Šta je novo?

MOBTEL vs. TELEKOM

pprp24tnt

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2005
Poena
301
sledeca poruka je stigla na mailove nekoliko beogradskih redakcija. sta mislite o tome...???

--------------------------------------------

Subject: TELEKOM VS MOBTEL
Sent: Saturday, June 4, 2005 5:51 PM
Postovani,

mislim da ce vas veoma interesovati sta ce desavalo u petak 3. i subotu 4.juna u odnosima izmedju Telekoma Srbije s jedne strane i kompanije MOBTEL BK-PTT sa druge.

Naime, u petak 3. juna oko 12h doslo je do nestanka struje u NOC-u (Network Operating Center) beogradskog internet provajdera Verat.Net. Da li se to desilo slucajno ili ne u ovom trenutku nadleznima iz Verata jos uvek nije poznato. Nekih 30-tak minuta kasnije administratori iz Mobtela su dobili informaciju da njihovi uredjaji za konverziju optickog signala iz optickog kabla u mrezni ethernet signal (media converteri) ne funkcionisu. Logican zakljucak je bio da je opticka trasa od Verat.Neta do MOBTEL-a u prekidu. Nakon popodneva prepunog telefonskih poziva, istina je izasla na videlo. Tehnicari Telekoma Srbija su presekli Mobtelovu optiku. Posebnim uredjajima za proveru optickih trasa pronadjeno je i tacno mesto gde se javlja prekid. Na licu mesta je ustanovljeno da je kabl debljine 3cm presecen, i to makazama!

Vodeci ljudi Mobtela su se organizovali na sastanku u petak uvece i doneli drasticnu odluku. Ukoliko Telekom Srbija u roku od 24 casa ne vrati u operativno stanje opticku trasu od Mobtela do Verat.Neta, Mobtel ce prekinuti svaki saobracaj ka i od Telekoma Srbije, i time verovatno izazvati mini katastrofu.

Odgovora od vodecih ljudi Telekoma nije bilo, iako je postojala potvrda da je poruka stigla do bitnih ljudi. Medjutim, u subotu oko 12h, polako, jedan po jedan, media converteri su postajali operativni. Ekipe Mobtela su otisle na teren da vide o cemu se radi? Na jednom od mesta prekida nasli su ekipu iz beogradske firme Megatel koja je uredno "splajsovala" (proces povezivanja optickih kablova) prethodnog dana presecene kablove. Firma Megatel inace izvodi radove na postavljanju optickih kablova za Telekom Srbija.

U subotu 4.juna oko 16 casova svi su linkovi bili operativni i nastavljen je dalji rad.

Poslednja izmena:
Veoma interesantno samo jos jedan dokaz da telekom moze da radi sta hoce i sta mu se prohte, a na kraju ce ispastati korisnici tj mi obicni smrtnici.

Zaista jeste interesantno.
Na zalost, na ovom ce se verovatno i zavrsiti

da

bash strava, ne znam samo zasto bi radili tako nesto, nije to ono kao da ce cela mobtelova mreza prestati da radi,vec samo jedan deo ili tako nesto ako sam skontao.ali je opet vrlo interesantno.

Mislim da nijedna novina to nece objaviti, prvenstveno zato sto nece da snose posledice neproverene vesti (cuj, mail), jer ako ne dobiju potvrdu iz verata ili mobtela ta vest ko da i ne postoji. Osim 'kurir'-a evetualno il' pak 'skandal'-a 🙂

tekst je malo neprecizan, ali vrlo verovatno tacan, jer na BK univerzitetu nije radio net u petak i subotu. ali sta tacno treba da znaci? da se telekom plasi mobtela? bas me interesuje da li ce ovo da procuri

ZoNi je napisao(la):
a mozda je to presekla neka budala, bez odobrenja "odozgo" u Telekomu? I zar jedan kabal toliko znaci za celokupan saobracaj na liniji Mobtel-Verat???
Pa ko zna, možda Mobtel zaobilazi Telekom i razgovore ka inostranstvu pakuje
preko Verata (VOIP). Onda Telekom ima razloga da se ljuti (bar do 9. juna 😀 )

Izgleda da Telekom postaje nervozan pred 9 Jun 🙂 ? Sto se tice tacnosti informacije, vazi ona stara: "Gde ima dima..." , dalje znate 🙂 !

