Šta je novo?

Mobile Number Portability (MPN) u Srbiji?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja kad sam uzeo postpaid broj mogao sam da biram. Bilo im je zapisano na parcetu nekog papira rukom i gledas pa biras. To je bilo za dz. A broj mi pocinje sa cifrom pa posle dve nule.

Ovaj mejl sam dobio od Telenora vezano za numeraciju 069.
Nadam se da nećemo da odemo previše u off...

Postovani,

U zelji da svojim buducim korisnicima izadjemo sasvim u susret, kao i da prevazidjemo probleme oko manjeg broja specijalnih brojeva i nizova, Telenor uvodi novi mrezni kod 069.
U naredna dva mesecaon ce se koristiti za aktivaciju postpaid korisnika, a nesto kasnije i prepaid korisnika.Svima ce biti omogucen izbor broja po zelji kao i mogucnost da korisnik druge mreze zadrzi svoj postojeci broj, pri cemu ce se samo promeniti prefiks.
Pomenuta usluga je pustena u rad 12. maja, a informacija o istoj ce biti postavljena na nasoj zvanicnoj adresi, uskoro, tacnije prilikom azuriranja sajta.

Za sve informacije, stojimo Vam na raspolaganju.

Srdacan pozdrav,

Darlida Krstic
Consumer Contact Centar
Telenor d.o.o
tel: +381 63 9863
fax:+381 63 311 311
e-mail: [email protected]

Postojecji postpaid korisnici 062/063 ne mogu da predju an 069 narednih emsec dana..info sa 9863:) ja hteo da uzmem lep broj mesto jednog gadnog na koji me neka budala smara...

Postojecji postpaid korisnici 062/063 ne mogu da predju an 069 narednih emsec dana..info sa 9863:) ja hteo da uzmem lep broj mesto jednog gadnog na koji me neka budala smara...

pa neces moci nikad da "predjes".Ako sam te skapirao ti bi da zamenis broj?
A ako hoces novi ne moras da cekas mesec dana....

Čovek verovatno ima ugovornu obavezu, pa hoće da je prenese na drugi broj.

Stigle su mi danas poruke za 069. Jedna poruka kaže "S ponosom Vam predstavljamo ....069...od danas....za postpaid"....a druga da će se pozivi ka 069 računati kao "u mreži"...

Nemam ugovornu obavezu...ali ne bi da mislim o 2 rachuna jedan mesec i slichnim tripovima, jednostavno bi da jedno jutro ustanem i imam drugi broj. Kako su nam lepo menjali na fiksnom, pa su ljudima dodavali jedan broj..uzhas :)

pa tehnicki ne moze da se izvede da se promeni broj, zato ti kazem.

U tom slučaju odeš tamo, odjaviš svoj broj, uzmeš drugi i u najgorem slučaju ostaješ nekoliko sati bez telefona, a od sutra imaš novi broj, drugi ugovor i sve rešeno.

ovo što ti govoriš, možeš mjenjati samo ako je takav broj slobodan, to nema veze sa mobile number portability. to će početi, ali ne zna se kad :D

Svima ce biti omogucen izbor broja po zelji kao i mogucnost da korisnik druge mreze zadrzi svoj postojeci broj, pri cemu ce se samo promeniti prefiks.

Broj 064/123456 nije isto sto i 069/123456, ovde su malo pobrkani loncici. Recimo ja sam pre mnogo godina imao npr. 064/123456 a imao sam i 065/123456 ali TO NIJE PRENOS BROJA.

Prenos broja je kada ja imam 064/123456 a placam racun VIP-u ili Telenoru.

@magic21
Sad meni nije jasno, da li ti ne znas sta je Mobile Number Portability (MPN) ili Telenor ne zna sta je MPN?

Poslednja izmena:
Ja odlično znam šta je Mobile Number Portability,ono je samo citat,a da malo pažljivije čitaš ne bi me to pitao.;)
Ali reći ću ti da je to kad svoj npr.063/1234567 broj,prenesem kod Vip-a sa sve pozivnim brojem,i naravno da dopunu onda kupujem kod Vip-a.Nadam se da je sad jasnije.:type:
P.S Pogledaj moj post broj 44...

Poslednja izmena:
Nisam siguran da će MNP biti omogućen prepaid korisnicima.

Ovde ne znam kako ce biti, u Hrvatskoj mogu svi prepaid,postpaid,poslovni tako da je to verovatno standard po Evropi.

K O N A C N O ! ! !

Prenosivost brojeva

- Tokom 2009. godine uvešćemo prenosivost telefonskih brojeva tako što će njihovi korisnici, uz određenu nadoknadu, postati vlasnici svojih brojeva i moći će da ih zadrže, ali da menjaju operatera, primera radi da koriste „Telenorov” broj, ali da plaćaju račun „Telekomu” ili „Vipu” i obrnuto. Tokom prvog kvartala iduće godine uvodimo univerzalni servis, čiju sadržinu će propisati Ministarstvo, kao skup usluga koje se pod istim uslovima daju svim građanima - ukazuje Marković.

http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=71340

Daj Bože da ovo što pre uvedu,jer samo tako će zaista da ih zanima šta korisnici žele,a ne kao do sada,svaki operater se takmiči sa drugim,ko će više da zaj**e korisnika.Samo da im ta nadoknada ne bude paprena,jer se u nekim zemljama to uopšte i ne plaća.

Poslednja izmena:
Ovo ce da zazivi (ako uopste bude nesto od ovoga sledece godine) tek u jesen-zimu 2009. godine zbog standardnog sistema, jedno dva-tri meseca smisljamo sta i kako, pa onda damo rok operaterima od 6 ili vise meseci da se pripreme a onda nas hvata leto pa ajmo onda od septembra - oktobra...

Ja cu biti vrlo zadovoljan ukoliko ovo zazivi do kraja 2009.

Bojim se da su ključne reči:
uz određenu nadoknadu, postati vlasnici svojih brojeva ...
Samo da ta određena nadoknada ne bude par sto €

Poslednja izmena:
Kada sam čuo o prenosivosti brojeva rekao sam da nema šansi da u Srbiji bude pre 2010. a izgleda da sam bio u pravu. U HR su uveli 2007. i tada su se neki nadali da će kod nas :wall:
Biće dobro ako bude i 2010.

Posle 10 godina korišćenja istog broja i plaćanja ne baš malih računa, bilo bi logično za pomisliti da je moj broj zaista moj, ali avaj...

Sve i da RATEL uvede da se ne plaća nikakva nadoknada, provajderi opet mogu da budu bezobrazni i uvedu kojekakve "pristupne takse" za preletače, tj. "odjavne takse" za one koji odlaze kod drugih provajdera.

Živi bili pa videli ali dobro je što je konačno i ovo došlo na red, iako je bilo planirano za ovu godinu.

Nadam se da to nece izvesti kao sto su izveli u Makedoniji gde je T-Mobile lobirao...

Bojim se da su ključne reči:
uz određenu nadoknadu, postati vlasnici svojih brojeva ...
Samo da ta određena nadoknada ne bude par sto €

Ljudi pa nek bude i 1000 dinara mnogo je. Da li ste vi svesni koliko je razgovora potrebno da napravite na toj novoj mrezi (koja je jeftinija od stare) da bi vam se isplatila ta ulozena hiljadarka :)

Prenosivost broja bi najvise odgovarala VIP-u, jer ima relativno dobru ponudu a ljudi nisu hteli da menjaju svoj stari broj. Dok sa druge strane Telenor ce najvise da izgubi jer ima najskuplje usluge, ali ljudi su to trpeli jer opet nisu hteli da menjaju stari broj.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno