Šta je novo?

Mobilni i fiskalni

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

kriket

Slavan
Učlanjen(a)
22.04.2008
Poena
360
Teorija: Ako ti prodavac ne izda fiskalni račun, kupljenu robu nisi dužan da platiš.

Pitanje: Da li se ovim prodavnicama mobilnih koje ti ne izdaju fiskalni račun, može pozvati tržišni inspektor i zatražiti da ti vrate novac a za kaznu zadržati robu? Mislim ono, lepo od njih što ti "omogućavaju da ne platiš PDV" te iz tog raszloga ne izdaju fiskalni, ali zašto bi im išta platio ako ti zakon omogućava da ne platiš uopšte?

LOL

po zakonu te radnje ne treba uopste da postoje, a postoje... tako da tu staje slovo zakona... dalje, ti svesno kupujes nelegalno uvezenu robu sa sumnjivim poreklom, tako da si kriv koliko i ta radnja. mozes da probas da uzmes mobilni i da ga ne platis, ali verujem da bi ostao bez nekog dela tela... a teeesko da bi ti vratili pare |PP

Pa čekaj nismo se razumeli, prvo nisam ja carinik niti policajac da znam koja je roba legalno uvezena a koja nije. Ja samo prijavljujem tržišnom inspektoru da mi je prodata roba bez fiskalnog računa i da hoću nazad svoje pare. A ako u zakonu piše kako je istaknuto na mnogo prodavnica da "kupac nije dužan da plati kupljenu robu ako mu nije izdat fiskalni račun", po meni iz toga sledi da kupac može da zadrži robu bez plaćanja.

Druga stvar, mislim da malo precenjuješ radnike i radnice po tim prodavnicama. Štaviše mislim da ako bi videli da si ozbiljan u svojoj nameri da ti vrate pare ili zoveš trižišnu inspekciju, da bi ti nakon kraćih konsultacija sa gazdom vratili pare. Ne isplati sa njima da za cenu jednog telefona prave sebi probleme s inspekcijom. Fizički napad ne dolazi u obzir, onda bi im tek zvao i policiju i inspekciju.

Tako da ne pričaj napamet ako ne znaš :)

P.S. Ne znam da li bi te radnje trebalo ili ne da postoje, ali ne bi trebalo tako da rade. A to nije moj problem kao kupca već njihov. Ne mora da znači ako ti je neko prodao robu bez fiskalnog da ta roba nije legalno uvezena.

Poslednja izmena:
Da pokusa mene neko tako da izmuze, ja bi zaboravio na inspekciju i otelio ga od batina (kao i vecina ljudi) - blago receno (iako nemam radnju ili se bavim time).
Jer njemu ide kazna od inspekcije pa ide, a za batine - gratis.
Roknuse premijera pa dobise samo po cusku.

Ne znam, mislim da mnogo gledaš filmove, a drugo niko nikog ne muze nego se ide po zakonu, a tebe ko tera da kršiš zakon i prodaješ bez fiskalnog navodno u kupčevom interesu. Nisam ja došao u prodavnicu i tražio da ne platim porez nego su mi oni nudili.
Ako ti misliš da su svi radnici po prodavnicama pripadnici jso koji jedva čekaju nekog neposlušnog kupca da ga ubiju iz snajpera, you need a reality check.

You miss the point.
Ti prilikom kupovine treba da trazis racun (ukoliko ga ne dobijes), a ako ti ne daju - ne moras da kupis.
Ali to kupim (bez fiskalca), odem, zalim se (leba bez motike), ne pije vode.
Kako mozes da dokazes koliko si platio i da li si uopste kupio kod njih?
U svakom slucaju ostajes ili bez para ili fona.
Da moze tako, ja bi prvi otiso da uzmem ne jedan nego par fonova. :D

Pa oni ti izdaju onaj nevažeći račun ispisan rukom sa pečatom prodavnice i garanciju sa istim pečatom. Znači praktično ti daju dokaz u ruke. Nije na meni da dokazujem, na meni je da prijavim, ostalo je na inspektoru. Znači prodavac ima opciju ili da mi vrati pare i time izbegne prijavu ili da ga prijavim pa neka gleda šta će sa inspekcijom.

To ti je ko naplaćivanje članarine za savez studenata prilikom preuzimanja indeksa. 99,9% ljudi će da plati iako ne moraju niti išta imaju od toga, al ajd "kud svi turci tu i mali mujo".

E da, ovo za traženje računa, pa upravo se to i desilo, znači tražio sam račun tj fiskalni gde mi je prodavac "objasnio" da ovako ne plaćam PDV a ako hoću fiskalni da izbrojim još 18%. Znači to je protivzakonito, a ono što piše na mnogim prodavnicama ne piše "ako vam prodavac ne izda fiskalni, tražite ga" već piše "niste dužni da platite robu".

Poslednja izmena:
Al niste "duzni" ni da kupite.

Pa to se podrazumeva, neće mi valjda isticati na prodavnici da nisam dužan da platim robu koju nisam ni uzeo? Po meni sledi iz toga što piše sledi da možeš da zadržiš robu koji si kupio bez plaćanja, ako ti nisu izdali fiskalni. Pa neću valjda plaćati robu koju nisam ni uzeo..

Poslednja izmena:
Teorija: Ako ti prodavac ne izda fiskalni račun, kupljenu robu nisi dužan da platiš.

Pitanje: Da li se ovim prodavnicama mobilnih koje ti ne izdaju fiskalni račun, može pozvati tržišni inspektor i zatražiti da ti vrate novac a za kaznu zadržati robu? Mislim ono, lepo od njih što ti "omogućavaju da ne platiš PDV" te iz tog raszloga ne izdaju fiskalni, ali zašto bi im išta platio ako ti zakon omogućava da ne platiš uopšte?

Čak i da pozoveš inspektore i da ga kazne ne možeš da zadržiš robu jer je roba nelegalno u prodaji. Ova Teorija (Ako ti prodavac ne izda fiskalni račun, kupljenu robu nisi dužan da platiš) se odnosi na robu koja je legalno nabavljena i stavljena u prodaju. Inspektori ti sigurno neće dozvoliti da zadržiš švercovanu robu.

A što se tiče Teorije premlaćivanja :D mislim da ti se ne isplati rizikovati. Jedno je kad hoćeš da se izboriš za svoje pravo kao kupac (ako su te ne neki način zeznuli) a drugo ako hoćeš ti da zezneš prodavca tako što ćeš mu navući inspekciju i još mu uzeti telefon za džabe

Ma ja ovde razmatram stvari hipotetički, odnosno da li je po zakonu predviđeno da ako mi prodavac ne izda fiskalni da mogu da išetam iz prodavnice a da ne platim, i da nisam prekršio zakon.

hahah koji si car tachno zamishljam scenu po tvom scenariju

dobar dan kupio bih n95.
nema problema

prodavac mu daje telefon on vadi pare, i ocekuje fiskalni racun i kaze - A HA NEMA FISKALNI RACUN ZNACHI NE MORAM DA PLATIM, i lagano odlazi iz radnje sa telefonom

haha pa nije to sine kaficj pa da sednete vas 5 i da " ne platite turu" jer niste dobili magicni papiric..

svejedno sjajna tema :palac gore:

Da, upravo ta scena. Pitanje je da li je to po zakonu? Ja mislim da jeste.

Ti ne moras da platis ako ti ne daju fiskalni ali to ne podrazumeva da treba da uzmes.

Ne znam da li bi preziveli ovi iz inspekcije (od smejanja) kad bi ih pitao tako neshto. :D
Ja se secam da je na pocetku fiskalnih racuna bila fora - ako kupite bez fiskalnog racuna, prijavite dobijete 5.000din.
Al to je bilo davno, i mislim da se odnosilo na legalne radnje, mozda to i sada vazi jer im oni u svakom slucaju naplate astronomske sume. Sto ti ne bi dali 2% :D

Po zakonu jeste ali po zakonu ljudskog [zhivotinjskog] sveta - mozhda : ))))))

nemoj da se zezash mislim super to izgleda u ovom formatu aka digitalnom zapisu ili mrtvo slovo na papiru ali mislim da bi uzhivo scena od polu osmeha [ mozhda ni toga] do @#!$$@~ trajala ravno 2 sekunde !

probaj....samo pre toga nadji nekog ko ce da ti donosi sok i voce na ortopediju, idu topli dani ;)

Prvo idi aktivno jedno 6-12 meseci svaki dan u teretanu, da bi imali bar "osnovan razlog" da ti vrnu pare! :D
Ili daj polovinu ovima iz FTO-a, da podju s'tobom. Nego je problem ako izvisis, posle imas i njih na grbaci. :):):)

Poslednja izmena:
Mislim čovek kad vas sluša ispada da su prodavci (i prodavačice) po Srbiji svi nosioci crnog pojasa ili ultimate fajteri. No bez obzira na to, znači zaboravite na batine za trenutak. Pitanje nije da li je to lepo, već da li je ZA-KO-NI-TO?

Ako neko hoće da krši zakon dodatno tako što će fizički nasrtati pustite, nije to naš problem sada, naše pitanje je da li je zakonito napustiti prodavnicu sa robom i ne platiti robu ako vam nije izdat fiskalni račun?

Ja ti kazem, platis , ne dobijes fiskalac, a dobijes neku potvrdu, imas neku osnovu da tuzis, e sad dal ces neshto dobiti...
Scenario 2/Udjes u radnju, oces da kupis, nece da daju fiskalac, a ti pokusas da izadjes iz radnje a da ne platis - pokusaj kradje (jer ti NECE dozvoliti da odes il zovu police) - zdrav razum

Poslednja izmena:
Pa sad, nije pokušaj krađe ako ti zoveš policiju da te zaštiti i objasniš im o čemu se radi. Uostalom mogu ja da povedem sa sobom 5 ortaka pa da vidim ko će sve da nas prebije/zadrži.

Ali dobro pustimo sad to. Znači u principu vidim da se slažete da je to zakonito ali teško izvodljivo. To i ja mislim, ali ako je teško ne znači da je nemoguće :)

@ kriket: Odes ti lepo u neku radnju, odradis to sto si smislio, pa dodjes da nam kazes kako je proslo, ok? Posto smo mi svi glupi i mislimo da to ne moze, a u zakon se ne razumemo...***, sta ces, al' takvi smo. :wall: Izgleda da si ti najinteligentniji ovde, cim si dosao na tako genijalnu ideju... Ako ti uspe - dodji pa napisi sve detalje, evo ja obecavam da cu biti prvi koji ce slediti tvoj primer :Klanjanje
A o5, ako ne uspes na forumu da nam ispricas sta se dogodilo, nema frke jer - gledacemo te na vestima! :d Aj' pa srecno :happy:

p.s. Nemoj da shvatis ovu moju poruku kao neko prozivanje ili sl, posto to nije. Skroz sam ozbiljan :smoke: Pozz

Kad bi tako nesto iole moglo, cela Srbija za 1h ostade bez ijednog mob fona koji su na crno.:D
Al pokusaj, evo i ja sa Extreme-om pod ruku pa zajedno do prve radnje - ako ti uspe.

Poslednja izmena:
Kad bi tako nesto iole moglo, cela Srbija za 1h ostade bez ijednog mob fona koji su na crno.:D

E, kamo sreće da su svi u Srbiji tako namazani, da uopšte budu svesni da je tako nešto moguće i zakonito. Problem je što su ljudi većinom nažalost ovce za šišanje i nemaju pojma koja su njihova prava i kako da ih zaštite, niti ih to zanima. Na žalost da ljudi ovde nisu ovce, ova država bi bankrotirala :)

E, kamo sreće da su svi u Srbiji tako namazani, da uopšte budu svesni da je tako nešto moguće i zakonito. Problem je što su ljudi većinom nažalost ovce za šišanje i nemaju pojma koja su njihova prava i kako da ih zaštite, niti ih to zanima. Na žalost da ljudi ovde nisu ovce, ova država bi bankrotirala :)

NIJE moguće da zadržiš švercovanu robu jer je i to kriminal. A da prijaviš radnju zbog neizdavanje fiskalnog računa naravno da je moguće.
A to da ljudi nisu informisani koja su njihova prava je sigurno. A to prodavcima još uvijek ide na ruku, nažalost

Naravno (za prijavu), a da je dosta ljudi neinformisano - jeste.
Ali opet oni kojima nije problem 18% nece ni pomisliti na te radnje, imaju zvanicne distributere pa nek se isprse.
Ja licno uvek uzimam s' fiskalcem, al lepo je kad ti ostane tih 18%.

Ma to je druga priča (offtopic) i nije stvar samo u tih 18%, razlika u ceni između divljaka i zvanične distribuci je je ono barem 50%. Da je samo razlika u 18% PDVa pa naravno da bih ga platio. Ono tipa telefon koji sam kod divljaka platio u to vreme €260, 100m dalje u Roamingu je koštao tipa €400.

Nisam se lepo izrazio, mislio sam tamo gde imas bez pdv-a imas i sa pdv-om.
A imas i zvanicnog distributera ~30% vise. - Naravno sa PDV

Poslednja izmena:
mene zanima rezultat ako se ipak odlucis da probas...

ja bih ti sad ponovio sto sam napisao gore:
te radnje su potpuno nelegalne... iz cinjenice da postoje (i da definitivno inspekcija zna za njih) sledi da podmazuju nekog i da imaju dobra ledja. One sa kojima to nije bio slucaj su se zatvorile davno ili presle na prodaju futroli i maski.
Ako ti odes pa ih prijavis inspekciji anonimno, to zavrsava u smecu odmah, ako prijavis sa svim svojim podacima, onda ti zavrsis negde na urgentnoj... i nece tebe lemati prodavac, lemace te taj kome vlasnik placa reket. i nemoj biti naivan...
a da, znam i kako su prosli neki sto nisu hteli racun ispisan na papiricu u lokalu da plate (po nocnim cenama + muzika)..

Ne, ja uopšte nisam mislio to da radim, nego sam samo pokrenuo pitanje da li čovek ima zakonsko pravo da tako postupi. A te priče i glasine kako je ko prošo i ko će koga da lema i svi dileri mobilnih su neviđeni mafijaši koji imaju license to kill i kako će mene neko da pošalje na urgentni ako samo pomislim da se pobunim, ne znam možda je to u Novom Sadu tako, možda se tamo uz mobilne valja i gudra, ko zna. Žalosno je samo kako se svi i ovde na ovom forumu, gde ne bi trebalo da vlada ulični mentalitet, tako lako pozivaju na i protežiraju "zakon jačeg". Ispada da je ovo forum krimosa koji bi sve i svakog ko im se ne sviđa prebili bez obzira na zakon i red, i znaju da svi drugi tako rade. Taj način razmišljanja i dovodi do te situacije o kojoj ti pričaš, što ne znači da se sa njom treba miriti. I ne mislim ja da menjam svet "otimajući" mobilni od "poštenih krimosa", već sam se samo osvrnuo na tu pojavu među mnogima u našem društvu koje nemaju veze sa logikom. To je fora kao, on meni čini uslugu da ne platim PDV, vidi kako je dobar aj neću da ga prijavim. A što posle svi plaćamo tu njihovu krađu iz džepa na drugom mestu (ko ne plati na mostu, plati na ćupriji) to nema veze. Važno da si uštedeo 20 evrića na mobilnom a što si posle puko 50 zbog toga na nekom drugom mestu, ah ko će sad još o tome misliti.

Vi biste deco trebali malo manje da ste zastrašeni tim "žvakama" ko je koga prebio i ko će kome hebati kevu ako se pobuni protiv bilo čega, a više da ispoljite hrabrosti i bunta protiv takvog trulog sistema.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno