Šta je novo?

Modem i Mrezna karta

dexys

Čuven
Učlanjen(a)
04.02.2003
Poena
604
Dakle znam da je ovo pitanje vec bilo mnogo puta ali ovih dana treba da uzimam novi modem, i video sam da se prodaje:

56k modem Intel Ambient HD
(Hardware)

pa me interesuje da li je stvarno hardverski i kako se ponasa na
starim centralama (konkretno 66*) i ako ne valja koji bi mi preporucili
od ovih koji se sada prodaju u Beogradu do 15 e.

Isto tako bi mi trebala preporuka za mreznu kartu 10/100 do 12-13 e

Hvala. :wave;

ja koliko znam taj modem jeste hardverski posto cujem od ljudi da radi na linuxu bez problema.

ako kupujes mreznu kartu, pogledaj na pcberzi u cenovniku, neki prodaju 3com 905c za 10-ak eura. cak i ako polovnu nadjes, ne dvoumi se nego odmah uzimaj. ja kuci imam 4 komada i sve rade perfektno

Ma koji, bre, hardver, sve je to isti skart od modema.
Modem ne treba da bude hardverski da bi radio pod linuxom; da bi radio pod njime treba firma da napravi drajvere ili da objavi specifikacije tog komunikacionog cipseta da bi ih drugi napravili, a ovo poslednje im se uglavnom do sada nije radilo.

Znaci, samo am jedan modem video hardverski a da je PCI, i sada kosta preko 60 evra.

Najlaksi nacin utvrdjivanja da li je modem hardverski je
- ako je externi, mora da ide na serijski port
- ako je interni, BIOS mora da prijavi COM port vise nego sto je "enableovano" na ploci u onoj tabelici koja ide posle BEEP a pre podizanja OS-a

Ako ovi uslovi nisu isponjeni, nema price o tome da je modem hardverski.

Jos laksa varijanta, ako je PCI nije hardverski. Mislim, da, sam sam naveo da postoje izuzeci, ali obzirom na cenu, malo ce koga takav interesovati (USR je u pitanju).

Pozdrav!

hardverski modem se obicno naziva onaj (koliko sam ja shvatio) koji moze da radi za "generickim" drajverima. znaci zadas vrednosti i sibaj! tako da svaki "hardverski" te vrste radi pod linuxom, a ja licno nisam do sada video negu firmu da je izbacila drajvere za taj OS.

Vrh Dno