Šta je novo?

MMC/SD komande u SPI modu

VicTheTrader

Slavan
Učlanjen(a)
28.10.2004
Poena
309
Jel neko ima specifikacije / link na dokumentaciju za MMC/SD kartice (opis registara, komande... )? Probao sam na google ali sam nasao samo delimicne informacije - na mmca home nisam uspeo da nadjem dokumentaciju... osim ako ne moram da se uclanim :D

Ima ja nesto sto moze da ti koristi, barem ono sto sam ja pronasao.... ako te interesuje mogu da ti posaljem i source koda koji implementira fat16 na istim za atmelov atmega16 mikrokontroler ( implementacija nije potpuna i ne podrzava rad sa direktorijumima

genuine je napisao(la):
Ima ja nesto sto moze da ti koristi, barem ono sto sam ja pronasao.... ako te interesuje mogu da ti posaljem i source koda koji implementira fat16 na istim za atmelov atmega16 mikrokontroler ( implementacija nije potpuna i ne podrzava rad sa direktorijumima
Svaka pomoc je dobrodosla - javicu se na PM. Pozdrav.

Evo ovako.. u ovom zipu ti je ceo firmware koji sam pravio za holter monitor.. imas client i server.. client je zaduzen za interfejs server za dve usluje
fajl sistem -> ka mmc-u
LCD monitor -> drajver za 128x64 pixela

vise ce da te zanima server...:)
princip rada je sledeci
na prvom nivou su procedure za SPI interfejs.. to je ono sto bi trebalo da modifikujes za pic-a...
na drugom nivou je MMC/SD drajver koji omogucava inicijalizaciju i upis i citanje blokova sa kartice
na trecem nivou je sistem bafera koji sluzi kao posrednik .. jer ukoliko cesce upisujemo u isti blok i citamo iz njega nema svrhe da se direktno obracamo kartici jer je to ostecuje a i trosi struje ( oko 30ma citanje i oko 80ma upis )
taj sistem neces moci da koristis jer pic ne podrzava eksterni ram ( mislim da taj tvoj barem ne ) inace sistem bafera koristi oko 16 kb externog rama.. ukoliko tvoj pic ima bar 4 moze da posluzi...
na cetvrtom nivou su lowlevel procedure za pristup fajl sistemu...
a na petom su high level funkcije tipa fopen fclose fget fput i sl...

trebalo mi je 3 nedelje da to odradim.... :(

za dokumentaciju ces morati da sacekas da je pronadjem na nekom od bakapaova bekapa...

ako treba jos nesto javi...

p.s.
klijent implementira mali 3d engine pa pogledaj i to ako te zanima...

Prilozi

• Firmware.zip
    368.8 KB · Pregleda: 62
Poslednja izmena:
Hvala za kod, mada ne planiram da implementiram FAT sistem - a i ovaj pic ima samo 2k mem. za podatke. Nego bas si stur sa komentarima u kodu - naso sam samo "//Dodati Poruku o gresci" :D Ako mozes da nadjes dokumentaciju po kojoj si pisao mmc rutine mnogo bi mi pomoglo.

Ako nije tajna o cemu se radi u projektu?
I zasto pic kada ga AVR jede za dorucak po duplo nizoj ceni ?

genuine je napisao(la):
Ako nije tajna o cemu se radi u projektu?
I zasto pic kada ga AVR jede za dorucak po duplo nizoj ceni ?
Kao zamena racunara u mernoj opremi u oblasti energetike (za sada mogu toliko da kazem). Sto se tice PIC-a - sa njim imam vec radna iskustva a razlika u ceni samog hardvera ( PIC je recimo oko 5e u maloprodaji) ne moze da bude velika kad se rade male serije proizvoda. Osim toga uredjaj i nije nesto zahtevan i pic zavrsava sve.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno