Šta je novo?

[MON] HP ZR24w review

Zeha

... ispod radara ...
Učlanjen(a)
01.09.2007
Poena
785
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5 13600K, Deepcool AG620 - CPU hladnjak
Matična ploča
Asus ROG MAXIMUS Z790 HERO
RAM
Kingston DDR5 32GB (2x16GB) Fury Renegade KF564C32RSK2-32
GPU
Asus TUF-RTX3070-O8G-V2-GAMING
Storage
Sasmung NVME 990PRO 1TB, Sasmung NVME 970EVO plus 2TB, Seagate hdd 16TB IronWolf Pro, Seagate Archive HDD 8TB
Zvuk
Sound Blaster Z, Sennheiser HD 599SE, Logitech X-230
PSU
FSP Hydro PTM PRO Platinum 1000W
Kućište
Fractal Design Define 7, 4x Be Quiet SILENT WINGS 4 140mm PWM high-speed
Monitor
Dell Alienware AW2723DF
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S, Logitech MX Keys S Graphite
Ostale periferije
HP LaserJet P1006
Laptop
Lenovo Legion 5 (82JN003EYA)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S21 Ultra
Pametni uređaji
LG 43UM7600PLB LED
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kolege i kolegice forumasi i forumasice,

OVO JE FANTASTICNO ... !

Danas dosao, montiran i ukljucen ...

Ekran je OGROMAN ...

Kad sa 19" (Samsung 971P, sa PVA panelom monitor) predjete na 24" ( HP ZR24w, sa IPS panelom monitor) cini vam se da je neko postavio fudbalsko igraliste na sto, veci je ekran nego ekrani na televizorima koje imam u kuci ... hehe...

Ovo zadovoljstvo je vredilo svake pare koju sam dao, a dao sam 44.000rsd (~440€).
E dal' ce to biti cena za siroke mase ili sam ja kao moze biti prvi kupac ove lepote u Srbijici ( medju prvim sigurno) dobio po nekoj povlastenoj ceni ne znam, al' toliko sam ga platio.
Gdje sam nasao?
Pa... trudio sam se i trudio (nisam ostao trudan, bez brige), ali uspeo sam da se dogovorim sa zastupnicima HP da ga poruce i evo ga stvarno je dosao...
Sta jos reci o monitoru...
Kutija pogolema, ali nije teska ...
U kutiji monitor, postolje, potrebni kablovi, cd, mini uputstvo za montazu, ambalaza zastitna i nema vise nista...
Ima malo probijanja svetla sa strane i odozdo na crnom ekranu ...
Nisam jos kalibrisao, mozda je malo presvetlo pa sam vec smanjio malo osvetljenje ali o tom potom...
Mrtvih pixela NEMA (naravno) i nece ih ni biti ( nadam se), ipak je ovo IPS panel.
Garancija 3g ...
Slede malo i slike pa za sada od mene toliko.

Prilozi

• kutija.jpg
    kutija.jpg
    308 KB · Pregleda: 136
  • deklaracija na kutiji.jpg
    deklaracija na kutiji.jpg
    373.5 KB · Pregleda: 111
  • otvorena kutija.jpg
    otvorena kutija.jpg
    254.1 KB · Pregleda: 121
  • kablovi i ostalo.jpg
    kablovi i ostalo.jpg
    370.8 KB · Pregleda: 135
  • stari monitor Samsung 971p.jpg
    stari monitor Samsung 971p.jpg
    225.2 KB · Pregleda: 353
Poslednja izmena:
jos slika

Prilozi

• postolje.jpg
    postolje.jpg
    301.3 KB · Pregleda: 201
  • postolje sa strane.jpg
    postolje sa strane.jpg
    299 KB · Pregleda: 151
  • postolje od pozadi.jpg
    postolje od pozadi.jpg
    294.1 KB · Pregleda: 146
  • postavljen HP ZR 24w.jpg
    postavljen HP ZR 24w.jpg
    320.9 KB · Pregleda: 355
  • ekran.jpg
    ekran.jpg
    217.7 KB · Pregleda: 190
i jos malo slika

Prilozi

• HP ZR 24w ukljucen.jpg
    HP ZR 24w ukljucen.jpg
    256.6 KB · Pregleda: 231
  • HP ZR 24w screen saver.jpg
    HP ZR 24w screen saver.jpg
    277.9 KB · Pregleda: 213
  • iz daljine.jpg
    iz daljine.jpg
    238.4 KB · Pregleda: 241
  • iz daljine sa blicom.jpg
    iz daljine sa blicom.jpg
    247 KB · Pregleda: 180
  • forum bench ekran.jpg
    forum bench ekran.jpg
    290.9 KB · Pregleda: 175
i jos slika...

Prilozi

• desk top moj.jpg
    desk top moj.jpg
    272.5 KB · Pregleda: 135
  • crn ekran.jpg
    crn ekran.jpg
    220.6 KB · Pregleda: 281
  • crven ekran.jpg
    crven ekran.jpg
    150.5 KB · Pregleda: 120
  • plav ekran.jpg
    plav ekran.jpg
    175.5 KB · Pregleda: 107
  • zelen ekran.jpg
    zelen ekran.jpg
    183.4 KB · Pregleda: 105
... da zavrsim sa HP ZR24w data sheet ...

POZDRAV SVIMA !

:D

Prilozi

• ZR24w data sheet.pdf
    148.8 KB · Pregleda: 172
Kolege i kolegice forumasi i forumasice,

OVO JE FANTASTICNO ... !

Danas dosao, montiran i ukljucen ...
Sve čestitke :)

E sad, koliko je procedura trajala, koliko si čekao ako nije tajna ?

Bonus pitanje: da li je moguće povezati jedan računar na display port a drugi na DVI i prebacivati source sa tasterom na monitoru ?

Poslednja izmena:
hm, kada prikazuje crnu boju jasno se vidi probijanje sa obe strane. javi koliko ovo smeta pri igranju mracnih igara, eventualno gledanja filmova.

Ako si ti prvi, ja sam onda drugi ponosni vlasnik ovog monitora ;). Ja sam svoj danas preuzeo...utisci, malo kasnije.

MSAV-iju:
-Nabavku pokrenuo 21. aprila. 2010. preuzeo monitor 14. maja.2010.
-Nemam pojma da li je moguće povezati jedan računar na display port a drugi na DVI i prebacivati source sa tasterom na monitoru, trudim se da ne zivim komplikovano.

Chinaski:
-To probijanje svetlosti ne smeta uopste kod gledanja filmova. Odgledao sem NightWatch koji obiluje tamnim scenama i nisam nigde primetio nista sto bi moglo da smeta.
Posto je skoro palo jedno "klanje" sistema nisam instalirao igre ( a i ne volim seckalice po katakombama da igram) sem mog obozavanog T.W.Shogun-a pa ne mogu da kazem kako izgledaju te mracne igre.
Pretpostavljam da se takodje nece primetiti.
Napominjem da sam film gledao sa upaljenim svetlom u sobi...

MIKIZIKI javim ti se na PM jer mi nesto trebas...

Poslednja izmena:
Sta jos reci o monitoru...

Crna matirana plastika, izgleda kao da je srednje sitan smirgl papir, ne blesti... foliju zastitnu sa bocne titanijum sive strane nisam skidao jos, cekam barem 7 dana, ekran bez odsjaja ( cesljati se i ogledati negde drugde a ne pred kompjuterom), postolje veliko i dovoljno jako...
Rotira se ekran na sve strane, lako se podize po visini, kabal organajzer radi posao...
Led dioda plavicasta kad je upaljen monitor, kad se "ugasi" radi stednje struje posle nekoliko minuta ne koristenja kompa promeni boju u neku "zuckastu"...
Tasteri lako reaguju na dodir, ali ne prelako vec ih je potrebno ipak pritisnuti nekom vrlo umerenom silom...
Monitor na donjoj i zadnjoj strani hladan, topao po gonjoj strani svuda radi odvoda toplote iz njega...
Dva usb-a sa kablovima za fotoaparat i telefon rade bez greske...

