Šta je novo?

Moja konfiguracija u vasim rukama!

Boba82

Čuven
Učlanjen(a)
09.08.2002
Poena
609
Ovako, da ne pametujem previse...

Imam sledeci racunar (konfiguraciju)

MB: Asus TUSL2-C
Procesor: Intel Celeron 850 Mhz
HD: Maxtor 60GB 7200 rpm
Graficka: Riva TNT 16mb
Memorija 128 MB SDRAM Kingsyon (sa opcijom da cu kupiti uskoro jos 128 MB)

E sad, od kako je kupljen racunar (tj. ova konfiguracija) (davno to bese) nista nije menjano, ali bas nista osim drivera za graficku. OS je win98 se.

Sta ja zelim...

Hocu da mi kazete sta da radim da unapredim ovu konfiguraciju...

Znam, sad ce neko da kaze kupi ono, kupi ovo... Ne, to sto imam, imam, i vise para nemam prema tome, pomozite mi...

Znam ja da bi valjalo flashovati BIOS ali ja to ne da ne umem nego...

Isto se odnosi i na overklokovanje procesora (a cuo sam da je moja configuracija dusu dala za to) i ostala prckanja po BIOS-u...

Znaci, SVAKI savet mi je zlata vredan...

Pomazite... :p

Boba82 je napisao(la):
Znam, sad ce neko da kaze kupi ono, kupi ovo... Ne, to sto imam, imam, i vise para nemam prema tome, pomozite mi...

Isto se odnosi i na overklokovanje procesora (a cuo sam da je moja configuracija dusu dala za to) i ostala prckanja po BIOS-u...

Da ne pametujemo mnogo. Da bi postigao iole znacajni napredak overklokovanje ti je jedini spas. Lepo pri butovanju racunara citaj sta pise; kad napise nesto u stilu "press del to enter setup" pritisni taster "delete"- to te vodi u bios (ne moras nuzno flashovati bios da bi sve radilo brze i bolje, zaboravih na pocetku da kazem). Kad si u biosu ides redom kako ti stoji u uputstvu (kursorskim tasterima uz enter i esc) trazeci opciju za promenu frekvencije. Tvoj racunar radi na 100MHz magistrali (procesor ima multiplikator od 8.5 koji ne mozes menjati). Tih 100 MHz polako povecavaj, testiraj stabilnost masine, i to je cela mudrost. Posto nisi bas vest ne preporucujem dodavanje napona procesoru.

Druga opcija je reinstalacija OSa i stavljanje svezijih drajvera uz defragmentaciju diska.

Ukratko, to je pocetni savet. Kad prevazidjes taj nivo, onda ides na dodatne varijante (dodajes voltazu procesoru), setujes memorijske parametre, ukljucujes udma mod rada diskova, proveravas da li su ti HDD i CD na istoj grani, itd.

Re: Re: Moja konfiguracija u vasim rukama!

brzi je napisao(la):
... ukljucujes udma mod rada diskova...
U, bre...
Ja se iskreno nadam da coveku vec sada hard radi u UDMA modu... tj. da ne sljaka sa PIO modom, bio on pocetnik ili ne.

Re: Re: Re: Moja konfiguracija u vasim rukama!

CAR je napisao(la):
U, bre...
Ja se iskreno nadam da coveku vec sada hard radi u UDMA modu... tj. da ne sljaka sa PIO modom, bio on pocetnik ili ne.

Care, nije retka pojava da "renomirane" firme isporuce sklopljene konfiguracije gde CDi nisu setovani da rade u udma rezimu. Pre svega sam mislio na CD a ne na hard. Posto covek sam kaze da je totalni pocetnik, nisam hteo da ga zbunjujem, a inace se potpuno slazem s tobom.

Boba82 je napisao(la):
Ovako, da ne pametujem previse...

Imam sledeci racunar (konfiguraciju)

MB: Asus TUSL2-C
Procesor: Intel Celeron 850 Mhz
HD: Maxtor 60GB 7200 rpm
Graficka: Riva TNT 16mb
Memorija 128 MB SDRAM Kingsyon (sa opcijom da cu kupiti uskoro jos 128 MB)

E sad, od kako je kupljen racunar (tj. ova konfiguracija) (davno to bese) nista nije menjano, ali bas nista osim drivera za graficku. OS je win98 se.

Sta ja zelim...

Hocu da mi kazete sta da radim da unapredim ovu konfiguraciju...

Znaci, SVAKI savet mi je zlata vredan...

Pomazite... :p

Ne mozes da napravis napredak, ako ne uradis nekoliko stvari, koje podrazumevaju i doplate.
Taj procesor ce verovatno da radi na 140 Mhz FSB, znaci na 1190 Mhz.
Znaci nabavi dobar cooler, ako sto je Fridge Rock, digno voltazu procesora i baci ga na 140 Mhz FSB. Pre toga, naravno, update biosa.
Dodaj 256 Mb memorije. Po mogucnosti menjaj taj Kingston za NCP 128 Mb, i dodaj NCP 256 Mb, pa je sve zajedno 384 Mb, a i moci ce da se klokuje na 140 Mhz na jachim setovanjima.
Pojuri polovnu graficku GF3. I to ti je to. SVE od najnovijih igara i programa ce raditi i ne samo to, vec ce da LETI, LETI I ZIMI. :D

:)

Prvo, hvala svima koji su se javili.

Znam kako se dize (ja to zovem brzina a vi ga zovite kako vam drago :p procesora i dizem ga lagano, na 1 Ghz se i dalje ok ponasa.)

Drugo, flash biosa... Hocu to da uradim ali (naravno) neznam kako. Jel to neki komplikovan proces ili ne. Ako jeste, gde mogu na netu da nadjem neki manual...

Udma... rade u udma modu, naravno...

Ukratko, to je pocetni savet. Kad prevazidjes taj nivo, onda ides na dodatne varijante (dodajes voltazu procesoru), setujes memorijske parametre, ukljucujes udma mod rada diskova, proveravas da li su ti HDD i CD na istoj grani, itd.

E, vidis, takve stvari meni trebaju :) To mi objasnite... (Stvarno bi bilo super da na nekom sajtu postoji ovakva sekcija gde ce stajati objasnjenja raznih stvari, webmasteri... :wave; )

Kingston... Zar nije bolji od NCP?

toliko...

pozdrav i hvala jos jednom

NCP

kingston jeste bolji od ncp, ali je ncp jevtiniji i pruza sasvim korektan kvalitet i oc mogucnosti, a ne treba mesati dva branda memorije

a zasto bi ti flashovao bios??? da bi racunar brze radio???
flash biosa se radi da bi se ispravile neke greske u samom biosu ili da bi se neke dodatne mogucnosti ploci dodale...rijetki su ti slucajevi gde dolazi do brzeg rada.
a za flash odi na asus stranicu...pa tamo idi na bios download ili kako vec..pa vidi da li ima update za tvoju plocicu...ako ima vidi koja poboljsanja donosi...pa ako tad budes smatrao da je neophodno da flashujes...ti onda to i uradi
samo sa njihove stranice(iskljucivo sa njihove!!!) skini bios i flash program... a takodje i upustvo za flashovanje...
procedura nije komplikovana, uputsvo je na eng. i na 2 stranice... preporucujem ti da se naourazas UPS-om, ako nemas posudi i navali...
cijeli proces traje 2-3 min, a zasto ti treba UPS jer ako bash tad nestane struje mozes plocu da bacis... ili da zamjenis eprom sa iste takve...

eto mislim da je dovoljno

Re: NCP

dexcar je napisao(la):
kingston jeste bolji od ncp, ali je ncp jevtiniji i pruza sasvim korektan kvalitet i oc mogucnosti, a ne treba mesati dva branda memorije
moram da se ne slozim sa tobom.

po nekom mom iskustvu, Kingston se mnogo bolje snalazi za agresivnijim tajminzima za memoriju nego NCP. Stoga je moje misljenje da Ncp treba uzimati ukoliko koristite Intel platformu, tu vam agresivnost ka memoriji i nije pretarano potrebna, dok, kao sto svi znamo, Amd profitira na ovom polju.

Imao sam davno Ncp-a, ddr266 koji je uistinu radio i na magistrali od 170 i nekih kusur MHz-a, ali na 133 nije hteo ni da se pokrene sa najagresivnijim setovanjima.

Re: Re: NCP

Miroslav je napisao(la):

po nekom mom iskustvu, Kingston se mnogo bolje snalazi za agresivnijim tajminzima za memoriju nego NCP. Stoga je moje misljenje da Ncp treba uzimati ukoliko koristite Intel platformu, tu vam agresivnost ka memoriji i nije pretarano potrebna, dok, kao sto svi znamo, Amd profitira na ovom polju.

Imao sam davno Ncp-a, ddr266 koji je uistinu radio i na magistrali od 170 i nekih kusur MHz-a, ali na 133 nije hteo ni da se pokrene sa najagresivnijim setovanjima.
meni je ncp ddr266 korektno radio na 150 sa najagresivnijim setovanjima (nisam ga sprzio, nego prodao:) )

Re: Re: NCP

Miroslav je napisao(la):

A kakve veze ima DDR memorija sa ovim postom?
Ubedljivo najbolja SDRAM memorija za pare je bila NCP prodavana od pre 1,5 godine, do pre 3 meseca. Sada im nista ne valja. Ni SDRAM, ni DDR.

Re: Re: Re: NCP

notax je napisao(la):
A kakve veze ima DDR memorija sa ovim postom?
Ubedljivo najbolja SDRAM memorija za pare je bila NCP prodavana od pre 1,5 godine, do pre 3 meseca. Sada im nista ne valja. Ni SDRAM, ni DDR.

jedna mala dopuna
SDRAM - "Synchronus Dynamic Random Access Memory" i deli se na
SDR - "Single Data Rate"
i
DDR - "Double Data Rate"

izvini, morao sam ;)

a miroslav je prvi poceo sa ddr, a ne ja :)

kefalo je napisao(la):
cijeli proces traje 2-3 min, a zasto ti treba UPS jer ako bash tad nestane struje mozes plocu da bacis... ili da zamjenis eprom sa iste takve...
2-3 minuta?!? Jel' ti to racunas celokupno vreme od podizanja sa sistemske diskete, pokretanja flash programa, samog flash-ovanja, pa i onog restarta na kraju... ili sta?
Sam proces flash-ovanja traje 15-ak sekundi... te stoga nema razloga bilo kakvoj panici, straha od iznenadnog nestanka struje ili pak UPS-u...
OK, jesmo malo obogaljeni po tom pitanju, stvarno moze da se desi da te bas tad udari maler i nestane struje, ali... koje su sanse?

Mislim, evo moj primer... flash-ovanje sam radio mnooogo puta, na svim svojim plocama, i kod nekih ortaka, a na ABIT-u BE6 sam u roku od 4 dana flash-ovao bios 6 puta (nisam hteo samo zadnji, vec onako, postupno :) )... and guess what? Nikad nije nestala struja.

A i da se desi da nestane struje, plocu nikako da ne baca (al' ga lepo savetujes :D), vec samo treba da napuni bios na programatoru...

Re: Re: Re: Re: Moja konfiguracija u vasim rukama!

brzi je napisao(la):
Care, nije retka pojava da "renomirane" firme isporuce sklopljene konfiguracije gde CDi nisu setovani da rade u udma rezimu. Pre svega sam mislio na CD a ne na hard. Posto covek sam kaze da je totalni pocetnik, nisam hteo da ga zbunjujem, a inace se potpuno slazem s tobom.
OK, jeste, zaboravio sam na to ... "renomirane firme"... Pih!
Mozda sam zaboravio zato sto odavno nisam kupio nista od "renomiranih firmi"... ;)

U svakom slucaju, UDMA mod i za hard (narocito) i za CD treba odmah proveriti, to bar nije nikakva mudrost (a i ne smatra se za overklok :D), jer se zaista oseti ukoliko nije ukljucen...

Re: Re: Re: Re: NCP

dexcar je napisao(la):
jedna mala dopuna
SDRAM - "Synchronus Dynamic Random Access Memory" i deli se na
SDR - "Single Data Rate"
i
DDR - "Double Data Rate"

izvini, morao sam ;)

Nema problema. To je nachin da te drugi chlanovi upoznaju. Kada se u nedostatku argumenata neko bavi tudjim slovnim greshkama u postu, to se zove podbadanje.
Verovatno si brzo pretrchao moj post i u trenutku planuo, inace bi primetio da je moj reply bio na post Miroslava. Ja vodim rachuna o takvim "sitnicama", kao sto je to ko je prvi pomenuo DDR memoriju.

Izvini, ali morao sam.

P.S. Nije dozvoljena daljna rasprava na ovu temu oko memorije. Moze da se pishe samo o originalnom postu.

