Šta je novo?

moire sare

parafora

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2005
Poena
320
Moja oprema  
Laptop
HP 840
Mobilni telefon
P30 Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
nedavno su mi se pojavile moire sare na monitoru... nisam siguran da li su uvek bile tu pa sam ih ja tek sada primetio ili shta vec... da li je moguce ukloniti ih nekako? opcija clear moire na monitoru ne pomaze a smanjenjem fokusa mi se slika previse muti (mada sare nestanu)
zasto se javlja ovaj problem? da li su one uvek bile tu ili ne? da li je ova situacija pogorsava vremenom?
inace, monitor je samsung 1100p plus 21" CRT

kakva su vasa iskustva?

Ja na poslu imam IBM od 21 inch i isto ima moare. U nekim situacijama me to jako nervira. Ne znam zasto se to pojavljuje. Nisam bas sad od neke pomoci ali da znam prom bi sebi namestio. Primetio sam da prilikom menjanja razolucije i frekvencije nestane ali ta rezolucija i frekvencija mi ne odgovara. Kada ga namestim onako kako ja hocu onda uz to imam i moare

Isto.

Ja imam 19inch samsung 957dfx, i drzim ga na rezoluciji 1152x864 na 75hz. Manja ili veca rezolucija mi ne odgovara, a povecavanjem refresh rate-a se ne gube moire share. :( Kad smanjim na 60hz, share nestaju, ali ne zelim da radim na kompu ciji monitor shtancuje primetivih 60hz !#%@$^

help anyone?

mislim da nema pomoci... dosta sam dugo trazio reshenje ali cini mi se da ne potoji...
jedino sto me zanima je da li da monitor tretiram kao ispravan ili ne? (u slucaju da gfa prodajem)

Secam se kada sam birao monitor za sebe dobro sam pazio sta kupujem jer se razlikuju od primerka do promerka. Isti taj moire je postojao kod druga koji je pre 5 godina kupio neki ViewSonic 19" Trinitron, kostao je bruka a i geometrija nije bila bolja iako je cak i menjao vise monitora (cak su mu jedan kao stelovali u nekom servisu). Pomoci nema :(.

Moaire se otklanja lako; prelaskom na TFT :d

Bez šale, Moaire efekat je normalna pojava i tu nema mnogo pomoći. Može da se otkloni delimično smanjenjem fokusa, ali se pri tome gubi oštrina slike. Prisutan je u manjoj ili većoj meri na svim CRT monitorima većim od 17" naročito pri višim rezolucijama i pri višim frekvencijama osvežavanja slike. To ćete najbolje proveriti u nekom od test programa koji preko celog ekrana iscrtava polje crnih i belih linija širine 1 pixel po vertikali.

Znači, ili se naviknite ili prelazite na TFT.

Vrh Dno