Šta je novo?

Modifikacija napajanja

• Začetnik teme Začetnik teme kibob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

kibob

Čuven
Učlanjen(a)
12.03.2003
Poena
619
Da li je moguca modifikacija napajanja u nekom odredjenom stepenu radi poboljsanja samih performansi (nikako estetske prirode). Znaci misli se prvenstveno na jeftina napajanja tipa JNC itd. Recimo zamena nekih "delova" delovima boljih karakteristika itd.

kibob je napisao(la):
Da li je moguca modifikacija napajanja u nekom odredjenom stepenu radi poboljsanja samih performansi (nikako estetske prirode). Znaci misli se prvenstveno na jeftina napajanja tipa JNC itd. Recimo zamena nekih "delova" delovima boljih karakteristika itd.

Naravno da je moguce, ali te to uglavnom iskosta vise nego da si uzeo neko bolje napajanje.

OK zato i postoji ovaj forum. Dakle malo konkretnije "STA"

kibob je napisao(la):
OK zato i postoji ovaj forum. Dakle malo konkretnije "STA"

Ako uzmes kao primer neki JNC, onda bi menjao sve, znaci pocnes od kondenzatora, tranzistora, ....

Poenta je da je konstrukcija jeftinih napajanja preterano uproscena i vise smisla ima da nadjes semu dobrog ATX napajanja i sam ga napravis od nule.

Ili das 40-tak Eurica za neko LC 550W. 😀

Stojcha je napisao(la):
Naravno da je moguce, ali te to uglavnom iskosta vise nego da si uzeo neko bolje napajanje.
Pazi, fora je uzeti odlicno napajanje... a onda ga modovati da bude jos bolje! 😀

Tako bih ja recimo modovao mog Ener-a...

A sta da modujes na takvom napajanju?
Da mu stavis tockove? 😀

Meni je u toj ideji interesantnije ono "...tako bih JA modovao..." :d

kibob je napisao(la):

NE 😡

CAR je napisao(la):
Pazi, fora je uzeti odlicno napajanje... a onda ga modovati da bude jos bolje! 😀

Iz par pokusaja mozes da uradis upgrade do Chiefteca :d :d

Cekaj bre, pa zar nije poenta bas u tome da imas, tacno 12V, 5V ili 3.3V bez obzira na opterecenje? Pa cemu onda sluze oni integralci u "pametnim" napajanjima?

Da, ali on voli da misli da mu je kompjuter toliko jak da će da potroši enermaxovih 460W i da će naponi početi da mu padaju, pa da se jadan obezbedi na vreme... :d

CAR je napisao(la):
😀😀😀

Ne bas... nego da se dignu sve najbitnije grane, pa da imam nekih 12.5V, 3.4V i 5.2V, i to pri 100% opterecenju. Nesto poput ovoga:
http://www.logan.eclipse.co.uk/quteq_550_psu_mods.htm

Samo za Enermax-a, naravno :d

Malo sam pogledao 😀 , batica izgleda ugradjuje neke "potenciometre" :d :d

Neki sa Chieftech-om samo podese postojece(projektom predvidjene-da ne bi napajanje izgubilo regulaciju), ali to je vec stvar reklame... :smoke:

Poslednja izmena:
CAR je napisao(la):
... i to pri 100% opterecenju...

Ovo NE postoji, pogotovo za PC napajanja; 5 i 12V su spregnuti, pa mozes da opteretis 100% samo jedno, pri tom kad saberes snage po naponima(UxI), prelazi i do 30% nazivnu snagu napajanja.
Da li je napon (pogotovo na Winbondu) na napajanju 5,2 ili 8 V nije vazno, vaznije je da na svakoj komponenti dodje ono sto hocu. 2,9V na mem(moj izbor), dobrih 1,8 na procesoru, 2,0 na NB ..., a 5V mi nigde ne trebe na kriticnim mestima (ne znam da overklokujem Maxtora...) :wave:

Poslednja izmena:
samo da pitam "ja sam u prolazu samo sam svratio" 😛
ja imam neko L&C npajanje od 350W ima ventilator sa donje strane, jako zgodno nalazi se tacno iznad procesora, i standardno sa zadnje
interesuje me kakva su ovo napajanja??

KIBLA`s je napisao(la):
samo da pitam "ja sam u prolazu samo sam svratio" 😛
ja imam neko L&C npajanje od 350W ima ventilator sa donje strane, jako zgodno nalazi se tacno iznad procesora, i standardno sa zadnje
interesuje me kakva su ovo napajanja??

Za sad perfektna. 😀

Kazem za sad jer iskustvo seze u 'cela' 2 meseca sa LC napajanjima.

Delija je napisao(la):
Cekaj bre, pa zar nije poenta bas u tome da imas, tacno 12V, 5V ili 3.3V bez obzira na opterecenje? Pa cemu onda sluze oni integralci u "pametnim" napajanjima?
Da... ali tesko da perfektnih 12, 5 i 3.3V mozes da imas i u idle-u i u full load-u 😉

Zato ti trebaju jaci naponi u startu, kako pre opterecenju ne bi (ako nista drugo, onda bar) spali ispod tih nazivnih 12, 5 i 3.3V.
Bolje da ima vise nego da jednostavno nema... "od viska glava ne boli" 😉

P.S. A ti mali, ne *****avaj tamo! :d:d

Vladd je napisao(la):
Malo sam pogledao 😀 , batica izgleda ugradjuje neke "potenciometre" :d :d
Da, potenciometre 😀

A sto se smejes? Nesto ne valja u toj prici?
Vladd je napisao(la):
Neki sa Chieftech-om samo podese postojece(projektom predvidjene-da ne bi napajanje izgubilo regulaciju), ali to je vec stvar reklame... :smoke:
Ti izgleda bas volis Chieftec-a... 😉

I koji to Chief ima potenciometre? (pusti sad reklamu)

Vladd je napisao(la):
Da li je napon (pogotovo na Winbondu) na napajanju 5,2 ili 8 V nije vazno, vaznije je da na svakoj komponenti dodje ono sto hocu. 2,9V na mem(moj izbor), dobrih 1,8 na procesoru, 2,0 na NB ..., a 5V mi nigde ne trebe na kriticnim mestima (ne znam da overklokujem Maxtora...) :wave:
Apsolutno tako, koga jos interesuje sta Winbond ocitava.
A i uverio sam se vec da ono sto Winbond ocitava u biosu i ono sto unimer pokazuje nemaju veze sa vezom.

Medjutim, kako ja nemam unimer kod kuce, jedino sto mogu da uradim je da nabiflujem te "Winbond-ovske" napone na max koliko mogu, pa da se nadam i da je realno, unimerski 😀 sve dovoljno visoko.
Za sad znam koliko laze za +5V i +12V grane... ali ne znam za +3.3V, kao i koliki je realno napon koji daje memoriji.

Evo, ja hocu 3.25V za memoriju... ali bas 3.25V, i kad poteram Prime da se drzi toga... a ne da mi varira k'o blesav, i da se spusta i do 3.15V u pojedinim momentima (opet napominjem, po Winbond-u, jer nemam unimer da proverim ovo)

Ortak ima onaj APC stabilizator napona (40-50€) do 1200VA jer je imao problema sa padom napona, koji u principu nije neshto gasio racunar, ali je on to uzeo kao zbog sigurnosti, naravno nishta konkretno se ne primecuje u radu racunara, ali pojavi mu se ponekad indikator koji pokazuje manji napon u mrezi.

Ja u chieftecu 360w imam jedan potenciometar ali nisam smeo jer ne znam cemu sluzi???

djstole je napisao(la):
Ja u chieftecu 360w imam jedan potenciometar ali nisam smeo jer ne znam cemu sluzi???

Imas i u monitoru bar 4, al ako ih cackas ne znaci da ce bolje da radi :d

CAR je napisao(la):

I sve to za dzaba...niti imas najbolje napajanje (da se hvalis),niti dobar(konkurentan) skor u 3d branku... 😀 :d :-devil-:

to CAR: Pa treba ti redundant napajanje za 500$ i neki epox mesto abita NF7 😀
e sad ozbiljno, mislim da napajanje inicijalno i ima veci napon i mnogo vise snage, samo stalno spusta i regulise napon da bude sto priblizniji 12 5 3.3 , pocinje da pada onda kad potrosnja predje njegove mogucnosti peglanja (znam da znas) E sad nije to strasno uopste, bolje da pada nego da raste (kao kod ploca bez 4-pinskog 12V kablica). E sad variranje ce ti biti bez obzira koliko drknes napone i napravis ih vecim...

CAR je napisao(la):
Da, potenciometre 😀

A sto se smejes? Nesto ne valja u toj prici?

Ti izgleda bas volis Chieftec-a... 😉

I koji to Chief ima potenciometre? (pusti sad reklamu)

Pa smesno mi kad pljune pare pa doradjuje(prosto se pitam za sta je dao pare). Drugo, to sto je uradio, lici na modovanja napona na ploci, ALI Vdd i Vmem i slicni se moduju sa uslovom da povecanu snagu napajanje izdrzi. Napajanje NE moze po istom principu da se "moduje", posto je KONACNE snage ("mrezni" SMPS trafo), pa kad podigne napon, smanji struju, pa mora da pazi posto ploca vuce vise struje sa visim naponom. Zato i moduje 550W.

Nema sta da ga volim. Otvorio sam jednog 360W (Milan dosao da ga "modnemo"), i odusevio se. Ipak je jeftino napajanje, a dobra koncepcija. Principski je krs kao i ostali, ali ima:
-Na utikacu integrisan filter za smetnje( jednopolni, ali ga Ener nema)
-Posle filtera ima veliku induktivnost. To je kao "stabilizator" kod starih televizora, savremen termin je PPFC - passive power factor correction,- ne utice na mrezni napon(cos FI) a ni mrezni napon na njega
-3,3V i 5V (nisu spregnuti-odvojeni) imaju potenciometre za korekciju napona (projektovani - u granicama mogucnosti napajanja)
Pod opterecenjem kod Milana: 5,18; 12,22 :smoke:

:wave:

Vladd je napisao(la):
Pa smesno mi kad pljune pare pa doradjuje(prosto se pitam za sta je dao pare).
Pa sta je tamo pa platio? 😀
Neki Qu-Teq od gistro 550W 😉

Sranjce... a vidis da je i taj tip neka sirotinja, kad nema para za pristojno napajanje! 😀
Uostalom, evo i sta on sam kaze o tom napajanju:
"The PSU is in fact one of the cheapest 550W PSU's here in the UK..." 😉
Vladd je napisao(la):
Nema sta da ga volim. Otvorio sam jednog 360W (Milan dosao da ga "modnemo"), i odusevio se. Ipak je jeftino napajanje, a dobra koncepcija. Principski je krs kao i ostali, ali ima:
-Na utikacu integrisan filter za smetnje( jednopolni, ali ga Ener nema)
-Posle filtera ima veliku induktivnost. To je kao "stabilizator" kod starih televizora, savremen termin je PPFC - passive power factor correction,- ne utice na mrezni napon(cos FI) a ni mrezni napon na njega
-3,3V i 5V (nisu spregnuti-odvojeni) imaju potenciometre za korekciju napona (projektovani - u granicama mogucnosti napajanja)
Pod opterecenjem kod Milana: 5,18; 12,22 :smoke:

:wave:
Opla, lepi su to naponi... 😉
To posle tog "modnovanja" :d ?

Pozdrav :wave:

The pocetnik je napisao(la):
I sve to za dzaba...niti imas najbolje napajanje (da se hvalis),niti dobar(konkurentan) skor u 3d branku... 😀 :d :-devil-:

Ne znam kakvo mu je to napajanje po kvalitetu, ali po snazi svakako da nije nesto posebno cak ni za desktop masinu. Mislim, ok je ta snaga ovako i sve je to lepo, ali praviti hype da je to neka velika snaga, ma dajte. Malo bolje konfigurisan osrednji server trosi nekoliko puta vise.

Jel sam ja nešto loše skapirao ili ti kažeš da 460W nije ništa posebno čak ni za desktop mašinu?

Vojkan je napisao(la):
Jel sam ja nešto loše skapirao ili ti kažeš da 460W nije ništa posebno čak ni za desktop mašinu?
Ja ne razumem nit' sta on kaze, nit' kome se obraca! :d

Vojkan je napisao(la):

Da, dobro si skapirao. 😀 Napajanje 460W nije nista posebno ni za desktop masinu, o serverima da i ne govorim.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno