Šta je novo?

mobile.de - Da li je sigurno?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

implant

Čuven
Učlanjen(a)
26.11.2003
Poena
619
Imam priliku da kupim automobil preko mobile.de sajta. Nasao sam jednu dosta povoljnu ponudu, ali me zanima da li neko zna koliko su ceste i koje su najcesce vrste prevara na tom sajtu? Ipak ne zelim da me neko zavrne za nekoliko hiljada eura.

Znaci ako neko zeli da me prevari kako moze to da ostvari? Da li je neko upoznat sa ovom materijom?

Inace lik mi je odgovorio na inicijalni mail...Nista jos nismo diskutovali konkretno. Ja bih zeleo da odem tamo i dam njemu kes on meni kola i to je to. Da li se to tako radi? I kako jos moze? Koliko sam cuo postoje i nasi ljudi koji dovoze kola za neku proviziju. Da li mu u tom slucaju placam tek kad mi doveze automobil?

Poslednja izmena:
Takodje, da li postoji neki popularan domaci sajt/forum o automobilima gde bih mogao da se informisem o ovoj temi?

Poslednja izmena:
implant je napisao(la):
Imam priliku da kupim automobil preko mobile.de sajta. Nasao sam jednu dosta povoljnu ponudu, ali me zanima da li neko zna koliko su ceste i koje su najcesce vrste prevara na tom sajtu? Ipak ne zelim da me neko zavrne za nekoliko hiljada eura.

Znaci ako neko zeli da me prevari kako moze to da ostvari? Da li je neko upoznat sa ovom materijom?

Inace lik mi je odgovorio na inicijalni mail...Nista jos nismo diskutovali konkretno. Ja bih zeleo da odem tamo i dam njemu kes on meni kola i to je to. Da li se to tako radi? I kako jos moze? Koliko sam cuo postoje i nasi ljudi koji dovoze kola za neku proviziju. Da li mu u tom slucaju placam tek kad mi doveze automobil?

Na sajtu nema prevara, to je samo elektronski oglasavac. :d Ima prevara na placevima. U velikom broju ih drze turci, grci, rusi, a ima i nasih ljudi. Tu ima dosta prevara, od vracanja kilometraze i prepravljenih servisnih knjizica, do prodaje havarisanih ali sredjenih vozila. Od turaka posebno ne treba kupovati kola jer su maksimalno izvozena i najmanje odrzavana. Veliki servisi, ali koje drze nemci, su najposteniji. Oni obicno rade zamenu kola staro za novo i ta polovna kola koja prodaju su odrzavana kod njih u servisu. Kad na sajtu vidis jeftina kola, a da duze stoje, znaj da nesto nije u redu sa njima. Obicno ono sto valja ode odmah i desi se da oglas stoji, a da je auto vec prodat. U sustini je najbolje kupovati od privatnih lica. Odes kod nemca kuci, pogledas auto, dobijes originalnu servisnu knjizicu, dogovorite se oko cene i teraj. :d Inace, da, ima ljudi koji dovoze kola, cena je od 300 do 500€ u zavisnosti od udaljenosti i placas naravno kad ti dovezu kola. Nadam se da sam ti bar nesto malo objasnio.

Ne bih zeleo sada da zvucim kao neka reklama: "ehej ja radim dodji kod mene, najpovoljnije i tako to,bla, bla, truc, truc..." Salim se....
Sta je najbitinije kod kupovine preko sajta mobile.de (licno iskustvo preko 2-3god i ko zna koliko autica..) je da pazis ko je vlasnik odn. koj aje auto kuca u pitanju, auto handler tzv. i posle toga sve je u redu.
Nikada ne kupovati automobile od turchina, poljaka, srbina (da, da, srbina), veruj mi najgori smo.Cena dovoznje automobila iz nemacke je od 400-600 veverica, zavisi od lokacije, i nije potrebno platiti ceo auto vec samo neka kapara. Cisto da ne bude ispaljivanja.
A shto se tice stanja automobila gore, to je ponekad cista sreca, veruj mi da niko ne moze da udje u sam motor i da ti kaze kakvo je stanje. Ali napominjem NEMCI su u vecini sluchajeva korektni i nece da zavrnu....
Tako da ti zelim srecu u kupovini...
Pozz..

Kao sto vidis, puno zavisi i od srece.
Kada sam kupovao preko mobile, upravo sam ovako razmisljao ali eto imao sam srece. Kako je nemac oterao u tu autokucu, tako sam ga ja dobio sa opuscima posvuda i neiskoriscenim kondomima. :D

Manje vise sve su ti vec rekle kolege :eyebrows: , ali na jos jednu stvar moras da obratis paznju a to je slika i stanje automobila(ono sto se vidi golim okom) koje mozes utvrditi tek kada auto vidis uzivo. Ja za malo da se ispalim prosle godine, nasao sam auto, cuo se sa gazdom placa, on ga naravno nahvali da je u odlicnom stanju a auto katastrofa izgleda. Motor sav od ulja, sedista i enterijer iscepani, ma katastrofa, a na slici se, naravno nista od toga ne vidi.
I jos jedna stvar, cena koja je tamo data moze da se obori za ~10% u zavisosti od sposobnosti pregovaraca :smash: .
Sto se tice administracije tamo to nije problem, koliko se secam sve se zavrsi na samom placu, dobijes col tablice i to je to, kada vozilo udje kod nas moras u roku od 3 dana da ga carinis. Ako hoces da registrujes kola na tvoje ime OBAVEZNO iskopiraj svoju Licnu kartu i daj je onom ko ti bude dovozio kola jer se na carini, kada bude ulazio kod nas, ostavljaju podaci na cije ce se ime ragistrovati auto.

Toliko i srecno sa kupovinom.

Napomena: ovo su moja iskustva sa uvozom od pre godinu dana.

Matthias je napisao(la):
tako sam ga ja dobio sa opuscima posvuda i neiskoriscenim kondomima. :D

Ma bolje cuti, mogao si da ga dobijes i sa iskoriscenim :d

Moj ortak je preko mobile.de nasao auto, Peugeot 106... Ali on je imao coveka tamo koji je otisao pogledao auto i zavrsio posao! Jos se i iscenk'o se za nekih 200 evrica, tako da je dobio bombona autic za cirka 1000e manje nego sto bi ovde prosao... Sve u svemu moze da se nadje dobar auto uvek, samo treba burgijati i naravno cuvati se ''mangupa'', pogotovo nasih :D !

Vidim ima i benchaka koji dovoze kola iz Nemacke, pa da upitam:
Na koje sve troskove treba racunati ukoliko neko od Vas dovlaci kola, znaci sve djuture sa carinom, i da li neko od Vas radi sa nekim proverenim nemackim placem?
I koja je prica o povracaju VAT-a?

Sto detaljnije to bolje :)

Kao shto rekoh, sve zavisi gde se auto nalazi i koliki ce troskovi biti otici i dovezti auto i na koliko zeli kupac col table da mu se izvade. A sto se VAT-am tice uvek se dobija povracaj od 16%, ako je navedeno.
Naravno uvek moze da se "ubije" jos koji evric sto se cene i cenjkanja tice.
Carina zavisi od samog automobila, tj. koje god, koja kilometraza, koje "oshtecenje' ima tako to. Ja sam uglavnom visio po carinama i trazio kolica po netu, a drugi clanovi ekipe su dovozili i na dalje distribuirali autice.

Meni je stigao auto pre desetak dana iz Nemčije i ovo je moja priča: prvo, uopšte nisam kupio neki skup auto. Drugo, imao sam čoveka tamo koji se razume u automobile i kojem sam ja davao brojeve telefona iz oglasa koje sam nalazio na mobile.de ali i na http://www.autoscout24.de/index.asp što je takođe odličan sajt za te stvari i na kome oglašavaju uglavnom vlasnici a ne autokuće. Ja sam konkretno kupio auto od nekog Poljaka. Čak je ovaj moj lik uspeo i da mu spusti cenu (to obavezno treba probati). Znači bitno je samo da imaš čoveka od poverenja koji će da ti odradi posao tamo, ako to već ne možeš sam. Što se tiče troškova, računaj na nešto manje od 100 evrića za papire i tablice i oko 200-220 za benz i putarine do ovde. Još 200 ako mu plaćaš put nazad.
Pretpostavljam da hoćeš da uzmeš neki mlađi auto pa onda i ne moraš da brineš da li ima ili nema "TIF" (TUV), to ti je neki tehnički pregled i samo takav auto može da se registruje (on mora tamo da ga registruje na svoje ime da bi došao dovde, to je ono što košta manje od 100 evrića, osim ako mu švaba ne uradi ovlašćenje koje košta 30 evrića ali retko to ko od njih hoće zbog poverenja).
U al sam bio konfuzan :)

hoce biti neshto odo ovoga shto se pricha da ce nashi da podignu granicu za uvoz sa 3 godine na vishe i kada?

bice bice, kad napokon skapiraju da niko nece da kupuje zastavu i da im ogranicenje od 3 godine na uvoz polovnih vozila vise steti nego koristi za budzet...E sad kad izracunas koliko nasima treba vremena da skapiraju nege ozbiljnije stvari i donesu zakon u skladu sa time, ja bi reko da ce im za ovo trebati oko dve godine. Do duse, ima price da ce biti od nove godine, i da ce biti do 6god. starosti, al cisto sumnjam...

Morace da skinu ogranicenje (stabilizacija&asocijacija) definitivno, i to najverovatnije od 1.1.2006., a koliko sam ja cuo od jeseni ce vec pasti rampa sa 3 na 6 godina! Ali, sa druge strane, moci ce da se voze samo, cini mi se, Euro 3 motori (manja kolicina izduvnih gasova) koji su, opet nisam siguran, min '96. god!

to sam sve i ja chuo (da nece biti vremenskog ogranichenja, nego samo Euro 3 motor ogranichenje), samo me zanima da li neko ima tachniju informciju kada?

pa povela se prica o tome i reko da pitam
a ti ako znash neshto shto mi ne znamo lepo napishi i nemoj da pametujesh

ljudi moj kum zivi i svabiji i on je kupovao kola preko autohus.de. kako je na slikama tako je i u prirodi samo sto je on uvek uzimao auto na probnu voznju pre nego ga kupi i verujte mi to je mozda odlucujuce za njegovu kupovinu

sacekajte septembar mesec kada se ukidaju uvoz na godine, tj mozete uvezete i starije automobile, jer dok sam pre gledao te nemacke i holandske sajtove za polovne automobile nailazio sam na golfII za 500 eura 91 godiste a ovde isto godiste i za vece pare mozees da kupis 101 ili 128 LOL

nexy je napisao(la):
dok sam pre gledao te nemacke i holandske sajtove za polovne automobile nailazio sam na golfII za 500 eura 91 godiste

Mislim da od toga nece biti nista, najvise sto mozes ocekivati je ponovo do 6 god. ili u najboljem slucaju vozila sa Euro 3 motorima, kao sto rece obgup
par postova iznad.

od jeseni 6 god ili euro3 motor pa da zavrsimo sa pricom. dalje info na nekom auto forumu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno