Šta je novo?

Mnogo mi je spora mreza?

Igvan

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2002
Poena
620
Dva kompa su u mrezi preko routera Sagem 1241.
Jedan je vezan preko USB-a a drugi prko Lan-a.

Protok je max 750kB/s sto je tragedija.

Merio sam sa SiSowtware Sandrom i ovaj preko lana moze do 6MB/s
a ovaj preko USB-a do 750kB/s.

Obe ploce podrzavaju 100MB/s.

U cemu je fora?

Preko USB-a nikako ne može brže.

Pa nije valjda?

Zar brzina USB 2.0 interface-a nije do 480 Mbit/s?
Pretpostavljam da ima 2.0 ... USB 1.1 do 12 Mbit/s.

Sada sam proverio i ne mogu da verujem jer je na ovom ruteru USB 1.1 !?!?

Djubre od rutera su mi dali u PTT-u kao zamenu za predhodni Alied Telesin AT-AR255 za koji su me zvali iz telekoma i rekli da mora da se menja jer je zastareo i vise nije kompatibilan sa Telekomovim parametrima.

Moram da kupim neki dobar ruter samo neznam koji da uzmem i kako podesiti parametre za PTT.

Obican najjeftiniji switch bi ti resio sve probleme ;)

Sagem (UTP konektor) --> Switch recimo 5 ili 8 portova --> (4-7) umrezenih racunara sa internetom.

Moram da kupim neki dobar ruter samo neznam koji da uzmem i kako podesiti parametre za PTT.

Problem ti moze resiti ovaj predlog u postu iznad. A ako se vec odlucis za kupovinu, onda je moja preporuka samo kvalitetna mrezna oprema. Za tako nesto nikada ne treba zaliti novac. Pretpostavljam da je u pitanju adsl veza, a moj predlog je Linksys WAG200G-E1, Wireless-G ADSL Home Gateway (imas ga u obe varijante AnnexA i AnnexB, u zavisnosti od tvoje. tel. linije). Wireless - zato sto ta varijanta uvek dobro dodje, neka je. Ova kupovina bi te kostala manje od 100 evrova :)
Sto se tice podesavanja, identicna su kao za ruter koji koristis... malo "prosetas" kroz interface za podesavanje, pronadjes sve sto je neophodno i za par minuta imas sve sredjeno.

Poslednja izmena:
Razmisljam o ovom ruteru za sada TP-Link TD-8840B.

Taj TP-link je dobar ruter... koristio sam ga kratko, ali imam prijatelje koji su ga kupili. Vrlo dopadljiv i lak interface za podesavanje, stabilan u radu... a kosta relativno malo.

Ne kapiram zašto uopšte koristiš USB na ruteru? USB je na ruterima samo pomoćna varijanta, podrazumeva se da rade u LAN okruženju.

edit: Sada sam pogledao specifikacije tvog rutera i ukapirao da ima samo jedan ethernet port...
Onda ti definitivno ne gine drugi ruter ili switch.

Poslednja izmena:
Kupujem ruter iz dva razloga:
1. psihicki vise ne bih mogao da podnesem unosenje jos jednog uredjaja u sobu. Inace imam ISDN i vise ni produzni sa 6 stekova nije dovoljan...a razlika u ceni je podnosljiva, switch 1400din ruter 2900din.
2. imam skok pinga koji je dosao bas sa Sagem-om. Pa racunam da je najverovatnije do njega. A to ne resava switch nego samo drugi ruter.

Od pocetka koriscenja ADSL-a imam ruter sa jednim LAN portom i gigabitni 5-portni switch, po mom misljenju ubedljivo najbolja kombinacija u vreme kada vecina ploca dolazi sa gigabitnim mrezama a gigabitni switchevi imaju cenu vec od 3k dinara.

1. psihicki vise ne bih mogao da podnesem unosenje jos jednog uredjaja u sobu. Inace imam ISDN i vise ni produzni sa 6 stekova nije dovoljan...
Pih... ja ispod računarskog stola imam upotrebljenih 13 utičnica :D

Ja 11 :) i jos je svaki kabl zapleten u ostlaih 10 ;)

Nazad
Vrh Dno