Šta je novo?

Mogu li sve matichne...

daniel1988

Slavan
Učlanjen(a)
20.05.2004
Poena
319
1. Mogu li sve matichne deklarisane na FSB400 da idu na magistrali 200MHz?
Ovo me interesuje zato shto ocu da menjam stari P3 i da uzmem neshto stvarno jeftino, cisto da se vishe ne smaram sa starim P3 (Duron750, 256SDRAM, GF2MX200, Matsonic 8127C+.....).
2. Hteo bih da uzmem neki Sempron 2200+ ili 2400+ ili neki ti blizu, pa pitam koji se Sempron dobro overclockuje?
3. I koju matichnu da uz njega uzmem, da moze da gura na 200MHz, ne interesuje me vishe od 200, a da ne bude skupa. AN7 i NF7-S znam da odljichno rade, ali i koshtaju. Molim vas preporucite mi plochu sa pasivnim NB hladjenjem, smorio me ovaj vent sa AN7.

P.S. komp ne bih koristio puno za igrice, vishe za surf i slushanje mjuze, gledanje filmova... Komp necu da gasim uopshte, da mi skida sa sa neta cele noci, koristicu ga kao server za Wireless - ICS na komp iz potpisa, jer ovaj iz potpisa moram da gasim 🙁 (ionako radi svakog dana po 15+ sati)

Napominjem necu da trosim puno para na ovaj komp, vec imam jednog solidnog, cisto ono da se vishe ne smaram 5 sec dok mi podigne IE (Maxthon ili FF) ili 10 sec dok mi pokrene Windows Media Player.

Mislim da sve ploce deklarisane na 200 mogu da rede na 200 uz odgovarajucu memoriju na 200mhz.
Brzina startovanja bilo kog programa po prvi put nakon startovanja kompjutera najvise zavisi od harddiska.

Znam da i memorija mora da bude PC3200 (400DDR-ustvari 200MHz u jednom pravcu). Pitao sam samo da li sve matichne mogu da izdrze 200MHz magistrale ili je to samo na pairu ( i kutiji matichne ) ?
Ma uvek se smorim dok podigne WinMedPlayer, cak i kad ga degnem po nekoliko puta uzastopce. Imam na P3 Maxtora na 5400rpm, moze on da podigne, ali imam na sistemu KAV, Outpost i josh mali milion gluposti za zashtitu na netu, pa mi treba neshto jache.

Najvece ubrzanje bi dobio kada bi uzeo neki hard na 7200 (recimo WD800BB) i jos 256MB. Brzina same memorije nema efekta ako hoces da ubrzas startovanje programa.

velkod je napisao(la):
Brzina same memorije nema efekta ako hoces da ubrzas startovanje programa.

Da je to istina onda bi svi mi i dalje koristili sdram,a stvari ne stoje bas tako...

Poslednja izmena:
Optimus Prime je napisao(la):
Da je to istina onda bi svi mi i dalje koristili sdram,a stvari ne stoje bas tako...

Ne pricam o igrama recimo gde ces sigurno osetiti razliku vec o brzini podizanja sistema, otvaranja Explorer-a, Winamp-a.
Sam si rekao:
P.S. komp ne bih koristio puno za igrice, vishe za surf i slushanje mjuze, gledanje filmova...

velkod je napisao(la):
Ne pricam o igrama recimo gde ces sigurno osetiti razliku vec o brzini podizanja sistema, otvaranja Explorer-a, Winamp-a.

Pa ja i te kako primetim razliku u brzini podizanja sistema kada mi ram radi kao DDR400 ili je o/c na DDR500.Jeste tu bitna i brzina hard diska,ali ne iskljucivo ona.Sistem je jedna celina cija brzina zavisi od dosta komponenti,i jedna spora moze podosta da uspori druge.BTW,jeste covek rekao da ga ne bi puno koristio za igrice,ali ipak bi, te zato mislim da je bitno da uzme neku ok memoriju.

Poslednja izmena:
Pa naravno da utice i memorija ali dzaba mu i ddr500 ako ima stari hard na 5400rpm. Ipak hard najvise utice pa sve ostalo.

Ja sam vec rekao da su sve komponente sistema podjednako bitne za sveukupnu brzinu,i logicno je da se u danasnji kompjuter ubaci hard na 7200rpm i 8MB cache-a.

Poslednja izmena:
@velkod: ne zelim nishta da menjam, od krpljenja nema vajde!
Jednostavno ocu da kupim novi komp, celo kuciste, a ovo staro kuciste da prodam u paketu* sve zajedno*

@Optimus Prime: Koji RAM da uzmem? Da uzimam ponovo Corsair ili moze i neshto jeftinije, a da moze da radi na 200MHz i u stvarnosti, a ne samo na papiru?
2. Josh neki predlog za matichnu?
3. I shta je bilo sa Sempronima, koji se dobro klokuje, a isto tako da ne kosta puno?
Napominjem da sam vec potroshio dosta para pre pola godine za ovaj komp iz potpisa i sada mi treba neshto stvarno jeftino.

Najjeftinija dobra varijanta su ti 8RDA+ i NF7, memorija moze biti i PQI, Corsair pozeljan. Semproni se fino klokuju, ali racunaj da mozes naleteti i na primerak koji nece stabilno na 200, tako da je u tvojoj ideji to najbolnija stavka. Moj ti je savet da svaki evric ulozis u plocu i uzmes sto slabijeg Semprona u BOX varijanti, tj. 2300+ jer nisam naletao na 2200+ u BOX-u.

Immortal_SurvivoR je napisao(la):
@Optimus Prime: Koji RAM da uzmem? Da uzimam ponovo Corsair ili moze i neshto jeftinije, a da moze da radi na 200MHz i u stvarnosti, a ne samo na papiru?
2. Josh neki predlog za matichnu?
3. I shta je bilo sa Sempronima, koji se dobro klokuje, a isto tako da ne kosta puno?
Napominjem da sam vec potroshio dosta para pre pola godine za ovaj komp iz potpisa i sada mi treba neshto stvarno jeftino.

Sto se rama tice preporuka za Geil Value,Corsair Value,na kraju PQI.
Maticna NF7 eventualno 8RDA+
Vidi da nadjes neki sto jeftiniji sempron tipa 2200+

Hvala na odgovorima.
Da li ste mislili na NF7 ili na NF7-S ?
Ova druga matichna sigurno je dobra, jedino ne znam kako radi NF7. Ali cim je iz Abit-a mislim da ne moze da ne valja.

Edit: moze li box cooler dovoljno da hladi semprona na 200 magistrali?
Ako ne, nije li pametno da uzmem u tray varijanti procesor i neki cooler primera Whisper Rock IV, jer je kuler jako jeftin?

Poslednja izmena:
Update:
Sad sam pogledao neke review-ove na netu. NF7 ima active NB cooling, shto mi ne odgovara, potrebno mi je pasivno hladjenje na nb-u, jer ne planiram da gasim komp, osim kad grmi :-devil-:
Ostaje mi epox.
Imam jedno pitanjece: Kako se pokazao
PCBerza je napisao(la):
EPOX 8RDA+ PRO, nForce 2 Ultra 400, Sound, SATA, Dual Channel DDR, LAN, IEEE 1394
? Kako radi i kako ide o/c?

Budalastina je juriti NF2 plocu uopste.
Ako nemas kesa, uzimas KT400A, ako imas ides na nf3.

Razlika izmedju KT400A i nF2 ploca je 15 evra, graficka, cpu ili hdd se mogu vise ubrzati nego sto je to 1-2% koliko je nf2 brzi od KT400(A).

Konacno, nf2 ploce su prsle sa kvalitetom. NF7 i 8RDA serije se i dalje prave pod istim imenom ali to vise nije ni blizu onog kvaliteta.

Ako bas moras, bolje kupi polovnu nF2 nego novu.

Pozdrav!

a sto bi klokovao tu mashinu ako bi je koristio kao server!? :d 😀

@Sasa: imam vec jednu "dobru" mashinu, tako da mi treba neshto jeftno, tako da kombinacija nf3+a64, samo za proc i matichnu prelazi 200eura, i ova kombinacija ispada. Koliko sam ja rachunao ceo komp mi izadje nekih 270-280 eura, sa cenama sa pcberze
@chachkalica: Ne bih je stalno drzao overclockovanu, dok se igram da, ali preko noci je vratim, mozda cak i downclock. 😀 zasto da se suvishno greje ako ne mora.

Nazad
Vrh Dno