Telekom krenuo u secu optickih kablova

Telekom Srbija na celu sa Bacanovicem (novim savetnikom generalnog direktora Draska Petrovica) krenuo u secu optickih kablova koje su neki provajderi provlacili kroz kanalizaciju Telekoma Srbija.

Najvise kablova je stradalo od SBB-a i IKOM-a, a stradali su i neki kablovi koje je provukla firma Vaga (cerka firma YUBC-a) kao i neki kablovi od MediaWorksa, AbsolutOK-a itd...

U Petak je takodje Bacanovic naredio monterima da iseku sve kablove koji idu ka zgradi aeroinzenjeringa (Mobtel Srbija i BK Televizija).

Posle otprilike 4 sata stiglo je naredjenje da te kablove vrate posto su Austrijanci izvrsili odredjeni pritisak na vlasti u Srbiji.

Da li u cetvrtak pada monopol....???

A mozda to nije ni istina?

Austrijanci izvrsili pritisak!? Jes kako da no!
Meni se cini da tu lood keca zbunjenog!
Ja bih pre rekao daje Mobtel u panici jer mu je slucaj pred medjunarodnom arbitrazom u sve losijoj poziciji od momenta kad iz BK trade-a nisu dostavili zahtevane dokaze o svom udelu kapitla u Mobtlu! Od tad aje i krenula citava ujdruma oko navodnih kupaca! Te Rusi, te Austrijanci! Stos e mene tice, najbolji scenario za obicne gradjane je ishod po kome bi drzav platila BK Tradeu nekih 30 miliona € i preuzela u potpunosti Mobtel i onda ga u potpunosti prodala T Mobilu ili Vodafonu! To bi znacilo cistih milijardu evra direktno drzavi, odnosno gradjanima i firmma kroz kredite i ostale aranzmane! Dosta su bre isisavali pare odavde (sto kroz cuvene krajdje minuta,s to kroz ne placanje dividendi drzavi)!

Poslednja izmena:
ja sam isto skeptik i nisam se primio na vest... trenutno kako god okreneš telekom profitira jer ima monopol nad infrastrukturom, netom, telefonijom... u svakom slučaju, ovakav telekom isti trajati neće, a druge privatne firme ako budu bile ko mobtel, onda stvarno i treba da propadnemo pocrkamo svi zajedno... 😉

Svako ko je koristio mobtel, bk univerzitet u Petak i Subotu mogao je to da primeti. I svako ko ima nekoga u Mobtelu, Telekomu Veratu moze to da proveri.

Vest je 100% tacna. Znam licno montere koji su ulazili u sahtove a njihovi sefovi su sedelu u kolima. A Backo je 100 * ta zvao na mobilne sve redom da ih pita kad ce kad ce...

A meni nije jasno zasto to nigde ne postoji kao informacija. Ja da sam licno ostecen prvo bih napisao dopis nadleznom. Sacekao zakonski rok, ako odgovora nema, podneo tuzbu sa sve info, ako mislim da imam osnova i nisam neki padobranac 🙂

Vreme je da nesto bude sa Telekom -om, Dosta bre sa tim trecosvetskim nacin funkcionisanja.Ovde je bre luxuz imati telefon a po evropi u najudaljenom selu imas sve (Digitalnu liniju, ISDN,DSL).U drugim zemalja mal te ne, mole da bi koristio njihovu fixnu telefoniju i za nekoliko dana od datuma prijave ti sve sredjuju a ovde.... (Kad se bude Isus vratio, eh tad mozda ce nesto biti)

Nedjo, ne primaj se bez potrebe, u Mobtelu nema ama bas nikakve panike.
Veruj mi 😉

Ovo sto je telekom uradio, i ako je uradio to, je za svaku osudu a i za sud.

PS.
Nedjo, ne zaboravi da BK Trade ima sada 0% vlasnistva u Mobtelu ali zato ima 13% vlasnistva Telekoma, sto niko ne spori. 😀

jaksa je napisao(la):
Nedjo, ne primaj se bez potrebe, u Mobtelu nema ama bas nikakve panike.
Veruj mi 😉

Ovo sto je telekom uradio, i ako je uradio to, je za svaku osudu a i za sud.

PS.
Nedjo, ne zaboravi da BK Trade ima sada 0% vlasnistva u Mobtelu ali zato ima 13% vlasnistva Telekoma, sto niko ne spori. 😀
Ako ti tako kazes 😉

Ovakve vesti me samo rastuze, slobodno trziste na nas nacin. To sto se desilo je velika sramota.

mitnick je napisao(la):
Nisi dobro razumeo...
nego? Mobtel (ili moskovski BK Trade?) je bio vlasnik 13% Telekoma... Mobilkom je kupio BK Trade (a sa njime 40-60% Mobtela), uz najavu da ce kupiti ceo Mobtel... Therefore, tih 13% Telekoma je vec prakticno u rukama Telekoma Austria...

sta ovde nije tacno?

nema veze šta je čiji kapital, mnogo je značajnije da infrastruktura bude uvek u državnom vlasništvu, po principu koji vlada u celom svetu, sa jednim izuzetkom - Crnom Gorom...

Ma mene mori samo jedno pitanje: jesu li te cevke u zemlji bile doticnima iznajmljene ili su se sam proturili kroz njih? Jer znam da je poslednjih nedelja u Pancevu bilo frke, recimo, sa ovim kablovskim gedzama koji su se trpali i pod zemlju, i kacili na stubove Elektrodistribucije ne pitajuci nikog nista, pa posle trcali za banderasima da ponovo okace kablove koje su ovi odsecali.
Ako je ugoverena stvar i placena naknada za koriscenje infrastrukture - u Telekomu su goveda i treba ih tuziti; ako pak nije takva situacija nego se neko neovlasceno umuljavao - treba ga odseci za vecno, koliko god kukao o opstem interesu i ucveljenim korisnicima! A ne bi me cudilo u zemlji Srbiji ni da je ovo drugo (prvo je uobicajena stvar, jel).

Nedjo je napisao(la):
Austrijanci izvrsili pritisak!? Jes kako da no!

Pa koliko sam ja informisan, odredjeni procenat u Veratu drze Austrijanci, ako ne procenat, onda sigurno "samo" Veratov link.

Mislim da ovo nije prvi put da neko iz Telekoma (ako ne i ceo Telekom) minira Verat. Mislim da je sve pocelo sa onom frkom oko VoIP.

Ovakva nebulozna prica o dva mala deteta je mogucca samo u ovoj drzavi. "Veliki" Verat sa jednom zickom (istina optickom) povezan 😛 .... Kao da su im crnotravci pravili mrezzu. Za token ring valjda ne znaju. Jedan server, jedan gajtan, pa sto deblji, "bolja veza". 🙂
A onda dodju majstori i makazama iseku zzicu. Pa se uplete kapital od nekoliko milijardi dolara, da zakrpi zzicu. A onda avioni i kamioni se posvadjali i na sudu... Pa generalni direktori koriste montere za svoje "supertajne" akcije.
Pa sve sto posto, posto je zvao mobilnim i izdavao naredjenja. Ko u vojsci, izvrssi pa se zzali. A za to su krivi verovatno politicari i tajkuni, masoni i...

Ja mislim, da od necije brljotine na terenu pokussava da se napravi veelika prica, strateska.
Mozda bih je i opravdao, ako sluzzi svrsi, da mucenik koji je greskom zabrljao, ne bude kaznjen.

A ostale "strategije", velikih poslova, mislim da nisu za "nas", iz prostog razloga, posto nemamo ni jednu relevantnu informaciju ili cinjenicu. Ili se smatra, da treba sve sto pisu novine ili jave mediji (ili ne jave, samo puste "pilot" informaciju), da bude osnov za "kvalitetnu" diskusiju ili kritiku pre svega.

Poz.

Pa ono sto je najtuznije, uopste i nema kod tih tajnih akcija neke "sofisticiranosti", tj. sve se radi krajnje sirovo, a i bas ih briga, ionako se sve te "tajne" brzo otrkiju...

Nazad
Vrh Dno