Šta je novo?

Moja prva Kanta revisited

dusxan

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2007
Poena
330
U podrumu sam ukljucio moj prvi PC (koristio ga od sept/okt 1994-dec.2003)

posto sam nesto petljao po hardu sa njega nije radio boot pa sam ubacio disketu
al ne dobijam nikakvu poruku. Jel to znak da je vrisnuo floppy?

Ushao sam i u bios , gde sam sa hard disk utility-jem checkirao hard disk (WDC2420 hehe) na bad sektore , ne javlja mi nikakvu poruku nakon toga..

Iz biosa sam takodje pokrenuo HDD low level format , nakon izvrsenog formata nisam dobio nikakvu poruku ?!

Inace, izuzev ovog WDC imam jos jedan hard isto WDC nesto veci koji sam spremio za njega ali ih pre par godina nikako nisam mogao povezati da istovremeno rade (Isao sam i na gugl da vidim dzampere , nista) . Moguce je da je ovaj veci WDC riknuo jel kad ga ubacim u HDD-rack i priljucim na PIV ne vidim ga u my computer?

znaci dobijem post-screen (podaci sta ima u racunaru u tabeli gore) i nikakve poruke. disketa je u jedinici (probao sam vise raznih start up disketa)

moguće je da si s*ebao hdd sa tim bios low level format. Ako tada nisi naučio da se to ne radi sa ide diskovima, onda sada jesi. :D

a možda su i samo džamperi: wd diskovi imaju tri setovanja džampera: master, slave i "single mode" ("sam na kablu")

moguće je da si s*ebao hdd sa tim bios low level format. Ako tada nisi naučio da se to ne radi sa ide diskovima, onda sada jesi. :D

a možda su i samo džamperi: wd diskovi imaju tri setovanja džampera: master, slave i "single mode" ("sam na kablu")

Hm, kako najjednostavnije da utvrdim jel su ta dva diska ispravna?

sto se tiche dzampera znam da sam izvrteo sve moguce kombinacije , pa chak i onu koju sam video sa neta- po kojoj bi sigurno trebalo da rade zajedno ali bezuspesno.
No, moguce da sam gresio u necim.

Poslednja izmena:
Mozda i nije sve izgubljeno u hirens boot cd-u imas wd tool za njihove diskove probaj njime da resis problem sa diskom.Sto se disketa tice mozda su diskete propale to nikako nije medij koji je preterano trajan ili flopy drajv lose cita ili je prepun prasine.

Mozda i nije sve izgubljeno u hirens boot cd-u imas wd tool za njihove diskove probaj njime da resis problem sa diskom.Sto se disketa tice mozda su diskete propale to nikako nije medij koji je preterano trajan ili flopy drajv lose cita ili je prepun prasine.

znaci, ono sto definitivno ne radi je floppy drajv 3 i po inch . Dok to ne zamenim ne mogu nista. Mashina takodje ima jos jedan takodje teac floppy 5 dvaespet , al za njega nemam odgovarajucu disketu . Takodje , disk sam otkachio da bih povezao nesto drugo i sad ne mogu da uglavim prste da ga povezem.

Iz bios-a ne mogu da namestim boot sa cd-a(ta opcija naravno ni postoji) , a trenutno nemam ni ispravan cd rom. koju verziju hirens si mislio ?

Sto se tiche harda, ja stvarno ne mogu da verujem da nesto sto se zove "HDD Low level format" Moze da s*ebe disk, ali bilo kako bilo sad kad sam povezao taj hard disk preko usb racka na laptop i stisnuo populate dobijam poruku Unaccesable ili unreachable. Doduse, sa tim rackom jos nisam nijedan hard disk povezao a da radi , vec samo cd rom i dvd rom.

Drugi hard prikachen kao primary master na dati krsh pokazuje I/O error iako je chovek koji mi ga je dao tvrdio da je ispravan (Verovatno ce u djubre)

Znaci, to i nije bas pravi podrum (0-ti sprat , nije vlazno, ja samo zovem podrum tu prostoriju: P), sto se tiche vlage nije nimalo vlazno

Evo , radim sad ponovo Low Level Format , i izgleda da sam uspeo da prikachim oba HD (Wow , imacu vise od 1 Gb!)

Ono sto ce mi sledece trebati je upis parametara u autoexec.bat za cd-rom (tacnije cd-rezac LG 52x) , koliko se secam trebalo bi na hd da snimim fajl Mscdex.exe. Da li moze neko da mi kaze sta tacno da upisem u autoexec, config,cfg , ili jos bese nekei ini , ne secam se.

a sto fino ne dignes win95?i koji je uopste komp u pitanju?

Evo , radim sad ponovo Low Level Format , i izgleda da sam uspeo da prikachim oba HD (Wow , imacu vise od 1 Gb!)

Ono sto ce mi sledece trebati je upis parametara u autoexec.bat za cd-rom (tacnije cd-rezac LG 52x) , koliko se secam trebalo bi na hd da snimim fajl Mscdex.exe. Da li moze neko da mi kaze sta tacno da upisem u autoexec, config,cfg , ili jos bese nekei ini , ne secam se.

Ma ne kapiram zasto radis lowlevel format.Mscdex.exe zasto?Sta ti uopste pokusavas da instaliras na taj komp DOS?Sto se dosa tice ja sam pc kantu poceo da koristim ozbiljnije tek od win95 a prednost je sto se s njim dobijala i najnovija verzija dosa.Btw koja je masina tacno u pitanju 486,neki p1 ili nesto starije tipa 386 itd.
Hirens koji znam da ima alatku za wd diskove je s oznakom 8 mada mislim da tih hdd alata ima na svim hirens diskovima.

edit: gomila boot diskova za dos i win imas na http://www.piksla.com/windows-tutorials/boot-floppy-disc-for-all-windows/ skines arhivu i biras sta ti treba.pozz

Poslednja izmena:
poslusaj ljude, digni 95 osr2 (iliti win avgust 97) i dobijas sve u paketu, naravno ako masina nije 386 ili nesto slicno, svidelo se to nekome ili ne, upotrebljivost pc kompjutera u poslednjih 20 godina je usko vezana sa cinjenicom dali na njima obitavaju prozorcici ili ne...

pa pazi , to je neki Amd 5x86 pentium klon (znaci nije cak ni pravi Pentium) . Ja sam mislio da je Mscdex.exe program potreban da bi ti matorci umeli da rade sa CD- drajvom . Valjda to i .sys fajl su mu neophodni, i to sam gurao u autoexec.bat bez tog nije radio ni Win.

Ja bi tu sad stavio damn small ili neki wOOt linux, jer su mali hardovi, a instalacija je oko 50 mb ovog prvog. A sto se tiche hardova - situacija je sledeca (uradio sam low level jer nije dobro radio):

trenutno su povezana dva WD Caviar HD-a i odradio sam
IDE drive autodetect u BIOS-u , ukljucio sam FDisk i namestio na C: nesto
sto se zove primarna dos particija , i onda u dos-u pozvao komandu Format c:
(Komanda kopirana ili iz Win 96 ili 98 na disketu) , ponovo sam ushao u
FDisk
gde pishe da : - drajv C: PRI Dos (primary dos part.) , FAT 16
- drajv D: PRI Dos (primary dos part.) , FAT 32 -
iako sam D: oznacavao i kao extended uvek pise primary

E sad , u DOS-u ne mogu da vidim slovo D: , ne znam zasto? Taj disk inace
bih rekao da ima bad sektore po infu iz FDisk.

Takodje me zanima u sta u biosu znacu opcije rada LHS , i CBA (mode 3) ,
poretd auto i normal

pa pazi , to je neki Amd 5x86 pentium klon (znaci nije cak ni pravi Pentium) . Ja sam mislio da je Mscdex.exe program potreban da bi ti matorci umeli da rade sa CD- drajvom . Valjda to i .sys fajl za odgovarajuci CD rom su mu koliko se secam bili neophodni, i to sam gurao u autoexec.bat bez tog nije radio ni u DOsu a ni u Win.

Ja bi tu sad stavio damn small ili neki wOOt linux, jer su mali hardovi, a instalacija je oko 50 mb ovog prvog. A sto se tiche hardova - situacija je sledeca (uradio sam low level jer nije dobro radio nakon prvog LL koji sam pokenuo greskom):

trenutno su povezana dva WD Caviar HD-a i odradio sam
IDE drive autodetect u BIOS-u , ukljucio sam FDisk i namestio na C: nesto
sto se zove primarna dos particija , i onda u dos-u pozvao komandu Format c:
(Komanda kopirana ili iz Win 96 ili 98 na disketu) , ponovo sam ushao u
FDisk
gde pishe da : - drajv C: PRI Dos (primary dos part.) , FAT 16
- drajv D: PRI Dos (primary dos part.) , FAT 32 -
iako sam D: oznacavao i kao extended uvek pise primary

E sad , u DOS-u ne mogu da vidim slovo D: , ne znam zasto? Taj disk inace
bih rekao da ima bad sektore po infu iz FDisk.

Takodje me zanima u sta u biosu znacu opcije rada LHS , i CBA (mode 3) ,
poretd auto i normal

A sto budjavi win95, pa na tom nista ne radi? Sto ne instaliras neki svezi linux :)

win95 sam imao na am386@40mhz +387 sa nekih 8mb ram-a.5x86 mi je dizao win98...za probu

5x86 je u sustini amd 486 133mhz p75 (navodno performance rating intel pentiuma na 75mhz) ako imas bar 32 mb rama instaliraj win 98 final na njega, kakvi crni linuxi, sto se diskova i particionisanja tice, pokreni instalaciju winxp-a pa sa njom particionisi disk, naravno tu je i fdisk..

sto se tice budjavog windowsa 95 (koji inace uopste nije budjav, spram recimo viste) sve sto moze da radi na takvom kompu radice i na windowsu 95, crysis nazalost neradi na 95-ici ali to uopste nije nedostatak! : )

dakle, ako ne vidim u DOS-u cd drajv , kako da pokrenem bilo koju instalaciju?
pod dva , HD koji sam formatirao naredbom Format c: (disketa sa tom i drugim naredbama je napravljena iz Win 98 naredbom create system start up diskete) sistem vidi kao FAT 16 -jel to normalno ili treba da stavim neki switch pa da se formatira kao Ntfs? ;

-dok drugi HD vidi samo FDisk kao FAT 32(u Dos-ov CLI-u nemam drajv letter d: za njega )

Kao sto vidite nemam bas pojma o ovome

Stavio bih Damn Small Linux ili neki WattOS , naravno ukoliko je moguce

ne verujem da bi taj tinyXP i slicni radio na 32 i manje ram-a. Probao sam jedan od tih win-ova,ne znam tacno koji, na nekom P2 sa 64mb rama, i mogu samo da kazem- mucenje

Zapravo, ovaj stari racunar Am5x86 sam hteo da osposobim za Damn Small Linux. Ali koliko se secam
ne postoji opcija za boot sa cd-a u biosu sto on zahteva :

You need to make sure your bios is set to boot from the cdrom.
After fixing your bios reboot your computer with the CD in your drive.
I hope you like Damn Small Linux!

u tom slucaju imaju razne boot flopi diskete, koje omogucavaju boot sa cd-a, (nadam se da imas FDD)

IIRC, koristio sam SBM sa ove liste

Poslednja izmena:
ne znam sta se desava. Kako god da fizicki prikljucim CD rom , nakon toga sistem ne vidi HD. Jedino sto sam uspeo je da vidi HD kao primary slave haha secam se da sam zbog toga i odustao pre nekog vremena .

U partition magic-u sam sredio tabelu drugog HD koja je bila neispravna.

Kad se butuje ovaj SBM flopi , ja uopste ne znam sta se radi , probao sam ovo BOOT pa posto nije uspelo , vratio sam stari MBR

Nisi dobro jumperisao uredjaje. Kod tih starijih pc-a i hd-ova nekada to zna da bude malo komplikovanije. Proveri jos jednom postavke jumpera na hd-u i cd-u. Takodje proveri i bostavke u biosu.

verovatno ne valjaju postavke dzampera za cd. Jel to univerzala stvar,tj da li je isto za sve drajvove?

nazalost nije univerzalna stvar.

ali uvek mozes da stavis 2 ide kabla,zar ne?

pa i ima 2 ide kabla. Kada vezem na jednom kablu , i ispodesavam dzampere za hardove pravilno onda jedan lepo kao pri. master drugi kao pri.slave (Kod WD vazi da kad je sam na kablu valjda je bez dz. , a kad ima nesto ide u sredinu dz) . E , al kad na to jos prikachim na drugi kabal CD-rom onda ne vidi nijedan HD (Dalje sam probao da vezujem i HD i CD na istu granu i sve moguce kombinacije bezuspesno). Zanima me chemu sluze dz. podesavanja na CDromu i kakva su za taj konkretan LG RW.

Mozda gresim nesto u tim dz. za Caviar. Pre nekog vremena, na oficijalnom WD sajtu chini mi se - ja sam nasao podesavanja dz. i za jedan i za drugi disk, to otprintao al nazalost izgubio papir. Sada toga vise nema na tom sajtu

WD je tad (koliko se secam) imao komplikovan sistem dzamperisanja. Znam da sam se patio da na 486-ici uparim WD 170MB i Hitachi-jev 4x CD-ROM. E sad jos kad bi se secao kombinacije... :p
Inace u BIOS-u mozda imas opciju boot, nesto kao "A,C,D", pa mozes da im obrces redosled. D je meni bio CD citac i tako je radio boot sa njega.

Nazad
Vrh Dno