Šta je novo?

Mogu li 3 kucna racunara na ADSL

trandas

Čuven
Učlanjen(a)
29.08.2002
Poena
604
Imam sledeci problem.
1. racunar izlazi na internet putem USB prikljucka na ADSL modemu
2. racunar izlazi na internet putem mreznog prikljucka na ADSL modemu
3. racunar ne izlazi na internet

Imam switch preko koga bih mogao povezati sva tri racunara u mrezu.

Kako da napravim mrezu tako da svi racunari mogu izaci na internet preko ADSL modema, a da sve ide preko 1. racunara (da li sam mozda gresio sto sam taj racunar povezao preko USB na ADSL modem, a ne preko mreznog prikljucka?).

Potrebno detaljnije uputstvo, jer sam laik u tom poslu.

Sva tri racunara imaju mrezne karte, a ADSL modem je Telekomov MT882u.
Hvala.

Uzmesh telekom ruter i ubodesh sve u njega i radi...

Zar to nije najlakshe?
Ne mora komp da ti radi.
Doplata je neka smejurija tipa 1000dinara.

Mozes da imas net preko USB tj, u komp sa koga ces da serujes net ide na USB ADSl modema,U njemu kad dobijes javne adrese na Network adapteru,sherujes ga(naravno pod uslovom da imas mreznu kartu,jer ces kroz nju dodeliti net drugim kompovima preko switcha).
Posle toga sa tih drugih racunara stavis da automatski pokupi adrese ili dodelis ih rucno npr.
jedan komp 192.168.0.2 sa sabnetom 255.255.255.0 i default geteway 192.168.0.1,i na trecem kompu 192.168.0.3 sa sabnetom 255.255.255.0 i default geteway 192.168.0.1!
Ovo default geteway 192.168.0.1 bi trebalo automatski da dobijes na mreznom adapteru kad serujes USB konekciju!
Sva tri kompa bi imala izlaz na net!
Pozzz

Poslednja izmena:
Ne, ne, totalno pogresno, zasto da radis sharovanje konekcije kada vec imas ruter i switch.

Znaci imas telekomov (pink :)) ruter. Iz njega mrezni kabl u switch, iz switcha tri mrezna kabla do svakog racunara. I to je sve, odmah ce raditi internet na sva tri i bez ikakvog podesavanja IP adresa zato sto je DHCP po defaultu ukljucen.

Ako ti treba nesto vise, forvardovanje portova, pravljenje mreze da se racunari medjusobno vide itd. treba jos malo da se sredi, ali ako ti treba samo internet to je to.

Nisam obratio paznju na model predpostavljam da je HUAWEI,koji ima kao sto si rekao DHCP po defoltu tako da glumi ruter,znaci samo ga ubacis u switch i to je to!:)

Poslednja izmena:
Da,da, to je Huawei mt882 i jeste ruter. Znaci on je stalno konektovan na net nezavisno od racunara. Kada tako povezes, ne mora neki da radi da bi ostali imali net. :type:

Hvala svima na savetima.
Da, imam telekomov (pink) ruter i mislim da cu da probam „Iz njega mrezni kabl u switch, iz switcha tri mrezna kabla do svakog racunara“, kao sto rece Lappy. Mislim da sam gresio jer sam ruter povezao na 1. racunar, a ne na swich, a 1. racunar sa ostalima povezao preko swicha i mreznih karti.
Javicu, sta sam uradio preko vikenda.

Dobija se uz Telekomov paket :D

Hm, ja jesam korisnik telekomov ADSL, ali nisam dobio switch sa tri ulaza za ethernet, a kako sam razumeo to mi treba, zar ne?

Ne nisi razumeo,treba ti samo switch u koji ces da ubacis ethernet kabl iz tvog adsl routhera tj pink modema koji ima samo jedan ethernet,USB,telefonski i napojni konektor i on bi trebao da deli net i dodeljuje automatski adrese na sve racunare koji su povezani na taj switch,u tome je sustina :d;)!

Poslednja izmena:
Ja sam imao problema sa tim telekomovim ruterom i nekim switchevima koji nisu prenosili dhcp discovery(valjda tako beshe), morao sam da uzmem switch koji je ima dodatni port za povezivanje sa ruterom. Nadam se da neces imati taav problem.

Probao i sve radi OK, bez ikakvog podesavanja.
Hvala svima na odgovorima i pomoci.
Sto se tice switcha, kupih ga za nesto manje od 1.000 dinara, 5-portni, ali mi vise i ne treba.
Kao sto rekoste, samo ubodes i sve radi bez ikakvog podesavanja, odnosno svi imaju Ineternet, kad hoce i koliko hoce.
Sledece nedelje se zezam oko mreze i podesavanja i deljenja resursa, pa bi mi uputstvo za pocetnike bilo bas korisno.
Pozdrav, svima jos jednom.

A pošto nemam switch nego router, da li mogu Telekomov modem-router mrežnim kablom da povežem s mojim routerom na WAN priključak pa onda da vidim Internet s ostalih računara? Nešto mi ne ide... :(

A pošto nemam switch nego router, da li mogu Telekomov modem-router mrežnim kablom da povežem s mojim routerom na WAN priključak pa onda da vidim Internet s ostalih računara? Nešto mi ne ide... :(

Zavisno od toga sta tvoj router moze. Ako je router ko sto ja mislim da jeste onda imas verovatno jedan wan i 4 lan prikljucka. Tj taj router ima na sebi i switch. Sto ce opet reci gurnes modem/router u WAN prikljucak a kompove u stale LAN prikljucke i to treba da radi. Ja bi ti samo preporucio da ih prikljucis i onda pogasis pa upalis jedan po jedan pocev od modem/routera. Iz iskustva znam da se nekad 'zbune' ******* pa ne dodele adrese kako treba al u 99% slucajeva to treba da ti radi bez ikakvih dalje podesavanja. Naravno predpostavljam da je router iz kutije tj da je setupovan kako treba i da su kompovi na auto DHCP ili na istom IP rangeu. :smoke:

Telekomov modem-router je na adresi 192.168.1.1. Kada komp bocnem direktno u njega i kažem mu da je gateway na 192.168.1.1 Internet radi OK. Ako u celu priču ubacim i router, i njegova adresa je 192.168.1.1 pa pretpostavljam da prvo nju treba da promenim i to, koliko sam shvatio, da ne bude na istom subnetu kao i modem, pa sam probao da mu dodelim adresu 10.0.0.1. Sad, da li mi na kompu gateway ostaje 192.168.1.1 ili je 10.0.0.1? Takođe, što se tiče WAN podešavanja na routeru, imam ponuđeno static IP, dynamic IP i PPPoE. Da li da izaberem static IP i ubacim IP adresu modema?

Telekomov modem-router je na adresi 192.168.1.1. Kada komp bocnem direktno u njega i kažem mu da je gateway na 192.168.1.1 Internet radi OK. Ako u celu priču ubacim i router, i njegova adresa je 192.168.1.1 pa pretpostavljam da prvo nju treba da promenim i to, koliko sam shvatio, da ne bude na istom subnetu kao i modem, pa sam probao da mu dodelim adresu 10.0.0.1. Sad, da li mi na kompu gateway ostaje 192.168.1.1 ili je 10.0.0.1? Takođe, što se tiče WAN podešavanja na routeru, imam ponuđeno static IP, dynamic IP i PPPoE. Da li da izaberem static IP i ubacim IP adresu modema?

Ok znaci definitivno moras da promenis adresu na jednom od routera. Najbolje NE na modem/routeru nego na onom drugom. Pre nego prikljucis modem na router udji u podesavanja routera. Dodeli mu adresu (10.0.0.1 je sasvim ok), stavi da je dynamic IP (to ti vazi za interface koji se konektuje na modem, taj interface ce da dobije neku adresu oblika 192.168.1.x od modem/routera), proveri da je ukljucen DHCP na routeru... e da i na DHCP podesavanjima ce te pitati koji opseg da koristi kad dodeljuje adrese hostovima (bar bi trebalo da pita - nikad nisam koristion taj telekom router).

I to ti je to!

e da i ne moras nista da cackas oko IP adrese na compu. Stavi automatiku i router ce sam reci kompu koji mu je gateway!

Poslednja izmena:
Ne, router ne može da dobije IP adresu od modema :-( Probao sam i dynamic IP i static IP i ne vidim ništa van mreže. DHCP je uključen i na modemu i na routeru, komp dobije automatski IP i od modema i od routera ali router od modema ne.

Ne, router ne može da dobije IP adresu od modema :-( Probao sam i dynamic IP i static IP i ne vidim ništa van mreže. DHCP je uključen i na modemu i na routeru, komp dobije automatski IP i od modema i od routera ali router od modema ne.

jes probao da ih iskljucis oba pa da ukljucis modem... sacekas malo (min dva) pa ukljucis router? Ja sam imao slican problem i verovao ili ne tako sam ga resio.

Ako to ne upali onda stavi WAN setting na static IP.

IP address:192.168.1.2
Gateway:192.168.1.1
DNS (ako pita):192.168.1.1 ili mozes da koristis one sto ti daje telekom

Reci mi dal ti comp dobija adresu ko svet (10.0.0.x ili koji si vec opseg namestio)?

Nemoj da ocekujes da ces da vidis modem/router sa compa ako je izmedju router, bar ne bez dodatnih podesavanja. Nekad radi nekad ne zavisi od routera. Probaj dal radi internet! Router verovatno po defaultu ima ukljucen firewall.

Radi sad :)

Morao sam kao WAN IP address da postavim 192.168.1.3, 192.168.1.2 je adresa USB priključka na modemu - to sam prevideo... Idem da čačkam drugi komp pa onda Linux... Javim se kada završim. Hvala na pomoći!

Radi sad :)

Morao sam kao WAN IP address da postavim 192.168.1.3, 192.168.1.2 je adresa USB priključka na modemu - to sam prevideo... Idem da čačkam drugi komp pa onda Linux... Javim se kada završim. Hvala na pomoći!

Tacno!! Dobro si se setio... ja nisam racunao na to. :whip: Jes probo trik sa paljenjem i gasenjem? To kod mene uvek upali... znam da nije nikakav tehnicki savet al s tim modem/routerima sam uvek imo problema!

:smoke:

Jesam probao reset ali nije pomoglo. Anyway, sada rade svi računari i svi operativni sistemi :)

Nazad
Vrh Dno