Šta je novo?

Molim za savet pri C2D oc.

undefined

Slavan
Učlanjen(a)
10.01.2007
Poena
350
Ok, imam E4300 i CM Hyper TX. Napone nisam dirao. Na ovih 2.4 je idle temp u windowsu 47-48c, kada nesto bas radi, igra ili 3d mark to je 52-55, u Orthosu je posle sat vremena izmedju 65-68. Moze li to da zivi ovako ili da smanjujem taktove. Intel TAT prilazi 70.

PS. Sa otvorenim kucistem pada za dva tri stepena, posto centurion ima 8c napred i 12nazad zar ne bi trebalo da bude bolje kad je zatvoreno?

Poslednja izmena:
slichan ovakav thread vec postoji !
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=124511

Inache te temperature su prevelike ! Pogledaj ti da li je cooler dobro nalagao na CPU poshto meni sa BOX coolerom @ 2.25 GHz nije prelazio 55 C u full load ( orthos priority 9 ) E 4300 treba bez problema da moze @ 3.0 GHz @ default VCORE ili na 1.4 V - zavisi od primerka.....

Ja sa mojim experimentishem i drzim ga na 2.4 GHz ( 267 x 9 ) undervoltovanog na 1.21875 V ( 1.3250 je default ) i sa Hyper TX full load ( orthos prioriti 9 ) temperatura neprelazi 50 C preko dana kad je u sobi nekih 22-23 C a nocu se spushta na 47 kad je u sobi nekih 18-19 C.....

Edit:
Na kucishtu imam 2 osmice koje izbacuju vazduh napolje + jedna osmica na napajanju koja vuche topli vazduh u napajanje + josh jedna koja taj topli vazduh izbacuje napolje iz napajanja :) Svi ventilatori su @ 12 V
Temperaturu merim Core Temp 0.95.....

Poslednja izmena:
Sa Hyper TXom su malo povelike temp.Proveri da li je nalegao Hyper dobro na CPU.

Sa Hyper TX-om ? Pa te temperature su prevelika i sa Box coolerom @ 2.4 GHz @ default VCORE......

Evo kako je kod mene:

Poslednja izmena:
Kako tacno da proverim da je kuler dobro nalegao? Malo sam pritisnuo svaku od 4 nozice i sam kuler, nista se ne menja. Samo, znaci li nesto danasnja visoka temeratura u BGu, ovde sam maltene u potkrovlju pa je bilo prilicno vruce danas.

Smor smor smor, ovde nešto stvarno ne valja. Na defaultu je idle 45 a pri orthosu 62.

I ima li ovo možda veze sa blesavom činjenicom da mi Everest Ultimate (najnoviji sa sajta) prijavljuje da je enigneering sample = yes?!

Poslednja izmena:
Pa morash da chujesh i da osetish kako svaka nozica klikne i legne na mesto....
Pa dobro bila je visoka temperatura ali i dalje je to previsoka temperatura za taj CPU @ samo 2.4 GHz i na default voltazi @ Hyper TX.... :mad:

Probaj sad kad je malo 'ladnije da mu pustish orthos na prioriti 9 i javi temperature....
Moj CPU radi stabilno na podeshavanjima koje sam gore naveo.... samim undervoltovanjem sam skinuo oko 5 C :)

P.S. izvrteo sam orthos 24 sata ali taj screenshot mi je kuci a ja sam momentalno na poslu :crash:

Ne znam, opet ga gledam na defaultu 44-45 u windowsu a 60 u orthosu na pri 9. A za nožice ne znam , mislim ako malo jače pritisnem proći ću kroz ploču.

Poslednja izmena:
Ne treba ni tako jako da pritisnes, nemoj da silis.

OK, može li neko molim vas da mi lepo natenane objasni postupak ili linkuje "kako proveriti da kuler dobro naleže, for dummies".

Ima veze sa opštom temperaturom, sada je idle na stock voltaži i taktu 43, ali to je i dalje mnogo za proc sa dodatnim koolerom, zar ne?

nema nikakv link,ako nisi siguran,uzmi lepo skini kuler,skini staru pastu,stavi novu i lepo stavi kuler i nemash brige...

*P*A*B*L*O* je napisao(la):
temperatura neprelazi 50 C preko dana kad je u sobi nekih 22-23 C a nocu se spushta na 47 kad je u sobi nekih 18-19 C

Moram da se ispravim:
sad sam stigao kuci i uneo toplomer u sobu i imam shta da vidim 25 C..... znachi preko dana moram da ima min. 30 C ako ne i vishe....
Meni je u idle temperatura ova:

U sys tray-u rade oko 15 programa + slusham FM radio i surfujem...
Neznam za mene te tvoje temperature su previsoke sa takvim coolerom ( ajde da je box pa kontam ) Ako neznash kako da vidish dali je cooler dobro nalegao zovi nekog tvog druga ili poznanika da to vidi i sredi ako treba.....
Ako i dalje planirash da ga drzish na 2.4 GHz mozesh ga slobodno undrevoltovati kao shto sam i ja uradio i skinucesh nekih 5-6 C.....

Ma nisam više na 2.4, i na defaultu se previše greje. Iz bolesne znatiželje sam pustio 3 giga, joj, ortos je za minut dostigo 70c.

Što se tiče "pomoći prijatelja" tu nemam sreće, u mom društvu sam još i najobavešteniji. Par poznanika koji nešto na sitno preprodaju polovnjake nisu videli C2D proc i njegov socket tako da mi se ne eksperimentiše sa tuđim (ne)znanjem.

Neznam ja ali 70 C :mad: Nekima na 3 GHz ( sa boljim coolerom ) pod orthosom neprelazi 60 C.... Mora josh neko da se javi da ti pomogne....

Proveri jos na sajtu proizvodjaca maticne da li mozda postoji noviji BIOS - jer nikad se ne zna - mozda i nemas problem sa pregrevanjem - mozda samo ploca tj. BIOS brljavi.

Moguce da mu je IHS u losem kontaktu sa samim jezgrom,za sta nema pomoci...
Cisto poredjenja radi,[email protected] i 1.45Vcore sa istim HyperTXom(za AMD verzija) ne prelazi 23 u idle-u i 47 u OCCT testu.Znaci HyperTX je vrlo dobar kuler.Ostaje da je los IHS kontakt sa jezgrom ili lose montiran kuler(pa i pasta/zvaka ne radi posao kako treba).

Kažem proverio sam, kuler je dobro postavljen, ali pasta na njemu ne uliva poverenje.

Neznam ja ali 70 C :mad: Nekima na 3 GHz ( sa boljim coolerom ) pod orthosom neprelazi 60 C.... Mora josh neko da se javi da ti pomogne....

Do pre neki dan ni meni pod orthosom nije prelazio 60 C ali tada je temp bila 10 C niza nego danas :) a i TAT greje nekih 5 stepeni vise od orthosa (prioritet 9) tako da je za mene ta temperatura sasvim prihvatljiva.

Kupio sam neku bezveze pastu od 200din, cisto da probam. Sa njom je toplije, ali i ovo je podne a ono je bila noc.

Smešno je, jer ako je probem do IHSa onda ništa od OCa, a u tom slučaju bi mi bilo bolje da sam uzeo Athlon X2 nego ovog jadnička (nema diskusije, na defaultu E4300 stvarno nije interesantan, a ni vredan tih para).

Ostalo mi je samo još jedno da proverim, gde i pošto ima taj slavni Arctic Silver 5? Ako ne može da se kaže na forumu onda molim na PM.

Ploča je revizija 3.3 tako da bi trebalo da bude ok bios.

Poslednja izmena:
A postoji li neki drugi nacin da se shvati da li je problem do procesora?
Da sam video jednog coveka na forumu da se zali da mu je zapao los proc razmislio bih o tome sta da uzmem, ovako sam se zaleteo ko leming.

Tja, uzecu AS5 i ispolirati kuler pa koliko dobijem dobijem.

Ako nisi dirao voltazu cpu to jes ako si je ostavio na auto a podigo klok procesora onda je ploca sam dodelila neku voltazu recimo 1.550v jer prilikom kloka ako se voltaze ostave na auto to neznaci da ce biti 1.350v kolko je po defaultu, vec automatski uzima kolko procesor ceni da mu treba za taj klok a to je obicno previse, jedan savet sve voltaze koje se mogu podesiti u biosu treba ju se podesavati rucno prilikom overkloka nikako netreba ostavljati na auto.
Znaci podesi voltaze pa onda pogledaj temperature i da zans da postoji velika mogucnost da je merenje jednostavno netacno sto se dosad mnogo puta desavalo.
I vidi cimni nekog na pm ko ima tu istu plocu a ume da klokuje da ti objasni kako da podesis bios taj peoceso se fantasticno klokuje i povecanje temperature se moze desiti ako je merenje tacno samo usled podizanja voltaze koju dobija cpu veoma malo zbog samog kloka ako je voltaza ista, to jes ako je voltaza ista 1.350v sa 1800mhz na 2400mhz temperatrua ce otici nagore mozda 2-6c nikao 20c ja tih 68c u loadu imam sa Vcore1.600v pri kloku od 3600mhz.

Mozda bas to bude resenje sa podesavanjem voltaza.
Ja sam sebi tako razjasnio neke stvari. Nije mi bilo jasno kako tolke temperature i kada u programu ploze za ocitavanje temp vidim da je vcore 1.4 umesto 1.32.
Odmah sam skinuo vcore sa defaulta i dobio sto sam zeleo.

Probaj pa javi.

Ne ne, Vcore je pri ocu rucno bio postavljen na 1.325, vratio sam to na auto kada sam stavio def klokove. I svi programi pravilno prijavljuju voltazu. Probao sam da undervoltujem i stavio na 1.23 i skinuo jedva stepen dva.

Proverio sam podesavanja u biosu tu je sve bilo ok. Sve gluposti oko auto OCa iskljucene, one stvarice za konzervaciju struje i stednju iskljucene, od tih kontrola je ostalo samo gasenje u slucaju pregrevanja, stavio sam da kuler ide na max (1800), znam za CTRL+F1 foru....

Sada jeste krdza pasta, ali nocas je i u originalu grejao ko blesav, gledao sam plocicu na kuleru ima ne samo one linijice nego i nekoliko gadnih zareza.

Vraticu mu box pa sam spremio repromaterijale ze poliranje, da izbrusim i ispoliram plocicu na Hyp TXu i da uzemem AC5, nadam se da cu sa time izgubiti 5-6 stepeni???????

Pipni rukom kuler prilikom testiranja orthosom pa ako je bas vreo onda su merenja tacna 70c je prilicno i oseca se na kuleru kada se dodine, ako je onako mlak onda senzori nemere pravilno temperaturu to se desavalo dosta cesto. Kod jednog mog prijatelja prijavljuje 55c u leru a 75c u loadu sa box kulerom na defaultnim klokovima a kad pipnes kuler on mlak dok se recimo masina gasila na 95c sto znaci da merenje nije tacno za nekih 15-20c kod mene se recimo masina gasi na 75-80c to sam proba pri kloku od 3800mhz sa voltazom na 1.700 cisto da vidim kad ce da se ugasi, sta da radim kad sam radoznao:-devil-: dok neprobas nemozes da znas;)

Tada bi u slucaju loseg naleganja coolera na CPU bila tem gasenja 80C. Ali to bolje da ne proveravas.

@*******i

meni se krecu slicne temp kao i tvom prijatelju. ako su losa ocitavanja u biosu, ili lose nalegao proc na podnozje, kako onda on zna da gasi komp na 90C a ne na 80C? zar on ne bi trebao da gasi komp kada odredjena vrednost dodje do maximuma po njemu?
ili hoces da kazes da bios jednostavno laze za 10-20C pa jednostavno pokazuje 50C umesto 30C?

Evo sada sam stavio box koji se vrti na max sa ovom bednom silikonskom pastom (najjeftinija koju sam našao, čemu sad davati pare kada za par dana stiže AS5)

Idle u winu 46, orthos dobacuje 70, pipnuo sam kuler, mlak, kada je bio TX jedva sam osecao da je topao kada ga pipnem.

Blesav BIOS ili loš IHS?

Evo sada sam stavio box koji se vrti na max sa ovom bednom silikonskom pastom (najjeftinija koju sam našao, čemu sad davati pare kada za par dana stiže AS5)
Idle u winu 46, orthos dobacuje 70, pipnuo sam kuler, mlak, kada je bio TX jedva sam osecao da je topao kada ga pipnem.
Blesav BIOS ili loš IHS?
Ko sto sam i pretpostavio lose ocitavanje, ako je tako kako kazes nemas brige, veruj mi na pravih 70c box kuler je vreo a na 80c ti de cini da ce kuciste da se istopi osetio sam na prstima:D
@dragan76
Negde je receno da se masina gasi na 85c e sad to sto tebi senzori pokazuju 90c nezanci da je to 90c a masina se gasi na 85c jer nemoze vise da izdrzi a ne na osnovu toga sta pokazuju senzori, da naj jednostavnije objasnjenje je da bios laze, nista nije savrseno na zalost:S:

Poslednja izmena:
moze da bude mlak cooler i ako ne naleze lepo na cpu!

Hm, dve stvari, prvo zbog TA peći zvane 8800 GTS sam instalirao RivaTuner, tamo gde su mu grafici prijavljuje 49c kao ambijentalnu temperaturu. Ako je to tačno onda je u kućištu banja, da li je to uzrok neohlađenosti procesora, ili to procesor greje? Pošto je 8800 nikad ispod 60c, a ono i ima ga, da ne greje on meni celo kućište?

I drugi problem. Prilično često kada pustim CoreTemp, čim kliknem na njega, komp zabode na plav ekran gde samo kaže da je win zaboo.

Vrh Dno