Ne zelim da stajem ni na ciju stranu(da, video sam p.s.), i mozda komentar dexa da je "morao" nije na mestu i verujem da je upucen pogresnoj osobi, ali mislim da je precizno izrazavanje bitno, narocito zbog onih koji se ne razumeju dovoljno, i da ne treba nikoga da mrzi da otkuca koje slovo vise.
Ja slucajno znam da SDRAM moze biti single i double data rate, ali sam ubedjen da je veliki broj onih koji su to tek sad saznali zahvaljuci dexcaru...
mir, mir, mir...:wave;

Hmm... kada bi uspeo da prodas svoj stari procesor i posle nabavis TUALATINA na 1.1GHz, pa njega overklokujes 1.47GHz, dobio bi zver masinu za relativno male pare. Po SisoftSandri bi imao jacu masinu od P4 na 1.6GHz. TUALATIN ima inace 256KB L2 kes memorije i to je INTELOV "spasioc", jer je osvojio veliki deo trzista, odnosno povratio INTELA u ratu sa AMD-om. Procesor pri overklokovanju je i dalje "hladan ko spricer", radjen je u 0.13mikronskoj tehnologiji.

bokiboss je napisao(la):
Hmm... kada bi uspeo da prodas svoj stari procesor i posle nabavis TUALATINA na 1.1GHz, pa njega overklokujes 1.47GHz, dobio bi zver masinu za relativno male pare. Po SisoftSandri bi imao jacu masinu od P4 na 1.6GHz. TUALATIN ima inace 256KB L2 kes memorije i to je INTELOV "spasioc", jer je osvojio veliki deo trzista, odnosno povratio INTELA u ratu sa AMD-om. Procesor pri overklokovanju je i dalje "hladan ko spricer", radjen je u 0.13mikronskoj tehnologiji.

Izvini na komentaru, ali savet je potpuno nepraktichan.
I kada ubode taj procesor, potroshice pare, a nece se ich maknuti shto se performansi tiche, jer ce da ostane na 128 Mb i TNT grafickoj.

Da obrazlozim jos jednom.
Update bios-a da bi mogao da menjas voltaze i da je O/C kvalitetniji. Ako je neki solidan cooler, ne moras da kupujes drugi, vec probaj sa tim. Klokni proc makar na 133 Mhz FSB, jer je tada mnozilac za PCI magistralu 4. Naravno, sa dignutom voltazom.
Obavezno jos makar 128 Mb memorije, ali pripazi da je istog proizvodjaca, ako moze, prodaj taj 128 Mb, i kupi polovan NCP PC133 256 Mb star izmedju 3-9 meseci (tada su bili dobri primerci).
Prodaj graficku, i ako ides sa manje para, kupi neki GF256 DDR ili GF2 MX400. To sve bi trebalo da izadje +15e za memoriju i +10-15e za graficku.
Znaci provlacis se sa 20-25e, a performanse u 3D i igrama se povecavaju 3-4 puta.
Ajd' sa srecom.

hvala :)

Prvo veliko hvala svima koji su ucestvovali

Drugo, memorija mi je prioritet i to znam i sam posebno sto radim stvari koje zahtevaju dosta memorije (macromedia + photoshop + neizbezni winamp + 100 drugih cuda...)

Graficka mi nije toliko bitna jer ne igram previse igara (radim u igraonici, sta jos treba, da igram i kuci?!? :p )

Hocu samo jos nesto da vas pitam tj. da proverim sebe... Flash biosa, kako se radi, nek mi neko opise ukratko, molim vas! Znam da verovatno smaram ali sta cu, bolje da pitam nego da radim otprilike sa velikim sansama da u*erem stvar. A po Caru to i nije neka peripetija...

pozdrav type; :rocket:

Re: hvala :)

Boba82 je napisao(la):
Hocu samo jos nesto da vas pitam tj. da proverim sebe... Flash biosa, kako se radi, nek mi neko opise ukratko, molim vas! Znam da verovatno smaram ali sta cu, bolje da pitam nego da radim otprilike sa velikim sansama da u*erem stvar. A po Caru to i nije neka peripetija...
Da je peripetija, zar bi ga CAR radio toliko puta? :beat:
Evo, upravo se spremam da opet flash-nem ovu 8RDA+...

A najbolje i najprostijim jezikom napisano uputsvo ces naci na sajtu proizvodjaca ploce (posto ima vise nacina, meni na primer, na EPoX-u cak tri!). Procitaj od A do Š koji metod oni preporucuju (uglavnom "disketni" :D), kao i sam postupak flash-a, pa polako, korak po korak... znam da je ABIT imao strasno dobro opisan postupak.

notax je napisao(la):
Izvini na komentaru, ali savet je potpuno nepraktichan.
I kada ubode taj procesor, potroshice pare, a nece se ich maknuti shto se performansi tiche, jer ce da ostane na 128 Mb i TNT grafickoj.

Da, sa vise MEM i boljom grafickom bi dobio ipak vise, ali taj procesor je ipak nesto. No, u svakom slucaju bez ulaganja gotovo da i nema nekog poboljsanja. Sve ima svoju cenu. Sto bi rekli: " Koliko para toliko muzike"

Re: hvala :)

Boba82 je napisao(la):
Prvo veliko hvala svima koji su ucestvovali

Drugo, memorija mi je prioritet i to znam i sam posebno sto radim stvari koje zahtevaju dosta memorije (macromedia + photoshop + neizbezni winamp + 100 drugih cuda...)

Graficka mi nije toliko bitna jer ne igram previse igara (radim u igraonici, sta jos treba, da igram i kuci?!? :p )

pozdrav type; :rocket:

Veoma precizno i jasno (step by step) uputstvo ces naci OVDE a koji ces BIOS da stavis zavisi od tebe. Na Asus-ovom sajtu mozes naci verziju 1012 i beta verziju 1014. Ja ti preporucujem doradjenu 1011 verziju. Ja je koristim i veoma sam zadovoljan. Masina radi stabilno a ima ubacene i neke stvari koje Asus iskljucuje u svojim zvanicnim BIOS-ima. A ima i cool logo pri podizanju sistema ali to ces morati sam da vidis. Ako hoces taj BIOS poslacu ti na mail samo reci. Pokusao sam da ga upload-ujem ovde ali nisam uspeo.

Poz.

Ako ti kazes da je taj bios najbolji, posalji ga
mail

nije da neznam Engl. ali mi nije bas najjasnije kako se sta radi pa cu opisati kako ja to razumem a vi me ispravite

formatiram flopi iz dos-a (FORMAT A:/S)

kopiram aflash.exe na flopi i startujem ga iz dos-a da bi sacuvao stari, tj. postojeci bios (jel to potrebno uopste?!?)

(ovo mi nije 100% jasno jer neznam sta je sta tj. koje je serije moja ploca (ako je to to uopste))

2a. For A7N8X Series only, please use awdflash.exe by extracting AWDFLASH.ZIP.
2b. For K7M only, please use flashk7m.exe.

novi bios (Koji ce Soko da mi posalje :) ) sacuvam na taj disk i dignem sistem sa tog diska.

dalje mislim da znam...

ajde, ispravite me ako gresim negde a ti sokoLE salji taj bios pa da probamo

pozdrav

Boba82 je napisao(la):
Ako ti kazes da je taj bios najbolji, posalji ga
mail

nije da neznam Engl. ali mi nije bas najjasnije kako se sta radi pa cu opisati kako ja to razumem a vi me ispravite

formatiram flopi iz dos-a (FORMAT A:/S)

kopiram aflash.exe na flopi i startujem ga iz dos-a da bi sacuvao stari, tj. postojeci bios (jel to potrebno uopste?!?)

(ovo mi nije 100% jasno jer neznam sta je sta tj. koje je serije moja ploca (ako je to to uopste))

2a. For A7N8X Series only, please use awdflash.exe by extracting AWDFLASH.ZIP.
2b. For K7M only, please use flashk7m.exe. novi bios (Koji ce Soko da mi posalje :) ) sacuvam na taj disk i dignem sistem sa tog diska.

dalje mislim da znam...

ajde, ispravite me ako gresim negde a ti sokoLE salji taj bios pa da probamo

pozdrav

Ne kazem ja da je najbolj vec da sam ja zadovoljan sa njim. To je BIOS koji su neki francuz i amer doradjivali po svom (overklokerskom) ukusu. Ako ti se ne svidi uvek mozes da vratis stari ili da skines neki drugi sa NET-a.
Poslao sam ti BIOS i mislim dovoljno jasno uputstvo kako da to uradis.

zaboravih...

Zaboravih da javim, Soko, jos jednom ti se zahvaljujem na emailu i vise nego jasnom (a kratkom) objasnjenju type;

Takodje, hvala i svima vama koji ste pomagali.

Boba

p.s. WM, stvarno bi bilo dobro da postoji jedna "sekcija", poseban forum tj. podgrupa ovog foruma gde bi ljudi koji imaju sta da kazu davali svoje savete nama koji zelimo da naucimo te stvari...

pozdrav

Nazad
Vrh Dno