Moj 771 na 775 mod (FAQ u prvom postu)

lepi kokan

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.10.2007
Poruke
5,285
Poena
63
nije neophodno. nema trotla, nema buke, a i marka ti se svidža.

opet, ako uzNeš arctic freezer pro7 za 800 din, koji sam ti linkovao, moći ćeš masnije da ga overklokuješ.

pa ti vidi dal ti se isplati.
 
Poslednja izmena:

Gadjan

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
01.05.2006
Poruke
2,247
Poena
38
Joj ljudi crče mi stara voljena P5QL-E ploča, ne mogu da verujem koji baksuz. Tolike godine radila besprekorno, preživela i udar groma tj crkavanje integrisane mreže svojevremeno, što je Čika Pera davno sredio.
U njoj su mi uz E5450 Xeona jedini 2 gb ddr2 moduli pa sam ih nešto isprobavao u drugim pločama, i kad sam vratio memorije ova ploča više ni da bekne. Ne znam da li su neki vodovi pukli od natezanja priliko stiskanja da memorije kliknu, mada puno puta tokom godina su skidane i vraćane memorije nije bilo problema.
Povađeno sve iz ploče, izvađena iz kućišta, zamenjeno i napajanje i cpu stavljen E5500 ali ploča ne pali više, samo malkice mrdne vent ali ne zavrti se. Srnj : (

Ne znam da li da pokušam da je zapečem u rerni i na koliko...

Dal se isplati uopšte u 2020. god. kupovati 775 DDR2 ploču iako su jeftine?! Cene se vidim kreću 1000-2000 din. Ima recimo:
P5KPL 1000 din
P5K 1300 din
P5K-E 1500 din
P5QL 1500 din
P5Q 1500-1800 din
P5K premium 1800 din
itd

Neophodna su mi 4 slota za ram da bih mogao imati 8 giga, tj iskoristiti sav ram što imam.
Imam i ploču Biostar g41d3+ u kojoj mi je E7200 ali mi ona deluje socijala, moram proveriti da li može Xeon u nju, a i koristi ddr3 kojeg nemam u štapovima od 4gb, ima dva slota.

Imam i mlađe neke 1155, 1150 i 1151 ploče sa celeronima g1610 g1840 g3930... da li je isplativije juriti neki i3 i5 starije generacije, 4, 5, 6gen.. a da bude relativno jeftin a osetno bolji od ovog matorog xeona? Nemam pojma oko mlađih procesora i nisam u toku s cenama. Vidim i3-4130 je recimo 2000 din, i5 su dosta skuplji čak i matori.
 
Poslednja izmena:

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,811
Poena
48
Ako ideš tom logikom "možda je bolje i5" onda ćeš da odeš do Ryzen-a prve generacije.
Kupi neku normalnu P35 ili noviju ploču kad već imaš sve ostalo (Xeon + RAM). Nemoj kupovati SE / PL i slične bogalje. Pored ASUS-a slobodno gledaj i Gigabyte.
Eventualno izbunari i neki heatpipe coooler sa 12cm ventilatorom pa makar i nešto staro poput ThermalTake kulera i malo OC-uj taj CPU, onoliko koliko ti memorija dozvoljava i uživaj u tako maloj investiciji dok još možeš. :)
 

Gadjan

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
01.05.2006
Poruke
2,247
Poena
38
Ok. Pa pitam zato što nisam uopšte u toku, otkud znam da li nema možda neki i3 ili i5 koji je jači od tog starog xeona a da košta 2-3 hiljade din, a za ploču moram sad bezveze isto da dam bar 1500. Fora je što imam raznih ploča i memorija, ali sam sa pristojnim procesorima tanak, sve sami celeroni ili g3260... onaj Xeon je zapravo najjači cpu koji imam i koji sam uopšte imao do sada. :)
Xeon mi i jeste bio overklokovan na 3.5 i sasvim je fino to radilo sa 4x2gb ddr2. Druga mašina, na kojoj sam trenutno je majnerska b250 ploča sa g3930 i 2x4gb ddr4. Passmark kaže da je tu negde s xeonom, ali bih svakako da imam drugu upotrebljivu bekap mašinu, kad već imam sav taj ddr2.

A šta kažete za pečenje ploče u rerni pre kupovine druge, ima li uopšte vajde pokušavati? :D
 
Poslednja izmena:

DeRadicci

HD DVD
VIP član
Učlanjen(a)
04.08.2011
Poruke
7,312
Poena
63
Svi ti i3-2xxx i i5-2xxx (i noviji 3xxx, 4xxx,...) su jaci od matorih Core2Quad, 771 Xeona, Athlon II, Phenom II, FX-a,...
 

DeRadicci

HD DVD
VIP član
Učlanjen(a)
04.08.2011
Poruke
7,312
Poena
63
Ne razumem, kakav ispad?

Covek pitao da li postoji "i3 ili i5 koji je jači od tog starog xeona a da košta 2-3 hiljade din". Odgovorih mu da ima.

(na primer i5 2400 za ~2000din)
 
Poslednja izmena:

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,811
Poena
48
...ploča ne pali više, samo malkice mrdne vent ali ne zavrti se...

Reaguje neka zaštita, kao da ima negde kratak spoj.
Da je pukao neki vod ili da ne može negde da se ostvari neki kontakt, onda bi se palila i držala ventilatore upaljenje i ne bi davala znake života jer ne bi mogla da se butuje čekajući na "feedback" koji ne može da dobije...
Skini bateriju. Operi je nekom starom mekanom četkicom za zube ali četkicu nemoj gurati u bilo koje slotove. Izduvaj je pod kompresorom (slobodno ga usmeri i ka slotovima samo CPU slot izbegavaj da ne pokriviš pinove). Onda je ostavi na suncu dan-dva, menjaj joj položaj povremeno da ne ostane neka kapljica negde.

Javi da li je proradila.
Ako ti treba slikovito kako ovo da odradiš - potraži na YouTube: TechYesCity

:wave:
 

Animal

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
09.09.2013
Poruke
1,596
Poena
48
Povađeno sve iz ploče, izvađena iz kućišta, zamenjeno i napajanje i cpu stavljen E5500 ali ploča ne pali više, samo malkice mrdne vent ali ne zavrti se.

Ako je ovakav simptom veoma velika verovatnoca da je problem / problemi neki od kondenzatora na samoj ploci, koje bi trebao da poskidas i proveris nekim ESR metrom ili unimerom koji ima opciju da cita kapacitivnost istih. Upravo sam pre 7 dana na napajanju imao potpuno isti problem i zamenom jednog koji je prsao nacisto ponovo je proradilo sve kako mu je zapovedano.

Uostalom do 1500 din za koliko mozes naci plocu je smesna cifra po meni da dobijes ponovo upotrebljivu masinu za nesto.

A ako vec sve imas za recimo 1155 socket i fali ti samo CPU ja bih pre isao na to, za recimo 2500 din mozes da uzmes i5 2300 koji je bolji od tog Xeona, moze i bolje da se prodje sigurno samo treba da se naleti.

Nemoj kupovati SE / PL i slične bogalje.

Moze da se objasni ovaj deo ?
 
Poslednja izmena:

Gadjan

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
01.05.2006
Poruke
2,247
Poena
38
Pa da ima jačih ali nisu svi 2gen jači, pogotovo i3, barem koliko ja vidim ako je passmark tačan. A i nekako mi bezveze sa 4 matora jezgra na 2 matora.. ako/kad budem uzimao nešto novije voleo bih neki osetniji upgrade i quad i5. Pošto imam i 8gb ddr4 i 1151 i 1150 ploču.

Ok hvala, ću probam ovo što SuperStarr reče jer me nervira što je tako bezveze "crkla" bar da ima neki razlog.. i zanima me baš šta je makar i ne proradila. Ne verujem da je kondenzator jer je mašina unazad mesecima radila 24/7 a često i pod solidnim cpu opterećenjem (video kompresija). Prosto ugasio, povadio i odneo ram u selo da probam neku lošiju mašinu koja mi služi tamo samo za net. Više puta sam nešto tumbao i seljakao ram, ali ovaj put kad sam ga vratio ploča nije upalila.
 

mwsavko

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
18.10.2014
Poruke
449
Poena
18
Joj ljudi crče mi stara voljena P5QL-E ploča, ne mogu da verujem koji baksuz. Tolike godine radila besprekorno, preživela i udar groma tj crkavanje integrisane mreže svojevremeno, što je Čika Pera davno sredio.
U njoj su mi uz E5450 Xeona jedini 2 gb ddr2 moduli pa sam ih nešto isprobavao u drugim pločama, i kad sam vratio memorije ova ploča više ni da bekne. Ne znam da li su neki vodovi pukli od natezanja priliko stiskanja da memorije kliknu, mada puno puta tokom godina su skidane i vraćane memorije nije bilo problema.
Povađeno sve iz ploče, izvađena iz kućišta, zamenjeno i napajanje i cpu stavljen E5500 ali ploča ne pali više, samo malkice mrdne vent ali ne zavrti se. Srnj : (

Ne znam da li da pokušam da je zapečem u rerni i na koliko...

Dal se isplati uopšte u 2020. god. kupovati 775 DDR2 ploču iako su jeftine?! Cene se vidim kreću 1000-2000 din. Ima recimo:
P5KPL 1000 din
P5K 1300 din
P5K-E 1500 din
P5QL 1500 din
P5Q 1500-1800 din
P5K premium 1800 din
itd

Neophodna su mi 4 slota za ram da bih mogao imati 8 giga, tj iskoristiti sav ram što imam.
Imam i ploču Biostar g41d3+ u kojoj mi je E7200 ali mi ona deluje socijala, moram proveriti da li može Xeon u nju, a i koristi ddr3 kojeg nemam u štapovima od 4gb, ima dva slota.

Imam i mlađe neke 1155, 1150 i 1151 ploče sa celeronima g1610 g1840 g3930... da li je isplativije juriti neki i3 i5 starije generacije, 4, 5, 6gen.. a da bude relativno jeftin a osetno bolji od ovog matorog xeona? Nemam pojma oko mlađih procesora i nisam u toku s cenama. Vidim i3-4130 je recimo 2000 din, i5 su dosta skuplji čak i matori.
Posto sam pre 3 meseca imao slican problem mogu da ti prenesem moje iskustvo. P5QL Pro ploca isto mislio da je otisla. A ono bio ram. Imam 4x2gb ddr2. Otisao jedan ram. Jesi li proverio ram? Stavi prvo jedan, zatim drugi, treci, cetvrti (neka radi na samo 2gb).Jer mozda ti je otisao samo jedan. (najbolji scenario). Mozda si ovo prevideo ako su ti sva 4 stika rama bila na ploci.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk
 

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,811
Poena
48
...Moze da se objasni ovaj deo ?

Ukratko:
  • Nedostatak OC opcija
  • (a sve i da ih ima u solidnom broju) uglavnom su (dosta) lošije naponske sekcije što dovodi do pada napona pri opterećenju = potreban veću def. napon = veće zagrevanje... Na to dodati i lošiji "layout" što zna da onemogući montiranje nekih većih kulera...
Za 500 Dinara razlike nema smisla da kupuje neke "entry level" modele. :)
 

Gadjan

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
01.05.2006
Poruke
2,247
Poena
38
Nisam imao vremena da se bavim ovim, nisam još probao da perem onu ploču koja je bez razloga prestala da radi posle ubacivanja rama.
Uzeo sam na kraju ipak P5K-E WiFi-AP ploču, možda je bolji izbor bila ona P5Q, možda malo bolji i mlađi čipset ali nebitno, naponska nisam siguran koja je bolja. Obe su bile 1500 din, na prvoj ne radi lan ali imam gigabitnu pci-e karticu, a na P5Q ne radi zvuk a zvučne koje imam su matore (creative live, cmi itd) i ne mlati mi se s time na win7 x64 pitanje i da li uopšte može da radi i kako.

Elem, ima li razlike neke u biosu sa poljskog i kineskog sajta? Pretpostavljam da ne, da je to isto to, mada vidim da se razlikuju fajlovi po md5 hashu pa reko da ipak pitam.
 

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,811
Poena
48
Sa ofocijalnih sajtova ne bi trebalo da ima bilo kakve razlike u istoj verziji BIOS-a.
 

BokiPK

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
01.12.2000
Poruke
4,290
Poena
48
Pa nijedan od ovih biosa nije oficijelan, svi su modifikovani :)
 

Marko16

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
28.01.2009
Poruke
642
Poena
16
Људи, имате ли неко стикер вишка? Требао би ми један. Може и замена за нешто ситно.
 

brank0

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
13.07.2000
Poruke
634
Poena
18
Imam. Ajmo na pm za dogovor oko preuzimanja.

Sent from my BAH2-L09 using Tapatalk
 

Marko16

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
28.01.2009
Poruke
642
Poena
16
Хвала Бранку, али треба ми неко ко има времена да ми пошаље један адаптер. Ко може нека пусти ПП.
 

Stevcho

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.10.2009
Poruke
159
Poena
18
Sklopio sam zeninom malom komp ali sad ne silazi sa njega i ne mogu da odigram nista.

Poceo sam da gledam konfiguracije i iako nemam neki odredjeni budzet cim gledam da uzmem nesto bolje, pa nesto bolje dodjem do 300-400 evra za kuciste samo...

Zato sam dosao ovde da vam se obratim da mi pomognete da sklopim neku low budged varijantu za gaming sa xeonom i nekom plocom, mozda ima neko ko bi prodao... Na to bih nakalemio neku graficku od 80e i mislim da bih se lepo poigrao... Najvise mi problema zadaje napajanje jer ne znam da li da tu dajem 50tak evra, npr nasao sam neko starije antec earthwatts 420 za 15e.... A ako dam 50e za napajanje, zasto ne onda neki i5 stariji i ode prica
Zato bih se drzao apsolutno VALUE filozofije, samo best bang for buck, tako da bih i za kuler dao mozda samo 500 din... Graficku sam misio rx 470, ima ih za 50+ evra

Imate li konkretne predloge, ponude, pratite li trziste?
 
Poslednja izmena:

Stevcho

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.10.2009
Poruke
159
Poena
18
Evo da sam sebi odgovorim, da ne ostanem u domenu fantastike

Razmisljam se da build krenem iz dva pravca, ili od kucista Antec sa napajanjem earthwatts 420 za 15e i da bunarim komponentu jednu po jednu, ili oglas clana Misko koji mi se javio a i video sam oglas na KP https://forum.benchmark.rs/showthread.php?473173-Komplet-775-konfa-i-AMD-Ploča-CPU-Kuler ali problem je sto, iako tu dobijam plocu, procesor i jos bolje napajanje moram da prodajem graficku i ram jer zelim 8gb rama a takodje i hard diskove jer hocu sdd.... Malo je cim

Mada cena deluje ok, pa ne znam sta da radim, od koja dva da pocnem.

Idealno bi bilo xeon 3.5ghz, 8gb ram, rx 470 4gb i ssd 480, to je plan u sto jeftinijoj varijanti da zaigram piratski RDR 2 na miru ko covek!
 
Poslednja izmena:

Pega

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
23.04.2006
Poruke
1,573
Poena
38
@Stevcho - Nema šta puno da razmišljaš - Misko78 ima sve što ti treba. Gde dalje da pilićariš po kp..
 

MasterChief2

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
01.03.2015
Poruke
603
Poena
18
Po meni se ne isplati vise ulagati ni sastavljati ove 771/775 masine. Za 150-200e moze da se sklopi, a za 200e i da se uzme dosta jaca i bolja masina. Ja sam pre koji dan drugu sklopio za 150e sledece:
i5 2500
8gb ram
bequiet 450w
500gb hdd
neko sklj kuciste
r9 380

Takvi racunari su na oglasima oko 200e, a oduvaju bilo koji c2q ili xeon + mogu sasvim lepo da teraju i nove igrice (mafia, rdr2)

EDIT: RDR2 nece raditi na ovim Xenoni-ma kako treba, batali tu pricu. :) NIsu u stanju ni neke manje zahtevniej igre da poguraju (Fortnite) + nemaju SSE 4.2 instrukcije koje zahteva 90% novih igrica
 
Poslednja izmena:

Marko_

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
22.04.2008
Poruke
824
Poena
18
Rdr2 se sigurno nece pokrenuti zbog instrukcija...

Sent from my P10 lite using Tapatalk
 

mwsavko

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
18.10.2014
Poruke
449
Poena
18
Po meni se ne isplati vise ulagati ni sastavljati ove 771/775 masine. Za 150-200e moze da se sklopi, a za 200e i da se uzme dosta jaca i bolja masina. Ja sam pre koji dan drugu sklopio za 150e sledece:
i5 2500
8gb ram
bequiet 450w
500gb hdd
neko sklj kuciste
r9 380

Takvi racunari su na oglasima oko 200e, a oduvaju bilo koji c2q ili xeon + mogu sasvim lepo da teraju i nove igrice (mafia, rdr2)

EDIT: RDR2 nece raditi na ovim Xenoni-ma kako treba, batali tu pricu. :) NIsu u stanju ni neke manje zahtevniej igre da poguraju (Fortnite) + nemaju SSE 4.2 instrukcije koje zahteva 90% novih igrica
Mozda i moze da se premosti SSE 4.2 Ali uvek postoji ali, da li ce raditi u svakoj igri.

https://youtu.be/6xirSexZ_-E

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk
 
Poslednja izmena:

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,811
Poena
48
Teško da će moći, ovo je samo uputstvo za tu igricu, nije nikakvo generalno uputsvo.
Usput, savetujem da ne instalirate nikakve emulatore za instrukcije, sve je malware.
 

brank0

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
13.07.2000
Poruke
634
Poena
18
Mašim temu skoro sigurno, ali možda neko zna :)

Dopade mi šaka jedna neispitana Maximus II Formula ploča, pa uzeh da je testiram... Pali, ali ne baca sliku. Probao sa jednim ram modulom, drugu grafiku, probao vađenje baterije i reset biosa, ali ništa. Ima li ko ideju šta se još može probati ili da batalim?
 

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
8,811
Poena
48
Ne možeš puno toga ali probaj:

Stavi bateriju iz ploče koja radi tj. izmeri onu koja je na njoj, moguće da je "iscurela". :) Posle toga probaj nekoliko puta da "očistiš" BIOS, u malo većim vremenskim razmacima.
 
Vrh Dno