Šta je novo?

Molim pomoc u vezi memorije

mikelebg26

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
09.10.2005
Poena
319
Imam jednu veliku dilemu o kojoj mislim da sam ranije pisao ovde. Naime radi se o ddr memoriji. Ispod ovog posta vidite koju konfiguraciju imam i smatrama da spada u middle-high, ako ne cak i u high konfiguraciju zbog graficke, procesora i slicno. E sad, imam oko 130ak eura i imam neku kombinaciju da prodam ovu moju trenutnu samsung ddr memoriju (1gb , odnosno 2x512) za 60ak eura i dodam 120 eura i kupim 2 modula od po 1GB Kingston. Interesuje me sledece, pa vas molim za iskrene i prave odgovore, vas koji se razumete:

1. Koliko cu ubrzanje i sam kvalitet rada kompjutera i u igricama i uopste dobiti tom novom memorijom i da li se isplati?
2. Da li je Kingston ddr memorija kvalitetnija od Samsungove
3. Da li moram da menjam nesto u biosu kad stavim ta 2 nova modula od po 1 GB da bi radili u dual channel modu ili sve to sam bios automatski podesava?
4. Sta je bolje:
a. da kupim ta dva nova modula od po 1 GB ddr Kingston
b. da na ova 2 postojeca modula od Samsunga dodam jos 2 modula od
po 512 mb recimo kingstona i time bi ustedeo 30ak eura, a opet bi
imao 2 GB rama. Da li bi to radilo kako treba i da li bi u tom slicaju morao
da namestam nesto u biosu ili ne? Da li bi mi komp tada radio slabije
nego u slucaju kada bi uzeo po 1 GB istog modula i to je to?

Znaci, planiram sutra to da kupim, ali pre nego sto se upustim u takvu investicuju moram da znam sta mi je najbolje i najpametnije raditi da ne bi dosao u poziciju da za par meseci moram sve da menjam ili da ne dodje do nekog ****** ne kompatibilnosti. Molim Vas savete i odgovore sto pre. Hvala puno unapred!

1) Isplati se, narocito sa novi(ji) igricama. I ako radis ozbiljan posao (projektovanje, 2D...)
2) Jeste, ali razlike nisu toliko velike. Na strani Kingston-a su lifetime garancija i obicno kompatibilnost.
3)Ne menjas nista. Samo ih ubodes na mesto starih.
4) Teoretski, 4x512 je nesto brze od 2x1GB. Na Intelu obicno nema problema sa uklapanjem 4 modula. Bar ih ja nisam imao, cak ni na original Intel plocama.
Ali razlike su marginalne. Sigurnije je da imas 2x1GB ili 4kom istih 512-ca.

Nesto mi je mnogo ta razlika od 30€? Ili tu racunas prodaju stare (po nizoj ceni) pa uzimanje nove.

ok, a 2x512 mb memorije me kosta oko 90 eura, a ako bi uzimao 2 kingston modula od 1 GB to me kosta 180 eura-60 eura za prodaju ova dva modula koja imam trenutno = 120 eura. Znaci, tu je ta razlika od 30 eura koja nije bas zanemarljiva

Reci mi onda sta da radim:
1. Posto samsung memorije nema nigde, morao bi da uzmem memoriju drugog proizvodjaca, sto znaci da bi imao 2 modula samsung memoriju (2x512) i jos 2 modula recimo kingston memoruju (2x512) , kako ce mi onda raditi kompjuter, odnosno da li ce mi raditi isto kvalitetno kao kad bi imao sva 4 ista (istog proizvodjaca) modula ill recimo 2 modula od po 1GB istog proizvodjaca???

2. Da li je jedina razlika izmedju kingston i samsung memorije to sto kingston ima lifetime garanciju? Sta podrazumevas pod kompatiblnoscu??

Znaci, sve u svemu, sta je bolje, da uzmem ta jos dva modula od po 512 mb pa da imam 4 (2 samsung+2 neki drugi) ili da uzmem dva modula od po 1GB istog proizvodjaca??? Tih extra 30 eura mi se daje samo ako je apsolutno to neophodno. Molim jos malo detaljnije savete. Hvala

Evo ovako... Propustio si bitnu stvar. Uzmi 2x1GB i neces lupati glavu za npr. godinu dana kad budes hteo da ubodes jos neku memoriju a nemas vise slotova. A odmah se i ogradis od mogucnosti da ti moduli prave problem ili sto su drugog proizvodjaca ili zato sto ima duplo manje sansi da ti je neki od modula neispavan srazmerno sa njihovim brojem. Ako kapiras moju zakomplikovanu pricu ;) 2x1GB je provereno a 30e je 30e! Sad ti vidi mada mozes svoje da probas za malo vece pare. 35 sigurno po komadu...

Ipak mi najvise odgovara ova varijanta da kupim dva modula od po 512, stim sto to neci biti samsung vec neki proizvodjac. Da li mi se to ispalti i da li se moze destiti da mi nesto nece raditi kako treba ili punom snagom??

Uzmi jos 2 modula kingstone memorije. Razlika u radu sa 2x512kingston + 2x512samsung ili 2x1Gb kinngstone je zanemarljiva. Samsungove memorije isto spadaju u kvalitetnije,jedino sto nemaju dozivotnu garanciju

Razmisli ti dobro o 2x1gb.
1. Za par meseci ce i to biti malo.
2. Sto manje komponenata to bolje.
3. Dva modula iz iste serije i istog kapaciteta ce uvek bolje raditi nego bilo koja druga opcija.
.........
Mnogo je razloga. Nadam se da nisam zakasnio.

Moze jedno pitanje... Cisto informativno i nepovezano sa temom, bar ne sasvim...

Zanima me da li je neko ikad probao da iskoristi svoju lifetime garanciju?! Tipa da se pojavi u radnji posle 5-6 godina i trazi zamenu za neispravan memorijski modul?!

Mislim, koliko ja razumem pojam lifetime garancije, misli se (obicno) na lifetime proizvoda tj. dok god se taj proizvod pravi, sto za memorijske module obicno nije duze od 5 godina (ako i toliko)?!

Постоји пар врста lifetime гаранције, било је већ речи о томе на бенчу.

Upravo tako. U zavisnosti od proizvodjaca i prodavca. Procesljaj malo bench pa ces naci veoma interesantne teme.

Nazad
Vrh Dno