeno-dobijeno ne moze biti bolji.
Kao i vecina vas i ja sam mesec dana lupao glavu da li uzeti ovaj monitor ili benq e2200hda i verujte mi nije mi zao ni jednog centa vise koji sam dao za ovaj monitor. Zao mi je samo sto sam toliko dugo lupao glavu.
Pozdrav svima!

Nazad
Vrh Dno