Šta je novo?

Mobilni do 120e

Mikky

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
619
Nisam nesto "u toku" sa mobilnim telefonima ali treba da uzmem neki da upada u budzet 100-120e
Do sad sam citao neke testove, Siemens C55 mi se cini nekako najprivlacniji.

Koje su vase preporuke i zasto ?
Ako moze mali opis za modele koje preporucujete, neka c55 bude referentni model tj zasto uzeti taj a ne c55

SonyEricsson T300 (bez kamere) ti se uklapa u budzet...

Cuo sam da se eriksoni dosta kvare, tako da mi je to nekako ne pouzdan telefon (inace su ok po opcijama), takodje mislim da ne uzimam telefon koji nam JAVA
A i cena mu je za 30ak e veca od c55

Neka ti na izbor telfona ne utice JAVA.Ona izgleda zanimljivo samo na 2-3 sata kada vidis da nemas nista korisno napisano u JAV jeziku (mozda neki POP skidac mail-a ili tako nesto) Ako hoces da ti telefon ima JAVU samo da bi menjao igrice kada ti dosade bolje uzmi GameBoy.Rukovodi se bolje nekim karakteristikama koje mogu necemu da doprinesu GPRS,HSCSD,BT,IR itd...Nemoj pogresno da shvatis smatrem da JAVA ima potencijala ali da su sadasnji telefoni i dalje procesorsi preslabi da bi je komotno pokretali.

Mikky je napisao(la):
Cuo sam da se eriksoni dosta kvare, tako da mi je to nekako ne pouzdan telefon (inace su ok po opcijama), takodje mislim da ne uzimam telefon koji nam JAVA
a ja sam cuo da ako drkash svaki dan mozes da oslepis :)
zaljubio si se u siemens c55 ali cuo sam da je problematican...
t300 = 115eur - halooglasi - oni mali

ok da vidimo stanje za sada

t300 - 3 glasa
ostali - 0 :)

inace za JAVU nisam mislio zbog igrica (moj sadasnji tel je siemens a40 koji nema igre), bavim se malo programiranjem pa mi izgleda kul fora da mogu nesto da napravim i to ubacim u telefon, inace jako mi se svidela ideja da igram sah na telefonu jer jedino to mogu da zamislim kao igru koja nece da mi dosadi posle par dana

Mikky je napisao(la):

t300 - 3 glasa

inace za JAVU nisam mislio zbog igrica (moj sadasnji tel je siemens a40 koji nema igre), bavim se malo programiranjem pa mi izgleda kul fora da mogu nesto da napravim i to ubacim u telefon, inace jako mi se svidela ideja da igram sah na telefonu jer jedino to mogu da zamislim kao igru koja nece da mi dosadi posle par dana

ma jeste mnogo kul fora mada nisam to video uzivo kako radi, ali covek - bryjoni kaze da su danasnji mobilni spore mashine da poteraju nesto korisno na javi(pogotovo neki od 100+epsilon evra) ... valjda je u pravu i nadam se da prica iz iskustva.

Na Sony Erricson site-u moze da se skine Tony Hawks Pro Skater 4 za T310 :mrgreen:
Jos malo pa ce napraviti i Doom3 za Alcatel DB.
Inace kada sam kupovao telefon bilo mi je sumnjivo da T300 kosta tako malo za to sto pruza, ali vec duze ga koristim i nemam zamerki.

[Mancha] je napisao(la):
Na Sony Erricson site-u moze da se skine Tony Hawks Pro Skater 4 za T310 :mrgreen:
Jos malo pa ce napraviti i Doom3 za Alcatel DB.
Inace kada sam kupovao telefon bilo mi je sumnjivo da T300 kosta tako malo za to sto pruza, ali vec duze ga koristim i nemam zamerki.

Jeftin je zato sto nije lep tacno i prosto jer izgleda kao digitron sa tim prozirnim dugmicima!Niko ga ne kupuje pa mu roka cena na dole (sto je dobro jer je to realna cena za takav telefon) Ako ti se ne svidja sacekaj T310 mnogo je lepsi, bar meni!

