Šta je novo?

Modovanje graficke

• Začetnik teme Začetnik teme zeljko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zeljko

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
1,030
Uzeo sam asus fx5900 (400/700) i problem je sto je kuler dosta bucan (sigurno preko 4000RPM) u odnosu na ostatak systema (CPU i napajanje se vrte na 1700RPM)
kod njega je GPU pokriven kulerom zasebno i moze se lako skinuti pricvrshen je standarno sa dva plasticna pina
dok su na memoriji zasebni zalepljeni hladnjaci koje je verovatno jako tesko skinuti
Samim tim Zalman ZM-80 najverovatnije se ne bi mogao montirati jer sumljam da bi mu memorijski hladnjaci smetali
Graficku ne nameravam da overklokujem pa se pitam dali bi se prgrejavala kad bi se rotacija kulera smanjila za 50% (Asus nema kontrolu obrtaja a ni termalnu sondu)

Najbolje bi bilo kad bi mogao da pricvrstim neki CPU kuler i na njega uperim 8micu da duva mada bas nisam siguran jel bi dobro odradio pricvrscavanje kulera 🙁
Sve ideje smanjenja buke pozeljna 😉

Inace kartica se overklokuje ko luda (core 500 i mem 870) probano samo radi testa

Kakvo je sad stanje sa GPU kulerima kod nas jel ih neko uvozi ili ide samo privatno preko porudbine

Asus 5600 - stavljena osmica preko stock hladnjaka, udaljena nekih 2 cm,... cak nisam vadio vent koji je unutra samo onu glupu asus masku koja pravi 50% buke.

Da i to nije losa i jeftina ideja mada ne znam jel bi 8mica na smanjenom broju obrtaja ohladila dovoljno 5900.
Kako si pricvrstio osmicu za graficku il kuciste?

moze Zalman da se montira bez obzira na hladnjake za ram...

Iskoristio sam duze srafove i oprugu. Srafovi su od 40mm ventilatora sa northbridge-a, opruga je od klipova koji drze hladnjak od graficke. Na donju levu rupu za sraf na asus hladnjaku sam stavio sraf i oprugu (koja gura vent dalje od sebe hladnjaka) na gornju desnu sam stavio samo sraf (nesto vise zavijen) - tako da se ona plastika od venta na kojoj je rotirajuci deo oslanja na glavu srafa, i na kraju gornji desni ugao venta sam pricvrstio zicom za rupu (u PCB-u) sa gornje desne strane graficke.

Ovaj 5600 mi nije pravio problem, a kuci sam stavio 80mm na ti4400 i malo zna da pravi probleme kada se igra duze a vent na minimumu, kada se vrti punom brzinom nije (pre)bucan ali takodje nema problema.

Zalman je dobra opcija ako neces (nikad) pomerati comp, posto je to nekih 350grama koji vise na AGP slotu i jednom srafu i celom tezinom opeterecuju PCB graficke.

pusti tu pricu, ja imam zalmana zm80a-hp od 400 grama pa setkam kuciste + ga ponekad slucajno puknem stolicom pa ako se do sada nista nije dogodilo e onda ni nece...
ali eto, setih se da na karti imam aluminujumsko ojacanje tako da ista ne moze da se savija :d

Nazad
Vrh Dno