Šta je novo?

Mobilni Internet: MTS, Telenor ili VIP ?

Iscelitelj

Čuven
Učlanjen(a)
16.06.2003
Poena
604
Trebam kupiti USB stik za mobilni Internet i jedan od paketa pa se pitam koji od provajdera je najbolji / usluga najsolidnija ?

Konkretno trebam ga koristiti na Zlatiboru pa ne bih da bezvezno sedim ispred laptopa cekajuci da "dodje", "progura" "krene" :smash: i slicno.

Pošto verovatno da imaš sim karticu od jednog od ta tri lepo nabavi prepaid kartice od ostala dva i testiraj telefonom tačno na mestu ili kući gde bi ga najčešće i koristio. Sa modemom ne verujem da ćeš ostvariti nešto veće brzine.

Hoce ostvariti bolje brzine sa modemom. Opste je poznata stvar, cak je i ovde pisano o tome. Eto i ja cu da navedem slucaj od skoro, sestra je uzela net u Telenoru za laptop. Zivi u Borci u prizemlju zgrade i stan je nekako sa svih strana okovan zidovima, znaci smrt za signal. I sa telefonom je imala ili slab 3G, ili se vraca ponekad na 2G. Uzela USB stick u Telenoru da proba brzinu na 3 dana, medjutim nije bilo potrebe da ga vraca. Brzina 6Mbps i odziv sasvim dobar. Tj, bolje nego sa telefonom.

Sto se Telenora tice postoji mogucnost da uzmes od njih modem, potpises ugovor i probas internet 3 dana bez nadoknade. Tj, mozes da im vratis modem i raskines ugovor u roku od tri dana ako nisi zadovoljan, bez nadoknade. Za VIP i MTS verovatno postoji neka slicna fora, ali nisam uzimao kod njih pa ne znam.

Trebam kupiti USB stik za mobilni Internet i jedan od paketa pa se pitam koji od provajdera je najbolji / usluga najsolidnija ?

Konkretno trebam ga koristiti na Zlatiboru pa ne bih da bezvezno sedim ispred laptopa cekajuci da "dodje", "progura" "krene" :smash: i slicno.

Sto se interneta tice ni jedan ni drugi ni treci,probao sam sva tri prepaid i nista, znaci bruka i sramota. Inace zivim u centru Sapca i nema sanse stranu otvara po 5min i to sva 3 provajdera. Bacanje para i vremena i nemoj se osudjivati na to ako ne moras.

Jedino je bitno ko ima 3G signal na lokaciji gde mislis da koristis. Ako si na EDGE-u onda ćeš čekati, da krene, učita itd...

Kad vidiš ko sve ima 3G, onda biraš kod koga su od tih bolji uslovi.

Mene takadje interesuje mobilni net, pa da li postoji mogucnost, da se od nekoga od njih dobije wi-fi ruter uz paket uz neku nadoknadu? Povezao bi laptop i ipad.

kod vipa imas onaj "vip cube", interesantno resenje.

Evo ja imam Telenor-ov stick, poklonicu ti ga bez nadoknade... Nema sanse da ostvaris stabilnu i brzu vezu. Majci trebao i Nisu na par dana zbog posla, i ja se za****m i uzmem... Uzas.

Sto se konkretno Zlatibora tice, kod onog jezera u centru jedva 1.5 mbit/s izvlacim sa telefona... Cesto sam tamo i svaki put odradim par testova.

Poslednja izmena:

Ne znam za Zlatibor, sto se urbanih sredina tice, Vip ili Telenor. mt:s je za pod voz.

Mene takadje interesuje mobilni net, pa da li postoji mogucnost, da se od nekoga od njih dobije wi-fi ruter uz paket uz neku nadoknadu? Povezao bi laptop i ipad.

Rece Septimus, Cube kod Vip-a, ili da kupis sam ruter koji prima i USB modeme. Kosta oko 2k dinara.

@gaston
video sam na sajtu Vip-a ''Vip Cube'' i pretplata za paket od 5Gb je 1390, dok je sa obicnim stikom za isti paket 990 din. razlika je 400 dinx12 meseci 4800 din. U tom slucaju mi je bolje da kupim wi-fi ruter koji prima usb stik. Koji je to model i gde mogu da ga potrazim?

Imaš i kod telenora mifi (uređaj poput tog cube-a). Čini mi se da je bio test na benchu.

Ne znam za Zlatibor, sto se urbanih sredina tice, Vip ili Telenor. mt:s je za pod voz.

Nije tacno. Bio je nekad, sad imaju pristojan net. Pogledaj temu "Kako Vam radi 3G internet u Srbiji?" i uveri se.

@gaston
video sam na sajtu Vip-a ''Vip Cube'' i pretplata za paket od 5Gb je 1390, dok je sa obicnim stikom za isti paket 990 din. razlika je 400 dinx12 meseci 4800 din. U tom slucaju mi je bolje da kupim wi-fi ruter koji prima usb stik. Koji je to model i gde mogu da ga potrazim?

Ovo sam imao na
umu. Izvinjavam se na pogresnoj informaciji, ipak nije 2k dinara.

Nije tacno. Bio je nekad, sad imaju pristojan net. Pogledaj temu "Kako Vam radi 3G internet u Srbiji?" i uveri se.

Ne pljujem zato sto ne volim mt:s, samo kazem da su moja iskustva sa njim losa. Sad probao, na Vip-u i Telenor-u imam oko 5, a
sa mt:s-om nece preko 2. Isto mesto, isti racunar, bazna stanica od mene udaljena 50-ak metara.

Danas sam uzeo Telenor ''surfuj brze 10'' i rada za sada dobro. Trazio sam mifi ruter, ali nemaju ga za fizicka, vec samo za pravno lica :(. Resicu problem sa Ipad-om sa mini sim karticom. Trebace mi adapter sa mini sim na standardnu karticu kada budem koristio na laptopu uz modem, pa me interesuje gde bi mogao da nabavim taj adapter?

Ne pljujem zato sto ne volim mt:s, samo kazem da su moja iskustva sa njim losa. Sad probao, na Vip-u i Telenor-u imam oko 5, a
sa mt:s-om nece preko 2. Isto mesto, isti racunar, bazna stanica od mene udaljena 50-ak metara.

Onda tvoju baznu stanicu nisu jos sredili. Kod mene je pre isto bilo Telenor 7, mt:s 2, sad je mt:s losiji tek za 10%, ako i toliko.

Nemam ni ja neki osobit razlog da ih hvalim, ali popravljaju se, to je cinjenica.

I to je vrlo verovatno. U poslednjih par nedelja oko bazne gledam Telenor i Vip ekipe, ali mt:s ljudi nema. Ima li nekog
sa Slavije, a da trosi mt:s? Cesto sam u Jat-ovoj poslovnici u staroj Slaviji i sa mt:s-om ne mogu da se zadrzim na vezi duze od
dva minuta, dok druga dva rade sve u 16. Nisam bio tamo nekih mesec dana, pa me zanima da li su se popravili?

Evo ga odgovor za Zlatibor iz prve ruke.

Veza je uglavnom HDSPA (3G+) a ponekad padne na WCDMA (3G).

X3bNh.png

A u brojevima to je oko 1,4 Mbita download i oko 350 Kbita upload.

Lokacija odakle sam probao i evo sada radim je oko 300-400 m vazdusnom linijom od centra. Jedino sto trebate imati pogled na centar jer u sobi koja je suprotno okrenuta imam samo EDGE... a to znaci ne radi nista kako treba, samo mail mozete proveriti.

Evo ga odgovor za Zlatibor iz prve ruke.

Veza je uglavnom HDSPA (3G+) a ponekad padne na WCDMA (3G).

Pogledajte prilog 90923

A u brojevima to je oko 1,4 Mbita download i oko 350 Kbita upload.

Lokacija odakle sam probao i evo sada radim je oko 300-400 m vazdusnom linijom od centra. Jedino sto trebate imati pogled na centar jer u sobi koja je suprotno okrenuta imam samo EDGE... a to znaci ne radi nista kako treba, samo mail mozete proveriti.

WCDMA iliti ga UMTS je baza, osnova kada veza miruje tj. ništa ne skidaš ili dižeš.... (čitaš učitanu stranicu) a HSDPA je aktivan kada to radiš DL ili UL.... Bez WCDMA (UMTS) (tamnoplavo) ne bi imao niti HSDPA (svijetloplavo), Testiraj recimo sa nekim internet radiom vršit će konstantan streaming odnosno download i cijelo vrijeme će biti svijetloplavo HSDPA. jer je veza aktivna kada veza miruje onda je na osnovu UMTS-u. Hajmo reči na stand by-u je... a osim toga ne zauzima resurse jer nema niti potrebe jer je veza u stanju mirovanja taj tren. :)

Poslednja izmena:
sad gledam nesto u VIP-u, vezano za internet. Zar nije ranije bila brzina kada se potrose sav saobracaj pri max brzini ogranicena na 200kbs, a sada je 64kbs :) Ej Srbijo, umesto da vremenom bude bolje ono sve gore i gore

Problem je u tome sto nije ni konstantnih 64kbit-a. Nego je to neka maksimalna brzina. Izgleda da u Telenoru imaju i neko ogranicenje protoka po sesiji (i to je nesto malo, 1MB mozda). Ugasim Data, pa ukljucim i opet ok radi. Kada sam istrosio sve MB iz paketa, napravih hotspot i povezah se sa laptopom. Ocekivao sam da ce biti kao na dial-up, ali je bilo ocajno. Bukvalno 15-20min mu treba da se ucita stranica. Dial-up je zlatan za ovo.

Poslednja izmena:
Znam za Lelenor, ali ovo pricam o VIP-u :) Ranije znam da je bilo ograniceno na 200kbs i to nije lose radio, a sada ocigledno se jure sa Telenorom ko ce ponuditi gore nakon potrosenog saobracaja max brzinom

Video sam da si rekao za VIP, nego si me podsetio da podelim svoje iskustvo sa Telenorom. :)

Snizili su cene paketa a smanjili brzinu "neogranicenog" interneta na 64kbps.

sad gledam nesto u VIP-u, vezano za internet. Zar nije ranije bila brzina kada se potrose sav saobracaj pri max brzini ogranicena na 200kbs, a sada je 64kbs :) Ej Srbijo, umesto da vremenom bude bolje ono sve gore i gore

Jeste bre i ja sam gledao baš danas hteo drugar da uzme i ja mu kažem ViP mu dodje najbolji, jer posle potrošenih GB, ima 200kbs i zove on mene posle 5 minuta i kaže mene si našao da lažeš kaže 64kbs je... Ja u neverici, mislim se čovek ćorav ili koliko je blentavi možda je otišao na telenorov sajt :D i ubedjuje me čovek i ubedjuje i tako 5 minuta, a ja znam da sam video da je bilo 200kbs i ne odustajem od mog stava (jer on se ne razume puno, ali zna da čita :D) da bi ja otišao na sajt da vidim i čak sam se kladio u pivo (nije strašno) kad ono oči mi ispadose, a ono 64 piše! ViP dodjete mi pivo samo da znate!!

Da li se uopšte isplati uzimati lap top / touch pad uz ugovor za net kod provajdera, jer pored siromašne ponude i cene su astronomske, pr kod Telenora, lap najniže klase, koji u radnji nije više od 300 evra, cene 50 000!

Da li se uopšte isplati uzimati lap top / touch pad uz ugovor za net kod provajdera, jer pored siromašne ponude i cene su astronomske, pr kod Telenora, lap najniže klase, koji u radnji nije više od 300 evra, cene 50 000!

Uglavnom se sirotinja lepi za telefone i računare za 1 din, nisam dovoljno bogat da bi uzimao "jeftine" stvari :wall:

Meni telenor radi super i na telefonu i na tabletu. Zadovoljan sam puno

Uglavnom se sirotinja lepi za telefone i računare za 1 din, nisam dovoljno bogat da bi uzimao "jeftine" stvari :wall:

ja licno nikad uzeo nisam nista kod nekog od provajdera jer smatram da te oderu zestoko, to mozes se proveri lako cista matematika... i nikad nisam razumeo ljude koji uzimaju pa bolje uzmi uredjaj na rate nego kod provajdera na rate iz mog iskustva uvek izadje jeftinije

Sto se tice neta ja u Bgu korstim telenorov bezicni i najbolji protok mi je na nbg-u... na zlatiboru mi je prosle zime vukao oko 2Mbps gore na Jevrejskom Brdu ;p kolko se secam

Nazad
Vrh Dno