Šta je novo?

Molim vas pomozite!!!

Popokatepetl

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2002
Poena
604
Moj komsija je prije nekoliko dana kupio nov racunar i vec je nesto zabrljao. Naravno uvijek moze da pozove tehnicku podrsku firme kod koje ga je pazario, ali posto je vikend, a on veoma nestrpljiv, a pomalo i ocajan (tata ce da galamih) odlucih da mu pomognem koliko je to u mojoj moci. Problem je u sljedecem. OS ne moze da se ucita, dolazi do one poruke wrong disk, please replace, tako nesto. U pitanju je Win 98, ja imam start up disketu ali ne znam sta sa njoj da radim, sem sto je pustim da izdijagnostikuje drajvere portove, bla bla i izgleda da je tu sve u redu. Inace ima disk koji bi trebalo da je C, onda CD na D, koji je rob i DVD kao secundary master. Prethodno je instalirao neke igrice, pa onda obrisao rucno fajlove. Kaze da ne misli da nije neki sistemski, jer nije dobio upozorenje. O cemu bi se moglo raditi ?

Popokatepetl je napisao(la):
Moj komsija je prije nekoliko dana kupio nov racunar i vec je nesto zabrljao. Naravno uvijek moze da pozove tehnicku podrsku firme kod koje ga je pazario, ali posto je vikend, a on veoma nestrpljiv, a pomalo i ocajan (tata ce da galamih) odlucih da mu pomognem koliko je to u mojoj moci. Problem je u sljedecem. OS ne moze da se ucita, dolazi do one poruke wrong disk, please replace, tako nesto. U pitanju je Win 98, ja imam start up disketu ali ne znam sta sa njoj da radim, sem sto je pustim da izdijagnostikuje drajvere portove, bla bla i izgleda da je tu sve u redu. Inace ima disk koji bi trebalo da je C, onda CD na D, koji je rob i DVD kao secundary master. Prethodno je instalirao neke igrice, pa onda obrisao rucno fajlove. Kaze da ne misli da nije neki sistemski, jer nije dobio upozorenje. O cemu bi se moglo raditi ?
1.pogledaj da li ste u biosu sta cackali sa boot device i , za svaki slucaj, kao prvi stavi hard disk
2.ja stvarno ne znam kako ce mu tehnicka podrska pomoci ako mu je windows pao
posto to kod nas jos ne funkcionise,da pitam,jel idu oni po kucama i instaliraju windowse? :)
3.ipak pozovite nekog komsiju koji se "malo" vise razume u to od vas dvojice

Re: Re: Molim vas pomozite!!!

Hm, ne znam. Znam da mi je drug rekao kako mu je prodavac skrenuo paznju da je kabl od CD slab?!, tj da i nije bas u redu (nemam pojma sta mu je ovo znacilo). Da se ne radi o tudjem racunaru, pa jos novom mozda bih se usudila i sama da cackam, a ovako...
Nismo ulazili u Bios. Nije problem meni ni formatirati mu disk pa ponovo instalirati Win, ali bih voljela da znam o cemu se tacno radi. Nov racunar i odmah zablokira, a drug mi nije bas totalni pocetnik. Imao je i prije ovog racunar neke 3 godine.

P.S.
I ja sam ONA, a ne ON :)

Heh i ja sam to odmah pomislila, ali nije niti u jednom drajvu bilo sta ostalo, niti je ikad stavljao disketu u taj racunar. Sve sto je instalirao mu je doslo na CD-ovima.

Re: Re: Re: Molim vas pomozite!!!

Popokatepetl je napisao(la):
I ja sam ONA, a ne ON :)
OK
Izvini! :)

Ovako
problem bi mogao biti u Prethodno je instalirao neke igrice, pa onda obrisao rucno fajlove
prvo vidi bios i boot device - hard disk treba da bude prvi
ako nije to...
ipak ti uzmi i formatiraj taj disk.Obrisi particije iz fdiska pa napravi nove i formatiraj(znaci dignes sistem sa diskete,otkucas fdisk,lupis enter i citas sta pise.
obrises sve particije,napravis jednu primarnu maximalne velicine i postavis je za aktivnu.Resetujes comp, opet dignes sistem sa diskete kucas format c: i opet enter.Posle 20min,kad sve zavrsi pokrenes setup.exe sa win98 instalacionog cd-a,znaci d: pa enter(ako je cdrom d:) a onda setup pa enter)
ako je disk crkao to ce ti prijaviti kod formatiranja pa ces znati
ako sve prodje kako treba i windows se instalira,onda je problem u prijatelju
ako neces ti onda trk kod komsije strucnjaka za kompjutere!
a to za kabl prvi put cujem!

Ne moras se izvinjavati ;)
Sve je u redu, izgleda da je obrisao neki od sistemskih fajlova. Probala sam sa start up disketom sys c: da prebacim, i sad se ucita i dodje do C:\ pa nista, ne reaguje na win enter i sl. Moze li to bez formatiranja nekako. Ima na disku Windows98 direktorijum, izgleda da mu je tu instalacija. Moze li se samo pregaziti ili mora sve iz pocetaka, posto mi kaze jedan decko da je vjerovatno tom igricom "napumpao" registry. Ako nesto znaci igrica je Delta Force, dosla mu je uz ASUS-ovu olocu.

Ako niste jos pristupili formatiranju, sto je inace poslednji potez, izvadite hard disk, stavite u drugu masinu i probajte da nadjete sistemske fajlove iz verovatno root-a koje je izbrisao, ako je brisao sa shiftom nema mu spasa osim formata, imao sam jedan takav slucaj pre par godina, lik je sklonio sistemske fajlove, nije mu se svidjalo da budu u root-u c particije ,)

ako ti je tu win98 setup dir

ako na disku imas win98 setup direktorijum pokreni setup ili ima nekih exe fajlova fixit ili tako nesto probaj ja sam tako sredjivao masine par puta

ako je vec instaliran 98se preko njega ne mozes instalirati(pregaziti ga) sa 98se-jednostavno nece to da radi!

A ja sam imao slucaj sa jednim Maxtorom da je on bio crko (a nov i ceo kompjuter, kao i on). Sve je radilo 2-3 dana i onda od jednom sve prslo.

Proveri(te) da nije mozda i HDD crko.. Ili crkne odmah na pocetku ili radi 5 godina bez problema. :beat:

Zasto komplikovati?
Napravi novu sistemsq disketu na svom kompu
Qcaj format c:
D:
setup
i onda lepo kad se digne win idi na start>programs>Accessories>system tools>scan disk
I kazi mu trought, i ostavi ga da radi. Tako ces da vidis da li disk radi.
Moze da se pregazi, ali to ne uspeva(uspe gazenje, ali ne popravi problem)

RamOne je napisao(la):
imao sam jedan takav slucaj pre par godina, lik je sklonio sistemske fajlove, nije mu se svidjalo da budu u root-u c particije ,)

Sta je tu cudno, to sam i ja uradio daaavnih dana :D :D :D

Stavio sam ih sve u C:/Marko :)

partition magic

ja imam boot cd sa raznim programima i sa partition magic-om njega startujes i iscekiras disk nece ti javiti da zauzimas sistemske fajlove jer sa podigao sa cd mora da ima da se nadje u nekom cd klubu
mnogo dobar cd

Re: partition magic

alien je napisao(la):
ja imam boot cd sa raznim programima i sa partition magic-om njega startujes i iscekiras disk nece ti javiti da zauzimas sistemske fajlove jer sa podigao sa cd mora da ima da se nadje u nekom cd klubu
mnogo dobar cd
jel moze neki prevod ovoga sto si rekao?
:confused: :confused: :confused:

kako da ne

Butabilan cd sa raznim programima precizno se zove "hiren cd" i na njemu se nalazi partition magic sa kojim moze da proveri disk sta je tu nejasno posto sam shvatio da decko sumnja u ispravnost diska.
Usvakom slucaju najbolji je low format sa naredbom format iz dos-a.

Re: kako da ne

alien je napisao(la):
Butabilan cd sa raznim programima precizno se zove "hiren cd" i na njemu se nalazi partition magic sa kojim moze da proveri disk sta je tu nejasno posto sam shvatio da decko sumnja u ispravnost diska.
Usvakom slucaju najbolji je low format sa naredbom format iz dos-a.
1.ljudi su davno izmislili znakove interpunkcije
2.nije decko nego devojcica
3.low-level format se ne radi iz dosa
4.da li se partition magicom moze proveriti ispravnost disak ili napraviti particija?

neznam za Vas ali ja mozda zivim u nekom drugom svetu :)
dakle postoji vise nacina za resenje ovog problema..
1. ubacis startup disketu podignes sistem zatim otkucas "c:" pa Enter pa "dir" pa E ako postoje fajlovi na disku znaci nije slucajno uradio format i sl..
2. ponovo podignes sistem sa diskete "sys c:"E (to si vec uradila)
3. posto vec imas instalacione fajlove na disku (tako sam ja shvatio ) lepo podigni sistem sa diskete odes u taj dir i ukucas "startup" i pazis da ti slucajno neprodje opcija "save sistem files" posle cega ce sve da bude gotovo za jedno max 30min.
Sto se tice ove reinstalacije kod mene je uvek sve radilo posle toga,naravno brzina nije ista ali radi i mogu da se sacuvaju svi fajlovi i da uradis sta zelis ako ti je potrebno brzo (sto je bilo u ovom slucaju) a posle mozes da radis sta ti padne napamet od deljenaj diska instalacije i td...
verovatno moj post i nije od neke velike pomoci sada posto je vec proslo 10 dana ali sam ga napisao da bi Vam izlozio moj princip rada pri ovakvom problemu
poz.Bane ,)

Vrh Dno