Mikky je napisao(la):

t300 - 3 glasa

To majstore sah je jedina prava stvar za mobilne (samo treba veci ekran)!Razmisli dobro jer na P800 ima sah.Ito mora da bude procesorski jaci telefon jer zaista neznam koliko ce da razmislja na vecoj tezini kada se partija raspali!

ma bre o ukusima ne vredi raspravljati tacno je da vecini ljudi nije lep t300, ali sto da ne? ima oblik kao sapun - sto mu dodje plus jelte - nema prirodnijeg oblika za ruku od sapuna.

bruyoni je napisao(la):
...

To majstore sah je jedina prava stvar za mobilne (samo treba veci ekran)!Razmisli dobro jer na P800 ima sah.Ito mora da bude procesorski jaci telefon jer zaista neznam koliko ce da razmislja na vecoj tezini kada se partija raspali!

Samo je malo za*ebano ako te pobedi mobilni u sahu :zid:
Big Blue jos i nekako, al mobilni telefon...

[Mancha] je napisao(la):
...

Samo je malo za*ebano ako te pobedi mobilni u sahu :zid:
Big Blue jos i nekako, al mobilni telefon...

auuuuuuuuuuuuuuuuuuu pa o tome nisam razmisljao... kada me Chessmaster pobedi jos to i prihvatim. Ali moblni...
Ostaje samo jedno

(D) (D) (D) (D) (D) (D) (D) (D) (D) (D) (D) (D) (D) (D) (D) (D) (D) (D)

bruyoni je napisao(la):
...auuuuuuuuuuuuuuuuuuu pa o tome nisam razmisljao... kada me Chessmaster pobedi jos to i prihvatim ali moblni...

Ćuti, to sam i ja mislio dok me pre neki dan nije odvalio Palm :crash:

Mikky je napisao(la):
Jeste, ali za tih 30-tak eura viska dobijes i kameru, a T300 je visa klasa u odnosu na C55. Provjeri malo karakteristike...

Moram da kazem da nisam do sad drzao ni jedan ni drugi telefon
u ruci ali evo malo sam gledao karakteristike pa da vidimo

Manje bitne stvari

tezina
t300 - 101
c55 - 83

baterija
t300 - 350/7.5 h
c55 - 250/6 h

displej
t300 - color 256 boja, 8 linija (inace color displej sa 256 boja mi neznaci mnogo)
c55 - no color, 5 linija

Govorne funkcije
t300 - Diktafon Da

c55 -
Govorno biranje Da
Govorno upravljanje Da
Diktafon Da
Speakerphone Da
(ovde ga je simens bas odvalio :D)

Vise bitne stvari tj mane
Ono sto mi smeta kod simensa:
- Nemoze da se ubacuje JAVA (a ni ostalo tipa slike melodije) preko kabla
vec sve mora preko WAP-a?

Ono sto mi smeta kod t300
- Nema JAVA (samim tim ne postoji ovaj gore problem kod simensa :D)

Jedno glupo pitanje, pitanje cemu sluze IrDA i E-mail "mogucnosti" na t300?
Vidim da to nema na c55.
IrDa je pretpostavljam infracrveni port, na simensu sto nema ubacivanja
svega i svacega preko kabla sto sam vec spomenuo ali da li to ovde i za IrDA?
A za e-mail ok znam sta je to :D ali kako to radi tj jel mogu da primam mail
na telfon ili sta? Jel to radi na nasim mrezama?

Cena za t300 je neko spomenuo oko 115e ali to je bez kamere da koliko ja vidim
I rece mi neko da su slike shit na 256 boja tako da to sa kamerom mi nije neki jak argument

Dosta mi znaci ako telefon ima mogucnost da preko kabla i slusalica razgovaram,
znaci ono telefon u dzepu slusalica u uvetu i pricam. Pretpostavljam da to mogu oba modela?

Inace zasto niko nije spomenuo neki drugi tel osim ovoga? Jel to toliko van konkurencije za te pare ili sta..

