Šta je novo?

Mogucnost izvedbe SSD systemski + raid0 + raid 1

executor

Cenjen
Učlanjen(a)
24.05.2011
Poena
154
Interesuje me sledeca implementacija hard diskova:

SSD Patriot pyro 60gb sata3 da bude samo sistemski disk za w7 64bit
dalje bi isao jedan Raid 0 za skladistenje ne tako bitnih stvari (filmovi, igre..)
sa 2 x 2Tb WD Caviar Green WD20EARX 64MB sata3
i jos jedan raid za vaznije fajlove (fotografije, snimci, dokumenti...) od x 500Gb Hitachi sata2 ...

E sad me interesuje dal je to moguce tako izvesti sa plocom Asus M5A97 koja ima 6x sata3 i mogucnost raid 0,1,5,10... i da li mogu ovako odvojeni raidi da funkcionisu na jednom sistemu...

Takodje savet ako ima neki poseban postupak za instaliranje posto se do sada nisam susretao sa raid-om?

Naravno da je moguce, kada se raid formira u biosu se raid0 niz vidi kao jedan disk - onako kako ga nazoves
Boot sistema se izvodi sa onog diska koji se bira kao first boot device, a to naravno nije ni jedan od raid0 nizova.
Instalacija sistema je klasicna, jedino ako win7 nema integrisane drajvere za SATA kontroler u raid0 modu
U tom slucaju se drajver dodatno ubacuje u toku same instalacije - postoje vidne opcije za to.
Ja sam skoro radio racunare mojim klijentima i tada su 2 SSD-a bila u raid0 nizu koji je bio sistemski disk
a dodatni hardovi su bili za storage i nisu bili vezani u raid.

Obrati paznju na te wd grinove postoji verovatnoca da nece da rade u raidu. Hitaciji bi svi trebalo da rade u raidu.

Izvodljivo je ali glupo.

Prvo, Pyro će da ti izaziva random BSODove, ne kupuj ga.

Drugo nema smisla da filmove i igre držiš na RAID0 nizu, čemu to? Radiće sve perfektno i kao single diskovi, a sa RAID0 samo povećavaš mogućnost da pogubiš podatke, što zbog greške kontrolera, što zbog toga ako rikne jedan disk gubiš SVE podatke, a inače bi sačuvao podatke bar na onom drugom ispravnom disku.

Treće, RAID1 za važnije fajlove je još jedna glupost jer ako ti zvekne napajanje, strujni udar, šta god, spaliće ti oba diska. Mnogo sigurnija varijanta je jedan disk u računaru, a drugi u USB/eSATA racku i na njega povremeno vrišiš backup. RAID1 ima smisla da ne pogubiš neke sitnije izmene između dva backupa ako disk otkaže, ali to samo pod uslovom da već imaš externi disk za backup, pa da RAID1 bude dopuna, ali nikako samo da se osloniš na RAID1.

Sve u svemu, batali RAID, ne treba ti to.

Poslednja izmena:
@marko Hm, pa ovako... Pyro vec imam mesec dana i sa novim firmware radi odlicno bez bsod a racunar radi nonstop... Ova dva hitachi diska su u stvari 2,5" izvadjeni iz externog usb jer sam prodao laptop pa ovako mi je lakse i brze da ih koristim u desktopu. takodje imam jos jedan externi usb disk a-data od 500gb u gumiranom kucistu koji mi je main backup disk.. i u stvari raid na hitachi diskovima bi upravo radio to sto si opisao "kao dopuna". Jedino sto se sad dvoumim je raid0 na dva wd diska i verovatno cu da batalim.. .

Pozdrav i hvala na odgovorima

Imao si sreće sa Pyro. :)

S obzirom da će instalacije da idu na SSD, a WD diskovi će biti klasičan storage, nema potrebe za RAID0 jer ti tu povećanje performansi ne igra nikakvu ulogu, samo možeš sebi da zakomlikuješ život. :)

Nazad
Vrh Dno