Šta je novo?

Možete mi pomoći da spasem laptop ..

neda.pik

Cenjen
Učlanjen(a)
14.08.2013
Poena
151
imamo problem sa laptopom.. prije par dana smo gledali film, odjednom se iskljucio.. kada smo ga pokusali pokrenuti, cuje se hdd, pale se sve lampice, podigne sistem ali se ikonoce ne pojavljuju i ekran je crn, na njemu se prikazuju samo opcije za system repair i system restore, isprobali smo te opcije, medjutim, ne reaguje ni to (ucitavaju se dugo i onda samo ekran ponovo pocrni)... ne mozemo ga ni i safe modu pokrenuti... pokusali smo sa promjenom hard diska, nakon zamjene, radi oko pola sata i ponovo ekran pocrni... serviser nije znao sta je sa njim... zna li neko kako dijagnostikovati kvar i sta je najvjerovatnije otislo... HVALA ;)

Budući da nemate dovoljno iskustva sa kompjuterima (ako sam dobro shvatio situaciju) ne bi pomoglo da vas upućujemo šta vam je činiti.
Najbolje rešenje za vas bi bilo da odnesete laptop kod drugog (sposobnog i poštenog) majstora, budući da je ovaj kod koga je bio serviser izgleda samo na tituli.
Svaki serviser treba je u stanju da dijagnostikuje šta nije u redu sa vašim laptopom, da li sa hardverske strane, to jest koji deo/delovi nisu ispravni ili je problem softverske prirode što se rešava u krajnjem slučaju reinstalacijom sistema.

Ovako preko foruma možemo pokušati da utvrdimo šta nije u redu, ako želite i imate dovoljno znanja i volje.
Prvo treba utvrditi da li je problem hardverske ili softverske prirode, ako ste menjali hard disk a i sa drugim imate probleme mogao bi biti hardverski problem.

Za početak skinite Hirens boot cd i istestirajte ram memoriju i hard disk. Ako prodju testove skinite neku live linux distribuciju, butujte sa cd-a i koristite računar par sati tako. Ako i dalje je sve u redu, reinstalirajte windows jer tada je hardver zdrav a reinstalacija windowsa će rešiti softverske probleme.
Posle reinstalacije windowsa odmah instalacija antivirusa i skeniranje a potom drajveri i instalacija programa koje koristite u svakodnevnom radu.

Kako se podigne sistem ako nudi safe mod i system repair?
Skinite na nekom drugom racunaru linux mint ili ubuntu pa ga narezite na dvd i podignite sistem sa diska i radite malo na njemu, ako sve radi onda je do windowsa, ako ne, moguce je da sr nesto pregreva, ili procesor ili grafika ili oba.Koji je laptop, koja konfiguracija?

Poslednja izmena:
upravo to, ne znamo da li je problem hardver ili softver... moguce je da se pregrijava, jer sa novim diskom radi pola sta i opet se iskljuci.. laptop je Acer Aspire, 500GB hard disk, 4GB RAM-a, graficka 512MB... on ce svakako kod servisera ali trenutno ne mozemo naci nekog boljeg pa smo odlucili da pitamo ovdje na forumu, da barem skontamo sta se pokvarilo... hvala vam ;)

Poslednja izmena:
Ako nije u garanciji treba da se otvori za početak i da se očiste rešetke na hladnjaku (tu uglavnom zapuši pa ne cirkuliše vazduh)pa ako ima potrebe i da se promeni pasta na procesoru i grafičkoj karti.To uglavnom reši problem. Sličan problem sam baš imao skoro sa takođe Acer laptopom.

Nema potreba da se otvara laptop i čisti dok se ne utvrdi da jeste pregrejavanje problem.
Kada je upaljen instalirajte Aidu, HWMonitor ili neki treći softver za monitoring i pratite temperature.
Ako pregrejavanje jeste problem videćete kako se konstantno penju dok se ne isključi laptop.

a kako da to sve istaliram kada je ekran stalno crn :(( znaci, on se upali do onoga dijela kada treba da se ikonice pojave ali se one ne pojavljuju i ekran je crn... serviser ja pominjao da je mozda nesto sa maticnom plocom.. ja ne znam nista o racunarima pa me zanima ako je maticna ploca upitanju da li bi se on uopste i upalio...

Poslednja izmena:
kada ti ponudi safemod i reparaciju ti klikni na reparaciju pod predpostavkom da imas instalacioni disk win koji je na kompu i stavljen u dvd
kada odradi reparaciju javi kako stoje stvari

a kako da to sve istaliram kada je ekran stalno crn :(( znaci, on se upali do onoga dijela kada treba da se ikonice pojave ali se one ne pojavljuju i ekran je crn... serviser ja pominjao da je mozda nesto sa maticnom plocom.. ja ne znam nista o racunarima pa me zanima ako je maticna ploca upitanju da li bi se on uopste i upalio...

Najbolji način je da odnesete serviseru (pravom) Ili eventualno pozovete nekoga iskusnijega.
Ne možemo vam biti od pomoći dok vi ili neko drugi ne isprati uputstva .
Nažalost, to je situacija.
Otvaranje i čišćenje računara predlažem da ne radite samostalno, može se prouzrokovati više štete nego koristi.

ne mozemo istalirati ubuntu.. pojavi se obavjestenje da ima neka greska... :(

Ne treba da instalirate, samo izaberete u biosu da se butuje sa cd-a i onda radite sa racunarom tako u live rezimu da vidite hoce li se desiti isto kao na windowsu. Sudeci po ijekavici niste iz Beograda, ja bih Vam pomogao ali ste verovatno daleko.

Hvala na pomoci, sad cemo pokusati. Iz Banja Luke smo :)

p.s. ne radi ni ovako.. :(

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno