Šta je novo?

molim pomoc za mrezu dva racunara.....

SPAVAC

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2001
Poena
630
dakle pokusavam vec par dana da povezem dva racunara u mrezu..jedan je pod win95osr2 a drugi 98se....jedna kartica je isa 3com a druga pci ne znam sad tacno koja...kabel sam pravio sam 4zilni utp "prekrsteni" posto se povezuju direktno bez haba....pokusavao sam sve zivo ali nikako da proradi...gde mogu da nadjem neko detaljno uputstvo ili ako je neko radio ensto slicno, ako zna neke eventualne greske koje sma mogao napraviti...bilo sta, bilo sta ljudi ocajan sam ;)))
pozdrav i hvala unapred....

SPAVAC je napisao(la):
dakle pokusavam vec par dana da povezem dva racunara u mrezu..jedan je pod win95osr2 a drugi 98se....jedna kartica je isa 3com a druga pci ne znam sad tacno koja...kabel sam pravio sam 4zilni utp "prekrsteni" posto se povezuju direktno bez haba....pokusavao sam sve zivo ali nikako da proradi...
1. cntrl panel -> network -> moras da imas instaliran Client for Microsoft Network i NetBUI protokol. Obavezno oba racunara moraju da budu u radnoj grupi sa IDENTICNIM imenom.
2.proveri "prekrsteni" kabl. Treba da je sledeci pin-out: 1->3, 2->6, 3->1, 6->2, ostali pinovi nisu bitni. Proveri i da li dobro brojis pinove. Uhvati kabl tako da je konektor okrenut od tebe, plasticni jezicak sa donje strane. Pinovi se broje sa levo na desno.
3. ako je sve ovo u redu pogledaj kako su kongifurisane mrezne karte, konkretno kakva je komunikacija. Na obe staviti half-duplex 10BaseT, nikakvi Autosense.

e hvala, uspeo sam da namestim mrezu u medjuvremenu, a sad me interesuje kako da namestim da uvek onaj drugi racunar u mrezi moze da koristi internet od onog koji je nakacen na net preko modema...znaci bez obzira koji racunar se nakaci preko dial upa na net, d aonaj drugi moze da internetise...
hvala unapred...

SPAVAC je napisao(la):
sad me interesuje kako da namestim da uvek onaj drugi racunar u mrezi moze da koristi internet od onog koji je nakacen na net preko modema...znaci bez obzira koji racunar se nakaci preko dial upa na net, d aonaj drugi moze da internetise...
Najprostije (?) treba ti na oba racunara Win98SE (ili ME) pa poteraj deljenje modema za internet.

SPAVAC je napisao(la):
e hvala, uspeo sam da namestim mrezu u medjuvremenu, a sad me interesuje kako da namestim da uvek onaj drugi racunar u mrezi moze da koristi internet od onog koji je nakacen na net preko modema...znaci bez obzira koji racunar se nakaci preko dial upa na net, d aonaj drugi moze da internetise...
hvala unapred...

postoji i program za to zove se wingate

http://www.wingate.com

WinGate's success as the first Windows-based proxy server makes it "first to market, and best of class." For two or more networked computers, WinGate proxy server is the solution for Internet sharing software.

WinGate proxy server saves money for homes, businesses and enterprises through Internet sharing, allowing an entire network to share a single Internet account simultaneously, while protecting the valuable information on the network with the integrated proxy server/firewall.
The current version of WinGate is 4.5......

evo ga i serial za wingate

USERNAME : DEMO!
KEY : F9022C3ADCD5254021C9C46D

ma kakav wingate, winrute i td., mislim dobri su oni, ali recimo za samo 2 racunara i za neku kucnu varijantu pre bih ti preporucio analogx proxy (www.analogx.com) ili Janu...

hvala, evo skidam wingate i analogx, mada mi se cini da u startu dajem prednost tom analogx-u koji je 260 kb, a wingate je 6,5 mb....bitno mi je samo da oba compa mogu da se nakace, a da onaj drugi koristi konekciju, neko mi rece da wingate moze samo da se podesi da jedan jedini bude taj koji se kaci na net...pozdarv...

SPAVAC je napisao(la):
hvala, evo skidam wingate i analogx, mada mi se cini da u startu dajem prednost tom analogx-u koji je 260 kb, a wingate je 6,5 mb....bitno mi je samo da oba compa mogu da se nakace, a da onaj drugi koristi konekciju, neko mi rece da wingate moze samo da se podesi da jedan jedini bude taj koji se kaci na net...pozdarv...
pa jedan bi trebalo da ti bude server i na njemu ti je instaliran software (sto se tice analogx nemas skoro nista da podesavas, malo procitaj readme i vozi), a drugi se kaci preko servera, e sad, postoji opcija da namestis da ti drugi bude ruter tako da samo podesis server a drugi misli da je on direktno na netu (moras na klijentu da prcnes po network opcijama), ili da koristis u nekim slucajevima za neki software i software za klijenta ili kao kod analogx-a, ides na server preko proxy-ja...
dakle na jednom ti je modem, e pa sad ako hoces da i drugi moze da se nakaci onda cini mi se da to moze da se namesti (ako ne kod analogx onda kod jana-e sigurno) da cim server dobije informaciju da se ide na net (ukucas adresu u browseru i sl.) da se kaci na isti... a postoji i poseban programcic sa kojim preko njega sa klijenta ostvarujes i gasis konekcije ka provajderu plus neka dodatna statistika i td.

hvala na odgovorima, isprobao sam samo analogx i radi mi posao, samo startujem "server" na racunaru koji je nakacen na net (oko 200k) i onaj drugi moze da surfuje preko proxy-ja, radi takodje i mejl uz neka dadatna podesavanja, ali nisam uspeo da nateram mirc da radi...probavao sam preko socks4 koji analogx podrzava ali nisam uspeo (ne kazem da ne moze nego da ja nisam uspeo) e sad ako neko zna nesto slicno analogx-u ali da moze mirc da fura....moze li jana? napominjem da je jedna masina p1 na 200 mhz pa mi odgovaraju ovako neki mali programcici....kako wingate izlazi na kraj sa svim tim? hvala unapred...pozdrav...

meni je mirc radio, cini mi se u oba (u jani sigurno), radi i icq, e sad cini mi se da je caka bila da nisam isao preko socks4/5 vec direktno ili http protokola, probaj tako nesto mora da moze...

ma podesi Win98SE

Ako ti je Win98SE na racunaru koji ima modem samo podesi Internet connection sharing i uzivaj bez dodatnih programa. Naravno svi protokoli prolaze !!!

Vrh Dno