Šta je novo?

Mobilni sa dobrom kamerom

dule0911

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2009
Poena
350
Kao sto naslov kaze, ima li sada neki mob sa pristupacnom cenom a da ima dobru kameru? Sestri je puko displej na SE k750i, ja sam joj davao moju staru Nokiu 5320 XpressMusic, ali posto joj je kamera realno krs ne odgovara joj. Pod "dobra kamera" znaci da ima kvalitet slike barem (ostrina i pogotovo boje) kao na k750i ili bolji naravno, da li ima 2, 3 ili 5 megapixela nije bitno. Marka isto nije bitna, mada bi bilo pozeljno SE jer ga sad vec ima, lakse bi se navikla.

Ostale funkcije su manje-vise nebitne, pozeljno je samo da ima dosta mesta za poruke i ok bateriju. Naravno slot za mem. karticu, ali kapiram da to vecina telefona sad ima (po mogucstvu micro SD jer vec imam jednu od 4gb).

Cena... Pa tu negde kao polovna 5320 uz neku malu doplatu, znaci oko 100e (+-20e)
Totalno sam ispao iz toka sto se budzetskih modela tice pa bi svaki savet dobrodosao :) Ako imate predlog za nesto polovno u tom cenovnom rangu predlozite, naravno u tom slucaju bi dolazilo u obzir sto novije (do 6 meseci) i sa garancijom.
Sad sam gledao na mobilnomsvetu ali nista pametno nisam video. Secam se da k800i ima odlicnu kameru, mozda nesto u tom smeru?

Nije ni LG KU990 los sto se tice kamere (5mpix). Imao sam ga kratko (zavrsio kod sestre :D ) i sto se tice slika bas su dobre. Ovde kod nas nov - sa mreza oko 130 eura..

Moja preporuka je SonyEricsson K800. Kamera mu je odlicna i ima Xenon-ski blic, a prilicno jeftino moze da se nadje. Ako zelis nesto jos bolje, preporuka ide za C905.

Ne uzimaj K770, dosta je losiji od K800.

Hvala ljudi na savetima. Samsung mi deluje dosta povoljno s obzirom da ima 5mp kameru. LG jeste zanimljiv ali generalno imam averziju prema tom brendu, moracu mob uzivo da probam mozda mi se svidi.
Jel se k800i i dalje pravi nov? Nesto sam sad gledao po oglasima ima i k850, ali mi se ne svidja dizajn, moracu da proverim sa sestrom ionako ne uzimam za sebe :D

Ima da se nadje K800 nov. Ali ako ne budes mogao, mozes uzeti K810. To je potpuno isti telefon, ali sa drugacijom spoljasnoscu. Mozda ce se on vise dopasti tvojoj sestri.

Samsung i SonyEricsson ne mogu da se porede, a kolicina mpx-ela nista ne znaci. K800i ima bolju kameru od N95, iako je 3.2mpx naspram 5mpx. Naravno, to se odnosi na slike. Za video je katastrofalan.

Poslednja izmena:
Znam za video i to je totalno nebitno, slike su bitne. Videcu, ako ne nadjem novo potrudicu se sto bolji polovan, jer i ja sad sve vise naginjem ka SE varijanti.

Dobar je N82. To je prepakovani N95 sa manjim ekranom i Xenonskim blicem. Nemojte pogresno da me razumete, to je odlican telefon sa puno mogucnosti za onog ko zna da to iskoristi. Mada bih ja isao pre na K800/K810 sto se tice kamere.

K800 mozes naci za 60-70e polovan. K800 je jako stabilan telefon i to sto radi, radi odlicno.

Ima da se nadje K800 nov. Ali ako ne budes mogao, mozes uzeti K810. To je potpuno isti telefon, ali sa drugacijom spoljasnoscu. Mozda ce se on vise dopasti tvojoj sestri.

Samsung i SonyEricsson ne mogu da se porede, a kolicina mpx-ela nista ne znaci. K800i ima bolju kameru od N95, iako je 3.2mpx naspram 5mpx. Naravno, to se odnosi na slike. Za video je katastrofalan.

Ne bih se slozio sa tobom...

Upravo kod sebe imam K850i (koji bolje slika od K800i) i N95... Kamere su u rangu, negde je cak N95 i bolji. A testirao sam ih u dosta razlicitih okruzenja. Imas i na netu gomilu poredjenja te dve kamere i uglavnom svi kazu - nereseno.

N82 bolje slika od njih, moj glas za njega, ako ne, k800/k810 su sjajni.

Za video se slazem, dok k850, iako u nizoj rezoluciji, opet solidno i snima, losije od n95 ali ne drasticno.

Svojevremeno sam imao, izmedju ostalog, i K800 i N95, pa sam iz radoznalosti radio testove i slikao sa oba telefona u istim uslovima i slike su bile bolje na K800 u 90% slucajeva. Macro slike je K800 daleko bolje radio od N95, kao i slike u mraku/mracnijim prostorijama.

Evo jednog testa, koga zanima: http://www.mobileburn.com/editorial.jsp?Id=3298

I taj lik kaze da N95 moze da pravi bolje slike od K800, ali u jako retkim slucajevima. U svim ostalim, K800 je bolji. K800 ima i vernije boje, a slike u mraku da ne pominjemo.

N82 koristi istu kameru kao N95, tako da je to isto, sa poboljsanjem da najzad moze da pravi slike u mraku jer mu je ugradjen Xenon.

Edit: A da, zaboravio sam da napomenem da sam na K800 koristio softver od K810 prilikom slikanja, tako da i to znaci jer su se koristili drajveri za kameru od K810 pa su i slike bile nesto bolje.

Poslednja izmena:
Pa onda ispada da K800/K810 bolje slika od K850?

Imao sam prilike da slikam sa njim ali nikada da poredim.

Ja sam se pretezno vodio poredjenjem sa K850i i N82 koja je takodje bila kod mene do skoro, znaci ja sam ih sve posteno ispucao, a i gsm arena mi je poprilicno validna:

http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_k850_vs_nokia_n95-review-162.php

Moj licni utisak jeste da N82 slika prilicno bolje od N95 iako ima identican modul kamere ali algoritmi za obradu fotografije su razliciti (i naravno xenon je tu)

Ali opet, slazem se - k800/k810 su izuzetno jeftini za sjajne fotografije koje prave, nema dileme.

Eh da, da ne zaboravim - c702 radi sjajne slike, i njega sam poredio, on je definitivno najjaci u klasi 3.2mp - ako te interesuje mogu da ti posaljem slike u istim uslovim u odnosu na k850- iznenadices se. C902 je los, losiji od njega, a c905... E to je vec skupo :D

K850 pravi bolje slike, ali mpx nisu sve. Takodje, podesavanja su bitna, makar ona za macro/infinite i blic ako je mracnije. Ostalo dozvolis da telefon sam odredi, i to prilicno dobro odradi.

K800 ume da napravi izuzetne fotografije. Izmenjao sam mnogo telefona, ali njega nisam prodao. :)

Moguce je da su doterali malo kameru od N82, vreme im je bilo. Noviji drajver za kameru moze dosta da znaci, to vazi i za SE i Nokia.

Da, C702 je prilicno dobar.

C902 ima veliku manu - nema Xenon. :S

C905 pravi sjajne slike i brzo ih obradjuje, ali on je oko 230-240e.

Satio... nenadmasiv, ali za njega treba odresiti kesu od 450e. :D

Poslednja izmena:
Sto se kamere tice, u klasi od 5 MP ubedljivo najbolju kameru ima motorola ZN5, ima zenon, kamera se pokrece mnogo brze na recimo n82 ili c905, vreme izmedju snimaka i vreme fokusiranja je osetno manje a slike su kvalitetnije.

Poslednja izmena:
Za Motorolu ZN5 ne mogu nista da kazem jer ga nisam ni video, a kamo li testirao. A kako vidim po slikama, taj xenonski blic je stvarno sitan. :)

Ako se ne varam, i C702 ima Samsungovu kameru. :)

Sad sam i ja gledao slike od ZN5, ok su... Samo postoji jedan detalj, kosta 240e (bar po mob. svetu) a to je vec previse za budzet koji sam naveo. Isto vidim da je c702i oko 200e... Znaci ta dva modela dolaze u obzir samo polovna.

Za Nokiu nisam ni ja siguran, N95 nikad nisam probao, N82 samo na kratko, po ovim slikama sto gledam na netu u principu su ok, ali mi opet k850 pravi nekako prirodnije slike. Danas sam cackao jedan k810, i ok je telefon mislim da joj vise od toga nece trebati.

Cene na mobilnom svetu nisu bas realne. Prati oglase na MS, tamo je bila nova oko 150e. Sve koje su stizale su bile u kompletnom originalnom pakovanju. E sada sve zavisi kako kad naleti, jedno vreme ih je bas bilo dosta...

Polovan C702 vredi oko 100e, k850i oko 90, N95 oko 100-110, N82 oko 120, K800/810 60-70e... na kraju ces sam da odlucis ;)

Uzmi probaj neki od navedenih od nekog ortaka, prebaci na komp i odluci sam... Tako je najbolje.

@Corvus Corax: C702 isto? Auh... Ja mislio da on ima isti modul kao k800/k810... Ali ipak pravi bolje fotke od c902 :)

Ako cemo iskreno, posto kupuje za sestru, ne verujem da ce joj se svideti k800/810, jer su kabasti telefoni. Imaju izbocinu pozadi/poklopac kamere/, cisto sumnjam da ce joj se svideti. Zato sam i preporucio g600, jos ako nadje u zlatnoj varijanti, odusevice se. Verujte da sam 99% siguran da joj je izgled bitan bar kao i kamera, zna se kako one razmisljaju :) izgled>funkcionalnost

K810 nema izbocinu gde je kamera, to je i jedina (bitna) razlika u odnosu na K800. Zato sam ga i preporucio. Tako da bi trebao da joj se dopadne.

A samsung... Ja to licno ne bih uzeo, ali ukusi postoje da bi se razlikovali. :)

Bas to poredjenje sam i gledao, ne znam ni sam ko pravi bolje/losije slike, deluje mi da Samsung ima najrealnije boje. A da je veliki, jeste, i zato verovatno otpada iz daljeg razmatranja :D

Nazad
Vrh Dno