Šta je novo?

Mogucnosti

Silverrider

Čuven
Učlanjen(a)
30.09.2003
Poena
619
Ploca Epox 8k9a7l i CPU 2400+ TB (b). Trenutno radi 11.5 x 192, idem i do 197 radi OK ali na 200 puca odnosno moram da jumperima resetujem masinu. Nisam dizao napon, memorija je samsungova 256 MB ddr400 jeftinija varijanta (35 eura). Koje su granice ovih procesora i koja su setovanja najbolja za ovu kombinaciju hardware-a?

Pozdrav

probaj da dizes napon, stavi 1.8V za CPU pa probaj 200, trebalo bi da radi nprblm. btw je si li siguran da ti je procesor XP2400+ ? njemu bi default trebalo da je 15x133, a mnozilac ne bi trebalo da moze da ide ispod 12.5 u tom slucaju,\... "The Athlon XP Thoroughbred core and Barton processors have the multiplier unlocked from the factory , so any motherboard that has the option for multiplier
setting cand adjust it . The processors under 2000+ have the 5X-12.5X range available , and the 2100+ and higher have the 13X-18.5X range available . The
exceptions are XP2600+ / 333FSB and Barton 2500+ , wich have the 5X-12.5X range available . To toggle between ranges , you need to connect/cut the rightmost
L3 bridge ."

gx-x je napisao(la):
probaj da dizes napon, stavi 1.8V za CPU pa probaj 200, trebalo bi da radi nprblm. btw je si li siguran da ti je procesor XP2400+ ? njemu bi default trebalo da je 15x133, a mnozilac ne bi trebalo da moze da ide ispod 12.5 u tom slucaju,\... "The Athlon XP Thoroughbred core and Barton processors have the multiplier unlocked from the factory , so any motherboard that has the option for multiplier
setting cand adjust it . The processors under 2000+ have the 5X-12.5X range available , and the 2100+ and higher have the 13X-18.5X range available . The
exceptions are XP2600+ / 333FSB and Barton 2500+ , wich have the 5X-12.5X range available . To toggle between ranges , you need to connect/cut the rightmost
L3 bridge ."

Sta li je pisac hteo da kaze sa ovom pricom o mnoziocima?

Silverrider je napisao(la):
Ploca Epox 8k9a7l i CPU 2400+ TB (b). Trenutno radi 11.5 x 192, idem i do 197 radi OK ali na 200 puca odnosno moram da jumperima resetujem masinu. Nisam dizao napon, memorija je samsungova 256 MB ddr400 jeftinija varijanta (35 eura). Koje su granice ovih procesora i koja su setovanja najbolja za ovu kombinaciju hardware-a?

Pozdrav

Ploca je sasvim OK, ali treba da imas u vidu da je to VIA ploca, a ona je mnogo rigoroznija po pitanju kvaliteta memorije u odnosu na NF2 ploce. Dakle, dizi napon memorije i nize tajminge, npr. Cas 2,5 3-6-3 2T pa probaj onda da li hoce na 200 ili vise MHz-a FSB-a. Nisi naveo da li drzis procesor na difolt naponu ili ne. U principu ima dosta 2400+ procesora koji rade na 2400 ili vise MHz-a sa povisenim naponom. Ako neces da dizes napon procesora probaj da spustis mnozilac (11x200).

napon

Napon je ostao isti nisam ga dizao. Samo da napomenem da imam Speeze kuler onaj ljubicasti zaboravih mu oznaku. CPU 40C-45C od defaulta pa do podizanja FSB-a i spustanja M.

:laugh:

Pa dizi napon, za ime Boga. Ili nemoj pitati kolike su mogucnosti tvog procesora 🙂, otkud mi znamo ako ti neces da probas ? :smash:

Kao sto vidis dosao si do grnice, ako hoces dalje onda moras da dignes napon za nesto...memoriju, cipset, procesor...u prevodu (s'obzirom na prirodu problema) dizi napon za memoriju slobodno...nista to ne smeta ispod 3v :smoke: (Doduse ni ispod 3.2v ali da ne preterujemo za pocetak 🙂)

Taj "ljubicasti" speeze, sa bakranim hladnjakom i turbinom se zove "CopperEagle" i strava je cooler 😀

To Aca: Necu da ti kazem sta je pisac onim hteo da kaze 🙂 samo znam da to pravilo vazi na mom CPU, tj. nece iznad 12.5.

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
Taj "ljubicasti" speeze, sa bakranim hladnjakom i turbinom se zove "CopperEagle" i strava je cooler 😀

To Aca: Necu da ti kazem sta je pisac onim hteo da kaze 🙂 samo znam da to pravilo vazi na mom CPU, tj. nece iznad 12.5.

Posto si ocigledno slabo obavesten, moram malo da te edukujem. Tvoja ploca podrzava cetvoro bitno menjanje mnozioca i zato imas ogranicenje sa procesorom u zavisnosti od modela do 12.5 ili preko 12.5. Da si na primer kupio Abita imao bi peto bitno menjanje mnozioca, jer ga on jedini ima i imao bi podrzane sve vrednosti od npr x6 do x23, bez obzira koji ti je procesor uboden u socket, pod uslovom da je otkljucan.

E pa 10x ! 🙂 Ovo nisam znao ! Ovo je najkorisniji info koji sam dobio u proteklih godinu dana ! E sad, covek je reko da ima Epoxa tako da nema 5-bitnu podrsku za mnozilac, pa sad ti meni reci kako njemu xp2400+ stoji na 11.5 ? Mogu da smislim 3 scenarija:
1)taj epox isto podrzava 5-bitno menjanje mnozioca
2)Otklucao je, tj, zamenuo je mnozioce 12.5-24 sa 5-12.5
3) ima pogresnu nalepnicu ili remarkiran proc.

gx-x je napisao(la):
E pa 10x ! 🙂 Ovo nisam znao ! Ovo je najkorisniji info koji sam dobio u proteklih godinu dana ! E sad, covek je reko da ima Epoxa tako da nema 5-bitnu podrsku za mnozilac, pa sad ti meni reci kako njemu xp2400+ stoji na 11.5 ? Mogu da smislim 3 scenarija:
1)taj epox isto podrzava 5-bitno menjanje mnozioca
2)Otklucao je, tj, zamenuo je mnozioce 12.5-24 sa 5-12.5
3) ima pogresnu nalepnicu ili remarkiran proc.

Prethodno sto sam napisao odnosi se na NF2 ploce. Taj Epox je VIA KT400 ploca, za njega ne smem da potpisem, ali verovatno podrzava petobitno menjanje mnozioca.

hmm...da [cesanje po glavi x2]

mmm. nego silverrider, NE MORAS jumperima da restartujes masinu 😉 samo udari restart dugme na kucistu i stisni i drzi "insert" na tastaturi, ponekad oce iz prve, ponekad moras 2-3 puta, ako i dalje nece, ugasis masinu, pa upalis i odma stisnes i drzis... Elem, ovako bi trebalo da je na svim Epox plocama, 99% sam siguran da je i na tvojoj, ako nista drugo pristedices zivce i ledja 🙂

ajde mi reci da li je ta samsungova memorija ova koju cu da navedem i ako jeste onda mi reci gde si qpio!

Vender Brand Type Size Component
SAMSUNG SAMSUNG DDR 256MB K4H560838D-TCC4 223

poZ 🙂

re

Da Aco ploca ima petobitno menjanje mnozioca. Resetovanje se naravno vrsi preko insert dugmeta ali nece svaki put da upali a s obzirom da mi je masina otvorena stalno nekako sam navikao da to radim sa jumperom. Sto se tice memorije nije ta koju si naveo. Mogucnost me zanima uokvireno za 2400+ dokle je neka granica dizanja napona a da se nesto lose ne desi. Naravno to niko ne moze da zna ali onako otprilike...

Pozdrav

Silverrider je napisao(la):
... Mogucnost me zanima uokvireno za 2400+ dokle je neka granica dizanja napona a da se nesto lose ne desi. Naravno to niko ne moze da zna ali onako otprilike...
Pa ja moj 1700+ drzim svaki dan na 1.8V (za 2400MHz ali hladjen sa Tt-12) i to vec par meseci. Nista mu ne fali.
Maksimalno sam ga maltretirao sa 1.95V ali su drugi to radili i sa preko 2V, naravno na kratko (za potrebe nekog bench-a).
Mislim da je 1.85V granica za neki svakodnevni rad tj. nece mu nista faliti osim pregrevanja a i onako ces ga vec za maksimalno godinu dana menjati.

P.S.
Takodje imam Samsung DDR400 (onu koja je prva proizedena kao PC3200) i bez problema mi svakog dana radi na 476MHz 11-3-3-3.0 ali na 400MHz nece sa nizim podesavanjima od 7-2-2-2.5, pa imaj i to u vidu (Aca ti je vec to naveo).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno