Šta je novo?

molim za savet oko novih zvucnika

dzidza_bidza

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2005
Poena
675
Totalni sam laik sto se ozvucenja i opreme tice, ja bih da napisem sta bih hteo/voleo, a vas molim za savete.
Trenutno imam Genius 5000 5.1 i integrisanu zvucnu i hteo bih za promenu malo uzivam u zvuku :)
Za zvucnu sam odabrao Xonar DX, problem su mi zvucnici posto bih zvucnike uglavnom koristio za filmove (HD/divx) i muziku (mp3/FLAC), pretpostavljam da nema smisla uzimati bilo sta drugo osim 5.1 zbog HD materijala?
Znam da mi izbor nije veliki i da se verovatno sve svodi na Z-5500?
Zanima me vase misljenje ili sam prakticno vec sam sebi odgovorio? :)

Sam sebi si odgovorio. Ako zelis surround, sto je must za filmove onda za taj novac bolje od Z-5500 neces naci.

Naravno z 5500 ako hoces solidan zvuk, ima i drugih alternativa ali su daleko skuplje

a sta je sa Microlab H-600 i H-500, zna neko nesto vise o njima?
vidim da su dosta povoljniji od z5500

Koliko para toliko muzike. Preslusaj, ako ti se dopadne kupi jeftinije, mada cisto sumnjam.

Ja sam slusao vise puta H-500 i dosta su dobri za jedan PC 5.1 sistem. S njima je ozvucen jedan lokal povece kvadrature u kome sam ih slusao. Slusa se na njima dzez i laganije stvari. Skroz prijatan i pitak zvuk, bass ne mulja uopste i spektar je lepo integrisan, bez prizvuka prejakog woofera ili slabih i piskavih satelita. Da zelim PC 5.1 sistem, bacio bi ih u najuzi izbor u tom rangu. Logitech mi zvucno nije uopste prijatniji za muziku.

Poslednja izmena:
Cuo si razne savete, jedan misli jedno, drugi drugo, ja znam istinu ;)
Preslusas pa doneses zakljucak. Ljudima koji su na adsl Logy ne zvuci dobro za muziku, onima koji su na cable moze biti odlican i u tom pogledu (ipak je 5.1), a da ti nisi mozda na WiFi?

Kompjuterski 5.1 sistemi nisu za slusanje muzike, zna se sta je za slusanje hi-fi. Imam i jedno i drugo razlika je tolika da ne vredi komentarisati. Imam pojacalo marantz koje je 2x 78 w i cetri trosistemca i veruj mi logi z5500 je pored toga smesan. O kvalitetu zvuka da ne govorim a i po snagi pa ti vidi sta je za sta

Muzika se ne slusa ni na 2x stereo ako cemo po pravilu. Imam ja 2 pojacala Marantz i zvucnika koliko hoces. Imao sam Z-5500 i da, za muziku je bolja kombinacija pojacalo i 2 zvucnika ali za filmove ne mogu ni da mu pridju. I jos jednom, HiFi nije stereo nego visoka vernost zvuka i moze biti vise-kanalna.

Muzika se ne slusa ni na 2x stereo ako cemo po pravilu. Imam ja 2 pojacala Marantz i zvucnika koliko hoces. Imao sam Z-5500 i da, za muziku je bolja kombinacija pojacalo i 2 zvucnika ali za filmove ne mogu ni da mu pridju. I jos jednom, HiFi nije stereo nego visoka vernost zvuka i moze biti vise-kanalna.

Lepo receno samo sto nemam 2x stereo vezane su redno po dve kutije na kanal da bi dobio 4 ohma.

Tesko je ukombinovati 4 kutije, zasto bi povezivao tako uopste? Kutije su ti na 4ohm? A min izlaz iz pojacala, o kom pojacalu pricamo?

Kutije su 8 ohm a risiver je sr 7100 dc. Odosmo u offtopic

za muziku je bolja kombinacija pojacalo i 2 zvucnika ali za filmove ne mogu ni da mu pridju.

Kako to mislis ne mogu da pridju? Jedna je stvar sto ti volis efekte i kerefeke sa svih strana sa svog bivseg logija, a drugo je dobar zvuk. Ja licno pre bih gledao neki film sa dobrim stereo sistemom, nego sa 5.1 PC zvucnicima.

Pazi, 5.1 PC zvucnici, Z-5500 iako im je to kao osnovna namena ipak spadaju u Home Theater sisteme. Ozbiljnije su napravljeni i svrha surrounda jeste da te ubaci u radnju filma a ne da ti uzivas u predivnom glasu glumaca, hehe.... Kako god Z-5500 uopste ne daje los zvuk, aman ljudi... jeste li vi to culi sa lepo rasporedjenim zvucnicima ili imate predrasude? :)

Kompjuterski 5.1 sistemi nisu za slusanje muzike, zna se sta je za slusanje hi-fi. Imam i jedno i drugo razlika je tolika da ne vredi komentarisati. Imam pojacalo marantz koje je 2x 78 w i cetri trosistemca i veruj mi logi z5500 je pored toga smesan. O kvalitetu zvuka da ne govorim a i po snagi pa ti vidi sta je za sta

Slazem se u potpunosti da logitech i bilo koji hi-fi sistem nemaju sta da traze jedan pored drugog. Koji ti je cilj bio da redno vezujes 4 kutije da bi dobio 4oma? Nadam se da si svestan da nisi dobio konstantnih 4oma, impedansa moze i dosta ispod toga da padne. Ne kazem da nije bezbedno, znam da u 90% slucajeva ni pojacalu ni kutijama nista nece biti, osim ako ih ne silujes sa previse snage. Jedino ce pojacalo znatno vise da ti se greje. Mozda i nece, zavisi kako podnosi takve kutije. Ja sam vise puta povezivao nemoguce kombinacije i nije se grejalo nista, ali i nije otpanjivano.

Slazem se u potpunosti da logitech i bilo koji hi-fi sistem nemaju sta da traze jedan pored drugog. Koji ti je cilj bio da redno vezujes 4 kutije da bi dobio 4oma? Nadam se da si svestan da nisi dobio konstantnih 4oma, impedansa moze i dosta ispod toga da padne. Ne kazem da nije bezbedno, znam da u 90% slucajeva ni pojacalu ni kutijama nista nece biti, osim ako ih ne silujes sa previse snage. Jedino ce pojacalo znatno vise da ti se greje. Mozda i nece, zavisi kako podnosi takve kutije. Ja sam vise puta povezivao nemoguce kombinacije i nije se grejalo nista, ali i nije otpanjivano.

Imam viska kutija pa grehota da ne sviraju. Spajao sam i ja svakako ali ovo mi je najbolja kombinacija zvucno. Naravno nisam manijak da se izivljavam na hi-fi spravama. Visatonke imaju malo tamniji zvuk a uz hjih su neke matorije heco koje sviraju malo svetlije, pa se taman nadje naka sredina koja mi lezi. Sto se tice pojacala hladno ne oseca 4 kutije

Imam viska kutija pa grehota da ne sviraju. Spajao sam i ja svakako ali ovo mi je najbolja kombinacija zvucno. Naravno nisam manijak da se izivljavam na hi-fi spravama. Visatonke imaju malo tamniji zvuk a uz hjih su neke matorije heco koje sviraju malo svetlije, pa se taman nadje naka sredina koja mi lezi. Sto se tice pojacala hladno ne oseca 4 kutije

Koji si car:) Dva svetla + dva tamna = trazena sredina. :,,:

Hmm a u svetlu sadašnjih cena...kad bi birali Z5500 vs H-600 ? Nekako mi deluje da H-600 mora da daje mekši i lepši zvuk... ?

Pa ako je H-600 imalo nalik na H-500 koji sam slusao dosta puta, onda je definitivno suprotnost po boji zvuka u odnosu na Z-5500. Najbolje je da poslusas oba, negoli da se vodis tudjim misljenjima.

Hmm a u svetlu sadašnjih cena...kad bi birali Z5500 vs H-600 ? Nekako mi deluje da H-600 mora da daje mekši i lepši zvuk... ?

Ako ćeš mene da slušaš - čim na slušanje nešto ima "mek", "lep"", "plemenit" ili kakav sve već ne zvuk, beži od toga. To ti je bacanje para. Dobar zvuk može biti samo neutralan i nikakav više. A to se jako teško prepoznaje i po pravilu ti se ne sviđa na prvo slušanje. Kad kupuješ slušaš zvuk, a kad doneseš kući slušaš muziku.

Jedini problem je što se zvuk ne može rečima opisati, jedino da nađeš nekoga ko ima dobru kilometražu u audiu, pa da on za tebe odabere i - naravno - zvuk u prodavnici _nikada_ neće biti isti kao kod tebe kući. Što manja prostorija, to gore, jer je rezonantna frekvencija viša, a sve ispod te frekvencije ne može da se čuje. To ti je čitava nauka, ali za početak ne kupuj ono što ti je na prvo slušanje prijatno za uvo. Posle ćete boleti glava od takvog zvuka.

Ovo si lepo rekao, neutralan zvuk se nikad ne dopadne na prvo slusanje, ali je glava mirnija kasnije s njim (kako kome ustvari...neko zivi sa zabludom da ima neutralan zvuk i koloracije mu uopste ne smetaju, cak naprotiv). Kod zvuka ne bi smelo da ima toplo-hladno, svetlo-tamno, meko-tvrdo,...Ali posto pricamo ovde o obicnim PC zvucnicima koji su mnogo daleko od neutralnog zvuka, onda nema svrhe takav zvuk ni pominjati kod njih. Meni je mnogo veci problem kad od coveka sa 30-40 godina audiofilskog staza cujem epitete koji su sve samo ne neutralan zvuk. Sad tu kao dolazi u pitanju ukus...Kakav ukus...Kod realnog zvuka ne pita se ukus, nego ono kako zapravo treba da zvuci. S druge strane, realan zvuk preko bilo kog sistema ne postoji i neponovljiv je kao onaj u prirodi. Treba samo teziti sto visoj granici te vernosti, ali svima treba da bude jasno da je original nemoguce skroz iskopirati. Jos ako se u pricu ubaci i akustika...eto teme za :wall:

I ja da se ubacim, sa ne baš tako profesionalne perspektive...
Imao sam do pre nekoliko dana Z-5450 sa zadnjim wireless zvučnicima...
Bio sam prezadovoljan njima i nikad za HomeTheater ne bih uzimao 2.1 ili samo stereo !
Koliko sam pratio diskusiju, čoveku treba "nešto" za DVD,Xvid,.h264,Mp3,Flac...
Sve se to lepo postiže Logitech-om...
Pre ovih Logitecha imao 2.1 Logitech, a pre njih Genius 5.1 HomeTheater...
Sve u svemu Logi je zakon za kućnu zabavu...
Ovih dana sam prešao na Z-5500 i još sam više zadovoljniji :)
Mnogo mi se dopadaju i uopšte ih ne upoređujem sa bilo kakvim "Boost"-ovanim stereo HiFi sistemima (pojačalo i neki ultra jaki zvučnici)...
Za 5.1 ugođaj (Film, pa i mp3 i flac) ovo je i više nego dovoljno !
Toliko od mene... sa ne tako pro aspekta, već više nekog average user aspekta...
Još jednom - prezadvoljan sam Logijem
i da... u paru su sa Creative SoundBlaster Audigy 1

Nazad
Vrh Dno