Šta je novo?

[MON] Samsung 223BW

DrStrangelove

Čuven
Učlanjen(a)
20.09.2004
Poena
620
Mnogo ljudi se interesuje za ovaj monitor, a i ja sam prvi put o njemu čuo na Benčmarku, pa osećam gotovo obavezu da nešto napišem o ličnim utiscima kako bi nekome eventualno olakšao odluku.
Takođe hvala (drugovima) članovima Exile i AirJordan koji su mi pomogli da se odlučim da uzmem ovaj monitor.
Gde god da sam tražio po unutrašnjosti nisu ga imali na stanju, jedino da kaparišem da bi naručili (ako ne valja posle je kasno), kao slabo idu, skupi su, pa sam se zainatio da ga prvo vidim i ostavim svoje pare onome ko je raspoložen za saradnju. Dugo sam razmišljao i čekao da se pojavi neki normalan review, ali kako se ništa od toga nije pojavljivalo (ili nisam umeo da nađem), presekao sam, zaputio u BG i uzeo monitor.

Suština koju svi verovatno čekaju da čuju: nisam pogrešio.
Za mene je super.

Uzeo sam primerak koji je bio izložen u radnji i uključen. Kontao sam: model je nov a i par dana pre moje posete nisu ga imali na stanju, tako da je nemoguće da je predugo radio, a ako ima neku falinku pokazala bi se dotle. Posle testa sa menjanjem boja, pošto nisam otkrio ni jedan BP kupio sam ga. Koliko sam bio oduševljen slikom i opštim utiskom veličine još u samoj radnji, iskreno sam iznenađen svojom pribranošću da tražim testiranje. Tome je verovatno mnogo doprinela totalno mutna i drljava slika koju je davao dok je bio prikačen preko splitera. Kada se priključi na DVI, slika je "da se isečeš".

Evo utisaka nakon par dana testiranja (ne baš intenzivnog zbog nedostatka vremena).

Kontrast je dosta dobar, samo prejak "out of the box" (75), takođe i brightness (100). Za normalan rad uglavnom koristim "internet" predefinisano setovanje. "Tekst" je suviše tamno, a ostalo presvetlo za neki duži rad. Naravno, može se podesiti i "custom", ali nisam stigao dovoljno da se igram podešavanjima, bio sam nestrpljiv da ga koristim.
Pogledao sam 2 filma (jednom čak ni ovaj monitor nije pomogao da ispadne dobar film). Nisam primetio nikakve ghost-ove bar ne da mi zasmetaju. Pozadinsko osvetljenje malo probija po gornjoj ivici, a po donjoj baš jedva primetno, ali sve to samo na crnoj. U svakom slučaju ne smeta. Na pr. nije mi palo na pamet da jurim probijanje dok sam gledao film i malo se igrao sa presetima. "Movie" mod daje veoma žive boje sa dobrim kontrastom. Nisam znao, ali izgleda da su neki filmovi rađeni u još užem formatu od 16:9 jer su horizontalne crne pruge pri vrhu i dnu negde tanke (16:9) a negde i poveće čak i na ovom 16:10.
"Dynamic" je možda još malo življi od "movie", ali ništa revolucionarno. Nisam primetio izraženu pojavu kašnjenja dinamičkog kontrasta, u svakom slučaju ne 1 do 2 sekunde kao što negde pročitah za 226 ili 206, ne sećam se.
Generalno kompresija se više primečuje nego kod CRT-a, ali ukoliko je snimak iole dobar ne smeta, čak manje nego što sam očekivao. "Pokretne slike" definitivno bolje izgledaju nego na nekoliko LCD televizora što sam video, bilo da je u pitanju TV ili avi. DVD još nisam probao, ali može da bude samo bolje.
Tekst je u word-u čitljiv od veličine 5 (jedva) pri 100% zoom-a. Koristim "smmoth edges of screen fonts" i "clear type". Pri tom nivou zoom-a opušteno 2 stranice staju jedna pored druge. Veoma je zgodno pri nekom prevođenju, web dizajnu ili pregledu pdf-ova. U svakom pogledu ima mnooogo više mesta za sve.
Sada, lično mislim da su monitori 20" suviše mali i da bi sa istom rezolucijom sve bilo presitno na njima.

U kutiji su pored monitora i postolja još i kablovi (D-SUB, DVI i naponski) krpica za brisanje (valjda samo rama), CD sa software-om i neka štura uputsva.
Ništa nisam instalirao osim driver-a. Zanimljivo je da mi pruža mogućnost samo za 60Hz, no to izgleda normalno za ovu rezoluciju, čini mi se da videh negde na CD-u. Inače uputstvo je na srpskom i startuje se u browser-u.

Da se razumemo, siguran sam da ovo nije najbolji monitor na tržištu što se kvaliteta slike tiče. Ne znam kako bi podneo test nekog ozbiljnog grafičara ili pripreme za štampu. Na pr. nisam siguran da je bela totalno bela ili samo veoma blago vuče na plavkasu, ali ubeđen sam da se da korigovati. Vertikalni ugao gledanja je dosta mali i primetne su promene kada legnem u krevet i pustim film, posebno jer je ergonomija dosta loša, mada kada sam za stolom nema nikakvih problema, čak ni kada nas je dvoje.
Uniformnost gradijenta sive je veoma dobra. Prelazi se primečuju tek kad se unesem u monitor i počnem da ih tražim.

Što se igara tiče samo sam na kratko probao STALKER-a. 1440*900. Izgleda odlično i sa crnim okvirom i razvučen. Ruku na srce bio je baš neki deo sa oblačnim vremenom i nekim sivkastim bojama, ali tako je bilo i na prethodnom crt-u. Ghosting nisam primetio. Podešavanja su na nekom "jakom medijumu". To je najviše što je glatko na mojoj konfiguraciji. Kada stignem probaću još malo.

Toliko za ovo uključenje, sutra slede slike.
Još jednom napominjem, JA sam veoma zadovoljan i za moje potrebe je strava dobar.
Jedina prava nezgodacija je što me sad svrbi da kupim i grafičku, a uz nju ću morati i novu TV karticu. Takođe, sada na onu sedamnaesticu TFT na poslu gledam kao što sam gledao na 14" crt dok nisam upoznao gospodina 223.
Najtoplije preporuke.

Naravno. Kao što to obično biva koliko sam pritisnuo dugme pošalji setio sam se se još nečega.

Napravljen je u Slovačkoj Juna 2007.
Kao referenca, do sadasam koristio Samsung 959NF (CRT), a na poslu radim na LG1752S i n Samsungu 713p (recimo da je ta ta oznaka ... malo stariji i nema na sebi nkakve oznake, bar ne spreda).

Dobar tekst. Moji su utisci potpuno isti, samo je trebalo sve to i napisati. :)
Mozda sam se ipak malo razocarao posto sam presao sa 22" Iiyama CRT-a, ali to je vise razocaranje u TFT tehnologiju, nego u konkretan model.

Poslednja izmena:
Svaka cast...cekamo slike:banana:

@Dr.Strangelove hvala puno za review, samo si pomogao da potvrdim izbor, monitor mi deluje kao najbolja kupovina trenutno.

Znam da monitor nije za graficare, ali boje su kazu bar bolje nego na 226BW i tek malo losije nego na 206BW tako da je ipak ovo najbolje sto TN moze.

Probao si Stalker u nizoj rezoluciji jel mozes da napises koliko se primecuje gubitak ostrine zbog skaliranja?

Da, definitivno best buy. Proletos sam razmišljao o 19-icama ili da se nategnem za 20" za ove pare. Sreća da sam sačekao, jer je ovaj sada bukvalno jeftiniji nego neke široke dvadesetice tada.
Što se tiče poređenja sa 206 i 226, ne mogu ništapouzdano da kažem jer sam ih video samo po radnjama.

Nisam primetio praktično nikakav gubitak oštrine, ali napominjem da je scena bila neodgovarajuća za neko detaljnije poređenje. Osim toga 1440x900 je takođe 16:10 i ne mnogo manja pa ni gubici nisu veliki. Trebalo bi to probati naizmenično skalirano i neskalirano više puta u više scena da bih mogao da ti kažem nešto opširnije, a to zahteva vreme... posebno s obzrom na moju vernu, mada sad već malo outdated mašinu

Dobar tekst. Moji su utisci potpuno isti, samo je trebalo sve to i napisati. :)
Mozda sam se ipak malo razocarao posto sam presao sa 22" Iiyama CRT-a, ali to je vise razocaranje u TFT tehnologiju, nego u konkretan model.

Kako razocarao u TFT kad je TFT zakon i noviji je :trust:

To si ti nesto pobrkao...

eh pa i ja sam gledao 19" taman stoje na stolu, pa reko ajde wide 20" ali nekako mi je premali i onda reko ajde 22" i preradicu sto. Nisam ni ja video ali tako sam citao po nekim sajtovima.

Sto se tice skaliranja valjda nije tako strasno posto i ja nemam neku zver od grafike, mada 1440x900 je manje zahtevno do 1280x1024. Sve u svemu mislim da necu pogresiti u izboru.

@NSX pa uglovi gledanja npr. tu je CRT neprevazidjen, izbor rezolucije bez skaliranja koje ima kod TFT-a, osvezavanje ekrana vece kod CRT-a, CRT nema problema sa bad i stuck pixelima :)

Ne kazem da je CRT bolji ali da ima jos uvek neke prednosti u odnosu na TFT to stoji

@Puska

Kad uzmes a vidim da hoces 223BW javi mi kako radi kod tebe jer imamo istu graficku mada mene zeza ovaj glupi Sempron ali za sada igram sve. I ja cu uzeti nego cisto da znam utisak iz prve ruke...thanx...slobodno sibni na PM;)

@DrStrangelove...
Posalji mi na PM gde si ga uzeo u BG thanx...

Poslednja izmena:
Kako razocarao u TFT kad je TFT zakon i noviji je :trust:

To si ti nesto pobrkao...

ajd ti, strucnjak, jos imas onaj raspali LG CRT pa i ne znas sve mane TFT-a :d Puska ti je fino objasnio

Poslednja izmena:
Ljudi, pa nisam znao da čovek mora da bude profi fotograf da bi napravio par upotrebljivih fotki slike na monitoru! Izgleda da to što mi slike nisu uspele sa prethodnim digitalcem nije do aparata nego do operatera. Ni ove nikako da uspeju. Propadoh slikajući pa sad 'ladno mogu da vam napišem review i fotoaparata :d Ili se stalno menja ekspozicija ili su preeksponirane ili ugao nije dobar... Dajte neki konkretan savet za rad u nestudijskim uslovima.

Elem, šta je - tu je, kačim ih nešto kasnije uz napomenu da zaista nisu ni izbliza kao uživo.

Ljudi, pa nisam znao da čovek mora da bude profi fotograf da bi napravio par upotrebljivih fotki slike na monitoru! Izgleda da to što mi slike nisu uspele sa prethodnim digitalcem nije do aparata nego do operatera. Ni ove nikako da uspeju. Propadoh slikajući pa sad 'ladno mogu da vam napišem review i fotoaparata :d Ili se stalno menja ekspozicija ili su preeksponirane ili ugao nije dobar... Dajte neki konkretan savet za rad u nestudijskim uslovima.

Elem, šta je - tu je, kačim ih nešto kasnije uz napomenu da zaista nisu ni izbliza kao uživo.

Majstore, uzmi stavi taj digitalca na manual i podesi ekspoziciju i blendu, moras da stavis na stativ ili na neko sto i da slikas...nema drugog....;)

Ma super su ti fotke...odlicne...za potpuni ugodjaj;)Jos ako si ti radio ovu zverku od automobila odmah narucujem i monitor i auto:smoke:

Ako neko hoce da vidi full profi test i to uporedni sa 226BW evo linka doduse na Kineskom:p
http://product.pcpop.com/000047752/Picture.html

:banana:

P.S. Kupujem ga zasigurno:guitar:

Poslednja izmena:
konacno da vidim jos nekoga da drzi taskbar u 2 reda (i to na 22" wide, ja navikao od vremena 15ca :d )

@DaveKowlaski
Ma nemaju oni pojma, moje slike su bolje :d

@joriq
Oduvek i zauvek. Multitasking rulez! Stvarno i ja to koristim odavno, ali kad razmislim u stvari veći taskbar je čak i smislenije koristiti na većim monitorima jer na malim dijagonalama nema mesta ni za prikaz onoga što radiš, a kad još povećaš taskbar i kažeš mu "tile windows horizontally" ...

Cek bwe, ja sam se nameracio da uzmem 226bw, pa me interesuje da li je 223 bolji ili sta? I koja je razlika izmedju njih sem cene? Poz

Krtica ne treba da postavljas topic i jos pitas u dve teme isto, pogledaj slike sa linka iznad (kineski sajt) slika levo je 226BW a desno 223BW i sam proceni sta ti se cini lepse, i taj monitor uzmi.

Kao sto sam ti napisao u 226 temi, meni je 223 delovao bolji + bi trebalo da 223 ide sa Samsung panelom, dok sa 226 nisi siguran.

Da li dolaze samo sa samsung panelima?
Zasto su iskljucili iz service info oznaku panela, ja mislim da to nije slucajno.

@sikili naravno da nije slucajno, ono zbog cega vlada misljenje da je Samsung panel je zato sto u kategoriji 21,6" monitora nema predstavnika nijednog drugog proizvodjaca, ali da li znas mogucnost da se vidi panel?

Ja narucio 2 komada za firmu...kad stignu postavljam slike obavezno i moje vidjenje jer se bavimo grafickim dizajnom a nismo u mogucnosti da priustimo PVA panele...Doktore HVALA sto si me ubedio:d

P.S. Taj 1 cm ako nekom smeta onda nek uzme 226 ali po kineskom testu 223 ima za duzinu cistiju belu od 226, e sad vidite da i 226 ima manje probijanje ali izmedju 2 zla bolje je bolja i kvalitetnija slika, a tih 5ms je po teoriji koju sam citao na nekom americkom sajtu bolja tj. bolji odziv na toj dimenziji, ja sam odlucio 223BW. Kad ga podesim za par dana saljem slike obavezno.

Poslednja izmena:
Ja narucio 2 komada za firmu...kad stignu postavljam slike obavezno i moje vidjenje jer se bavimo grafickim dizajnom a nismo u mogucnosti da priustimo PVA panele....
pa ako se bavis grafickim dizajnom TN panel definitivno nije za tebe, dakle dzaba ostrina, uglovi, odziv i ostali bakraci kad ti monitor prikazuje pogresne boje i lose gradijente pa mozes da se hvatas za glavu kad ti stigne nesto iz stampe... monitor je dizajnerima najvaznija komponenta, bolje da si se strpio malo dok ne pojeftine PVA, MVA ili IPS paneli.. eto 20" DELL 2007WFP sa IPS (!) panelom vec je pao na 500 EUR, a (fenomenalni) Samsung 215tw na 510 eur, pre samo 3-4 meseca bio je 680.

Poslednja izmena:
A 225BW?? Meni on ima najlepsi dizajn, i ako je ok, mozda bih njega uzeo.

Pazi ja sam se dvoumio da li njega ili 223 i odlucio sam se za ovaj jer mislim da je kvalitetniji Tn u njemu jer je ipak novije generacije, mozda lupam ali tako razmisljam. A 225 je moj favorit odavno i radio sam na njemu jedno 30 minuta u PS i Corelu i odlican je narocito fora za podizanjem po visini to mu je ogromna prednost, e sad ako ti to treba uzimaj ga jer je on ipak isti isti kao i 223 s'tim sto ima tih 1cm vise u dijagonali.

pa ako se bavis grafickim dizajnom TN panel definitivno nije za tebe, dakle dzaba ostrina, uglovi, odziv i ostali bakraci kad ti monitor prikazuje pogresne boje i lose gradijente pa mozes da se hvatas za glavu kad ti stigne nesto iz stampe... monitor je dizajnerima najvaznija komponenta, bolje da si se strpio malo dok ne pojeftine PVA, MVA ili IPS paneli.. eto 20" DELL 2007WFP sa IPS (!) panelom vec je pao na 500 EUR, a (fenomenalni) Samsung 215tw na 510 eur, pre samo 3-4 meseca bio je 680.

Sve je to ok i sve ja to znam ali firma nije moja:S:a da je moja ja bi imao 305T poodavno ali daj sta das i ovo je jedva iskamceno jer mi na 900NF igra slika vec godinu dana kad ustanem sa njih vrti mi se u glavi, boje su uzas a o tome da su mi bright i contrast na 100% i traze jos...to je to u kratkim crtama...sve znam znam ali sta cu moram da cutim i radim...nije bas meni prioritet graficki dizajn ali radim povremeno neke bilborde, reklame, kataloge tako da cu to da pregledam kod kuce gde ipak imam 17cu 755dfx koji vec 4 godine radi kao satic i kako vidim na ekranu tako mi izadje na Heidelberg-u;)

Hvala u svakom slucaju na brizi:d

Nazad
Vrh Dno