Mikky je napisao(la):
Inace zasto niko nije spomenuo neki drugi tel osim ovoga? Jel to toliko van konkurencije za te pare ili sta..
Zato sam te i pitao za color displej.
Da li si razmisljao o 3510i?

Samo par kratkih odgovora:
- T300 ima svojih mana ali je za svoju cijenu apsolutni best buy
- T300 nema Javu, ali ima nesto sto se zove Mophun (jako slicno), to je platforma na kojoj se izvrsavaju programi (slicno JVM). Treba da vidis na sta lice color igre... cheers Imaju i force feedback u vidu vibracije :)
- IrDA ces znati cijeniti tek sa svakodnevnim prebacivanjes podataka sa i na telefon (recimo fotografije sa kamerice)... Nema petljanja sa kablovima... Takodje ti omogucuje trenutnu komunikaciju izmedu dva telefona, telefona i PDA, telefona i printera...
- 256 boja jesu shit za prikaz snimljenih fotografija, ali, ali, ali... Pogledaj komsijski forum i diskusiju na adresi http://cafe.mobil.hr/showthread.php?s=&threadid=1639 pa vidi na sta lice slike kad se prebace na comp... Nije nista spektakularno, ipak je to 640x480, ali za kamericu tesku 20-tak grama je ipak senzacionalno...
- Joystick je nesto bez cega ne mozes kad se naviknes...
- E-mail radi najnormalnije kod nas u BL, preko GPRS-a (jos je u testnoj fazi), sto znaci da upravljas svojim mailboxom kod bilo kog provajdera (preuzimas i saljes poruke preko telefona)...

mikky zaljubio si se u tog simensa ... ako si, neka si, ali niko nije pomenuo GPRS(t300 ga ima), a vidim to se nesto sad uvodi mada ne znam kako ce to da funkcionise ovde.
a irda - pa to mislim da mnogo znaci ili ce bar znaciti vrlo uskoro. koliko sam cuo svaki laptop ima to ***** tako da moze da se poveze sa mobilnim, i palm to ima i ko zna sta jos...
moje misljenje je da je t300 stvarno dobra kupovina, a mislim da mu je cena pala samo zbog problematicnog dizajna koji se mnogima ne svidja(seljaci) mada ima ljudi koji su odusevljeni dizajnom.

Girese je napisao(la):
...
Zato sam te i pitao za color displej.
Da li si razmisljao o 3510i?

Pogledao sam njene specifikacije, sad se nesecam tacno ali cinimi se da joj je falilo nesto sto me je odvuklo, kolika je cena iste?
A sto cigla, kad je slicna po dimenzijama i tezini sa ova dva modela.

Nervira me to kod simensa i nokie sto su uveli to ogranicenje da mora sve preko WAP-a da se skida da bi se ubacilo u telefon, JAVA programi itd...
S' druge strane kaze ortak koji prodaje delove da se eriksoni najvise kvare...

E Jel ima za t300 da se ubaci sah? E ako to ima onda sam korak blize tom telefonu :D

Mikky je napisao(la):
...

Pogledao sam njene specifikacije, sad se nesecam tacno ali cinimi se da joj je falilo nesto sto me je odvuklo, kolika je cena iste?
A sto cigla, kad je slicna po dimenzijama i tezini sa ova dva modela.

Nervira me to kod simensa i nokie sto su uveli to ogranicenje da mora sve preko WAP-a da se skida da bi se ubacilo u telefon, JAVA programi itd...
S' druge strane kaze ortak koji prodaje delove da se eriksoni najvise kvare...

E Jel ima za t300 da se ubaci sah? E ako to ima onda sam korak blize tom telefonu :D

pa slicniji su nokia 3510i i philips savy 4, nego sony ericson t300 i ista ta nokia...pogledaj malo bolje dimenzije posebno duzinu koja je najbitnija :) ima razlike. ma cela serija 3xxx je ciglasta.
no dobro nasi ljudi su uglavnom nokia fanovi
nego bre rasprodace se svi SE t300 po gradu plasim se - dok mi zavrsimo diskusiju, a sta kazete?