Toliko za sada...

na koji nacin ste dosli do monitora ?

Na JEDINI moguci nacin...kontaktirate direktno uvoznika HP Srbija na 011 2055 800, trazite monitor i oni ce vam reci vec u kojoj maloprodaji ga mozete preuzeti. Ima ga trenutno na lageru i cena je 44.000din. sa PDV-om.

Ajd ako te ne bude mrzelo slikaj ga pored 971p:)

Poz

Ne moze na zalost.
971p otiso bratu u stan, ne dele vise isti prostor, malisa odselio...
Mada mozes da pogledas slike, ima jedna sa starim 971p i posle nove sa HP, pa odmeri prostor i ...

Ima razlike u velicini naravno ali prostorno to nije toliko, jedno 5-6cm je siri HP cini mi se, ali zato povrsinom ekrana (brojem pixela panela) zazlika je +47%.

Kao sto sam se "zalio" mikiziki-ju u p.m. da mi nije onog probijanja (a koje mikiziki nema na svom monitoru) ja bih bio "najsretniji" kupac ovog monitora, ovako "savrsenstvo utiska" je pokvareno...

Poslednja izmena:
mene jedino plasi da mi ne zapadne model sa mrtvakom; tada bih mogao da se obesim :crash:
za sada su mi ovaj HP i Dell U2410 favoriti.

ne budi pesimista :) hp je jeftiniji ali meni se cini da je dell malo bolji (taman koliko je i skuplji)

odlican link i test bas iz razloga sto se poredi sa svojim glavnim konkurentom!

da jos covek i oprosti sto monitor malo losije prikazuje boje i sto je za nijansu sporiji od U2410 ali crna mu je bas losa.

I feel that Dell U2410 has slightly better color reproduction (except from the too low color temperature) than ZR24W. The darker colors are distinguished better and U2410 doesn't have the same small "bands" in our gradient tests as ZR24W. I also see better shadow detailing and black depth on U2410.

po autoru testa xVA monitori imaju bolju crnu:

Also, the IPS technology is clearly behind the VA in regards of black levels.

sto je ok, ali na slici na testu se jasno vidi koliko U2410 ima dublju crnu:

hpzr24w_small7.JPG

meni su pored dobre reprodukcije gradijenata najbitniji kontrast i probijanje (tacnije odsustvo istog). uglovi manje vise jer uvek sedim ispred monitora a serije i filmove gledam na TV-u a i brzina je pozeljna sto veca, mada tu se vec udara u zid zbog ogranicenja tehnologije. ne bih voleo da opicim Doom 3 ili slicnu igru i da gledam u tamno siv ekran koji mi probija po ivicama.
cena je ogroman plus a i to sto je lokalna HP kancelarija spremna da izadje u sustret sto se tice nabavke modela ali mislim da bih mozda ipak pre dao 100e vise za Dell-a jer se ovakav monitor ne kupuje svake godine a verovatno i nikad vise osim ukoliko ne crkne jer meni preko 24" za monitor zaista nije vise potrebno.

ne budi pesimista :) hp je jeftiniji ali meni se cini da je dell malo bolji (taman koliko je i skuplji)

kako da ne budem pesimista kada je coveku zapao primerak koji probija za sve pare :(

Poslednja izmena:
Pokusao sam uporediti nivo crne sa HP ZR24w i mog starog 17" CRT-a (namerno nisam hteo sa TN-om), koristeci podesavanja sa linka iznad: Brightness 7 i Contrast 100. I evo rezultata:

et5g2g.jpg

Nisam siguran da li sam postigao nivo crne od 0.18cd/m2, dok ne uradim HW kalibraciju. I evo kako izgleda nivo crne na HP ZR24w monitoru:

20p55c0.jpg

Evo ga i u poredjenju sa laptopom FujitsuSiemens Amilo Pro (Brightness 7, Contrast 100):

xditj.jpg

Konacno sam kontaktirao i ovlasteni servis.

Dobio pozitivan odgovor u vezi zamene. :happy:

" ... Po slikama zakljucujem da je ovaj defekt panela dovoljan razlog za zamenu. Naravno, monitor mora doci kod nas u servis, da bi se kvar potvrdio na licu mesta i da bi se pokrenula procedura kod HP –a. Vi mozete vratiti monitor u prodavnicu (ili se dogovoriti sa njima da ga preuzmu). Na njima je da li ce Vam monitor zameniti odmah, ili ce sacekati potvrdu od nas, koju mi mozemo izdati cim dobijemo odobrenje od HP –a. "

Na zalost kao sto rece Chinaski nema vise na stanju ovih monitora, egzotika je ovo za Srbiju jos uvek, pa prema dogovoru sa prodavcima mogu da biram:
1. da uzmem lovu nazad :lupko:
2. da cekam da dodje druga tura za oko mesec dana pa da zamene :sceptic:...

Ja izabrao da cekam i menjam... :test:

Al' sad se "bojim" da mi ne zapadne neki monitor sa "mrtvacima" ili nekim iskrivljenjem slike ili ko zna kakvom drugom manom, "jer koga su zmije ujedale i gustera se boji"... :bottle:

Videcu sta ce na kraju od svega biti, nadam se najboljem i ne ocekujem nista ( tako se mirnije zivi ).:beer:

Poslednja izmena:
Mislim da si uradio dobro...i ne vidim razlog da se pribojavas jer pretpostavljam da je procenat defektnih monitora mali, tako da ces iduci put dobiti dobar.

svaka im cast sto su ti izasli u susret. ovo i meni dosta znaci jer cu se sada lakse i sam odluciti na takav korak.
keep us posted.

Nabavio sam i ja dotični HP ZR24W i to za fantastičnih 41.500 din :banana:

Elem izrada je vrhunska i sama kombinacija crne debele plastike i one aluminijumske lajsne se odlično slaže sa Cosmos-om 1000 koji stoji pored njega.

E sad pošto i ja imam crni 971p koji je prebačen u firmu da me tamo služi još par godina, mogu izneti par poređenja. Uglovi gledanja na ZR24W jesu bolji nego na 971p i takođe na HP-u nema one blage promene boja kada se monitor gleda sa strane. Lično mislim da se na HP-u uočava promena kontrast (na lošije) kada se gleda iz većeg ugla, takođe kontrast mu nije nešto odličan. *** navikao sam se na 971p i njegovih više od 1500:1 :whip:

Crna je daleko bolja na 971p, što je i posledica većeg kontrasta, tako da on i dalje ostaje šampion po pitanju crne. Ko je vido crnju crnu na nekom monitoru neka se javi.

Kada se HP podesi po preporukama sa neta (contrast 100%, osvetljenje oko 10% i boje na cca 120-150) slika se poboljšava donekle, ali su navedene mane i dalje vidljive. Pozadinsko probijanje nije problem kod mene i pre bi se požalio na uniformnost panela. Kod 971p uniformnost je patila od slova X (ekran je bio svetliji u ćoškovima), dok je kod 24W svetliji u desnom donjem uglu.

Inače monitor je izuzetno brz za IPS panel i tačno se vidi razlika između njega i 971p. Lično ne primećujem razliku između njega i nekog TN-a u FPS-ovima. Mogu reći da NFS Shift izgleda do jaja u FULL HD-u i to je igrica u kojoj sam se najviše oduševio promenom rezolucije i dijagonale.

Sve u svemu za te pare nije loše.

suma sumarum: HP je dosta brzi i ima malo bolje uglove a Samsung ima mnogo bolji kontrast i crnu (meni je i dosta lepsi ali to je subjektivna stvar).
ko hoce kvalitetan 16:10 24" monitor za te pare nema bolje.

drugar ima 971p i cini mi se da je kod mene tamnija. mada nisam ih probao da stavim jednog do drugog

Nazad
Vrh Dno