351 i 3510i su telefoni iznutra (SW i HW) odlicno uradjeni.Sve dok ih nisam koristio mislio sam da onako detinjans dizajn nece smetati ali... potrudio sam se svim snagama da kod mene u NS nadjem neku masku, kao sto ima za npr 3310 koja izgledom podseca na neku drugu nokiu, samo da bi promenio odvratne trouglaste dugmice koji su poceli da me uzasno nerviraju! Ali kako sto sam rekao ako oces kolor mozes uzeti 3510i ako ne mozes uzeti 3510 ali pazi MOZES! Neces se *****a*i!

@Anti patriota:u nekom predhodnom postu pitao si za procesorsku snagu mobilnih. Pa dovoljan pokazatelj ti je da kod nekih telefona pri pisanju dugacke poruke menjanje slova pocinje drasticno da kasni. A kod nekih dok igras JAVA igrice nemozes ni da primis poziv koliko je procesor opterecen! Isto se tu namece pitanje grejanja kao i kod PC-ja!

Najbolje je da vidis T300 uzivo pre nego sto ga kupis.
Ja sam se odusevio cenom, pa cak i izgled mu je ok na slici.
Onda sam ga video uzivo. Spor je, neke igrice seckaju, meniji i kucanje poruka je sporo i sl. A tek izgled, uzivo je meni ruzan. Debeo, dugmici providni. Sto neko rece, lici na sapun. Posle software -a na Siemens -u onaj na Ericsson -u je malo nelogican, previse se grana i da bi do nekih funkcija dosao moras malo vise da kopas. U principu mi je zao. Odlicana zamisao, ali su to mogli bolje da izvedu.

S druge strane, kamerica, ekran u boji i razne zezalice kao sto je slicica onog koji te zove na ekranu su lepi dodaci ali nekako druge lose stvari bacaju senku da one dobre. Plus, dok kod nas dodje MMS i GPRS i dok cena ne bude prihvatljiva bice mnogo boljih telefona za tada iste pare.

Moj glas ide Siemens -u C55.

Hvala svima na odgovorima

Danas sam isprobao t300 od burazera i 90% cu uzeti c55, iako ga jos nisam video uzivo.
Jednostavno t300 mi se nesvidja. Ne zbog oblika vec nekako mi je smoren telefon :mrgreen:
Ono sto svi zameraju - spori meniji!
Dugmici su jako mali, palac (koji se najvise koristi jelte) mi prekrije i po dva dugmeta.
Kamera mi je bila zanimljiva samo prvih par minuta.
Ono dugme za kretanje po menijima me nervira, ok tu bi se navikao posle nekog vremena ali nije to to.
Generalno telefon mi se nesvidja
A jedna stvar mi nije jasna, burazer je taj t300 platio 150e (sa kamerom), ovde su neki naveli cene oko 115e.... jel to bez kamere ili su burazera odradli?

Sutra cu videti c55 (i eventualno 3510i)
Samo me jos zanima da li postoji "crack" da se na c55 (i ostale novije simense) moze ubacivati JAVA i ostalo preko kabla, s obzirom na
ogranicenje koje su uveli proizvodjaci da se to od sad moze snimiti na telefon samo preko WAP-a i GPRS-a

ja sam reko da je 115eur t300 - bez kamere verovatno - pa i c55 i nokia 3510i su bez kamere jelte :) ... nadam se da si napravio dobar izbor i meni se svideo c55 po karakteristikama ali ne znam koliko je pouzdan i kako se pokazao... valjda ce dobro da te sluzi.

:)

Samo me jos zanima da li postoji "crack" da se na c55 (i ostale novije simense) moze ubacivati JAVA i ostalo preko kabla, s obzirom na
ogranicenje koje su uveli proizvodjaci da se to od sad moze snimiti na telefon samo preko WAP-a i GPRS-a

Naravno da postoji programcic koji to radi (pogledaj http://www.gsmforum.host-boxcracker.net/vbb/index.php pa teme o siemensima)

Vrh Dno